ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:68/358)

Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 172

mało  ryb również wiemy. O tym, że nie każdemu one smakują również. Jeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem brokuły i kalafior. Polecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół(...)patelnię. Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać, aby ryba się nie rozpadła bo jest bardzo delikatna). Warzywa wykładamy na talerz wraz z ryba, która lekko skrapiamy cytryną. Podajemy z sosem. Smacznego

ChilliJemy
Sos holenderski 172

holenderski idealny do jajek po benedyktyńsku, szparagów, warzyw, mięs i ryb. Jest trudny do zrobienia, ale praktyka czyni mistrza. Sos powinien być gładki, i mieć konsystencję majonezu. Ja podałam z jajkiem. Bardzo, bardzo syty. Więcej przepisów na sosy takie jak sos tzatziki, sos dyniowy i inne znajdziecie na moim blogu po lewej stronie w zakładce SOSY. Jeżeli przygotowaliście danie

O kuchni z uczuciem
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym 195

pieprz kolorowy) Sos: 350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup)     Przygotowanie:   Jak wiemy łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną oliwę (masło) i smażymy(...)smażymy około 5-8 min i w tym czasie doprawiamy solą ( ja używam morskiej) i pieprzem. Próbujemy łososia czy jest już usmażony ( nie trwa to długo gdyż to delikatna ryba) i dodajemy posiekany koper i całość podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i całość trzymamy około 5 min na ogniu w trakcie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Wcześniej

Sprawdzone przepisy kulinarne
Sos czosnkowy 174

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek, jajek, ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz sos jest dość "ostry" w smaku, ale wystaczry dodać nieco mniej czosnku i będzie łagodniejszy. Pamiętajcie, by przy kupnie czosnku koniecznie zwrócić uwagę na kolor główki, należy wybierać calutkie białe, wtedy mam pewność, że jest

Kolizje Smaków
Łosoś w sosie żurawinowym 198

znane dania rybne. Jednak zawsze staram się, by było też coś nowego. W tym roku niewątpliwie będzie to wypróbowany wcześniej łosoś w towarzystwie żurawiny. Sos jest rewelacyjny, kwaskowa żurawina równoważona przez porto doskonale pasuje do ryby i sprawia, że z chęcią sięga się po kolejną jej porcję.  Łosoś w sosie żurawinowym  Składniki: 4 filety z łososia 2 szalotki

Przysmaki Karolki
Mintaj w winno - śmietanowym sosie 161

paski i dodać, na patelnię do pora.  Gotowego Mintaja zdjąć z patelni. Do winnego sosu dodać łyżkę śmietany i trzymać na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, wtedy wmieszać w niego rybę. Zdjąć z ognia, posypać posiekanym koperkiem i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem........................... Smacznego

Gaździnka warzy
Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem 193

Składniki są stosunkowo łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku,  zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej  smakuje z rybą ;)  Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad(...)smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem.  Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne.  Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki dla 5 osób: 10-12 płatów lasagne 30 dag świeżego fileta z łososia

Wanilia i Kardamon
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 157

Dawno mnie nie było, wiem. Musicie mi wybaczyć, maj to ciężki miesiąc;) A dziś pomysł na... pstrąga w sosie jogurtowo-pomarańczowym. Rzadko goszczą u mnie ryby - a szkoda, bo o rybach zapominać nie wolno. Dlaczego? M.in dlatego, że: ryby biorą udział w profilaktyce chorób układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko ataku serca zawierają kwasy omega(...)selera naciowego 1 marchewka olej rzepakowy sól, pieprz 2 plastry pomarańczy sos: 2-3 łyżki soku z pomarańczy 150 g jogurtu naturalnego łyżeczka syropu z agawy Pstrągi myjemy, zdrapujemy łuski. Seler i marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju 5 minut. możemy dolać odrobinę soku z pomarańczy. Rybę przyprawiamy z zewnątrz i od wewnątrz, nadziewamy plastrem pomarańczy i warzywami. Układamy

Powiedz dietom nie
Soczysty schab w sosie musztardowo – cebulowym 296

Każde duszone mięso wieprzowe doskonale smakuje jeśli podamy je w sosie cebulowo – musztardowym. W towarzystwie ziemniaków czy kaszy będzie doskonałym pomysłem na pyszny obiad. schab w

sierotka maRysia w kuchni
Przepisy na grilla! Dania z rusztu, sałatki i dodatki do grilla! 435

oraz sałatki i dodatki do potraw z grilla. Sezon na imprezy na świeżym powietrzu rozpoczęty! W dzisiejszym wpisie podsyłam Wam pomysły i inspiracje na pyszne grillowane mięsa, ryby, sery i warzywa oraz sosy, sałatki i inne dodatki do potraw z grilla. Zapraszam Przy każdej propozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania potrawy, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie

Blog z Apetytem
Pesto alla genovese (pesto bazyliowe) 237

genovese  to pesto z bazylii, orzeszków, oliwy z oliwek i parmezanu.  Najpopularniejsza opcja serwowania to makaron z pesto, jednak smakuje równie dobrze z pieczywem, kurczakiem, rybami lub jako podstawa do sosu sałatkowego!  Pesto może stać w lodówce do tygodnia. Możemy je również zamrozić. Składniki na mały słoiczek: 1 doniczka bazylii  3 garście orzeszków piniowych lub orzechów

Czarnawisienka
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 277

popieprz polędwiczki z sandacza, rozgrzej pozostałą część Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Rozłóż rybę na ciepłych talerzach, polej sosem i podawaj z grzybami. Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Składniki: 4 dużych pajd drożdżówki 2 rozbełtane jajka

karmelowy
Najpopularniejsze przepisy 2016 roku 186

przepisów z minionego roku, które najchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami Zupy Francuska zupa cebulowa Sałatki Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Sałatka z mozzarellą, kurczakiem

My Chcemy Jeść
Makaron z pesto pistacjowym i łososiem 188

baklavy czy posypki do owocowego crumble . Zaś najprostrzym sposobem na wykorzystanie niesolonych pistacji jest dzisiejsze pesto pistacjowe, pyszne z makaronem, ale również wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby albo użyte jako oryginalny sos do pizzy . Sam makaron z pistacjowym pesto byłby smakowitym, pełnym daniem, ale postanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam więc nuty smakowe, które

Chilli Czosnek i Oliwa
DIETETYCZNY MAKARON Z ŁOSOSIEM I JARMUŻEM 211

wody i dusimy aż łosoś będzie miękki. Wsypujemy żurawinę, orzechy, pokrojoną paprykę i pestki dyni, jeszcze chwilkę dusimy i gotowe. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na to rybę z jarmużem. Polewamy powstałym sosem, dekorujemy pestkami dyni i orzechami. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Penne z pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt) 179

rkę i sok z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Z upieczonego łososia zdejmujemy skórę, po czym kroimy w kostkę. Rybę i makaron mieszamy z sosem jogurtowym. Dekorujemy koperkiem i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Ungete una pirofila con dell'olio e mettete in filetto di trota

La grande e la piccola cuoca
KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI 120

Dociskamy lekko wszystko do ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty.  Kawałki ryby układamy na talerzu, polewamy sosem i masłem z pieczenia. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Dorsz z sosem malinowym i pieczoną marchewką 374

piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Razem z rybą pieczemy marchew, którą kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Gdy ryba jest w piekarniku, przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie lub maśle podsmażamy maliny. Gdy owoce zmiękną, rozgniatamy je, dodajemy sok s połowy cytryny i otartą z niej skórkę. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Ilość malin

MarcinChef
pikantne bułeczki z tuńczykiem 183

słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć.  Składniki na 10 bułeczek: na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Testowanie Eterno. 187

potraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem do herbat i wszelkich

Sama słodycz i szczypta chili
sos chrzanowy 113

Polecam sos chrzanowy można podać do ryb

Ugotujmy Coś
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 202

świecie.  W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia.  Farsz do tortilli może stanowić wszystko -  warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy.  Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach.  Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu

potrawyregionalne
Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 206

rondla połóż liście kapusty. Układaj gołąbki, zalej gorącym bulionem na do połowy wysokości gołąbka. Gotuj ok 45 minut. Zrób sos maślany. Ja podałam z rybą gotowana w papierze

AZgotuj!
Pieczone młode ziemniaczki 1015

Pieczone młode ziemniaki Danie, które może stanowić samodzielny posiłek, bądź też jako dodatek do mięsa, ryby itp. Podałam ziemniaczki z sosem paprykowym i sosem czosnkowym . Danie to wygląda rewelacyjnie, smakuje równie dobrze, jest łatwe w przygotowaniu i oczywiście tanie. Polecam gorąco. Składniki: młode ziemniaki oliwa rozmaryn sól słodka papryka czosnek Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy, jeśli potrzeba szorujemy szczotką

na moim stole...
Ryby po grecku 95

Kolejna odsłona ryb, tym razem w gęstym "sosie" z warzyw. Przepis z zeszytu mamy, który od wielu lat gości na naszych stołach w okresie karnawałowym i nie tylko

Milion Smaków
Wiosna w Jung & Lecker 112

sałat oraz szparagów. Weißburgunder Bischofsberg Spatlese trocken 2012 z winnicy Wengerter. W nosie i w ustach wyczuwalne aromaty gruszki, jabłka, pigwy. Poważniejsze lekko oleiste wino. Do grillowanych ryb, białych mięs w zawiesistych sosach. Riesling Kabinett 2012 z winnicy Melsheimer W nosie wyczuwalne delikatne nuty naftowe oraz papaja, mango i jabłko. Usta powściągliwe. Bardzo delikatnie słodkie. Pić samo w ciepłe letnie

królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej 183

naszym stole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb.  Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut

Kolizje Smaków
Pasta ze szprotek w sosie pomidorowym. 212

pomidorach. W efekcie bardzo smaczna pasta. Polecam. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w pomidorach 1 pęczek szczypiorku 10 dag twarogu 4 jajka sól , pieprz 1 łyżka majonezu WYKONANIE: Rybę wyjmujemy z puszki. nadmiar sosu wylewamy. Dodajemy ugotowane i przetarte jajka, twaróg. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Można zblendować. Osobiście wolę jak są wyczuwalne kawałki. Dodać posiekany szczypior. Trochę posolić i popieprzyć

W kuchennym oknie Ewy
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 209

ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia  sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz  Przygotowanie :  Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować

Kuchnia Ellie
Hummus z harissą 182

Harissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone buraki z czosnkiem 146

rozgnieść go nożem i dodać do buraków. Szczelnie zawinąć w sreberko i włożyć do pieca na 30 min nagrzanego do 180 st C. Dobrze smakują z pieczoną rybą i sałatą pekińską polaną sosem winegret..... Smacznego

Gaździnka warzy
Pomidory z cebulą 161

wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, pod koniec dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. W ten sposób przygotowany sos można podawać do gołąbków, ryby po grecku,  spaghetti, ale najbardziej rewelacyjna jest jajecznica na pomidorach. Smacznego

kgwjanczewo
Tuńczyk z cytryną i szałwią! 271

tłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli.  Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj do ryby np. z sałatą z sosem miodowo-cytrynowym

SMYKWKUCHNI
To juz dzis - Kuchnia na majowke 220

przepisy biorace udzial w konkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery i napoje) Zapraszam do lektury

Przysmaki Karolki