Wigilijne śledzie Śledzie są jednym z dań które tradycyjnie goszczą na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dziś polecam przepis na pyszne, aromatyczne
Blog z ApetytemDorsz jest trudny do usmażenia, ale w tej potrawie nie musimy dbać, aby kawałki ryby były całe i piękne. Ryba ma być usmażona. Dodamy warzywa, sos pomidorowy i ryż a powstanie smaczne danie. Składniki: -1 kg dorsza -3 cebule -2 marchewki -czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy
Maminek kulinarnymoje kiszone cytryny nadal mają się dobrze).Tak wygląda sos przed zmiksowaniem. Jak widzicie, kiszonej cytryny nie żałowałam:)Istnieje bardzo wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj Środa Popielcowa, wiec w większości domów zagości na stole ryba. Ja też przygotowałam swoją wersje pysznego smażonego grenadiera, jednak tym razem podałam rybę jako element pysznej sałatki. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i obiad czy tez późna kolacja gotowa. A że za pasem Walentynki to myślę, że dla szukających nadal pomysłu taka sałatka zrobiona z miłości dla ukochanej osoby
Bernika - moj kulinarny pamietnikWitam! Dzis chcialabym zaproponowac Wam przepis na pyszna rybe w kokosowej panierce z fantastyczna salatka na bazie sosu sweet chilli. Przepis ten podpatrzylam na stronie bbcgoodfood, a ze akurat mialam w domu biala rybe od razu postanowilam go wyprobowac. Ryba w wiorkach kokosowych smakuje fantastycznie, a salatka jest lekka orzezwiajaca i lekko slodka. Calosc to perfekcyjny, lekki, smaczny i szybki(...)ogorka dokladnie umyc, przekroic wzdluz na pol, wydrazyc nasionka i pokroic w plasterki, wrzucic do wiekszej miski. W miseczce dokladnie wymieszac majonez z sosem sweet chili i polaczyc z pokrojonym ogorkiem i salata, dokladnie wymieszac. Przygotowanie ryby - rybe oplukac, osuszyc recznikiem papierowym, posolic i popieprzyc. Na patelni rozgrzac olej. W glebokim talerzu roztrzepac jajko z odrobina wody, w drugim talerzu
Codzienne GotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym
Marta Gotujesmażyć cały czas mieszając około 3 minut po czym zalać szklanką wody i dusić do miękkości (około 15 minut pod przykryciem). W tym czasie przygotować „rybę” czyli zrobić mieszankę mleka z sosem sojowym, potrzymać około 10 minut w tej miksturze kotlety sojowe, po czym lekko odcisnąć obtoczyć w bułce tartej u usmażyć na złoto. Gdy warzywa są już
greenscarfjagodami gotujemy przez 10 min. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podgrzewamy cały czas mieszając. Rybę podajemy z gorącą kaszą i sosem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchenimigrantami, którzy podobnie szykowali swoje pane bagnato. Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka (podobna składnikami do ‘sałatki nicejskiej’) łączy w sobie lokalne, sezonowe produkty i mocny, octowo oliwny sos winegret. W Nicei kupicie ją w każdej piekarni, bistro i na ulicy – liczcie się z tym, że lokalni kucharze zaczęli używać etykiety „jedyna i oryginalna” – każda będzie oryginalna, bo każdy(...)szykowana była z samymi sardelami (anchois) – były one znacznie tańsze niż tuńczyk. Dzisiaj to tuńczyk jest tańszą rybą, a anchois (albo tapenadę przygotowaną z oliwek i anchois) dodaje się jedynie dla wzmocnienia jego smaku. W oryginale pan bagnat wykorzystuje czerstwe pieczywo – warzywa, sos, ocet i oliwa mają je zmiękczyć i sprawić, że chleb lub czerstwa bagietka będą się przyjemnie żuły
Karo in the Kitchenczasu kiedy odkryłam, że woda z dolnego pojemnika parowaru lub dolnego garnka zestawu po zakończeniu gotowania to doskonała baza na lekki sos lub zupkę do popicia. Przecież do tej wody właśnie skapują wszystkie smaki z warzyw , ryb czy mięsa gotowanych piętro wyżej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLubię, kiedy pojawia się jakaś nowość na stole. Kiedy tradycją jest sos tatarski, chrzan i majonez,postanowiłam urozmaicić ten zestaw i zaserwować gościom jajka z sosami.Tegoroczne
W kuchni Karmel-itkipieprz sól Drewniane patyczki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i odrobiną soku cytryny (1 łyżeczkę). Łososia oczyszczamy – zdejmujemy skórę i usuwamy ewentualne ości. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy sos teriyaki, pieprz, sól i skrapiamy lekko cytryną (1 łyżeczkę). Dokładnie mieszamy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Można go lekko obgotować, ale nie jest to konieczne
PatiGotujeodwrócić na drugą stronę, wlać sok z pomarańczy i smażyć około 5 minut. Łącznie smażymy rybę około 12 - 15 minut. Zależy to od grubości ryby. Rybę przełożyć na talerz i trzymać w cieple, sos przecedzić, zagotować, doprawić solą. Dodać dwie łyżki zimnego masła, dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia. Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem. Podałam z fasolką
królestwo garówobiad :) Młode, delikatne pory cudownie podbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :) Ryba : 1/2 kg fileta z łososia sól sok z cytryny Sos koperkowy: 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek 250 ml mleka 1 łyżeczka vegety Natur 30 g masła 20 g mąki sól pieprz szczypta cukru
Chocolate Muffin Blogostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej(...)oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji
e-PrzepisyKulinarnePropozycja na bardzo szybki obiad. Sos spokojnie zdążymy przygotować w czasie, kiesy gotuje się makaron. Przepis znalazłam u Mniamu.Składniki:makaron penne (u mnie kolorowy w
Kuchnia domowa Ani****** Czasami mam ochotę, by było smacznie, domowo. Czasami mam dość ciągłych eksperymentów i dań, gdzie nie wiadomo, co właściwie powstanie. Czasem jestem aż błagana na kolanach
W kuchni Karmel-itki