czasie kie dy organizujemy grille, spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu, czy też po dajemy na obia d ryby lub mięsa, możemy po dać intensywnie orzeźwiający sos. Intensywny smak limonki, przełamany delikatnością ogórka i świeżością mięty do da naszym potrawą nowego smakowego wymiaru. Spróbujcie :) Skła dniki: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego skórka z całej limonki sok z 1/2 limonki(...)limonki. Wyciskamy sok z połowy cytrusa i dokła dnie mieszamy. Liście mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy, do dając je do sosu. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Po dajemy do mięs z grilla, drobiu oraz ryb. Smacznego
ChilliJemyobiecałam na początku trudno nie będzie. Ser włożyłam do dzbanka blendera, dołożyłam makrelę razem z sosem pomidorowym oraz rukolę. Wszystko razem zmiksowałam na gładką masę. Na końcu spróbowałam ją i doprawiłam do maku solą i pieprzem. Nie były to duże ilości tych przypraw, gdyż ryba z puszki miała już swój własny smak, a rukola nadała ostrości. Pozostało tylko pastę przełożyć
Blondynka Gotujepodstawowe 6 płatów nori czarny sezam sos sojowy / słodki sos z węgorza ( jest rewelacyjny do sushi!) 2 łyżki wasabi marynowany imbir dodatki 100g wędzonego łososia 100g wędzonego halibuta 8 krewetek 6-8 paluszków krabowych awokado zielony ogórek czerwona papryka mango rzodkiewka szczypiorek majonez lub inne ulubione dodatki : surowy tuńczyk/ łosoś, ryba maślana, serek kremowy, krewetki w tempusze, pieczony łosoć, tykwa(...)minutach zdjąc ryż z ognia, wymieszać. Przykryć i odstawić na 15 min aby ryż wchłanął całą wodę. 3. Jeszcze ciepły ryż zmieszać z 6 łyżkami gotowego sosu do ryżu lub octem ryżowym z odrobiną cukru. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 4. Jeśli mamy wasabi w proszku połączyć je z wodą według proporcji podanych na opakowaniu. 5. Ogórka pokroić w długie cienkie
DefinicjaSmakuŁosoś jest moją ulubioną rybą. Pieczony w piekarniku jest delikatny, soczysty, wprost rozpływa się w ustach. Dzisiaj mam dla Was propozycję na łososia w sosie teriyaki, mandarynkach i sezamie. Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami Składniki (2 porcje): 0,4 kg świeżego łososia 2 łyżki oliwy do pieczenia sól pieprz 1 mandarynka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu teriyaki(...)Łososia oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Rybę smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy. Z mandarynki oddzielamy 4 kawałki. Pozostawiamy je do ozdoby. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego sos teriyaki, oregano i sok wyciśnięty z pozostałych kawałków mandarynki. Całość mieszamy i równomiernie rozprowadzamy na łososiu
Smak mojego domuBardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos. 6 płatów mintaja Przyprawa do ryb 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 100 g ryżu 100 g mini marchewek 0,5 szklanki bulionu 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 0,5 łyżeczki świeżego
VioletoweKucharzeniewędkować i strasznie mi teraz tego brakuje. Tych wypraw na ryby, szczególnie gdy mieszkało się nieopodal rzeki. Świeże płotki prosto z patelni, albo niepowtarzalne węgorze w sosie koperkowym. Mmm.. Poza walorami odżywczymi ryb,dla mnie równie ważna jest szybkość ich przygotowywania. A to, dla żyjących w biegu "młodych bogów" jest nader ważne, prawda? Składniki: filety z sandacza
Karczma Honoriettyłyżki rodzynek 3 goździki 0,5 łyżeczki imbiru sól, pieprzkilka orzechów włoskich Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć. Sos. Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać, zagotować i podgrzewać 8 min ,aż jabłka rozpadną się ,a masa zgęstnieje.Na końcu dodać posiekane orzechy
Kulinarny karnet Christopheraząbki czosnku 100 g imbiru pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki octu 175 ml bulionu półtora łyżeczki mąki kukurydzianej sól Przygotowanie Marynata : połączyłem starty imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby. Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie oczyściłem i drobno posiekałem czosnek
R'n'G Kitchenmlekiem wyssałam miłość do nich, zawsze mam je pod ręką, gdyż są idealnym dodatkiem do masła orzechowego, placków, ciast i innych deserów masło orzechowe Świetny dodatek do sosów, deserów, kanapek czy naleśników dżem/marmolada Najlepiej, by były domowej roboty, a jeśli nie macie ręki do przetworów, to warto wybrać te z największą ilością owoców w składzie, świetnie przydają się(...)miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :) mleko Do sosów, do beszamelu, do płatek, do deserów, do picia przed snem
Cooking Monstersekretem są oczywiście proporcje. Dlatego możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie, jak ja uczyniłam ;)Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak
Taste Of My Dayśledź w tatarskim sosie Okres postu, to czas kiedy na talerzu w moim domu królują ryby. Przyznam się szczerze, że ten rodzaj diety nie jest dla mnie wielkim wyrzeczeniem, a wręcz przeciwnie. Jeżeli już mowa o rybach, to przecież nie może tu zabraknąć prostych(...)smacznych potraw ze śledzi. Dlatego dziś proponuje przyrządzenie tych smacznych ryb, w jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów. składniki 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z olejowej zalewy 1 niewielka cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 niewielkie kiszone ogórki 2-3 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 1 łyżka majonezu 2 łyżki
Miód i pieprzdojrzewającą wędliną był mega chudy boczek) i jajka w koszulkach... Jak dla mnie połączenie niebiańskie. Obiad urodzinowy dla męża- okazał się strzałem w dziesiątkę! Wracając do sosu, pasuje idealnie również do ryb. Powiem Wam, że ja osobiście jadła bym go ze wszystkim. Będziemy potrzebowali. Szparagi. Ja użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;) 6 cienko pokrojonych plasterków(...)temp 180 stopi, lub tak jak ja troszkę na skróty. Ułożyłam na patelni i po prostu chwilkę podsmażyłam. Tak, aby boczek mi się zrumienił.Wylewamy nasz sos na talerz, układamy szparagi i kładziemy jajko. Jajko solimy i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkimało ryb również wiemy. O tym, że nie każdemu one smakują również. Jeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem brokuły i kalafior. Polecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół(...)patelnię. Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać, aby ryba się nie rozpadła bo jest bardzo delikatna). Warzywa wykładamy na talerz wraz z ryba, która lekko skrapiamy cytryną. Podajemy z sosem. Smacznego
ChilliJemyholenderski idealny do jajek po benedyktyńsku, szparagów, warzyw, mięs i ryb. Jest trudny do zrobienia, ale praktyka czyni mistrza. Sos powinien być gładki, i mieć konsystencję majonezu. Ja podałam z jajkiem. Bardzo, bardzo syty. Więcej przepisów na sosy takie jak sos tzatziki, sos dyniowy i inne znajdziecie na moim blogu po lewej stronie w zakładce SOSY. Jeżeli przygotowaliście danie
O kuchni z uczuciempieprz kolorowy) Sos: 350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup) Przygotowanie: Jak wiemy łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną oliwę (masło) i smażymy(...)smażymy około 5-8 min i w tym czasie doprawiamy solą ( ja używam morskiej) i pieprzem. Próbujemy łososia czy jest już usmażony ( nie trwa to długo gdyż to delikatna ryba) i dodajemy posiekany koper i całość podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i całość trzymamy około 5 min na ogniu w trakcie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Wcześniej
Sprawdzone przepisy kulinarne