oraz sałatki i dodatki do potraw z grilla. Sezon na imprezy na świeżym powietrzu rozpoczęty! W dzisiejszym wpisie podsyłam Wam pomysły i inspiracje na pyszne grillowane mięsa, ryby, sery i warzywa oraz sosy, sałatki i inne dodatki do potraw z grilla. Zapraszam Przy każdej propozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania potrawy, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie
Blog z Apetytemobtaczamy kurczaka. Zostawiamy przykrytego folia spożywczą na dwie godzinki ( do lodówki). Obsmażamy kurczaka na patelni i dusimy. Na końcu dosmażamy. Podajemy na wiosennej sałatce z sosem winegret. Pyszne filety z ryby smażone na oleju z odrobiną soku z cytryny i soli. Zachęcam do zakupu, patelnie se sprawdziły, większa do mięsa mniejsza do jajecznicy na masełku ze szczypiorkiem, pychaa
Różowa kuchniagenovese to pesto z bazylii, orzeszków, oliwy z oliwek i parmezanu. Najpopularniejsza opcja serwowania to makaron z pesto, jednak smakuje równie dobrze z pieczywem, kurczakiem, rybami lub jako podstawa do sosu sałatkowego! Pesto może stać w lodówce do tygodnia. Możemy je również zamrozić. Składniki na mały słoiczek: 1 doniczka bazylii 3 garście orzeszków piniowych lub orzechów
Czarnawisienkapopieprz polędwiczki z sandacza, rozgrzej pozostałą część Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Rozłóż rybę na ciepłych talerzach, polej sosem i podawaj z grzybami. Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Składniki: 4 dużych pajd drożdżówki 2 rozbełtane jajka
karmelowyprzepisów z minionego roku, które najchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami Zupy Francuska zupa cebulowa Sałatki Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Sałatka z mozzarellą, kurczakiem
My Chcemy Jeśćbaklavy czy posypki do owocowego crumble . Zaś najprostrzym sposobem na wykorzystanie niesolonych pistacji jest dzisiejsze pesto pistacjowe, pyszne z makaronem, ale również wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby albo użyte jako oryginalny sos do pizzy . Sam makaron z pistacjowym pesto byłby smakowitym, pełnym daniem, ale postanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam więc nuty smakowe, które
Chilli Czosnek i Oliwawody i dusimy aż łosoś będzie miękki. Wsypujemy żurawinę, orzechy, pokrojoną paprykę i pestki dyni, jeszcze chwilkę dusimy i gotowe. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na to rybę z jarmużem. Polewamy powstałym sosem, dekorujemy pestkami dyni i orzechami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolirkę i sok z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Z upieczonego łososia zdejmujemy skórę, po czym kroimy w kostkę. Rybę i makaron mieszamy z sosem jogurtowym. Dekorujemy koperkiem i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Ungete una pirofila con dell'olio e mettete in filetto di trota
La grande e la piccola cuocaDociskamy lekko wszystko do ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty. Kawałki ryby układamy na talerzu, polewamy sosem i masłem z pieczenia. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipiekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Razem z rybą pieczemy marchew, którą kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Gdy ryba jest w piekarniku, przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie lub maśle podsmażamy maliny. Gdy owoce zmiękną, rozgniatamy je, dodajemy sok s połowy cytryny i otartą z niej skórkę. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Ilość malin
MarcinChefsłodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć. Składniki na 10 bułeczek: na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapotraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem do herbat i wszelkich
Sama słodycz i szczypta chiliświecie. W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Farsz do tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu
potrawyregionalnerondla połóż liście kapusty. Układaj gołąbki, zalej gorącym bulionem na do połowy wysokości gołąbka. Gotuj ok 45 minut. Zrób sos maślany. Ja podałam z rybą gotowana w papierze
AZgotuj!Pieczone młode ziemniaki Danie, które może stanowić samodzielny posiłek, bądź też jako dodatek do mięsa, ryby itp. Podałam ziemniaczki z sosem paprykowym i sosem czosnkowym . Danie to wygląda rewelacyjnie, smakuje równie dobrze, jest łatwe w przygotowaniu i oczywiście tanie. Polecam gorąco. Składniki: młode ziemniaki oliwa rozmaryn sól słodka papryka czosnek Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy, jeśli potrzeba szorujemy szczotką
na moim stole...Kolejna odsłona ryb, tym razem w gęstym "sosie" z warzyw. Przepis z zeszytu mamy, który od wielu lat gości na naszych stołach w okresie karnawałowym i nie tylko
Milion Smakówsałat oraz szparagów. Weißburgunder Bischofsberg Spatlese trocken 2012 z winnicy Wengerter. W nosie i w ustach wyczuwalne aromaty gruszki, jabłka, pigwy. Poważniejsze lekko oleiste wino. Do grillowanych ryb, białych mięs w zawiesistych sosach. Riesling Kabinett 2012 z winnicy Melsheimer W nosie wyczuwalne delikatne nuty naftowe oraz papaja, mango i jabłko. Usta powściągliwe. Bardzo delikatnie słodkie. Pić samo w ciepłe letnie
królestwo garównaszym stole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb. Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut
Kolizje Smakówpomidorach. W efekcie bardzo smaczna pasta. Polecam. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w pomidorach 1 pęczek szczypiorku 10 dag twarogu 4 jajka sól , pieprz 1 łyżka majonezu WYKONANIE: Rybę wyjmujemy z puszki. nadmiar sosu wylewamy. Dodajemy ugotowane i przetarte jajka, twaróg. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Można zblendować. Osobiście wolę jak są wyczuwalne kawałki. Dodać posiekany szczypior. Trochę posolić i popieprzyć
W kuchennym oknie Ewyząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować
Kuchnia EllieHarissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka
Smakowity Blog Kulinarnyrozgnieść go nożem i dodać do buraków. Szczelnie zawinąć w sreberko i włożyć do pieca na 30 min nagrzanego do 180 st C. Dobrze smakują z pieczoną rybą i sałatą pekińską polaną sosem winegret..... Smacznego
Gaździnka warzywolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, pod koniec dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. W ten sposób przygotowany sos można podawać do gołąbków, ryby po grecku, spaghetti, ale najbardziej rewelacyjna jest jajecznica na pomidorach. Smacznego
kgwjanczewotłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj do ryby np. z sałatą z sosem miodowo-cytrynowym
SMYKWKUCHNIprzepisy biorace udzial w konkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery i napoje) Zapraszam do lektury
Przysmaki KarolkiMoja kuzynka robi taka surówkę ale z majonezem ( czasem dodaje jeszcze utartego ogórka kiszonego). Mnie zachciało się dziś do ryby (Tilapia w marynacie z sosu chili )- kapusty kiszonej ale takiej by się komponowała i smakiem i wyglądem. Przypomniałam sobie o surówce kuzynki ( Iwonki) i trochę ja zmodyfikowałam. Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego
Buniabaje w kuchniniedługo zapomnę jak drzewa wyglądają. Póki co postanowiłam sięgnąć po grzyby suszone i świeże, ale sklepowe. Kilka dni temu na obiad były znowu klopsiki w sosie grzybowym a dzisiaj proszę - pieczona ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami poleca się serdecznie. I ten zapach tymianku! Niedużo wysiłku przy przygotowaniu takiego obiadu i mało garów do mycia bo upiekłam wszystko
Smaczna Pyzakolorowy szczypta soli W miseczce, łączymy składniki na sos i wszystko razem mieszamy. Na talerzu układamy sałatę, pokrojone na połówki pomidorki i podzieloną na większe kawałki rybę. Całość posypujemy słonecznikiem/ orzechami i polewamy sosem wg uznania. Smacznego! Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Pamiętaj aby trzymać sos w osobnym pojemniku i polać ją tuż przed
KuchcikoweLoveImprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili...Kremowy, czosnkowy twarożek.Warstwa lekko pikantnego, słodkiego sosu chili.I kawałeczki tuńczyka.A do tego karkersy, nachosy czy chipsy.Polecam
Gospodyni MiejskaDziś mam dla Was przepis na niesamowicie smaczną rybkę , jaką jest dorsz.W tym wydaniu jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.Śmiało mogą się skusic na
Ostra na SłodkoPrzepis na frittatę, czyli popularną we Włoszech i Hiszpanii masę jajeczną zapiekaną z dodatkami – u mnie z rybą, marchewką i kukurydzą. Zielony kolor uzyskałam przez dodanie do masy jajecznej młodych liści szpinaku. Jako dodatek proponuję lekko ostry sos jogurtowy z dużą ilością zielonego szczypioru, zainspirowany przez Anię z bloga Cooka.pl . Zapiekanka z dużą ilością warzyw to bardzo dobry patent(...)300g marchwi 100g gotowanej kukurydzy (może być z puszki) 200g szpinaku baby 4 jajka sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Sos: 400g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu ½ łyżeczki płynnego miodu pęczek szczypioru sól, pieprz do smaku Rybę umyć, jeśli trzeba zdjąć skórę, pokroić w grubą kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć
Dietologmarchewki 3 pietruszki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe bazylia, sól pieprze 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu warzywnego żółty(...)wegański w wersji dla wegetarian dodatkowo: żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą noc. Sos sojowy mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Tofu kroimy na mniejsze 12 kawałków tak jak widać na poniższym zdjęciu. Wszystkie kawałki tofu maczamy w marynacie. Zakrywamy
Mój pomysł nakoniec zagęszczamy sos łyżką masła. Kawałki karpia dokładnie płuczemy zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Od strony mięsa nacieramy solą oraz nasionami kopru włoskiego i pozostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła oraz 2-3 łyżki oliwy. Gdy tłuszcz zacznie wrzeć, układamy na nim kawałki ryby, które bezpośrednio przed tym posypujemy(...)skórę. Obsmażonego karpia wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy pod przykryciem, zwykle 8-12 minut zależnie od grubości i rozmiaru kawałków ryby. Karpia podajemy od razu z sosem z kopru i cebuli oraz z pokrojoną pomarańczą. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-173 {margin: auto;} #gallery-173 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align
Kulinarna Pokusafiletu z pstrąga, masło klarowane, sól Sos beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba: Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą(...)klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć na dnie patelni i ponownie dodać na górę odrobinę masła klarowanego. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry. Sos: Ocet z białego wina wlać do rondelka i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Ocet z ziołami redukować o połowę objętości. Śmietanę wlać do drugiego
Plate of Joygrubości poszczególnych kawałków!). Usmażonego łososia zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka, przykrywamy, by nie tracił ciepła. Na patelnię po smażeniu ryb wykładamy musztardę. Mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy kwaśna śmietanę i ciągle mieszając zagotowujemy. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek oraz żółtko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy razem z łososiem. Źródło: Gotuj krok
Smaki Na TalerzuŚwietny, jasny sos o przyjemnym kwaśnym smaku. Idealny do jasnych mięs, jak kurczak czy indyk oraz ryb. Czas przygotowywania: około 20 minut Ilość: porcja sosu dla 4-6 osób
AniaGotuje.plFiletujemy sprawionego i oczyszczonego sandacza. Następnie rybę należy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak sprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przygotowanie sosu Myjemy szpinak (najlepiej użyć świeżego) i przesmażamy go na patelni na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy dodając 2 ząbki czosnku, sól, pieprz oraz słodką śmietanę(...)odczekać, aż będzie bardo gorąca, uważając przy tym, żeby nie spalić masła (dodatek oliwy podnosi temperaturę dymienia masła). Przesmażyć rybę na patelni, pamiętając, aby najpierw smażyć od strony skóry. Smażyć obustronnie na złoty kolor. Na talerz wyłożyć sos ze szpinakiem i ułożyć na nim sandacza z dodatkiem
Miód i pieprz