ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:159/358)

Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 259

Polski, natknęłam się na czerwony barszcz. Nabrałam ochoty. Nauczona doświadczeniem zawsze czytam opis wykonania (nawet najprostszego sosu w proszku) i co widzę, w składzie kapusta. Zdębiałam! Doczytałam nazwę- czerwony barszcz ukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja

bastalena
Pstrąg w kwaśnym cieście 134

Robiłam już  Fish and Chips wg klasycznego przepisu angielskiego tzn. w cieście zakwaszanym octem i podawaną z sosem Worcester. Jak to zwykle u mnie po opanowaniu

Buniabaje w kuchni
Najprostsze sushi maki 155

Niekiedy nachodzi nas z żoną ochota na zjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego od bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę: tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Lista zakupów(...)opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), Wybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze biorę tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie radę bez niej, ale mata znacznie ułatwia

Proste-przepisy.pl
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 190

kruchymi drobinami kiełbasy zupełnie z premedytacją mojej siostrzenicy i jej partnerowi. Do gruszek podałam im też mój ulubiony maślany ryż z cynamonem i jako uzupełnienie obiadu, delikatne mięso w sosie własnym. Jesteś ciekawa/y jak przygotować ten ryż? To znajdziesz w przepisie na Łososia na maślanym ryżu . A dlaczego z premedytacją to zrobiłam? Bo ona bardzo nie lubi cynamonu i mocno(...)ocet balsamiczny i kilka kropel sosu chili. Gdy gruszki lekko się podpieką przewrócić je na drugą stronę. Uważać przy wykorzystaniu masła by nie poddać go zbyt wysokiej temperaturze na patelni, przez co może zacząć się palić. Przepis i jak zrobić maślany ryż znajdziesz w przepisie Łosoś na maślanym ryżu . Do delikatnych dań z ryby czy drobiu dla odmiany

Sztuka gotowania w/g Samiry
Śledzie z Ibizy 192

Śledzie z Ibizy Ten rok, pod koniec okazał się dla mnie niezbyt fartowny , mnóstwo kłopotów w pracy i niestety także w domu . Jeden z moich synów

Ogrodnik w podróży
Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym 199

Bardzo smaczny dorsz,tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka lisciowego,czyli dorsz w klimatach srodziemnomorskich.W ten sposob przygotowalam dorsza po raz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 196

rozgrzanym oleju smaż rybę aż pięknie się zezłoci z każdej strony. Przełóż na ręcznik papierowy aby wchłonął się nadmiar tłuszczu po czym przełóż rybę do naczynia w którym zrobisz rybę po grecku. Warzywa obierz. Zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmaż na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. Wystarczy krótkie smażenie, po czym(...)dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj aby połączył się z sosem. Dodaj teraz także podsmażonego pora z cebulą. Spróbuj warzywa i dopraw je w razie potrzeby. To moment kiedy możesz dodać trochę octu jeśli zdecydujesz się na taką wersję. Dodaj ocet, wymieszaj i wyłącz ogień. Tak przygotowane warzywa przełóż na rybę i po przestudzeniu wstaw naczynie do lodówki. Najlepsza ryba będzie

nietylkopasta.pl
Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonzola 211

Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci. Wypróbujcie! Polecam gorąco:) 400 g makaronu kokardki #Lubella 200 g świeżego szpinaku gałązka pomidorków koktajlowych(...)średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu łososia wlewamy śmietanę (ewentualny nadmiar oleju odlewamy). Do podgrzanej kremówki dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Sos mieszamy do czasu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy gałką

Smaki Na Talerzu
Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonozla 169

Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci. Wypróbujcie! Polecam gorąco:) 400 g makaronu kokardki #Lubella 200 g świeżego szpinaku gałązka pomidorków koktajlowych(...)średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu łososia wlewamy śmietanę (ewentualny nadmiar oleju odlewamy). Do podgrzanej kremówki dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Sos mieszamy do czasu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy gałką

Smaki Na Talerzu
Ryba „po grecku” 277

bardzo skromny dodatek tłuszczu, a ryba jest duszona razem z warzywami, nie zaś smażona. Wiele przepisów przewiduje jednak dość znaczne wykorzystanie oleju roślinnego i „ciężkie” smażenie warzyw. Taka „lajtowa ryba po grecku” słusznie może kojarzyć się z publikowanym przez nas już dość dawno przepisem na dorsza duszonego w warzywach korzennych . Faktycznie, są niezaprzeczalne podobieństwa, choć tamten przepis jest jeszcze nawet(...)stanu, w którym są niemalże sosem, inni wolą coś bardziej zbliżonego do al dente . Na pora wiele nie poradzimy – jeżeli kroimy go jak w przepisie w paski, wówczas do „zjadliwej” miękkości potrzebuje ok. 25 minut. Ale czas duszenia pozostałych warzyw możemy swobodnie dopasowywać i niekoniecznie musimy je włożyć na patelnię w tym samym czasie. Ryba „po grecku” spożywana może być

Kulinarna Pokusa
Pieczony pstrąg z warzywami 222

pieczony z warzywami. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Przede wszystkim z tego względu, że wspaniale smakuje i bardzo pasuje mi delikatna konsystencja mięsa. Dodatkowo pstrąga robi się szybko i bez zbędnych ceregieli. :) Jeśli lubisz tę pyszną rybkę to wypróbuj także ekspresowy przepis na pstrąga pieczonego w zielonym sosie ziołowym . Prosty przepis na pstrąga z piekarnika W tym przepisie(...)zaletą jest to, że wszystko robi się praktycznie w tym samym czasie i na tej samej blasze, dzięki czemu nie brudzimy niezliczonej ilości naczyń! Bardzo lubię takie przepisy. :) Pyszna ryba z warzywami Pstrąg świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami takimi jak batat, cukinia, pomidory czy cebula ale można dodać do niego również bakłażana, paprykę, marchewkę czy korzeń pietruszki

Book of spells
Polska Sałatka Grecka 254

Ryba po grecku, karp po żydowsku, ruskie pierogi… Tradycyjne potrawy, którymi szczyci się kuchnia polska. Dziś przepis na tradycyjną sałatkę grecką, w nietradycyjnym spolszczonym wydaniu! Sałata Pomidory Ogórek Cebula Żurawina Oscypek Oliwa Sok z cytryny Sok z pomarańczy Miód Musztarda Sól Pieprz Polską sałatkę Grecką przygotowujemy tak, jak w oryginalnym przepisie. Oliwki zastępujemy jednak żurawiną, a fetę oscypkiem. Sałatę myjemy(...)dodajemy pokrojony w kostkę ser górski. Do słoiczka wlewamy nieco oliwy, soku z cytryny, łyżkę miodu i łyżkę musztardy. Sól i pieprz do smaku. Słoiczek zakręcamy i mieszamy – sos do sałaty gotowy. Polewamy bezpośrednio przed podaniem, by sałata nie zwiędła. Do sałaty doskonale pasują pomidorki koktajlowe. Do sosu można dodać również sok z wyciśniętej pomarańczy. Smacznego

MarcinChef
Sałatka nicejska 168

miodowo-musztardowy: 4 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki płynnego miodu 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny lub 1 łyżeczka białego octu winnego Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą, aż do otrzymania gładkiej konsystencji (najlepiej jest zrobić to umieszczając wszystkie składniki w małym słoiczku z wieczkiem i dość energicznie potrząsać ręką). Umytą sałatę kroimy na mniejsze(...)minuty z każdej strony (w środku mięsko ryby powinno być lekko różowe) – lub minimalnie dłużej, wg własnych preferencji. Na półmisku rozkładamy sałatę i szpinak. Układamy pomidorki koktajlowe, grzanki, plasterki oliwek, piórka cebuli oraz ćwiartki jaja. Dajemy fileciki anchois oraz kawałki grillowanego tuńczyka. Polewamy resztą sosu. wierzch sałatki możemy udekorować kiełkami

Smaki Na Talerzu
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki 167

cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki:  1 łyżka musztardy,  1 łyżka miodu,  sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę(...)pomarańczy, dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i dokładnie wymieszać. Filety łososia należy pokroić w kawałki. Na płaskie naczynie wylewamy połowę marynaty, na tym układamy rybę i zalewamy resztą marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.  2. Przygotowujemy kruszonkę: Chleb rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Masło roztapiamy, dodajemy pokruszony chleb i smażymy do czasu jego zarumienienie i uzyskania chrupkości

Jadło i czytadło
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 103

białe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek z jedzeniem, gdyż oferowany przez delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe makarony powstające przy użyciu specjalnych(...)balsamicznym i oliwie (14 zł) . Danie niestety nie zrobiło na nim wrażenia, ryba była kompletnie nie słona. Dużo bardziej smakowało mu podane obok świeże pieczywo maczane w pieprznej oliwie. Na danie główne wybrałam makaron lumaconi (duże muszle) nadziewany papryką i cukinią zapieczony z mozzarellą podany na sosie pomidorowym (29 zł) . Potrawa była smaczna, łagodna w smaku. Dobry wybór jeśli

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania