ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:167/358)

Domowy paprykarz szczeciński 98

Domowy paprykarz szczeciński Była już pasta bezrybna z wegańskim twarogiem , a teraz czas na kolejną bardzo popularną w Polsce pastę, tradycyjnie występującą z rybą, czyli paprykarz szczeciński. Dla mnie pierwsze skojarzenie jakie z nim mam to brzydka (wręcz paskudna) puszka, z której po otworzeniu wyłaniała się ryżowo-rybna pasta do smarowania na chlebie. Nie powiem, żeby mi to nie smakowało(...)sztuki Ziele angielskie – 2 kulki Jałowiec – 1 kulka Liść laurowy – 2 liście Olej lniany – 8 łyżek Nori – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 3 łyżki Sos sojowy/Tamari ciemny – 4 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżeczka Olej kokosowy/rzepakowy – do smażenia Wykonanie: W garnku zagotuj bulion i dodaj przepłukaną kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem do czasu

Blendman
Szybka pasta z tuńczyka na kanapki 147

osób które dbają o linię.   SKŁADNIKI: Puszka Tuńczyka w Sosie Własnym  4 Ogórki Konserwowe 1 Cebula lub 3 Szalotki sól i pieprz 4 Łyżki jogurtu naturalnego  PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odcedzam z wody, przekładam do miseczki. Cebulkę obieram, kroję w kostkę.  Przekładam do ryby.  Ogórki kroję w drobną kostkę. Wszystko ze sobą łączę.  Do składników

Gotowanie Patki
Paprykarz szczeciński 181

Przyprawy: 70 g soli 15 g cukru 23 g papryki słodkiej 34 g sosu sojowego 34 g octu 9 g chili 3 g pieprzu Ryż gotujemy al dente i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo drobno lub mielimy na sitku 4 mm. Cebulę i rybę mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 129

ulubionych. Dodam tylko, że niekoniecznie tylko tzatziki do podpłomyków, ale każda także salsa, sos czy też chutney będzie świetnym dodatkiem do tzw. macy. Same tzatziki z kolei nie tylko do podpłomyków, ale również do mięs, frytek, kiedyś nawet zostałem poczęstowany tzatzikami zaserwowanymi jako dodatek do ryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia

Kuba Gotuje
Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym 180

kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe. Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym to bardzo apetycznie wyglądająca i oryginalna w smaku potrawa inspirowana kuchnią włoską

Kulinarna Pokusa
Diabeł morski z brokułami - monkfish with broccoli 173

zimną wodą.Do garnka nalewamy oliwy z oliwek- na rozgrzany olej wrzucamy rybę pokrojoną  w kostkę, dodajemy czosnek, sól I pieprz. Smażymy ok 5 min - mieszając .Dodajemy śmietanę I wino. Zmniejszamy gaz I gotujemy następne 5 min.  Kroimy ser w małą kostkę. Wrzucamy do sosu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Zciągamy z gazu, dodajemy brokuły I doprawiamy

Smaki Edyty
Rajska zupa rybna 177

zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu doprawiając sosem sojowym i ostrygowy. Dodajemy paprykę słodką ( jeżeli chcecie więcej ostrości dodajcie jeszcze chilli). Jeżeli smak jest bardzo wyrazisty dodajemy mleko kokosowe. Wszystko gotujemy jeszcze ok 5 minut i wrzucamy łososia pokrojonego w kostkę 2 cm x 2 cm. Delikatnie mieszając, żeby ryba się nie rozpadła dodajemy posiekaną kolendrę (pamiętajcie, że kolendra

Niezły Młynek
Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka 134

wegańskiego „tuńczyka”, a wszystko na koniec zawinąć w ryż i nori, jak tradycyjne sushi? Dowodem na to, że ten eksperyment się udał, jest dzisiejszy przepis. Zamarynowana w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym marchew do złudzenia przypomina wędzonego łososia. Burak całkiem sprawnie przeistoczył się smakowo w tuńczyka (z dominującym jednak buraczanym aromatem, ale jakże pysznym!). Po zrollowaniu(...)warzyw w tradycyjnie zakwaszony awaze-zu ryż i glony nori smakiem do złudzenia przypominają oryginalne sushi i nikt by nawet nie pomyślał, że nie zawierają w sobie ani grama ryby i są w 100% wegańskie. To sushi było absolutnym hitem podczas moich ostatnich warsztatów: UMAMI, piąty element . Jeżeli chcecie się dowiedzieć dlaczego, wypróbujcie przepis na wegańskie sushi już dzisiaj! * SKŁADNIKI

Food Square
MAKARON ORKISZOWY Z ŁOSOSIEM 185

sosem na bazie mascarpone. U nas wszyscy go uwielbiają, może zasmakuje również i Wam... :-)Składniki:- kawałek łososia (u mnie filet ze skórą ok.350g)- 150g mascarpone- ząbek czosnku- sól, świeżo mielony pieprz+ makaron orkiszowy 400g (lub pszenny)- koperek do posypaniaŁososia umyć, wytrzeć w papierowy ręcznik, zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki ryby kilka minut

Smaczne Zdrowe
Moje pesto 141

Cuciniera Genovese". Tak właśnie ten zielony sos został przypisany do Genui (Liguria).Liguria znana jest ze swojej żyznej gleby, na której rosną niezwykłe zioła i warzywa. Ten urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają(...)składnika.  Są to PODSTAWOWE składniki, jednak przepisów na odmiany pesto jest mnóstwo. W niektórych używa się obu serów, w innych tylko jednego. Czasem dodaje się też masło, by sos był bardziej kremowy. Kucharze liguryjscy są znani z dodawania ugotowanego ziemniaka do sosu. Czasami też mieszają pesto z pomidorami lub dodają lekki ser jak Ricotta albo prescineua. Według tradycji

Gotowanie to kochanie
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 182

roku zastrzegłam, że będę akceptować pojedyncze przepisy. W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały(...)nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog czary gary Śledzie czosnkowe z imbirem ; blog Mój Smak RYBY INNE NIŻ ŚLEDZIE Smażony karp panierowany ; blog Weekendy

Weekendy w domu i ogrodzie
Grill - inspiracje i porady 159

konfiturę z czerwonej cebuli, która wzbogaca smak każdego mięsa. http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kaczka-i-sery-francuskie/przepisy/karol-okrasa-kaczka-konfit-z-konfitura-cebulowa-i-puree-z-selera Obowiązkowo tzatzyki (przygotowane według instrukcji Teo Vafidisa). http://vafidis.pl/the-greek-gourmet/inspiracje-kulinarne/tzatzyki/ 4. No i gwiazda wieczoru - mięso i ryby . Tutaj pełna dowolność w zależności od tego, co wpadnie mi w oko w czasie zakupów. Uwielbiam grillowaną doradę, pstrąga, okonia czy łososia. Z mięso preferuję polędwicę lub drób(...)ziół, które łączę z płynem np. sosem sojowym, winem, olejem lub ketchupem. 2. Grillowanie owoców morza - owoce morza najlepiej grillowań w formie szaszłyków (ze względu na ich niewielkie rozmiary) zamarynowane w ulubionych przyprawach z dodatkiem warzyw lub owoców. Owoce morza grillujemy bardzo krótko, aby mieć pewność że będą miękkie i soczyste. 3. Ryby - można grillować je bezpośrednio na ruszcie

Kuchnia Bon Appetit
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem 1249

smażymy. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tak przygotowane mięso stanie się głównym składnikiem naszych sakiewek.   Na jedną połowę każdego prostokąta z ciasta francuskiego nakładamy niewielką ilość ketchupu lub sosu pomidorowego. Następnie nakładamy kurczaka i pozostałe składniki. Całość zamykamy i szczelnie zamykamy, najlepiej używając do tego widelca, którym zgniatamy brzegi sakiewek. Na wierzchu nakłuwamy widelcem, by para mogła znaleźć ujście(...)jajkiem i posypujemy siekanym tymiankiem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Smacznego!     RADA: Farsz możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Równie dobrze będzie smakować wegetariański z grillowanymi warzywami lub rybą i serkiem mascarpone

MarcinChef
Piątek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto 151

Piękna dla oka kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami. Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania