ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:170/358)

TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO 131

wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych ryb.  Składniki: 20 dag filetu śledziowego z kaparami  SEKO   2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno kroimy

Z Majeczką w kuchni
Serowo-paprykowe chipsy z tortilli 108

tutaj ) i że można z nich przygotować- wypchane po brzegi mięsem, rybą  i/lub warzywami- pyszne danie, ale również wyczarować fantastyczne i mega chrupiące chipsy! Tak! Wystarczy placki pokroić, np. w małe trójkąty, skropić oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami, zapiec w piekarniku i chrupać dowoli- z dodatkiem sosu lub bez. Moja ulubiona kombinacja smaków to wędzona papryka, szczypta soli oraz żółty

Kraina Miodem Płynąca
Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak 224

mielonym, kolorowym pieprzem. Gotujemy na parze do wyraźnego ścięcia się i miękkości ryby. Dopiero po tym ją solimy. Składniki na sałatkę: - 100 gramów kaszy pęczak - pęczek szczypiorku - 3 duże połówki suszonych pomidorów - garść kiełków mieszanych - sok z połowy limonki - 1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżeczka sosu sojowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie sałatki: Pęczak gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Ryż jaśminowy po tajsku 230

Smażymy mieszając do chwili, aż masa jajeczna się zetnie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Inspiracja – Kwestia Smaku . Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników

mojewypiekiinietylko
Pod Malwami - sentyment do regionalizmu 124

Szukam lokalnej restauracji, która ma coś więcej w swojej ofercie niż tylko ryby, które niekoniecznie pływały w Solinie... I jest! Restauracja, która bodajże jest czynna tylko do 21:00 - Pod Malwami. No to zamawiamy. Pod Malwami - sentyment do regionalizmu Bliny (tamte były akurat z wieprzowiną w sosie własnym i surówką z czerwonej kapusty) oraz chłodnik litewski. Surówka - wydawałoby się: czego

Right Behind The Kitchen
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 178

warzywa będą miękkie. Odkryć patelnię, dodać posiekaną natkę, zredukować wytworzony sos. Dodać mleczko kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypać czarnym sezamem. Podawać do ryżu, wieprzowiny, drobiu lub ryb

Czerwień i błękit
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 142

cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego na ok 180-200*C piekarnika i piec około 30-40 minut. Podawać i na gorąco i na zimno. Jak kto lubi.  Ja dodatkowo polałam go sosem czosnkowym. Smacznego

Jemy Pijemy
Pstąg pieczony podany na sałatce z roszpunki i gruszki. 204

pieprzymy. Kieszonki powstałe po nacięciach wypełniamy masłem połączonym ze zgniecionym czosnkiem. Rybę pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni funkcja termoobieg + grill, lub 20 minut w 200 stopniach góra-dół. Opłukaną roszponkę układamy na talerzu, dodajemy gruszkę, posypujemy serem i podlewamy sosem. Sos: łyżkę oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, sok z mandarynki oraz sól i pieprz łączymy

BaRepas
Ryż po chińsku z łososiem 402

rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę:3 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu winnego3 łyżki ciemnego cukru4 łyżki koncentratu pomidorowego Składniki:około

Smaki Edyty
Pstrąg pieczony 143

przy małym nakładzie pracy - tak lubię. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb i chętnie ją przyrządzam właśnie tak. Wystarczy trochę dodatków aromatyzujących i na blachę. Po prostu a wychodzi coś genialnego. Oczywiście jeśli ktoś woli może sobie taką rybkę usmażyć - pstrąg z chrupiącą skórką i sosem kurkowym to też niebo w gębie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 121

granice dobrego smaku, naszego smaku. Gotowy, domowy sos, zamknięty w szczelnym pojemniku spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, a my możemy sięgać po niego wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso lub ryby… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może(...)pomocą blendera lub malaksera (najlepiej pulsacyjnie, starając się za bardzo nie ogrzewać składników) lub też tradycyjnie tak jak to się robi we włoskich domach utrzeć w moździerzu na gładki sos. 3) Doprawić solą oraz pieprzem i w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny, jeżeli sos jest zbyt gęsty można dolać odrobinę oleju/oliwy. 4) Makaron ugotować al dente w lekko

Fitsweet.me
Łosoś marynowany a la gravlax 208

Najczęściej jemy go jednak po prostu na chlebie. Dodatki takie, jak lubimy lub mamy akurat ochotę - świeży lub wymieszany ze śmietaną chrzan, kropla jogurtu lub śmietany z cytryną, sosu musztardowego, tatarskiego, tzatziki lub choćby vinegrette.  Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego(...)lekko dociskając.  3 . Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając. Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski.  4 . Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (ja kładę na folię z łososiem kilka pełnych słoików, np. z dżemem) na minimum

Kuchnia Prezydentowej
Tuńczyk teriyaki z pikantna salsa z nektarynek 156

Ryba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka(...)łyżeczka posiekanej papryczki chilli salsa 3 nektarynki 1 łyżka marynowanego imbiru 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru świeżozmielony pieprz świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sos teriyaki łączymy z sosem sojowym, papryczką chilli, olejem sezamowym i czarnym sezamem. Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min. Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z chilli

DefinicjaSmaku
Co na grilla 197

może się obyć bez aromatycznych przypraw, świeżych ziół i wyszukanych marynat. Namawiam gorąco do marynowania w szczególności mięsa i drobiu. Polecam pyszną marynatę do kurczaka , a do wieprzowiny BBQ sos , którym marynuję mięso jak i smaruję podczas grillowania. Tradycyjne dania z grilla jak również te bardziej wyszukane są jak najbardziej wskazane. Wybierając dania na grilla kierujemy się latwością i prostotą(...)rybami. Proponuję również wzbogacić grilla o różne gatunki mięsa jak i dodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym znajdują się przeróżne przystawki z grillowanych warzyw i owoców, smaczne domowe pieczywo to prawdziwa rozkosz dla biesiadników. W zeszłym roku piekłam podpłomyki do grilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie podobnie. Pyszne sosy na zimno

codojedzenia
Poniedziałek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto 116

Piękna dla oka kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami. Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania