ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:178/358)

Małże nowozelandzkie w sosie limonkowym z medalionami z semoliny! 173

Gotuj w zdrowym stylu! Zdrowe, smaczne, aromatyczne, w przepięknych jasno zielonych muszlach małże nowozelandzkie podane w ostrym sosie limonkowym, z dodatkiem aromatycznej mięty, serwowane na złotych

SMYKWKUCHNI
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 156

minut (ja piekłam 30 min.) W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z masłem i posiekanym koperkiem (zostawić łyżkę do posypania ziemniaczków na talerzu). Doprawić solą i pieprzem. Łososia z warzywami wyjąć z pieca. Usunąć gałązki ziół. Na talerzach porozkładać odsączone z sosu warzywa wraz z kawałkiem łososia. Podawać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi dodatkowo świeżym

Moja Delicja
Marqués de Castilla – wina na lato. 108

zdecydowanie schłodzone do owoców morza, sałatek, kurczaka w lekkich sosach.    Marques de Castilla Sauvignon Blanc Chardonnay Blend dwóch popularnych szczepów. Efekt to aromatyczne, sympatyczne nieskomplikowane wino. Pachnie cytrusami, morelami agrestem. Jest świeże i soczyste z lekką nieagresywną kwasowością. Schłodzone idealne na letnie dni. Dobrze skomponuje się z większością ryb, owocami morza i serami.   Marques de Castilla Garnacha

królestwo garów
Zapiekanka szwedzka z łososiem i ziemniakami 159

Dzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową zapiekankę szwedzką z łososiem, ziemniakami, dużą ilością świeżych ziół i pysznym lekko pikantnym sosem musztardowym. Przygotowanie tego dania jest banalnie

Wyprawy kulinarne
Domowy fishburger 159

Jeśli zostaną Wam z obiadu filety rybne, na kolację lub na obiad drugiego dnia możecie przygotować domowe burgery. Wystarczy kilka świeżych składników, domowy sos i o

Ze smakiem i z pasją
Empanada z sardynkami 97

Była już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami!Składniki i farszu:2 puszki sardynek w sosie pomidorowym1 papryka zielona (może być również czerwona)1

Smaki Brazylii
Lasagne ze szpinakiem i łososiem 177

Składniki:pół opakowania makaronu lasagne300g filetu z łososia450g mrożonego szpinaku1 cebula pokrojona w kostkę3 ząbki czosnkusólpieprz białyoliwaSos beszamelowy:1/4 kostki masłaczubata łyżka mąkiszklanka mlekażółtko2 łyżki śmietany

Smakowity Blog Kulinarny
Flądra w gniazdku 171

ścianek. Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek. Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić  solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego  do 190 oC piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut. Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest sos czosnkowy czy jogurtowo-koperkowy

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z melonem, ananasem i tuńczykiem (bez glutenu, mleka i jajek) 302

Kawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. Wprawdzie tuńczyk z puszki

głodny alergik
Błyskawiczna pasta z tuńczykiem 159

chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę.Ostudzone i obrane jajka miksujemy

prawdziwe jedzenie
Przystawka z sałatki z wędzonego łososia i owoców granatu 199

Oryginalna przystawka zarówno na przyjecie, np sylwestrowe jak i kolacje we dwoje. Łosoś wspaniale się komponuje z słodkim gratem, kwaskowatym jabłkiem do tego sos o wyrazistym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Moqueca de bacalhau 183

potrawy bardziej słone)łyżka sosu chilli lub tabasco (opcjonalnie)kolendra zielona świeża Przygotowanie bacalhau:Aby przyrządzić bacalhau koniecznie należy wymoczyć go przez noc w wodzie, tak aby pozbawić go nadmiaru soli. Wrzucamy bacalhau do wody i gotujemy przez parę minut. Odcedzamy wodę i odstawiamy do ostudzenia. I teraz.... rwiemy nasz płat ryby na "strzępki" tak aby odseparować

Smaki Brazylii
SerVantka – restauracja z duszą 129

karty, bo od dawna polowałam na tą rzadko spotykaną rybę. Muszę powiedzieć, że  nieco się rozczarowałam jej smakiem, choć dzwonko ( niezbyt okazałe ) było dobrze przyrządzone na grillu. Lepiej wypadła „perliczka pieczona w majerankowym maśle i morelach” – spróbujcie, jeśli nie jedliście jeszcze perliczki. Fantastyczny natomiast okazał się wołowy ozór w sosie chrzanowym. Był mięciutki, wręcz rozpływał się w ustach

Smaki Ewy
sushi po mojemu 162

Składniki łosoś (Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu ) ogórek zielony papryka czerwona sezam czarny wasabi-chrzan w proszku liście nori(Nori,Wodorosty) ryż do sushi(krótko ziarnisty, klejący się) ocet ryżowy Słońce woda (na 1 szklankę ryżu ,1,5 szklanki wody) Wykonanie Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki

w mojej kuchni
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 160

mrożonka. Tak naprawdę trafić na dobrze przyrządzoną i świeżą rybę nad polskim morzem nie jest łatwo, ale na pewno jest to możliwe :) Gofry - od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze

Powiedz dietom nie