Składniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki
Gaździnka warzySałatki bardzo lubię i sporo ich na blogu a dziś powstała kolejna. Wykorzystałam rybkę z puszki a dokładnie filety śledzia w sosie pomidorowym. Do rybki dodałam
Monia miesza i gotujeDziś przedstawiam po raz kolejny moje ukochane mule, tym razem w stylu indyjskim. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu przepyszne mule w aromatycznym, czerwonym sosie curry
karmelowywielorybiego smaku. Równocześnie zabijając go trochę. Bo mi rybą zalatywało. Ha, taka kulinarna ironia ;)Dlatego dziś mega prosto. Po islandzku. Z lekką nutą bastaleny. W postaci swojskiego oleju rzepakowego. Konkursowego z resztą. I znowu.Wieloryb po islandzku0,5 kg mięsa z wieloryba3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimnomała cebulałyżka sosu sojowego3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa pieczonego2 duże ziemniaki1
bastalenaSkładniki:170 g mąki pszennej100 ml ciepłej wody2 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżka oliwy z oliwekpół łyżeczki cukruszczypta solipuszka tuńczyka w sosie własnym1 kulka mozarellikukurydzabiała cebulkana sos
wyzwania kuchenneprawda kotlety schabowe, ale zrobiłam bitki w sosie pomidorowym..Na początek na patelni podsmażyłam plastry mięsa..potem dodałam pozostałe składniki..nakryłam pokrywą....i gotowe..Mięsko dusimy prawie bez zaglądania i bez obawy, że coś tam się przypali..wiadomo..musimy zajrzeć czy jest wystarczająca ilość wody..gdyż woda wyparowuje .. Na patelni smażyłam także ryby...zdjęcia niestety brak... Smażyłam również i kotlety
Moje domowe kucharzenieSpoglądam na zalany deszczem świat za oknem. Pada już trzeci dzień. Smutno się na sercu robi,kawa z miodem nie pomaga. Na czekoladę brakuje ochoty. Lato
W kuchni Karmel-itkiPomysł na szybki obiad. Makaron najlepiej pappardelle- szerokie wstążki z dodatkiem tuńczyka i kaparów. Proste i bardzo smaczne danie.składniki:400 g makaronu2 puszki tuńczyka w
Monia miesza i gotujeJadą goście, jadą. Idą, kroczą, się zbliżają. A deser w powijakach. Będzie katastrofa? Nie u mnie!Z rzadko przygotowuję desery, zdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś
W kuchni Karmel-itkiinne zimowe przysmaki. Nie zamierzam w ogóle ich sobie odmawiać, ale czasami po prostu trzeba zjeść coś innego. Może... Rybkę? Tak, wiem. Znowu :) I nie po raz ostatni. Ryby na blogu pojawiały się do tej pory bardzo rzadko, więc przyszła pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny(...)osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (najlepiej takiej do zup lub sosów) 100 g naturalnego, brązowego ryżu przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy wodę na ryż. W czasie, kiedy się gotuje, filety oprószamy solą
Ratunku obiadPropozycja podania. duża puszka tuńczyka w sosie własnym dwa ogórki kiszone lub jeden duży 2 - 3 łyżki kukurydzy (lub więcej wedle uznania) jogurt naturalny (ilość w zależności od tego jak rzadką pastę chcemy uzyskać) szczypiorek sól pieprz Tuńczyka odcedzić i przerzucić do miski. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Odcedzić i wsypać kukurydzę. Załączyć jogurt naturalny
Karola gotujeproste w składzie i mają lekko ryby smak . I chyba Was nie zaskoczę jak powiem, że, podobnie jak w rosołku , za rybny aromat odpowiadają wodorosty. Nasi goście delektując się nimi nie mogą się nadziwić, że te kotleciki nie rozlatują się Taka jest ich niewątpliwa zaleta! Kotleciki te zaserwowane w towarzystwie salsy lub sosu czosnkowego to super przekąska na udaną imprezę
Lamarida.pljego pomocą, przedłużano przydatność ryby do spożycia. Samego ryżu nie jedzono, pozbywano się go. Ciekawe nie ? Składniki dla dwóch osób: Ryż: 250 g ryżu do sushi Zaprawa: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli oshi sushi: wędzony łosoś marynowana rzodkiew awokado nori serek kanapkowy śmietankowy do podania: sos sojowy Kikkoman chrzan wasabi marynowany imbir Sposób przygotowania
Wanilia i Kardamonkolei wkładamy do niego kawałki ryby (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać. Stripsy smażymy w głębokim oleju n a złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z dowolnymi sosami np. czosnkowy , koperkowy, słodki sos chili
Słodka Stronamnie ulubiony przepis na tę pyszną rybę, czyli śledzia z cebulą i jabłkiem z dodatkiem kwaśnej gęstej śmietany. Do przygotowania tego dania wykorzystałam marynowane śledzie , ale możecie też użyć zwykłych śledzi, jeśli nie macie czasu na ich moczenie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie remoulade z selerem Marynowane
Kulinarne przygody Gatity