soli. Wbić jajko i roztrzepać dokładnie. Rybę na patelni rozłożyć równomiernie, wlać na nią jajko z mlekiem i mąką. Na średnim ogniu usmażyć omlet z obu stron. (Przewracać ostrożnie.) Po usmażeniu na jednej ze stron ułożyć plaster sera żółtego lub jego wiórki. Omlet złożyć na na pół i jeszcze raz na pół. majonezowy sos worcester: 1 średnia cebula 1 łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennanoża o cienkim ostrzu do filetowania ryb) odetnij z pomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również białą warstwę (ma pozostać sam miąższ). Miąższ pomarańczy pokrój na cienkie plasterki. Weź 4 najmniejsze plasterki i wyciśnij z nich sok do słoiczka. Resztę plasterków odłóż na bok. Do słoiczka z sokiem pomarańczowym wlej pozostałe składniki sosu - biały ocet winny, sól i pieprz
Chilli Czosnek i Oliwaręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Po temari sushi zapraszam na nigiri sushi z łososiem. Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach - chrzan wasabi Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - sos sojowy Tak jak przy temari sushi
mojewypiekiinietylkoPosoliłem, popieprzyłem, przykryłem plastrami łososia. Na rybie rozłożyłem mus z marchewki. Za pomocą folii zwinąłem liście porów w roladki i umieściłem je we wkładce do gotowania na parze. Wstawiłem wkładkę z roladami do garnka z wrzącą wodą, garnek szczelnie przykryłem, roladki gotowałem na parze 10 minut. Pokroiłem na plastry i podałem razem z sosem paprykowym
R'n'G Kitchensmażyć chwilę razem, dodać pokruszoną rybę i ponownie wymieszać Dodać koncentrat, carry, paprykę keczup, sól i pieprz do smaku oraz tyle soku z cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo lepszy w smaku. Paprykarz podzieliłam na 2 części; do jednej dodałam keczup, a do drugiej pomidorowy sos chili. Ta wersja z sosem chili
Proste PotrawyMoscatel de Alejandría. Ten aromatyczny winiak poddawany jest procesowi starzenia i podawany jest zazwyczaj z sokiem cytrynowym, białkiem i cukrem pudrem. Jako że tematem przewodnim tegorocznego spotkania były ryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi przepisami. Jako przystawkę otrzymaliśmy Ceviche z łososia z awokado. Sok z cytryny(...)szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna
królestwo garówPAPRYKOWE KLUSKI.(przepis własny; )kluski:szklanka mąkiszczypta solijajkowoda lub mlekoWstawiłam garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy.Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub
W kuchni Karmel-itkimnie do przygotowania dania skusiły. Łososia 🐟 do nich dobrałam i jeszcze ryż 🍚 na zielono 💚 przygotowałam. Biały ryż ze szpinakiem połączyłam, do którego groszek dołożyłam. Szparagi i ryba 🐟 w piekarniku się grzały ♨, tak trochę wiosennie leniuchowały 😋, a ryż 🍚🍴szybko się gotował, bo na połączenie ze szpinakiem się szykował. Groszek wskoczył dla smaku do szpinaku, od razu się(...)cytrynowy do smaku, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, 100 g ryżu białego, ząbek czosnku, ok. 150 g mrożonych liści szpinaku, ok. 50 g mrożonego groszku, 1 łyżka sosu sojowego jasnego. Przygotowanie: Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu
Moniki SmakołykiŚledź i już. Są chętni ? Składniki 4 duże ziemniaki 300 g śledzi matiasów 2 jajka 1 duża cebula sól do smaku 1 duże kwaskowate jabłko 3
R'n'G Kitchenpapryki. Kruche ciasto, śmietanowo-serowy sos, czy trzeba czegoś więcej? Czasem z takiego minimalistycznego zestawu składników wychodzą smakowite potrawy. Kto chętny? Składniki: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 300g świeżego łososia 1/2 czerwonej papryki 100g serka koziego 1 jajko 150g śmietany 22% 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 100g tartego
Raj dla Podniebieniainnych dań, np. do ryb. SKŁADNIKI Na mięso wołowe a'la hamburger: 600-700 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżeczki musztardy sól, pieprz, majeranek Na warzywną salsę: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 zielony ogórek 2 małe cebule dymki 250 g pomidorków koktajlowych oliwa cytryna sól, pieprz Na sos czosnkowy: 250 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki
Passions hobbies lifenajważniejsze, przekonałam się do ryb. Pstrąg wyszedł obłędny. Do wina i risotta nie trzeba było mnie przekonywać, bo te ubóstwiam. Sami zobaczcie nasze menu i smakowite fotografie z warsztatów: Staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną Mule duszone w mleku kokosowym, kolendrą i chilli Roladki z pstrąga ze szpinakiem i orzechami w sosie kurkowym Risotto szafranowe z krewetkami Ilość zdjęć
Karola gotujeroboty makarony, pizze, owoce morza, ryby i oczywiście włoskie desery, od których nie można się powstrzymać. Włochy oczarowały mnie bogactwem smaków, naturalnością i prostotą. Nieprzesadzone przepisy, dania, w których postawiono przede wszystkim na wyśmienite produkty i świeżość. Lekka kuchnia, pełna magii... Wypróbujcie sami koniecznie! Tiramisu... Wspaniała włoska kawa... Klimatyczne kawiarnie... Znakomita szarlotka z sosem waniliowym... Tiramisu... Fettuccine... Cukinia Cytryna Karczochy
Kuchnia Pani Wiosny"Moja wersja przepisu zamieszczonego w książce "Kuchnia mikrofalowa". Zrobiłam go w klasycznej wersji, zapieczony w piekarniku. Zamiast dorsza użyłam mintaja. Świeże pomidory zastąpiłam
Wiem co jempikniku, wycieczki rowerowej czy wyjazdu na ryby :) Piknikowe penne to danie, które świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w teren. Wystarczy przygotować je w domu, włożyć do pojemniczka, albo nawet woreczka na Zipper i spakować do koszyka piknikowego, albo plecaka. Do makaronu penne świetnie pasuje feta i pomidorki koktajlowe, doprawione ziołowo-czosnkowym sosem vinaigrette. Świeżo, smacznie i wygodnie. Składniki
Trzeci talerz