Bardzo smaczny dorsz,tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka lisciowego,czyli dorsz w klimatach srodziemnomorskich.W ten sposob przygotowalam dorsza po raz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzanym oleju smaż rybę aż pięknie się zezłoci z każdej strony. Przełóż na ręcznik papierowy aby wchłonął się nadmiar tłuszczu po czym przełóż rybę do naczynia w którym zrobisz rybę po grecku. Warzywa obierz. Zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmaż na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. Wystarczy krótkie smażenie, po czym(...)dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj aby połączył się z sosem. Dodaj teraz także podsmażonego pora z cebulą. Spróbuj warzywa i dopraw je w razie potrzeby. To moment kiedy możesz dodać trochę octu jeśli zdecydujesz się na taką wersję. Dodaj ocet, wymieszaj i wyłącz ogień. Tak przygotowane warzywa przełóż na rybę i po przestudzeniu wstaw naczynie do lodówki. Najlepsza ryba będzie
nietylkopasta.plDanie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci. Wypróbujcie! Polecam gorąco:) 400 g makaronu kokardki #Lubella 200 g świeżego szpinaku gałązka pomidorków koktajlowych(...)średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu łososia wlewamy śmietanę (ewentualny nadmiar oleju odlewamy). Do podgrzanej kremówki dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Sos mieszamy do czasu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy gałką
Smaki Na TalerzuDanie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci. Wypróbujcie! Polecam gorąco:) 400 g makaronu kokardki #Lubella 200 g świeżego szpinaku gałązka pomidorków koktajlowych(...)średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu łososia wlewamy śmietanę (ewentualny nadmiar oleju odlewamy). Do podgrzanej kremówki dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Sos mieszamy do czasu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy gałką
Smaki Na Talerzubardzo skromny dodatek tłuszczu, a ryba jest duszona razem z warzywami, nie zaś smażona. Wiele przepisów przewiduje jednak dość znaczne wykorzystanie oleju roślinnego i „ciężkie” smażenie warzyw. Taka „lajtowa ryba po grecku” słusznie może kojarzyć się z publikowanym przez nas już dość dawno przepisem na dorsza duszonego w warzywach korzennych . Faktycznie, są niezaprzeczalne podobieństwa, choć tamten przepis jest jeszcze nawet(...)stanu, w którym są niemalże sosem, inni wolą coś bardziej zbliżonego do al dente . Na pora wiele nie poradzimy – jeżeli kroimy go jak w przepisie w paski, wówczas do „zjadliwej” miękkości potrzebuje ok. 25 minut. Ale czas duszenia pozostałych warzyw możemy swobodnie dopasowywać i niekoniecznie musimy je włożyć na patelnię w tym samym czasie. Ryba „po grecku” spożywana może być
Kulinarna PokusaRyba po grecku, karp po żydowsku, ruskie pierogi… Tradycyjne potrawy, którymi szczyci się kuchnia polska. Dziś przepis na tradycyjną sałatkę grecką, w nietradycyjnym spolszczonym wydaniu! Sałata Pomidory Ogórek Cebula Żurawina Oscypek Oliwa Sok z cytryny Sok z pomarańczy Miód Musztarda Sól Pieprz Polską sałatkę Grecką przygotowujemy tak, jak w oryginalnym przepisie. Oliwki zastępujemy jednak żurawiną, a fetę oscypkiem. Sałatę myjemy(...)dodajemy pokrojony w kostkę ser górski. Do słoiczka wlewamy nieco oliwy, soku z cytryny, łyżkę miodu i łyżkę musztardy. Sól i pieprz do smaku. Słoiczek zakręcamy i mieszamy – sos do sałaty gotowy. Polewamy bezpośrednio przed podaniem, by sałata nie zwiędła. Do sałaty doskonale pasują pomidorki koktajlowe. Do sosu można dodać również sok z wyciśniętej pomarańczy. Smacznego
MarcinChefmiodowo-musztardowy: 4 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki płynnego miodu 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny lub 1 łyżeczka białego octu winnego Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą, aż do otrzymania gładkiej konsystencji (najlepiej jest zrobić to umieszczając wszystkie składniki w małym słoiczku z wieczkiem i dość energicznie potrząsać ręką). Umytą sałatę kroimy na mniejsze(...)minuty z każdej strony (w środku mięsko ryby powinno być lekko różowe) – lub minimalnie dłużej, wg własnych preferencji. Na półmisku rozkładamy sałatę i szpinak. Układamy pomidorki koktajlowe, grzanki, plasterki oliwek, piórka cebuli oraz ćwiartki jaja. Dajemy fileciki anchois oraz kawałki grillowanego tuńczyka. Polewamy resztą sosu. wierzch sałatki możemy udekorować kiełkami
Smaki Na Talerzucytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę(...)pomarańczy, dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i dokładnie wymieszać. Filety łososia należy pokroić w kawałki. Na płaskie naczynie wylewamy połowę marynaty, na tym układamy rybę i zalewamy resztą marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. 2. Przygotowujemy kruszonkę: Chleb rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Masło roztapiamy, dodajemy pokruszony chleb i smażymy do czasu jego zarumienienie i uzyskania chrupkości
Jadło i czytadłobiałe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek z jedzeniem, gdyż oferowany przez delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe makarony powstające przy użyciu specjalnych(...)balsamicznym i oliwie (14 zł) . Danie niestety nie zrobiło na nim wrażenia, ryba była kompletnie nie słona. Dużo bardziej smakowało mu podane obok świeże pieczywo maczane w pieprznej oliwie. Na danie główne wybrałam makaron lumaconi (duże muszle) nadziewany papryką i cukinią zapieczony z mozzarellą podany na sosie pomidorowym (29 zł) . Potrawa była smaczna, łagodna w smaku. Dobry wybór jeśli
Chilli Czosnek i OliwaNaszą dzisiejszą propozycja dla was jest sałatka z grillowanym homarem. Homar skropiony jest aromatycznym sosem na bazie masła i wina, z czosnkiem, szalotką, musztardą i świeżymi ziołami. Podaliśmy go z miksem sałat, ogórkiem i rzodkiewką, w towarzystwie grzanek z bagietki! Pyszne! Nasz homar jest oznaczony niebieskim znakiem #msc, oznacza to że został złowiony w systemie zrównoważonego rybołówstwa czyli połów(...)przyszłe nasze pokolenia mogły łowić gatunki ryb, które teraz zamieszkują morza i oceany - więcej informacji znajdziecie na stronie MSC . Homar z certyfikatem MSC został złowiony u zachodnich wybrzeży Kanady, gdzie w chłodnych wodach północnego Atlantyku mają doskonałe warunki do życia. Składniki: 1 większy homar lub 2 mniejsze, oliwa, sól Sos: 2 łyżki masła, 2-3 łyżki oliwy/oleju, 1 duży
Plate of Joypomidory chętnie kiszę , ale oddzielnie. Tym razem połączyłam je w salsie, czyli czymś pomiędzy sosem z kawałków warzyw a drobno pokrojoną sałatką. Warzywa nie są poddawane obróbce cieplnej więc mogę nazwać to salsa cruda. Taka kiszona salsa jest doskonałym dodatkiem do smażonych ryb , grillowanego mięsa czy pieczonych warzyw korzeniowych. Prawdziwa mała bomba witaminowa. Kiszona salsa albo sałatka, jak kto woli
Smaczna Pyzapatelni na rumiano , dodać masło i posiekaną pietruszkę, chwilę podsmażyć i odłożyć z ognia. Rybę usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoto, lecz smażyć z obu stron nie dłużej niż 10 minut na wolnym ogniu. Wyłożyć na talerz, polać przygotowanym sosem migdałowym i ozdobić świeżą miętą
Tradycyjna Kuchniaduszone potrawy jednogarnkowe, gulasze, potrawki, bigosy oraz pieczone mięsa wymagające długiego czasu obróbki cieplnej. Natomiast ryby w wolnowarze zachowują zwartą konsystencję. W wolnowarach doskonale udają się wywary, które są bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku niż te gotowane metodami tradycyjnymi, rosoły, zupy oraz sosy, a także powidła i dżemy. Zalety Pozwala zachować więcej składników odżywczych. Pozwala wykorzystać tanie części mięsa
w mojej kuchnizbyt ciężkostrawne. Dlatego też wolę kotlety ziemniaczane. Moja babcia była mistrzynią tychże i robiła rewelacyjny sos grzybowy, którym wszyscy się zajadali... smak nie do podrobienia, niestety :( W ubiegły piątek zrobiłam kotlety po swojemu. Nadałam im wygląd paluszków także Syncio nawet myślał, że je rybę hehe. Idealnie smakowały z sałatka z pomidorów. Polecam szczerze! Kotlety ziemniaczane z twarogiem
Dzieje kuchennej Wiewióry