ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:155/358)

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 110

wystarczy dodać więcej soku z pomarańczy lub wody, a na końcu całość zmiksować - otrzymacie wówczas pyszny sos żurawinowy ze świeżej żurawiny, który można podawać na ciepło. Ta prosta do przygotowania domowa konfitura ze świeżej żurawiny pasuje także do kaczki, indyka  i ryby. Poniżej oryginalny przepis Sylwii Chrzanowskiej. #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display

Cztery Fajery
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 200

wystarczy dodać więcej soku z pomarańczy lub wody, a na końcu całość zmiksować - otrzymacie wówczas pyszny sos żurawinowy ze świeżej żurawiny, który można podawać na ciepło. Ta prosta do przygotowania domowa konfitura ze świeżej żurawiny pasuje także do kaczki, indyka  i ryby. Poniżej oryginalny przepis Sylwii Chrzanowskiej. #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegańskie kotleciki rybne 147

niektórzy mogą woleć nazywać je burgerami lub pasztecikami), są bardzo proste w składzie, ale oczywiście nie zawierają ryby . I chyba Was nie zaskoczę jak powiem, że, podobnie jak w rosołku , za rybny aromat odpowiadają wodorosty. Kotleciki te zaserwowane w towarzystwie salsy lub sosu czosnkowego to super przekąska na udaną imprezę . A podane z ziemniaczkami, sosem i ulubioną sałatką stanowią pełnowartościowy

Lamarida.pl
Ryba w cytrynie i miodzie 140

pomieszać, dodać sok z cytryny i miód, doprawić pieprzem i dusić 4-5 minut, nie dłużej. Włożyć rybę i smażyć ją z obu stron po 3-5 minut. Podawać natychmiast z ryżem. Uwaga: Dłuższe duszenie spowoduje uwolnienie soku z kawałków cytryny. Taki sos można wykorzystać do np. polania ryby/ryżu na talerzu, ale będzie stanowczo kwaśniejszy. marcelina

Czerwony Gupik
Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym 127

Ryba tu i ryba tam :D Ale co tam...pysznie wyszło. Tuńczyk sam w sobie jest poezją i kwintesencją smaku. Tutaj jest przepysznie wyeksponowany. Ser nadaje pikanterii, natomiast sos wydobywa to, co najlepsze. I te pomidory... Składniki 2 ciabatty 2 jajka  1 pomidor  1 puszka tuńczyka w oliwie liście bazylii 3 łyżki gęstego majonezu czarne oliwki bez pestek

R'n'G Kitchen
Makaron z wędzonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem (fit) 193

kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Szpinak myjemy, odrywamy ogonek liściowy i siekamy. Dodajemy do ryby. Smażymy aż zwiędnie. Następnie dodajemy serek i nieco wody zostawionej po gotowaniu makaronu. Chwilkę podsmażamy. Makaron przerzucamy do garnka w którym był gotowany, dodajemy sos i nieco pieprzu. Całość mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze nieco wody. Podajemy na ciepło

Kolizje Smaków
Kuchnia tysiąca malutkich miseczek 194

cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!!   Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu hoisin pół szklanki bulionu drobiowego (ja użyłam kostki rosołowej) 1 łyżka masła

sierotka maRysia w kuchni
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 137

się zassać. Ten chutney, którego podstawowym składnikiem jest rabarbar, jest słodko-kwaśnym, lekko pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również

Karo in the Kitchen
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 267

kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami

Karo in the Kitchen
Paprykarz szczeciński 296

dorzucamy do marchewki i mieszamy. Chwilę czekamy i dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką sosu sojowego, cukrem oraz solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. W między czasie obieramy dokładnie rybę z ości. Na patelnie dorzucamy rybę oraz ryż, mieszamy całość, smażymy jeszcze z 2 minuty. Zdejmujemy

Kolizje Smaków
Chrzan tarty 139

wiele intensywniejszy niż ten kupny :) i ZDROWSZY Uwielbiam do wędliny, ale również do jaj i ryb A dodane parę łyżeczek chrzanu do utartego czerwonego buraka czynią go o wiele smaczniejszym, no i mamy ćwikłę :) Warto mając chrzan zrobić sobie błyskawiczny sos chrzanowy

Proste Potrawy
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 137

bezglutenowe. Tutaj muszę wspomnieć o tym, że Fokim posiada i częstuje sosem sojowym, bezglutenowym. Bez glutenu są hosomaki i nigiri, więc bezglutenowi fani sushi znajdą coś dla siebie. Wracając do rolla to najpyszniejszy, jak dla mnie, był ten z mango i rybą maślaną. Nigdy nie jadłam sushi z mango i cieszę się, że dokładnie po 26 latach się to zmieniło(...)porównaniu do reszty dań głównych wypadła raczej słabo, jak dla mnie była za sucha, brakowało ciekawego elementu, który połączyłby wszystkie smaki. Z dań mięsnych znakomite były żeberka wołowe w sosie BBQ – chociaż sama za mięsem nie przepadam, to danie poleciłabym każdemu miłośnikowi mięsa. Idealnie doprawione i rozpływające się w ustach – niewątpliwie jest to danie warte grzechu. Na koniec podano desery

Fill The Bowl
Kolacja degustacyjna w Fokim. 109

bezglutenowe. Tutaj muszę wspomnieć o tym, że Fokim posiada i częstuje sosem sojowym, bezglutenowym. Bez glutenu są hosomaki i nigiri, więc bezglutenowi fani sushi znajdą coś dla siebie. Wracając do rolla to najpyszniejszy, jak dla mnie, był ten z mango i rybą maślaną. Nigdy, przenigdy nie jadłam sushi z mango i cieszę się, że dokładnie po 26 latach życia(...)porównaniu do reszty dań głównych wypadła raczej słabo, jak dla mnie była za sucha, brakowało ciekawego elementu, który połączyłby wszystkie smaki. Z dań mięsnych znakomite były żeberka wołowe w sosie BBQ – chociaż sama za mięsem nie przepadam, to danie poleciłabym każdemu miłośnikowi mięsa. Idealnie doprawione i rozpływające się w ustach – niewątpliwie jest to danie warte grzechu. Na koniec podano desery

Fill The Bowl
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany.  Czyli mamy -  wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i  rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież na 100 osób nie zamówimy 500 drugich dań. To całkowity nonsens. Nikt nie jest w stanie  zjeść przez 1,5 godziny ( tyle przeważnie trwa(...)zakąski, postarajmy się taką rybę zamówić w wędzarni i odebrać w dzień wesela, 7. małe tymbaliki np. z kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy

Kulinarny karnet Christophera
Młode ziemniaki po skandynawsku ,gotowane w białym sosie 155

Młode ziemniaki po skandynawsku,gotowane w białym sosie Przepis, znalazłam w książce kucharskiej z serii ” Encyklopedia sztuki kulinarnej ” część 48 Kuchnia Skandynawska . Na początku byłam dość sceptyczna , ale moje dzieci koniecznie chciały spróbować czegoś z kuchni Skandynawii . Jednakże , że za rybami ,nie przepadają jakoś szczególnie , to zdecydowaliśmy ,że robimy ziemniaki Bo jednak jak by nie patrzeć, kuchnia(...)oparta jest w dużej mierze na rybach , dobrze ,że też na ziemniakach Składniki : 1 kg młodych ziemniaków 500 ml mleka ( w książce jest 400 ml , ale było zbyt gęste i przywierało do garnka ) 2 łyżki mąki 2 łyżki masła ( znowu ,książka podaje jedną ,ale przy dwóch łyżkach mąki , zrobił się kluch,dwie łyżki masła są ok. ) sól , biały pieprz

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania