Dzisiaj pyszna przystawka z marynowanego śledzia na carpaccio z jabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna. SKŁADNIKI : 3 filety
Kulinarne Fantazje MarioliAlternatywa dla tradycyjnych kanapek z pieczywa Składniki 2 świeże ogórki puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku
R'n'G KitchenPomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże
BullioTen przepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd
Fabryka pomysłówŻałuję, że miałam tylko tyle rukoli, świetnie wzbogaca smak tego dnia. Łosoś, kremowy sos i konkretny makaron. Dla mnie raj na talerzu. Składniki: (2 porcje
Gotowanie i blogowaniePomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże
Bullio10 pomidorków równej wielkości 3/4 szkl kaszki kuskus 2 puszki łososia w sosie pomidorowym 3 jajka sól pieprz natka pietruszki pół małej cebuli ziarenka pieprzu Pomidorki
Gotowanie jest łatweKolejne rybne kotleciki. Tym razem głównym składnikiem był surowy łosoś. Świetna przekąska, podajmy je z sosem jogurtowym i sałatą. Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety
Stare Garywina białego: francuskie i hiszpańskie dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro.Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele(...)wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina.Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić.Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników.Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać na talerzyk, ułożyć gruszki i udekorować
Ala piecze i gotujebądź też ryby patroszone. Wrażenia dotykowo zapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła. Farsz składał się z mielonej wołowiny i mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem i płatkami chilii. Super smak ! Krem brulee(...)trzymanie noża, krojenie cebuli, czy papryczki jalapeno. Dla amatorów jak i doświadczonych kucharzy polecam gorąco. ZAPROPONOWANE MENU Jeśli chodzi o same dania z zaproponowanego menu. Wszystkie propozycje, poza rybą były naprawdę smaczne. Dlaczego poza rybą. Warzywa i sama dorada były zrobione w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, niemalże w niej pływały. Jak zapytałam Kurta co on robi i dlaczego
Mój Smak na ŻycieMoja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj.Składniki:1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz)5 marchewek4 cebule2 pietruszki1 selersok z 1/2 cytryny5 łyżek koncentratu pomidorowegobulion (może być z kostki)natka pietruszkimąkacukier olejsól, pieprz3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Cebulę zeszklić(...)koncentrat pomidorowy i pół łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku.3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem z cytryny.4. Rybę wyłożyć na dno naczynia.5. Całość przykryć warzywami i posypać natką pietruszki
Kuchnia domowa Anibulionu: mięsny (wołowina, wieprzowina, drób – mięso i kości), warzywny (marchew, por, kapusta, jarmuż, glony), morski (glony, ryby, skorupiaki – dodaje się zarówno mięso jak i ości, pancerzyki a później odcedza). Możecie się tez spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany sosem sojowym lub pastą miso (robi się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy. Dopełnieniem są dodatki warzywne
KierunekuchniaLazania ta była moją pierwszą w życiu. Podejrzewam, że gdy pierwszy raz Tata postanowił ją zrobić, ja również pierwszy raz widziałam wtedy makaron typu lasagne 🙂 Tak
gotować!istnieją! I tak pewnie jest też w większości polskich domów. Przecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej: Śledź remoulade z selerem Śledź w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy
Kulinarne przygody Gatitymieszamy z miodem , aż całkowicie się połączą i podlewamy nim karpia ( lejemy pomiędzy kawałki , nie po rybie . Szczelnie nakrywamy folią aluminiową lub przykrywka i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy około 60 minut w temperaturze 160 C . Po tym czasie zdejmujemy folię , polewamy karpia sosem , który wytworzył się ,podczas pieczenia i dopiekamy do czasu ,aż lekko się zrumieni z wierzchu ( około
Ogrodnik w podróży