ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:148/358)

Śledź po polsku 178

wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 cebule białe garść suszonych borowików

Pyry na Gaz
C - Miruna z makaronem w miętowym sosie 155

Przyznam szczerze. Przekombinowałam. Uskrzydlona dzisiejszymi pozytywnymi komentarzami w temacie bezowych mini torcików, zanurkowałam w swojej kuchni żądna kulinarnych eksperymentów. Ale jak wiadomo, eksperymenty nie zawsze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 199

wakacji w Chorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla)- ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar, a z Grecji gyros i souvlaki. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa, ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza, np. dorady, krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe są według(...)podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy, to wiemy, co się w naszym mięsku znajduje:) Kefty możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 391

oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia, za którego sprawą chcecie odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, to zamarynujcie rybę w aromatycznych suszonych paprykach i zapieczcie

Even Better Food
Wigilia , starodawne zwyczaje… 225

dania rybne przyrządzane  na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć  karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!!  Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu ryb w wigilijny poranek ,ale sami Kaszubi(...)jeszcze z czasów przedchrześcijańskich. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się  wszystkie płody ziemi ,lasu i wody. Jedne wróżą dostatek  ,inne –urodzaj ,jeszcze inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę kilka. Ryby ,wg Egipcjan od wieków są symbolem wolności ,harmonii i wyzwolenia  ,a wg chrześcijan  to początek życia ,zmartwychwstanie ,obfitość .Źródło siły ,zdrowia. Buraki  zapewniają długowieczność i urodę ,musi

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka ziemniaczana z soczewicą i pikantnym sosem – dodatek do obiadu 142

równoważy a soczewica i zielone liście rozbudowują jej teksturę – nie jest nudno!   Sos wlewamy do sałatki i po raz kolejny wszystko dokładnie – ale delikatnie –mieszamy. Podajemy ciepłą, zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu. Tak doprawiona cudnie pasuje do jasnych mięs – kurczaka, indyka, cielęciny, ale i do ryb – zarówno smażonych, jak i gotowanych. Ta pikantna sałatka z ziemniaków przełamie też tłusty(...)cypryjskie) 100g sałaty rzymskiej, młodego jarmużu lub szpinaku baby 150g ugotowanej soczewicy (np. z puszki) 45g czerwonej cebuli lub szalotek 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki     SKŁADNIKI SOSU 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 2 pełne łyżki musztardy Dijon 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 60ml oliwy z oliwek

Karo in the Kitchen
Czwartek: Polędwiczka adobo 122

Adobo to niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie(...)przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można

Niedzielny kucharz
BÓB W SOSIE CZOSNKOWYM 152

W moim domu raczej nie jada się bobu, ale nie mogłam się tego sezonu oprzeć - musiałam wypróbować przepis na bób w sosie czosnkowym, który kiedy pokazała

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w kremie chrzanowym 165

podałam tak przygotowanego łososia z frytkami i miksem sałat z sosem winegret, ale frytki można zastąpić np. młodymi ziemniakami z koperkiem. SKŁADNIKI 400-500 g filetu z łososia 1/2 cytryny 250 g sera ricotta 1 mały pęczek koperku 1/2 brokuła 4 łyżeczki chrzanu z żurawiną Krakus  + do posmarowania ryby sól morska lub himalajska, pieprz cytrynowy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać

Passions hobbies life
Łosoś pod pietruszkową pierzynką 179

Łosoś jest rybą którą uwielbiam ponad wszystko, z racji tego że nie ma ości, zazwyczaj kupuje go w Lidlu. Chociaż szczerze polecam sklep rybny w Łodzi RYBEX na Piotrkowskiej 196 - mi tam jest bliżej - lub na Zachodniej 25. Łososia można przyrządzić na wiele sposobów: ze skórą, bez skóry, w sosie, w panierce, na patelni grillowej. Ja postanowiłam przygotować(...)łatwo zauważyć zmianę koloru naszej ryby, gdy łosoś zmieni swój kolor do połowy przewracamy go na druga stronę. Razem z łososiem na patelnię grillową kładziemy bakłażana, po chwili dodajemy pieczarki, rumienimy je z każdej strony, tak by powstały charakterystyczne przy grillowaniu na patelni paski. Podczas gdy łosoś z bakłażanem i pieczarkami się grilluję przygotowujemy sos. Sos do łososia 1/4 szklanki

Piekielna Kuchnia Pati
Ryby są super! Nowa książka Lidla! - Karol Okrasa i Dorota Wellman 185

domu uwędzić rybę! W czwartym rozdziale dowiadujemy się o poszczególnych częściach ryby dostępnych w sprzedaży - jak powstaje rybny filet czy tuszka. Tu dowiemy się też jak dobrze przyprawiać ryby oraz trochę więcej o sposobach i możliwościach jej przygotowania - o pieczeniu w soli, grillowaniu, gotowaniu na parze czy spożywaniu na surowo! I kiedy już przejdziemy przez tą całą wiedzę dochodzimy(...)niedługo pokażemy np. halibutowe kąski w ziołowym cieście, filet dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym czy klopsiki z karpia z suszonymi owocami. Podsumowując - książka jest świetnym źródłem inspiracji i informacji. Jest idealna dla osób początkujących, jak i zaawansowanych - zarówno jeśli chodzi o ryby, jak i umiejętności kulinarne. Przepisy nie sprawią większych trudności, a wręcz przeciwnie sporo przepisów jest

Plate of Joy
Chimichurri- argentyński sos 229

blogu.  Prawda jest taka, że w Argentynie każda pani domu robi własny sos chimichurri.  Sama komponuje smak i dodatki.  Potraktujcie ten przepis jako bazę i stwórzcie swój własny przepis z tych składników, które lubicie najbardziej. Chimichurri podawany jest do mięs, warzyw lub do ryby.  Spróbujcie może i Wy się zakochacie ;) Na solidną porcję będziecie potrzebowali(...)łyżeczki oregano (suchego) 1 i 1/2 łyżeczki suchych płatków chilli 1/2 łyżeczki soli (lub mniej) Zmiksujcie olej z sokiem z cytryny i octem winnym na gładki sos. Posiekajcie drobno listki kolendry i pietruszki. Zmiksujcie, posiekajcie, lub utrzyjcie w moździerzu czosnek.  Wszystko dodajcie do sosu, dosypcie oregano, sól i chilli- zmiksujcie krótko. W sosie powinny być widoczne płatki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jak zrobić tabbouleh - libańską sałatkę z natki pietruszki i kaszy bulgur? (PRZEPIS + FILM) 141

małym słoiku wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Wstrząśnij i wlej sos do sałatki. Wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.  Podawaj na przystawkę, np. na liściach sałaty rzymskiej lub jako dodatek do mięsa i ryb.  ➤ Rada: Kiedyś kasza bulgur była trudno dostępna, ale teraz bez problemu kupisz ja w większości znanych supermarketów tuż

Chilli Czosnek i Oliwa
Delikatna potrawka z warzywami i rybą 139

sicie (bulion zachowujemy). Bulion ponownie umieszczamy na palniku. Mieszamy razem ze śmietaną i dodajemy do niego kawałki ryby. Gotujemy kilka minut. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do bulionu i gotujemy aż do zgęstnienia. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane jarzyny i ponownie krótko podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny

Smaki Na Talerzu
Tortellini zapiekane w sosie brokułowym z łososiem 242

Szybkie danie idealne na imprezy lub na obiad. Smacznego Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Do dużego garnka wlać wodę, osolić i wrzucić brokuły. Gotować 3

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania