ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:139/358)

Gravlax z łososia 265

koperku.Gravlax z łososia podaje się najczęściej jako przekąska, kroi się łososia w bardzo cienkie plastry i często podaje z sosem hovmästarsås. Kiedyś aby przygotować gravlax solono łososie i zakopywano w piasku, w miejscu napływania fal morskich aby ryby lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się  fermentacji w przygotowywaniu gravlax. Ryby przyrządza się marynując łososia w ciągu kilku dni. Pamiętajmy, że gravlax

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 183

Za : kuchnia.wp.plNazywany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem. Cukier brzozowy, inaczej ksylitol, ma taki sam smak i konsystencję co zwykły cukier. Odkryto go pod koniec XIX

Smaczne Zdrowe
Jogurt. Ogórki. Sos. Tzaztiki według Pyzy 217

Tzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do grillowanych mięs, ryby czy warzyw. Dodaje świeżości i świetnie komponuje się smakowo z większością potraw z rusztu. Ale

Smaczna Pyza
Prosta sałatka z tuńczykiem i pomidorem 454

składniki:1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym1 duży pomidor5-6 pomidorów suszonych z oleju1 średnia cebula1 łyżeczka kaparów1 łyżeczka natka piertuszkisól morska do smakuTuńczyka

Monia miesza i gotuje
Ryba po grecku z wolnowaru 284

Pyszna rybka w sosie greckim, robiłam ją jakiś czas temu,a  dokładnie to przed świętami, na Wielki Piątek.Ostatnio dość często używałam wolnowar, super sprawa..ja zazwyczaj szykuję jakąś potrawę w wolnowarze wieczorem, w nocy powolutku się pitrasi , a ja śpię spokojnie, rano tylko sprawdzam co i jak ..i idę do pracy..a mąż i córka mają obiadek prawie(...)sumie też robiłam ją wieczorem, rano dodałam tylko usmażoną rybkę i w Wielki Piątek było pyszne jedzonko.Smaczna i na ciepło i na zimno. 50 dkg filetów z  ryby  2 cebule  2 marchewki  2 pietruszki  por 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego  sól, pieprz , majeranek listek, ziele olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki posypać

Moje domowe kucharzenie
Jaja w sosie gribiche 135

Gribiche jest to francuski, zimny sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych, szparagów, jaj na twardo oraz zimnych ryb (def. wikipedia) Składniki: 3 jaja ugotowane 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek octu 10 łyżek oleju 2 jaja 4 korniszony 1 łyżka kaparów 1 Pęczek szczypiorku ½ łyżki soli

Tradycyjna Kuchnia
Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms 195

podziękowaniu za prezent od Lidla w postaci świeżutkich ryb i cudownych produktów z serii Deluxe przygotowałam potrawę z ich najnowszej książki „Ryby są super” , która już jest dostępna w tej sieci sklepów. Wystarczy zebrać 6 naklejek (otrzyma ją każdy kto zrobi za zakupy za min. 50 zł), dopłacić 1 grosz i już można odebrać swój egzemplarz w kasie(...)leśnych grzybach (4 porcje) Składniki na sos grzybowy: 1 łyżka masła 2 szalotki, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z wody 100 ml białego, wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30-36% sól, pieprz posiekana pietruszka do podania Składniki na rybę: 600 g filetów z dorady, umyte i osuszone sól

karmelowy
Zdrowe grillowanie 162

samy jemy po prostu więcej  tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne  zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów  fit desery - zamiast ciężkich ciast z masami użyj lekkich deserów np. sorbety owocowe, jogurt z owocami(...)świeża rukola lub sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem  filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach  szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan  grillowane owoce np banan, mango

Truskawkowa Fiesta
Polędwiczki z dorsza owijane cukinią 197

Polędwiczki z dorsza owijane cukinią Piątek , to zazwyczaj rybka , taka to już tradycja lub przyzwyczajenie Dobre przyzwyczajenie , bo zdrowe . To bardzo lekka propozycja , jeśli jednak ktoś

Ogrodnik w podróży
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 177

jest mięso z kurczaka, choć i warzywa często pojawiają się w tego typu daniach. Kuchnia chińska chętnie sięga też po te przepisy na zupy, w których główną rolę odgrywają ryby oraz owoce morza. Restauracje chińskie mogą się jednocześnie pochwalić ciekawym asortymentem dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Największą popularnością cieszy się wieprzowina, jednak i wołowina, i baranina mogą także(...)których pojawia się mięso smażone z warzywami. Popularne są też mięsa duszone, podawane w aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu, że najpopularniejszą potrawą związaną z chińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby (zarówno te smażone, jak i gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga

Codogara
Sałatka rybna na święta 2253

niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl(...)słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i  kroję w dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach, ale widziałam wersje z kawałami ryby wielkości małej dłoni. Rozrabiam ciasto "naleśnikowe", kawałki ryby maczam w nim i smażę na złoto. W międzyczasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy. Pozostałe składniki sałatki kroję w kosteczkę, pieczarki oczywiście podsmażam

Co w głowie piszczy
Pomidorowa kasza kuskus ze smażoną tołpygą 194

Puszka pomidorów - Pęczek dymki - Dwa ząbki czosnku - Bazylia świeża lub suszona - Szczypta kuminu (opcjonalnie) - Szklanka bulionu - łyżka masła - sól, pieprz grubo mielony, szczypta cukru, czubek łyżeczki chilli w proszku Rybę w razie potrzeby oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytyny. Odstawiamy. Cebulę dymkę i czosnek siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę(...)mieszamy z pomidorami.  Sos powinien być ok. pół cm nad kaszą. Jeżeli kasza wyraźnie wystaje ponad sos, dolewamy więcej bulionu. Kaszę przykrywamy i zostawiamy na najmniejszym ogniu, lub nawet na wyłączonym, jeżeli nie ufacie swojej kuchence ;) W tym czasie smażymy rybę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, rybę kładziemy od strony skóry i smażymy aż skórka stanie się złota

Cook&Love
Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) 626

bardzo lubimy sałatki, wszelkie sałatki, owocowe, warzywne z wędliną, z kurczakiem, serem czy też z rybami. Sałatki takie cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką sałatkę, ta kolorowa sałatka składa się z mixu sałat, gotowanego jajka, pomidora i kremowego sosu coś a la sos vinegrette (winegret). Do tego grzanki z chleba. Jeśli zrezygnujemy z chleba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos śliwkowy do ryby 154

świeży sos mirabelkowy jakoś tak od razu przyszedł mi na myśl. KonQbek był sceptyczny, ale ostatecznie przekonał się do tego wynalazku i następnego dnia smarował nim jeszcze kanapki.  SOS MIRABELKOWY ok10 mirabelek garść liści świeżej mięty ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru palmowego sól i pieprz do smaku Z mirabelek usuwamy pestki i miksujemy z czosnkiem i miętą. Dodajemy(...)pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.  KonQbkowy pstrąg był od wewnątrz posmarowany masłem czosnkowym. Na wierzchu ryby konQbek ułożył kilka plasterków cytryny i tak przygotowaną ugrilował. W międzyczasie tato grilował bardziej tradycyjne karkówki i żeberka i muszę przyznać, że do wieprzowiny ten sos też pasował doskonale.Polecam jeśli planujecie dziś grilla!  A my? Mamy w planach trochę rozjazdów w wielce

les mirabelles
Łosoś marynowany w soli po kaszubsku. 174

porze, udało mi się zrobić jedynie zdjęcie przed pokrojeniem i dodaniem składników sałatkowych (m.in. słodkiego sosu koperkowego). Zaraz potem całość zniknęła... Składniki: 300 g świeżego fileta z łososia 5 łyżek soli 5 łyżek cukru 1 szklanka świeżej żurawiny (ewentualnie suszonej) 1 cebula Wykonanie: Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Ułożyć w naczyniu o dopasowanym rozmiarze. Żurawinę posiekać i wymieszać z solą

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania