ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:145/358)

Rekin z pieczonymi batatami 147

pieczonymi batatami SKŁADNIKI: 2 płaty rekina 1-2 bataty 2 jajka, bułka tarta sól, pieprz, kolendra, rozmaryn tymianek jogurtowy sos ziołowo- czosnkowy Rekina rozmnożyć, przepłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny. Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczy do zarumienienia się panierki

MarciochaKucharzy
Śledzie z cebulą i jabłkiem w sosie jogurtowo-majonezowym. Śledzie w buraczkach. 378

Śledzie jem dwa razy w roku. W Środę Popielcową -  obowiązkowo z ziemniakami - i w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Właśnie w tym roku, na przedświątecznym spotkaniu opolskiej

bistro mama
Fasola to samo zdrowie dla .... Brazylijczyka 104

poziomie lub lekko zmniejszając, nie dodając już jednak więcej wody.Mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok 10 minut tak aby sos zgęstniał (tak jak obok na fotografii).Fasolę możemy jeść samą, możemy "po brazylijsku" czyli jako dodatek do mięs czy ryb

Smaki Brazylii
Xmas... and a Happy 2014 172

przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy

bastalena
Co zrobić z otwartym winem ? 205

tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino można po prostu dolać pod koniec gotowania, dla podkręcenia smaku. Taniny

Mechanik w kuchni
Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 119

Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza(...)cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut. Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Ryba po grecku 174

liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz *dodatkowo dodałam dwie łyżki sosu meksykańska salsa dla dodania ostrzejszej nuty, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi :) Przygotowanie: Filety rozmrozić, opłukać w wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na około 5-6 cm) Skropić ryby sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.  Następnie obtoczyć w mące

Tagebuch po polsku
Łosoś w marynacie z pomarańczy 153

pieprz- po 1/4 łyżeczki Wyciśnięty sok z pomarańczy połączyć z sokiem z limonki sosem sojowym, miodem, oliwą, solą oraz pieprzem. Z łososia ściągnąć skórę, wymyć i pokroić na 4 porcje, a następnie zalać marynatą, wymieszać i odłożyć na 30 minut (w międzyczasie kilkakrotnie polewając wierzch marynatą). Rybę (wraz z marynatą) przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia/foli

Kraina Miodem Płynąca
Marynowane śledzie II 155

korzenne i aromatyczne za sprawą cynamonu i goździków. Ten, który Wam podrzucam dziś dodatkowo też zawiera olej. Ryby trzeba marynować minimum dwa - trzy dni, ale im dłużej postoją, tym bardziej nabierają charakteru. A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka(...)ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Marynowane śledzie II Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki: 10 płatów śledziowych 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z łososiem i granatem 178

Przede wszystkim zaintrygował mnie sposób przygotowania łososia - zawsze chciałam, aby moja ryba była bardzo soczysta i rozpływająca się w ustach, a przygotowanie go tak jak Nigella to własnie gwarantuje. Ryba jest delikatna i wilgotna. Jakiś czas po obejrzeniu programu trafiłam na książkę z przepisami z tej serii - od razu postanowiłam ją kupić i zacząć wypróbowywać nowe propozycje tej ikony brytyjskiej(...)pieprz pestki granatu sos balsamico (opcjonalnie) Przygotowanie : Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać zimną wodą, dodać dymkę, ziarna pieprzu, sok z cytryny i sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić filety na drugą stronę, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 7 minut. Wyjąć filety z wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy ryba będzie zimna - zdjąć

Codzienne Gotowanie
Łosoś smażony 138

razem równie smaczna wersja smażona :-) Idealnie smakuje ze wczesnymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret. SKŁADNIKI 1 duży filet z łososia (ilość wedle uznania) 1/2 cytryny olej do smażenia około 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryby WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć

Passions hobbies life
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 258

wyzwanie z tej racji, że jest to nieco trudniejsza w wykonaniu potrawa (choć w sumie jeden z rodzajów sosu curry) tej kuchni. Trudność właściwie nie polega na samym wykonaniu, co w niewiadomej, jaka kryje się w efekcie końcowym. Mięso lub rybę najpierw marynuje się kilka godzin, potem tworzy pastę-bazę, później praży nasiona i przyprawy, które już na tym etapie(...)cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki garam masala 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 płaska łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy Do sosu: 2 duże łyżki sklarowanego masła (ghee) 1 średnia cebula, pokrojona w półplasterki kawałek laski cynamonu, połamanej na 3-4 części 125 - 150 ml świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub mała

Kuchnia Prezydentowej
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 179

łosoś zapiekany z makaronem i fasolką Aromatyczny łosoś zapieczony w aksamitnym śmietanowo serowym sosie, to danie wprost idealne, na pierwsze mroźne dni nowego roku. składniki  dla czterech osób 400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 350 g filetów z łososia 300 g dowolnego makaronu 100 g  sera mozzarella 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka 2 jajka(...)kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty. Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do  ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego). Do makaronu dodajemy również szparagową fasolkę, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy . Żaroodporne naczynie smarujemy ostatnią

Miód i pieprz
Marchewki i jabłka pieczone w orzechowo-miodowym sosie (Carote e mele arrostite con miele e noci) 161

Pieczone marchewki z jabłkami w miodowym sosie z dodatkiem orzechów włoskich i świeżego tymianku doskonale komponują si ę  z daniami głównymi, pasuj ą  do wielu dań mięsnych, jarskich lub potraw z ryb. Marchewka jest chrupiąca , bardzo aromatyczna, jabłka miękkie a miodowa salsa nadaje daniu dodatkowego słodko-kwaśnego smaku i aromatu(...)marchewek. Całość  doprawiamy solą, pieprzem, świeżym  tymiankiem; polewamy 2-3 łyżkami  oleju. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę octu jabłkowego oraz 2 łyżki  miodu. Naczynie wyjmujemy z piekarnika. Marchewki polewamy przygotowanym sosem, posypujemy drobno pokrojonymi orzechami

La grande e la piccola cuoca
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 200

się to nie udało! Przeoczyliśmy już kilka ciekawych zajęć - kuchnie wegetariańską, wegańską i bezglutenową, Akademię o sosach, bulionach i zupach oraz knife skills czyli o technikach posługiwania się nożem! Tej edycji Akademii to dopiero poczatek - nie mogę się doczekać owoców morza, ryb, dzieczyzny, jagnięciny czy choćby wołowiny - jeśli chcecie dołączyć - więcej informacji znajdziecie tutaj -  http://cookup.pl/docs/akademia.pdf Makaronowe zajęcia(...)pszenicy durum, itd. Jak postępować z gotowaniem różnych makaronów -  świeżych, suszonych czy mrożonych. Dowiedzieliśmy się jak dobierać odpowiednie typy makaronów do dań i jak łączyć je z sosami. I w końcu przyszedł czas na wstęp o ciastach, które mieliśmy zaraz przygotować - ciasta jajecznego i z jajeczno-semolinowego. I tu nastąpiło to co mało spodziewane! Przynajmniej dla mnie! Mimo różnych

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania