Dziś na talerzu króluje pstrąg łososiowy z makaronem w sosie serowo-brokułowym. Przygotowanie ryb nie jest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia. Składniki: pstrąg tęczowy łososiowy (filet) masło czosnkowe pół cytryny do skropienia ryby pomidory suszone w zalewie sól, pieprz makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe) Sos: 1/5 szklanki(...)dorzucamy łyżkę serka topionego śmietankowego oraz ścieramy ser, u mnie akurat ementaler oraz parmezan. Sera ścieramy tyle ile chcemy, by sos zgęstniał i przyprawiamy gałką muszkatołową. Można do ryby podać sos serowy, ale ja tym razem ugotowałam w osolonej wodzie kilka różyczek brokuła, potem je zblendowałam na puree i dodałam do ugotowanego już sosu serowego. Wtedy sos nabiera ciekawego smaku
upichcicpodana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji.Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru.Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI:RYBA:* filety rybne(miruna) – 2 x 150 g* świeży szpinak – 150 g* ser ricotta – 100 g* olej Kujawski(...)Ziemniaki rozgotowujemy na papkę w bulionie z dodatkiem chili.Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy.Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos.Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. CAŁOŚĆ : Rybę podajemy gorącą z sosem i wyciśniętymi ze szprycy ziemniaczkami. PORADA: Parowar możemy zastąpić dużym garnkiem wypełnionym wodą i ustawionym na nim durszlakiem.Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
Ostra na Słodkosuszonymi pomidorami) z pesto. Wszystko na duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym z idealnie przygotowanymi szparagami, grillowanym bakłażanem i chrupiącymi pestkami granatu. Nigdy nie jadłam tak smacznego kurczaka. Wszystkie mięsa i ryby
Corner With Recipeswarstwie aromatycznego sosu pomidorowego. Ja wybrałam polędwicę z mintaja, ale każda ryba sprawdzi się w tym połączeniu, bo przecież zarówno cytryna jak i pomidory bardzo lubią się z rybami, każdymi :) Sos gęsty, aromatyczny dzięki dodatkowi białego wina, bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie balansuje smak lekko kwaskowej i orzeźwiającej ryby zamarynowanej w soku z cytryny wraz(...)papryką, solą oraz pieprzem, dodać ketchup, wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko zgęstnieją i uzyskają konsystencję sosu. Na wierzchu pomidorowej pulpy ułożyć rybę i dusić- pod przykryciem, na małym ogniu- około 8-10 minut. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl
Kraina Miodem Płynącasobie z problemami trawiennymi i zaparciami . Zawiera mnóstwo pożytecznych substancji, które jednak łatwo ulatniają się pod wpływem wysokiej temperatury, warto więc dodawać go pod koniec gotowania. Idealny dodatek do sosów, ryb, dressingów, potraw z jaj, czy drobiu. Mięta Zioło, które rośnie niemal wszędzie, nawet w supermarkecie Dobra na problemy żołądkowe, usprawnia trawienie i wspomaga pracę układu pokarmowego . Nadaje się
Pani domowaplusem jest to, że można je zrobić (tak jak makaron) w kilka minut i są naprawdę smaczne. W swojej lodówce zawsze mam filety zamrożonej ryby albo filety z kurczaka. Do tego pod ręką muszę mieć sos sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie" Tym razem wybrałam rybkę(...)małych oczkach. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy do dekoracji. Wszystko gotujemy na małym ogniu,aż sos trochę zgęstnieje. Rybę smażymy i dodajemy do sosu lub też można ją ugotować dodając do sosu z mleczka kokosowego. Ja wolę rybę usmażyć oddzielnie, a dopiero na końcu połączyć z sosem
Bon appetit mon amieSkładniki: 600 g filetów Marszczuka pęczek koperku 4 łyżki śmietany szklanka bulionu warzywnego 50 ml białego wytrawnego wina średni świeży ogórek sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Rybę pokroić na większe kawałki, posolić, popieprzyć i skropić kilkoma kroplami cytryny. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złotawy kolor. Zdjąć z patelni. Pokrojonego ogórka lekko posolić i włożyć(...)rozgrzaną patelnię wlać wino, redukować na wolnym ogniu chwilę, aby alkohol wyparował. Dolać do niego bulion i chwilę redukować. Na koniec dodać śmietanę, zagotować. Wsypać posiekany koperek, włożyć do sosu rybę, ogórka. Delikatnie wszystko wymieszać ( doprawić jeśli potrzeba ). Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.............. Smacznego
Gaździnka warzymasła 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz ryba: 2 kawałki filetu z dorsza 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki oleju sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu przyprawa do ryb cytryna sos ziołowy, papryczka chili Pure: Bób gotuję pięć minut w osolonej wodzie, podczas gotowania sprawdzam jego twardość, nie ma być rozgotowany. Odcedzam, przelewam zimną wodą, i obieram. Kilka ziaren zostawiam(...)stopni potem zmniejszam do 170 stopni i wstawiam naczynie i piekę około 10-15 minut. Moja ryba była cienka, jak za długo będziemy piec wysuszy się. Rybę podaję z sosem ziołowym, pure, cytryną, ziarnami bobu, posypuję zmielonym chili
wesoła kuchniaSkładniki. 2 filety z dorsza 15 cm pora, biała część 1 łyżka masła 1 arkusik nori 1 łyżka oleju 200 g makaronu somen sól, pieprz, przyprawa do ryb Prymat dobrze osączyć. Sos. 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwki 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki wasabi 2 łyżeczki sezamu czarnego 2 łyżeczki cukru brązowego miałkiego(...)makaron. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Somen zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min., aż zmięknie i dobrze osączyć. Na talerzu ułożyć makaron, rybę usmażoną, ozdobić krążkami pora i wszystko polać sosem. Jeżeli nie mamy makaronu somen ,używamy spaghetti
Kulinarny karnet ChristopheraArabii był powszechnie stosowany, w zastępstwie bardzo drogiego szafranu. Ze względu na bogactwo karotenoidów barwi pokarmy, podobnie jak szafran na pomarańczowy kolor. Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy(...)skóry Z kwiatów nagietka możesz codziennie odczytywać pogodę. Jeśli między 7-9 godziną kwiaty są zupełnie rozwarte zapowiada się słoneczny i bezdeszczowy dzień. Jutro zapraszam na makaron z sosem marchewkowo-nagietkowym. Do zdjęć pozowały nagiety z mojego ogrodu! źródła: https://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_nagietek_lekarski.html http://bielawa.naszemiasto.pl/artykul/kojaca-moc-nagietka,165611,art,t,id,tm.html
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciepło to oznacza, że jest już wystarczająco gorąca. Mięso tuńczyka położyć na patelni i smażyć, aż ryba stanie się jasna do połowy. Wtedy obracamy i smażyć kolejne kilka sekund. Stan wysmażenia zależy od upodobań. Niektórzy lubią lekko surową w środku, wtedy smażyć krócej. Sos szafranowy – szafran zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut. W garnku zagotować wodę
Kuchnia Pokoleńtypu dodatki. Makaron polany gotowym sosem też jest ekspresowy, ale warto dać się ponieść wyobraźni i przyrządzić coś innego. A Wy jak wykorzystalibyście gotowy sos? Ostra zupa z sosem chińskim, ryba w sosie słodko-kwaśnym czy sos boloński zapiekany w cieście francuskim? Możecie wykazać się w konkursie “Uwielbiam potrawy z sosem” w serwisie uwielbiam.pl przygotowując niebanalną potrawę. Wystarczy
Mienta blogprzepis na specjalne, lekkie burgery, bo grillowanie nie oznacza jedzenia tylko tłustych, mięsnych i ciężkostrawnych dań. Jako zdrowszą i lżejszą alternatywę, proponuję pełnoziarniste pieczywo podane z zielonymi warzywami, soczystą rybą, sosem jogurtowym z ziołami oraz ketchupem Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii. Ketchup, który wykorzystałam do mojego dania, nie zawiera konserwantów oraz substancji wzmacniających smak. Jest też bezglutenowy, można więc
Mienta blogZupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe * Ciasta bez pieczenia * Ciasta i ciastka biszkoptowe * Ciasta i ciastka czekoladowe * Ciasta
Zrób to smacznie