Każdy kucharz powinien mieć w zanadrzu przynajmniej kilka przepisów na... Artykuł CYTRYNOWY SOS DO PIECZONEJ RYBY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEOsusz rybę, posól i dopraw chili. Ułóż filety w żaroodpornym naczyniu skórką do dna. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz łososia przez 12 minut. Ryba powinna być w środku błyszcząca. W między czasie ugotuj sos. Roztop masło. Dodaj czosnek i płatki chili. Zeszklij delikatnie, a następnie dodaj soję, syrop klonowy i sok z limonki. Zachowaj łyżkę soku z limonki(...)jego zagęszczenia. Usmaż szpinak na łyżce masła i dopraw solą. Wymieszaj. Przygotuj głębokie miseczki i napełnij je ryżem. Na wierzchu rozprowadź szpinak. Na wierzchu ułóż porcje łososia. Polej rybę sosem i posyp sezamem. Smacznego! The post Ulubiony przepis – łosoś po azjatycku appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaRyba w sosie pomidorowym z warzywami pasuje jako zimna przekąska, ale również jako ciepłe danie. Ja osobiście wolę na zimno i przygotowuję ją często na wszelkiego rodzaju imprezy. Potrawę polecam przygotować dzień wcześniej, gdyż smaki się ze sobą przegryzą i jest jeszcze lepsza. Składniki: 500-600 g ryby w filetach np. mintaj (po rozmrożeniu) 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek(...)chwilę dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać wodę, koncentrat, przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Gdyby sos był zbyt gęsty dolać jeszcze trochę wody. Rybę przykryć sosem cebulowo warzywnym lub przekładać na przemian jeśli jest mniejsze naczynie. Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Smacznego
talerz przyjemnościbardzo ładne, mrożone filety z sandacza. Szukałam prostego sposobu aby tę pyszną rybę przyrządzić. Ponieważ mam jeszcze zapas domowej roboty sosu chili ( klik ) postanowiłam zrobić sos do ryby na jego bazie. Sos wyszedł znakomity. Trzeba sprawdzać ostrość w trakcie szykowania - wszystko zależy od ostrości sosu którym będziemy doprawiać. Filety możemy przygotować w dowolny sposób. Ja piekłam(...)garnku. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zieloną cebulkę i sok z limonki. Gotować przez 2 minuty, mieszając. Tuż przed podaniem dodać liście kolendry. Na talerz wylać nieco sosu, ułożyć na nim rybę, posypać dodatkowo świeżą kolendrą. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego
Stare GaryDorsz pod pierzynką z pora i sosem beszamelowym. Wszystko zapieczone z serem w piekarniku. Sycąca i smaczna zapiekanka z rybą. Rybę można wykorzystać dowolną, ale musi być to filet bez ości. Składniki: Ryba 750 g filetów z dorsza 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące(...)naczynia żaroodpornego. 2 duże pory 2 łyżki masła klarowanego sól Pory pokroić na półplasterki i podsmażyć na maśle aż będzie szklisty i miękki. Doprawić solą. Wyłożyć na rybę. Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały
O kuchni z uczuciemoctu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy Dijon Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Stosować pod koniec czasu grillowania (aby uniknąć spalania cukrów w sosie) do nacierania wieprzowiny, drobiu lub ryb. Sos klonowy do grillowanych potraw is a post from: naRuszcie.pl The post Sos klonowy do grillowanych potraw appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieSoczyste kawałki ryby zanurzone w pomidorowym sosie na bazie passaty, czosnku, cebuli i przypraw, aromatyczna, pachnąca, rozpływająca się w ustach… Szybkie danie, które spokojnie może zawitać zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole wśród innych smakołyków. Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. Ryba podana(...)kostkę. Przesmażam kilka chwil na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodaję passatę, przyprawiam. Smażę kilka minut. Dodaję rybę i smażę po 3 minuty z każdej strony. Układam rybę z sosem pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Piekę grzaniem góra plus dół w temp. 220 C przez ok. 20 minut. Wybieram środkową półkę. Gotową rybę w pomidorach podaję z ziemniakami, ryżem, surówkami
Zasmakuj KuchniMiruna w sosie teriyaki, to proste do przygotowania i smaczne danie z ryby. Miruna jest chudą i bardzo smaczną rybą, ale rzadko gości na naszych stołach. Zamarynowana w sosie teriyaki, z panierką z mąki pełnoziarnistej, po usmażeniu jest soczysta i bardzo delikatna w smaku. Użyta przeze mnie mrożona miruna miała stosunkowo mało glazury lodowej (tak podano na opakowaniu(...)więcej ryby do jedzenia, a nie wody do wylania. Filety były ze skórą, więc nie rozpadały się w czasie smażenia, a skóra dodatkowo pomogła zatrzymać wilgoć w rybie. Ryba z sosem teriyaki jest delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie wyczuwalny smak ryby tylko sam pieprz. Zachęcam do przygotowania tak przyprawionej ryby. Składniki
Kuchcik gotujejest najmilsze i najbardziej pachnące zajęcie na popołudnie Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Kostkę masła przecinamy na pół . Jedną połówkę zużywamy do przyrządzenia ryb, a drugą do sosu. Nacinamy każdą rybę w poprzek z obu stron , solimy . Do środka każdej ryby wkładamy tłuczony pieprz, po jednym wyciśniętym praską ząbku czosnku , kilka gałązek kopru i masło . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzewamy(...)zrumienią , około 15 minut , ale dokładny czas zależy od wielkości -wagi użytych ryb . Pozostałe masło roztapiamy , dodajemy do niego ocet jabłkowy i wyciśnięty ząbek czosnku . Mieszamy . Upieczone gorące ryby polewamy sosem z masła i serwujemy na gorąco . Smacznego ! Artykuł Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżybyć gęsty i mieć kremową konsystencję. Sos podawać natychmiast po przygotowaniu. Możemy wzbogacić smak sosu dodając około 2 łyżki ulubionej mieszanki ziół przed dodaniem masła. Beurre Blanc – tradycyjny sos do grillowanych ryb, drobiu i wieprzowiny is a post from: naRuszcie.pl The post Beurre Blanc – tradycyjny sos do grillowanych ryb, drobiu i wieprzowiny appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcierybę pochodzi z książki Marty Gessler Kuchnia Marty. Kolory smaków. Jednak przepis u siebie zmieniłam ,bo rybkę upieklam ,ale przepis podaje oryginalny.Bo w oryginale w efekcie zamiast ryby z sosem wygląd wskazuje na gulasz,. W każdym razie, z powodu wyśmienitego smaku, z przyjemnością przepis podaję – zamieniłam jednak solę na dorsza. ==================================== Dorsz w sosie: 500 g filetów z dorsza(...)dusić ok. 10 minut na niewielkim ogniu, do miękkości. Po tym czasie dodać śmietankę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, doprawić lekko solą i gotować do zgęstnienia sosu (w tym momencie ryba już całkowicie rozpadła mi się na kawałki, jednak powstał bardzo smaczny gulasz). Podawać ciepłe..Wygląd ciapki rybnej w sosie nie przemawial do mnie,więc postanowiłam upiec rybke
w mojej kuchniZrobimy domową konserwę z ryby.Składniki:-1,5 kg filetów rybnych-1 kg marchwi-1 l przecieru pomidorowego-pieprz ziołowy i naturalny-przyprawa do ryb-warzywko-liść laurowy-ziele angielskie-sól-cukier Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.Marchew kroimy w plasterki. Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego(...)oraz cukier.Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem. Układamy warstwę ryby,następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cna godzinę, następnie
Maminek kulinarnyRyba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto 820 g); 2 czubate łyżeczki(...)solą i cukrem do smaku. Krótką chwilę (około 5 minut) wszystko razem dusić na małym ogniu. Papryka i brzoskwinie powinny zostać jędrne. Nie powinny się rozpadać. Na usmażoną rybę wyłożyć powstały sos z brzoskwiniami i papryką. Rybę podawać na ciepło np. z ryżem lub na zimno z pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć dowolnego gatunku ryby, zarówno świeżej
Gospodyni Miejskadelikatny w smaku, a przede wszystkim łatwy do przyrządzenia. Potrzebujesz jedynie majonez, grillowaną papryka i chili. Domowy sos do hamburgerów to idealny sos również do surowych warzyw, mięs i ryb. Sos hamburgerowy Składniki: 450 – 500 ml sosu 300 ml domowego majonezu, tutaj przepis 1 duża czerwona papryka 2 czerwone chili sólo do smaku 1 łyżeczka soku z limonki
codojedzeniamajonezem. Owinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach 25-30 minut. W garnku po szpinaku wymieszać składniki na sos i zagotować. Podawać warstwami: ryż, szpinak, ryba, sos. Smacznego
pieprzny smaczek