Jest piatek, jest też rybka! Właściwie to powinna nazywać się w sosie łososiowym, bo taki jest kolor sosu. Rybka jest bardzo smaczna i prosta do wykonania. Gorąco polecam! Składniki: • 4 filety tilapii • 4 plastry sera żółtego • sól, biały pieprz do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/4 szklanki śmietany kwaśnej • 1/4 szklanki keczupu pikantnego(...)pieprzem. • Delikatnie obsmażyć rybę na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Wymieszać razem śmietanę, keczup i chrzan, doprawić do smaku. • Zalać przygotowanym sosem rybę i ułożyć na wierzchu ser żółty. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut. • Przed podaniem posypać natką pietruszki
To co kochamJest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić coś(...)Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę. Gremolata bez oliwyGremolata z oliwą
Bon Appetit Małgorzatytermoobieg, środkowy poziom piekarnika)3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania)4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą połówkąKaloryczność:ok. 420 kcal (przy podanych ilościach składników) Smacznego! :) Dodatkowo polecam z czerwoną kapustą... mnniamm
Malowane smakiemJapońskie roladki, zrobiły niesamowitą kulinarną karierę na świecie:) U nas w domu też czasami się pojawiają, ale przygotowane są po domowemu:) Potrzebujemy ryż, rybę, sos sojowy,ocet, trochę soli,..., ... i algi morskie :) Opcji jest bardzo dużo i warto spróbować, "nie taki diabeł straszny jak go malują" Do zawinięcia sushi kupujemy gotowe suche glony/wodorosty morskie Nori :) Zamiast świeżej(...)ryby dałem paluszki krabowe, dla ostrego smaku dodałem chrzan. Ryż ~200 g zalewamy 4 szkl. wody, solimy, zagotowujemy i odstawiamy, żeby ryż sam "doszedł". Do ugotowanego ryżu dodajemy 1 łyż. sosu sojowego, 1 łyż. octu i mieszamy. Nori wykładamy na matę, rozprowadzamy warstwę ryżu zostawiając kawałek na sklejenie. Układamy pocięte paluszki i inne produkty :) zawijamy lekko dociskając palcami
chleba naszegoKanie na straganach ciągle są, a jeśli lubicie grzyby i smak sosu do ryby po grecku, to ten przepis jest dla Was. Trafiłam na niego przeglądając rosyjskie blogi kulinarne, Trochę zmodyfikowałam smak sosu, bo nie użyłam selera naciowego tylko tradycyjny korzeniowy i użyłam swoich ulubionych przypraw, jakie zawsze dodaję do tego sosu robiąc rybę po grecku. W oryginale były tylko(...)oleju, aż będą złociste około 10 minut. Ja miałam bardzo duże kanie, więc po usmażeniu każdą przekroiłam na 4 części. Przy mniejszych nie jest to konieczne, choć uważam, że sos lepiej przenika w pokrojone grzyby. Warzywa korzeniowe umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto
Gosia gotujeryba, na dolnej półce ,pojemnik z wrzącą wodą w rozgrzanym piekarniku do 150ᵒ-155ᵒ C Pieczemy-gotujemy ryby 15 minut. Podczas ,gdy ryba się gotuje ,przyrządzamy sos. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy cebulę ,dodajemy paprykę ,kilka minut na średnim ogniu--3-4 minuty.Po tym czasie dodajemy czosnku i curry(...)smażymy jeszcze minutę lub dwie. Dodajemy miód, ocet i pomidory i gotujemy przez około 5 minut, aż wszystko połączy sie razem w smaku.Do gotowego sosu dodajemy rybę . .Dusimy dorsza w sosie około 5 minut. KASZA......SKLADNIKI 300 ml wody sól morska 1 łyżka oliwy extra vergine 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
w mojej kuchnimieszamy i na małym ogniu doprowadzamy sos do wrzenia – gotujemy pomidory z dodatkami przez 5 minut. Gotowy sos pomidorowy przelewamy do blaszki lub innego naczynia do pieczenia. Na sosie układamy przygotowane ryby. Całość lekko skrapiamy oliwą z oliwek i od razu wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy ryby w 200⁰C przez(...)minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy od razu. Wygodnie najpierw zdjąć wszystkie ryby z blachy na osobny talerz, podzielić między naszykowane talerze sos i dopiero wtedy na sosie rozłożyć ryby. Do tak podanej makreli świetnie pasuje pszenna bagietka i białe lub różowe lekkie wino. Niesamowita śródziemnomorska uczta! SKŁADNIKI 3 makrele świeże, każda o wadze 320-360g 6 gałązek świeżego
Karo in the Kitchenrozetrzeć z piernikiem. Rozprowadzić 1 i 1/2 szklanki wywaru z ryby z masłem piernikowym i mieszając gotujemy kilka minut.Dodajemy miód ,sól,sok z cytryny , cukier i cynamon.Powstałym sosem polewamy rybę.Smacznego. Sos wraz z "ziemią" jest przepyszny
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSmaczne i lekkie danie obiadowe. Filety rybne w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym zadowolą wszystkich lubiących ryby. Zazwyczaj przygotowuję(...)rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :) Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej i spokojnie odgrzać, kiedy będzie potrzeba ...Składniki:dowolne filety rybne (ilość zależy od tego, dla ilu osób gotujemy
Walijskie Pichceniekawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę(...)średnim ogniu mieszać przez ok. 1 minutę. Następnie dodać kieliszek wina i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Do sosu można dodać zieleninę, np. koperek lub natkę pietruszki. Sosem polać rybę zaraz po wyjęciu z piekarnika. Podawać np. z blanszowanym (przez maksymalnie 2-3 minuty) groszkiem cukrowym i plasterkiem cytryny
W SMAKŁosoś, moja ulubiona ryba. Pożeram ją w każdej postaci. Dziś przesyłam Wam przepis na bombę smakową, która przenosi zmysły w oderwaną od ziemi rzeczywistość ;) Składniki: Oliwa z oliwek Kawałek masła 1 Cebula Woda Przecier pomidorowy Śmietana Sól Pieprz Bazylia Pistacje Wykonanie: Cebulę pokroić (wedle usnania) i zeszlkić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać wodę (ilość na sos wedle uznania), wymieszać(...)miodu aby wydobyć winny smak. Łososia uzmażyć na osobnej patelni. Zalecam smażenie na pergaminie z niewielką ilością oleju lub oliwy. Nie powinno przywierać i dużo łatwiej obraca się rybę. Sos wyłożyć na talerz, ułożyć łososia i posypać go rozgniecionymi pistacjami (najlepiej w moździeży) Całość można również posypać posiekaną natką pietruszki. Wyśmienicie zmakuje s surówką z kwaśnej kapusty - ale z kiszonej
Ukojenie Podniebieniagoździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie, kroimy w mniejsze cząstki i zalewamy sosem. ryba po grecku
Bon Appetit Małgorzatystylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam je w całości. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zachęcam i polecam:)Scroll(...)papryczki chili1 łyżka sosu rybnegosól i pieprzPrzygotowanie:W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez kilka minut do zeszklenia.Dodaj dynię, bakłażana i ryby sos i smaż przez kolejne 2-3 minuty.Następnie wlej mleko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa prawie do miękkości, przez około
karmelowyteż właśnie pomyślałam,że alternatywą będzie sałatka sushi zamiast tradycyjnych rolek. Na sushi składa się nie odmiennie kilka podstawowych składników,które nadają smak.Są to oczywiście ryż,nori,jakaś ryba,sos sojowy i wasabi.Dodatkowo w sałatce można wykorzystać kilka innych składników,które wzbogacą danie.I tak wykorzystałam wszystkie te podstawowe składniki a zamiast tuńczyka lub wędzonego czy surowego łososia wykorzystałam lekko(...)łyżka ziaren sezamu 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1 łyżka soku z cytryny ewent. octu ryżowego do skropienia awokado by nie ściemniało dodatkowo: sól do smaku sos sojowy do smaku pasta wasabi lub rodzimy tarty chrzan do smaku Wykonanie: Łososia oprószyć z obu stron solą i pokroić w kostkę wielkości ok 2x2 cm. Płat nori pociąć
Sztuka gotowania w/g Samirymięs czy ryb. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako samodzielne danie, lub dla 4 jako dodatek np. do mięsa, czy ryby. Sos należy przygotowywać równocześnie z gotowaniem makaronu. Makaron można wzbogacić o pokrojonego w kostkę i podsmażonego z cebulą kurczaka. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska