przygotowuję nasze ulubione niedzielne śniadanie, czytaj jajecznicę dodaję do niej różne dodatki, aby to danie nie było zbyt monotonne. Jajecznicę komponuję z rybą, kiełbasą, pomidorami, dodaje to na co mamy ochotę. Polecam jajko w koszulce na grzankach albo grzanki z jajecznicą i łososiem. Tym razem postanowiłam do jajecznicy dodać szynkę, cebulkę, szczypiorek. Jajecznicę podałam na grzankach przygotowanych z chleba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięEn papillote to tradycyjny francuski sposób przygotowywania potraw. Dzięki tej technice mięsa, warzywa czy owoce smakują wybornie. Jest to też bardzo dobry sposób na smaczny i
Przepisy AleksandryPascal Brodnicki szturmuje polskie domy ze swoimi przepisami (za sprawą Lidla). W naszym domu też się pojawił. Tarta łososiowa zagości u nas na dłużej. Jest naprawdę
Przepisy AleksandryLimanda to jak wiecie taka tańsza wersja soli. Jednocześnie jest to rybka przyjemna, bardzo przez nas lubiana, łatwa do przyrządzenia i smaczna. Dzisiaj zaproponuje jej wersje
Bernika - moj kulinarny pamietnikzdrowia oraz samopoczucia. Musimy jednak pamiętać, żeby nie popaść w skrajność :) Link do artykułu: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/psychologia/ortoreksja-ciemna-strona-zdrowego-odzywiania/j41mz Dzisiejszy przepis jest moim małym eksperymentem. Nigdy wcześniej nie łączyłam wędzonej ryby z pomidorami i jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ(składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty- pół wędzonej makreli
Zgrabne Gotowanielubimy używać tych papryczek, są niesamowicie ostre. Taka papryczka tylko dla odważnych! Składniki na przyprawę do ryby: - suszone papryczki chilli np. pepperoncini, - sól, - pół cebuli, - pomidor, - pół cytryny Przygotowanie ryby: Bierzemy makrele, nacinamy środek i wyrzucamy z "wnętrzności". Następnie myjemy ryby nacierając je cytryną. Nacinamy delikatnie zewnętrzną część ryby i nacieramy przyprawą z soli (zawsze wg uznania(...)zbyt tłusta wycieramy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Przygotowanie przyprawy: Papryczki i sól ucieramy w moździerzu i mieszamy z sokiem z połowy cytryny. Następnie kroimy pomidora i cebulę w drobną kostkę i dodajemy do przypraw. Rybę podawać możemy z ryżem lub też fasolą oczko na którą przepis znajdziecie na naszym blogu. SMACZNEGO
Smaki Brazyliiśredniej wielkości makrela wędzonaokoło 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewynatka pietruszkipieprzmielona chilli wykonanie:Rybę obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i rozdrabniamy (można za pomocą widelca) Suszone pomidory miksujemy i dodajemy do ryby. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki oraz doprawiamy pieprzem i chilli. Można dodać odrobinę dobrej jakości oliwy jeśli pasta jest za sucha
Przysmaki Karolkikaszę kuskus. I na tym miłość do kasz się kończy. Monogamia podobno jest dobra :) Kuskus to w zasadzie ideał, robi się w mgnieniu oka i przyjmie wszystko. Mięso, ryby, owoce morza, pomidory, śmietanę, bulion, warzywa. Kuskus nie stawia ograniczeń. Pewną pułapkę stawiają natomiast producenci tej kaszy każąc nam zalewać ją wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem(...)opakowania kaszy kuskus (z takiej ilości wychodzą dwie porcje dla naprawdę głodnych osób) - Puszka pomidorów - Pęczek dymki - Dwa ząbki czosnku - Bazylia świeża lub suszona - Szczypta kuminu (opcjonalnie) - Szklanka bulionu - łyżka masła - sól, pieprz grubo mielony, szczypta cukru, czubek łyżeczki chilli w proszku Rybę w razie potrzeby oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytyny. Odstawiamy. Cebulę
Cook&Lovepropozycja z pewnością Wam posmakuje! Składniki na 2 duże porcje: 150g łososia 150g polędwicy z dorsza 2 małe ziemniaki 2 pomidory 150g mozzarelli sok z 1/2 limonki sól, pieprz, zioła do ryb, kolendra oliwa z oliwek Wykonanie : ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem, kolendrą, ulubionymi ziołami, nacieramy sokiem z limonki, owijamy w folię i schładzamy(...)lodówce ok. 2h. Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy lekko oliwą. Spód wykładamy plasterkami ziemniaków. Na ziemniakach układamy obie ryby pokrojone w grubą kostkę. Na rybach rozkładamy plasterki pomidorów. Oprószamy lekko solą i pieprzem oraz szczyptą kolendry. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. Pieczemy przez ok. 25min, ostatnie 10minut z opcją termoobiegu. Po tym czasie
Raj dla Podniebieniapieprzem. Dzielę na porcje (u mnie 3) i wkładam do naczynia żaroodpornego. Suszone pomidory kroję, nerkowce tak samo i figę również. Nakładam wszystko na rybę, polewam troszkę olejem z ziołami w którym były suszone pomidory. Piekę w 180 stopniach około 25-30 minut. Ja w tym samym czasie piekłam bataty(...)Batata obieram, kroję na cienkie plasterki. Na dużą blaszkę wykładam papier, smaruję olejem lub oliwą, układam plasterki batata i oprószam solą, oraz pieprzem. Piekę razem z rybą. Rukolę myję, daje do miski, pomidory kroję, dorzucam do rukoli, dodaje jeszcze kukurydzę, posypuję suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, polewam troszkę olejem lnianym
kruche babeczkiposypałam schab siekaną natką pietruszki. Uwielbiam też rozmaryn, który często wykorzystuję jako dodatek do dań, a w tym daniu posypałam nim plastry pomidorów. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb, łosoś z piekarnika. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytrynę i koper, które świetnie podkreślają smak ryby. Pieczona dorada smakowała niesamowicie, pewnie jeszcze nie raz będę ją przyrządzała. By nieco ożywić to danie postanowiłam podać rybę z prostą salsą z pomarańczowych pomidorów, awokado i natki pietruszki. By danie było bardziej treściwe można podać je z kaszą gryczaną paloną. Polecam jeść ryby, te bardziej i mniej popularne. Nie tylko(...)święta.. Składniki (na 2-4 porcje): 2 średnie dorady 1 cytryna 1-2 pęczki kopru sól i pieprz 1 awokado 2 pomarańczowe pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Rybę pozbawiam wnętrzności, skrobię, porządnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Cytrynę kroję w plastry, koper myję. Doprawiam rybę na zewnątrz i w środku, wewnątrz przekrojonej ryby umieszczam
Mango Papajaszczyptę suszonej bazylii - sól i pieprz 1. Najpierw odcinamy skórę pstrąga, a następnie płuczemy i osuszmy rybę. 2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy łyżką oleju z suszonych pomidorów, a następnie przekładamy do niego pstrąga. 3. Rybę skrapiamy drugą łyżką oleju oraz sokiem z cytryny. Oprószamy również solą i pieprzem. 4. Na wierzch pstrąga układamy plasterki mozzarelli i pomidora. Całość ponownie oprószamy solą
Bez CebuliSkładniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie:Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb.Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora w plasterki(...)Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oliwy. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na ósemki, następnie dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru (20 g) 1 papryka 1 por 2 pomidory sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym(...)ziemniakami. Krok po kroku: 1. Przygotować rybę; doprawić 2. Polać olejem 3. Pokroić pora 4. Podsmażyć pora 5. Dodać paprykę i pomidory 6. Przełożyć warzywa do naczynia, ułożyć rybę i plastry imbiru Pobierz wersję do druku: Pobierz Pstrąg z imbirem Artykuł Pstrąg z imbirem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pl