temat na osobny post ;) Składniki: 250g ulubionego makaronu (u mnie świderki) 400g fileta z białej ryby (u mnie łupacz) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki harissy 1 łyżka kaparów 2 garście czarnych oliwek 300ml passaty puszka krojonych pomidorów (400g) sok z cytryny szczypta szafranu sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Olej rozgrzać w głębokim rondlu i zeszklić(...)praskę. Dodać kapary, oliwki i harrisę, dokładnie wymieszać, aż cebula pokryje się pastą chili, chwilę smażyć, po czym wlać passatę i krojone pomidory, skropić sokie z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż smaki się połączą. W międzyczasie rybę umyć, posolić i popieprzyć, pokroić na niejsze kawałki. Rybę włożyć do sosu, opruszyc szafranem i dusić przez około 10 minut
Codzienne GotowanieCałość doprawić solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Takie sosy idealnie nadają się do fastrygowania ryb podczas grillowania. Tradycyjne sosy na bazie pomidorów. Tradycyjne gęste sosy na bazie pomidorów najlepiej pasują do grillowanych ryb gdy się je trochę „rozpuści”. Najlepiej do tego typu sosów dodać trochę oliwy z oliwek, która dodaje również wilgoci grillowanej rybie. Taki zabieg pozwoli nam również(...)oliwy i koperku. Z gęstych sosów na szczególną uwagę zasługuje sos na podstawie pomidorów, miodu i chili. Nie bójmy się eksperymentować wybierając sosy do grillowanych ryb. Najlepiej jest rozpocząć od łagodnego sosu na bazie pomidorów, który nie jest zbyt słodki. Powoli przechodząc do słodkich sosów na bazie owoców cytrusowych czy białego wina wytrawnego. Takie eksperymentowanie pozwoli znaleźć idealny
naRuszciecytryna kilka gałązek rozmarynu suszone pomidory grubo zmielony pieprz sól olej lniany moje pesto pietruszkowe z tego przepisu :) (jęsli nie mamy to poporstu 2 ząbki czosnku i pół pęczka pietruszki) cytryna Dodatki ruccola roszponka 5 pieczarek mała cukinia uprażony sezam i ziarna słonecznika (opcjonalnie) Zabieramy się za przygotowania. Ja rybę oczyściłam z łusek nie zajęło to dużo czasu, szczególną uwagę(...)oliwą i taką mieszanką nacieramy naszą rybkę). Z cytryny odkrawamy 3 całe plastry, pozostałe 3 przekrawamy na pół. Do środka ryby wkładamy całe krążki cytryny i 3 suszone pomidory. W nacięcia ryby wkładamy na zmianę po suszonym pomidorze i po połówce plasterka cytryny i układamy z jednej strony na wierzchu po gałązce rozmarynu. Tak zamarynowaną rybkę odstawiamy do lodówki
Piekielna Kuchnia PatiSzukacie ciekawego i bardzo aromatycznego sposobu na rybę? To właśnie ten sposób przyrządzenia jest dla Was. Aromatyczny miks koperku, skórki z cytryny i pomidorów oraz nieco sera żółtego - wyśmienite :) Składniki : 500g tilapii 200g sera salami 3-4 średnie pomidory 1 cytryna pęczek koperku 2 łyżki bułki tartej 4-5 łyżek oliwy z oliwek masło Sposób przyrządzenia : rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem(...)każdej strony naczynie żaroodporne smarujemy na dnie masłem pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plastry i zakrywamy nimi całe dno naczynia żaroodpornego na pomidorach układamy rybę i obsypujemy drobno posiekanym koperkiem ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki i mieszamy z bułką tartą, oliwą z oliwek oraz startą skórką z jednej cytryny "pierzynką" z sera okrywamy
zobacz ich smakTrudno powiedzieć dlaczego danie to nazywa się jak nazywa – choć podobno miało swój pierwowzór w kuchni greckiej, to w swojej obecnej postaci nie ma za bardzo
Kulinarna PokusaPróba odtworzenia dania, które zaserwował nam Giani :) Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli SKŁADNIKI: filet ryby ze skórką (ja użyłam sandacza, najlepiej użyć dorsza) pomidorki koktajlowe 2 czerwone cebule czarne oliwki oliwa z oliwek sól, pieprz Oczyścić rybę z łusek, umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski ok 2 cm posolić, popieprzyć. Na oliwie udusić pióra
MarciochaKucharzyRydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze. Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzeciwnicy cebuli!) zjedli :) Ryba wyszła mięciutka, wręcz idealna. Składniki na mintaja po włosku (3 porcje): 6 kostek mintaja (ryba głęboko mrożona; można zastosować także świeże filety, ale wtedy należy skrócić czas w piekarniku do 15 minut) 1,5 dużego pomidora 2 cebule (dla osób, które jej nie lubią może(...)być jedna) 2 ząbki czosnku listki bazylii (garść) oregano szczypta tymianku pieprz sól 1/2 kostki margaryny Kostki mintaja oprószyć solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne podlać olejem i włożyć rybę. Sparzyć pomidory i obrać skórkę. Posiekać drobno cebulę, czosnek i pomidory. Dodać masło i wymieszać, a następnie doprawić solą i ziołami. Pastę nakładać na rybę do naczynia. Uwaga! Cebula nie wyjdzie
Karola gotujePachnące trawą cytrynową, kaffirem, imbirem i kokosem curry to jedno... Artykuł TAJSKIE CZERWONE CURRY Z RYBĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEbyło ono tak dobre (curry nie zdjęcie), że musiałam dodać do swojego zbioru przepisów. To curry jest bardzo zdecydowane w smaku. Słodkawe od pomidorów i pikantne od chili, a do tego lekkie lub jeśli wolicie fit. Ryba jest krótko gotowana w sosie, bez panierowania i wcześniejszego smażenia. Gwarantuję, że to coś pysznego. Możecie mi uwierzyć na słowo lub przygotować(...)solą, dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pomidory, sumak i słodką paprykę. Gotować przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać do sosu odłożone pomidory i kawałki ryby. Gotować jeszcze chwilę (3-5 minut cieniutkie filety flądry lub 5-7 minut grubsze filety dorsza). Delikatnie wmieszać natkę pietruszki, przykryć, odstawić na 1 minutę. Podawać z ryżem
Pełny talerzdosłownie z trzech produktów. Produkty są tak dobrane smakiem, że pasty nie trzeba doprawiać, ser nadaje odpowiednią słoność, a użyte ryby ostrość i to właśnie ta ostrość jest smakiem dominującym w tej paście. Pikantna pasta rybna z suszonymi pomidorami Składniki: 1 puszka sardynek w oleju z papryczką chili Graal(...)suszonych pomidorów 50 g sera fety zielona cebulka do dekoracji Przygotowanie: Otwieramy puszkę z rybami i odlewamy olej oraz usuwamy papryczki, które się w puszce znajdują. Do ryb dodajemy pomidory oraz kawałek fety. Całość miksujemy na krem. Podajemy posypane posiekaną zieloną cebulką. Nazwa sardynka a w środku szprot. Co prawda czepiać się nie powinnam bo "zgodnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibędzie ona przesuszona - rybę należy posolić dopiero po wyjęciu z piekarnika. Tak przygotowaną rybę piekłem w temperaturze 160 stopni przez 10 minut. Doskonałym dodatkiem do ryby z frytkami jest prosta sałatka z pomidorów i sałaty rzymskiej. Sałatę pokroiłem na mniejsze kawałki, a pomidorki w połówki. Całość umieściłem w miseczce. 2 Łyżki oliwy zmieszałem z sokiem z połowy cytryny i dodałem
Wyprawy kulinarneintensywny smak.U mnie potrawa pachniała malizną. 3 kawałki dorsza filet 70 dkg grzybów kozaków 1 cebula 1 sos grzybowy 100 g sera salami sol, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki 4 pomidory suszone 1 kromka chleba olej rzepakowy Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno(...)wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut. W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem. Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami, posypuję odłożonym serem. Chleb kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju. Grzanki dodaję do ryby
wesoła kuchniapomidorami i bazyliaskladniki: 2 puszki bialej fasoli (2x250g) 10 lyzek sosu sojowego 4 lyzki oliwy 2 lyzki occtu z bialego wina 4 pomidory peczek bazylii czarny pieprz swiezo mielony dodatkowo smazone filety z bialej ryby wykonanie:Fasolke odsaczyc na sicie, a nastepnie dwie trzecie zmiksowac z sosem sojowym, oliwa i octem.Pomidory zaparzyc(...)wrzatku, przelac zimna woda i obrac ze skorki, przeciac na pol, wydrozyc gniazda nasienne. Miazsz pokroic w kostke.Listki bazylii posiekac.Krem fasolowy wymieszac z reszta fasoli, pomidorami i bazylia.Krem podawalam z filetami z bialej ryby smazonej na patelni, ale tez mozna go podac do krewetek.Smacznego! Ten przepis to moja propozycja na akcje "Ryba jest dobra na wszystko
Przysmaki Karolkizrobienia zupa. Polędwica z dorsza świetnie się sprawdziła. Składniki ok 350- 400 g filetów z białej ryby (u mnie polędwica z dorsza) 260 g ziemniaków 70 g - 1 cebula 1 zielona papryka (użyłam czerwonej) 400 g pomidorów (pokrojone w kostkę) 4 ząbki czosnku sól morska szczypta szafranu (opcjonalnie) 1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej słodkiej 1/2 łyżeczki sproszkowanej(...)mące wymieszanej z gruboziarnistą morską solą. Nadmiar strząsnąć. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej rybę. Zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Na tę samą patelnię dodać nieco oliwy - jeżeli trzeba - wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić ok 10 minut a następnie dodać do wody z ziemniakami i papryką. Wszystko zagotować. Doprawić
Stare Gary