pieprzem. Dzielę na porcje (u mnie 3) i wkładam do naczynia żaroodpornego. Suszone pomidory kroję, nerkowce tak samo i figę również. Nakładam wszystko na rybę, polewam troszkę olejem z ziołami w którym były suszone pomidory. Piekę w 180 stopniach około 25-30 minut. Ja w tym samym czasie piekłam bataty(...)Batata obieram, kroję na cienkie plasterki. Na dużą blaszkę wykładam papier, smaruję olejem lub oliwą, układam plasterki batata i oprószam solą, oraz pieprzem. Piekę razem z rybą. Rukolę myję, daje do miski, pomidory kroję, dorzucam do rukoli, dodaje jeszcze kukurydzę, posypuję suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, polewam troszkę olejem lnianym
kruche babeczkiposypałam schab siekaną natką pietruszki. Uwielbiam też rozmaryn, który często wykorzystuję jako dodatek do dań, a w tym daniu posypałam nim plastry pomidorów. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb, łosoś z piekarnika. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytrynę i koper, które świetnie podkreślają smak ryby. Pieczona dorada smakowała niesamowicie, pewnie jeszcze nie raz będę ją przyrządzała. By nieco ożywić to danie postanowiłam podać rybę z prostą salsą z pomarańczowych pomidorów, awokado i natki pietruszki. By danie było bardziej treściwe można podać je z kaszą gryczaną paloną. Polecam jeść ryby, te bardziej i mniej popularne. Nie tylko(...)święta.. Składniki (na 2-4 porcje): 2 średnie dorady 1 cytryna 1-2 pęczki kopru sól i pieprz 1 awokado 2 pomarańczowe pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Rybę pozbawiam wnętrzności, skrobię, porządnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Cytrynę kroję w plastry, koper myję. Doprawiam rybę na zewnątrz i w środku, wewnątrz przekrojonej ryby umieszczam
Mango Papajaszczyptę suszonej bazylii - sól i pieprz 1. Najpierw odcinamy skórę pstrąga, a następnie płuczemy i osuszmy rybę. 2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy łyżką oleju z suszonych pomidorów, a następnie przekładamy do niego pstrąga. 3. Rybę skrapiamy drugą łyżką oleju oraz sokiem z cytryny. Oprószamy również solą i pieprzem. 4. Na wierzch pstrąga układamy plasterki mozzarelli i pomidora. Całość ponownie oprószamy solą
Bez CebuliSkładniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie:Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb.Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora w plasterki(...)Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oliwy. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na ósemki, następnie dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru (20 g) 1 papryka 1 por 2 pomidory sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym(...)ziemniakami. Krok po kroku: 1. Przygotować rybę; doprawić 2. Polać olejem 3. Pokroić pora 4. Podsmażyć pora 5. Dodać paprykę i pomidory 6. Przełożyć warzywa do naczynia, ułożyć rybę i plastry imbiru Pobierz wersję do druku: Pobierz Pstrąg z imbirem Artykuł Pstrąg z imbirem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plrybę- ryba duszona na warstwie aromatycznego sosu pomidorowego. Ja wybrałam polędwicę z mintaja, ale każda ryba sprawdzi się w tym połączeniu, bo przecież zarówno cytryna jak i pomidory bardzo lubią się z rybami, każdymi :) Sos gęsty, aromatyczny dzięki dodatkowi białego wina, bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie balansuje smak lekko kwaskowej i orzeźwiającej ryby zamarynowanej w soku(...)cytryny wraz ze skórką. Zamiast tradycyjnie smażonej ryby w panierce postawcie dziś na zdrową, lekką i dietetyczną wersję :) * pomidory- 700 g (krojone w kartoniku/puszce) * polędwica z mintaja- 6 szt. * wino białe- 50 ml * ketchup- 3 łyżki * cebula- 1 mała * czosnek- 1 ząbek * olej/oliwa- 1 łyżeczka * cytryna- 1 szt. (skórka i sok) * suszona bazylia, papryka słodka- po 1 łyżeczce
Kraina Miodem Płynącazupka..tym razem z rybą..Pomysł na taką zupkę znalazłam w sieci,ale zmieniłam co nieco , bo gotuję zupy wg innych zasad. 50 dkg dowolnej ryby [najlepiej płatów bez ości ] 2 jabłka 2-3 pomidory kilka ziemniaków 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego kawałek pora 1 cebula sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka(...)dodać listek, ziele, sól i pieprz.Gotować około 15 minut.W tym czasie pokrojone i obrane jabłka, pomidory, pora, cebulę wraz z masłem i odrobiną wody chwilkę poddusić , przełożyć do garnka z ziemniakami i gotować jeszcze 5 min.Do wrzącej zupy dodać pokrojoną rybę, paprykę wędzoną i sok z cytryny. Na koniec dodać śmietanę, koper i doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniepokroić w kostkę.Twarożek wymieszać z pomidorem pokrojonym w kostkę , doprawić pieprzem i odrobiną sosu tabasco, wymieszać.Rybę usmażyć na oleju , posypać posiekanym koperkiem.Talerz wyłożyć plastrami pomidora , na nich ułożyć rybę , ziemniaki i Twarożek .Posypać koperkiem lub natka pietruszki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimnie na zupie obiad może się zaczynać i kończyć. Mogą być gęste lub rzadkie, kremowe lub klarowne, zabielane, z zasmażką, na mięsie, wodzie, mleku, z warzywami, mięsem, rybą, owocami, podawane na ciepło lub zimno... Ich różnorodność jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. Pewne jest jedno, są pyszne, sycące i bardzo polskie, dlatego gotujmy je, jedzmy, delektujmy się nimi :)Składniki:cebula2(...)lekko "pyrkotać", nie może gotować się zbyt gwałtownie.Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawę do ryby i smażymy. Z usmażonej ryby dużo łatwiej będzie nam usunąć ewentualne ości oraz podzielić ją.Filet wraz z pomidorami z puszki wkładamy do garnka i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie palnik, na którym gotowała się zupa możemy wyłączyć
Taste Of My Dayprosty pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Filety z białej ryby, u mnie z dorsza, upiekłam na duszonych warzywach - sięgnęłam po sprawdzoną kombinację ziemniaków, papryki, pomidorów i kopru włoskiego. Rybę doprawiłam kaparami i skórką z cytryny. Taką potrawę robi się dość szybko, a po w stawieniu do piekarnika robi się już właściwe sama :) Gwiazdą mojego dzisiejszego przepisu(...)ziemniaków, obranych i pokrojonych w dużą kostkę 1 czerwona papryka pokrojona w paski 125 ml białego wytrawnego wina 1 puszka całych pomidorów 100 g szpinaku baby sól i pieprz do smaku 500 - 600 g filetów z białej ryby, u mnie dorsz, pokrojonej na porcje skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy oliwa Monini Delicato do polania
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 250 g fileta z flądry lub dorsza 2 papryki 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy + do spryskania ryby sól, pieprz czarne oliwki kilka listków bazylii Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Na papierze do pieczenia wyłożyć filet, spryskać oliwą i piec 15 minut. Wyjąc(...)Jeszcze gorące zawinąć w folie aluminiową i po kilkunastu minutach odwinąć, zdjąć skórkę z papryki oraz czosnku. Ostudzić. W miseczce zblenderowac paprykę, czosnek, suszone pomidory, bazylię, 1 łyżkę oliwy. Doprawić. Rybę podzielić na mniejsze kawałki i dodać do pasty. Pastę rybną można podawać z czarnymi oliwkami oraz bazylią. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super
Moja Galeria Smakusię naprawdę smaczna. Bardzo ciekawe połączenie składników dało wielce zadowalający efekt, kiedyś pewnie jeszcze wrócę do tego przepisu. 500 g ryby (u mnie tilapia) 350 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 cebule 100 g sera żółtego 1 pomidor 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa sok z połowy cytryny masło do duszenia cebuli olej do smażenia ryby mąka(...)koniec dodajemy śmietanę, sok z połowy cytryny, mieszamy dokładnie i wykładamy to wszystko na spód naczynia żaroodpornego. Na ten szpinak z cebulą kładziemy przysmażoną rybę. Na każdym kawałku ryby kładziemy plaster pomidora, krążek cebuli i posypujemy startym żółtym serem. A na samą górę na każdy kawałek kładziemy po kawałeczku masła. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wsadzamy do piekarnika nagrzanego
Marder&Marder ManufactureRyba z tym sosem doskonale smakuje, słodkie ananasy przełamują kwaśny smak pomidorów, wszystkie smaki łączą się i stanowią znakomitą harmonię smaków pasujących do ryby. Warto je spożywać z uwagi na zawartość(...)cennych składników zwłaszcza kwasów omega nam niezbędnych, zawartych zwłaszcza w rybach morskich, należy je spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Składniki: 1 kg filetów z ryby 4 cebule 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów pieprz cytrynowy sól, pieprz świeżo zmielony Ponadto mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy kroimy na niewielkie kawałki, kładziemy na ręcznik kuchenny
kgwjanczewoBardzo smaczna, delikatna ryba przygotowana w jeden z najprostszych sposobów. Upieczona z ziemniakami i pomidorami. Lekkie i smaczne danie, które można podać na obiad maksymalnie dla dwóch osób. Dorada jest bardzo smaczną rybą o białym mięsie i nawet nie było dużo zabawy z ościami. Jeśli ktoś jeszcze jej nie próbował to bardzo polecam :) 1 ryba dorada 2 łyżki oliwy(...)piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć formę i ściągnąć folię. Ziemniaki odsunąć na boki, a na środku położyć przygotowaną wcześniej rybę. Obłożyć ją pokrojonymi na ćwiartki pomidorami, które oprószyłam solą i tymiankiem. Wstawić ponownie do piekarnika, już bez przykrycia i piec przez ok 30 min w zależności od wielkości ryby. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu
https:KKuchniaMniam