ryba w occie - 1786 przepisów (strona:37/120)

Marynata octowa 123

ziarnach – 5 ziaren, goździki – 5 sztuk, 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy. Przygotowanie marynaty  Zagotować wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem. Gotować ok. 10 minut. W razie potrzeby można dosolić lub dosłodzić. W zależności od przepisu zalewać warzywa lub ryby gorącą lub zimną marynatą. Gotową marynatę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Zobacz także: Jak marynować leśne grzyby

Gotujemy i jemy
Przy książęcym stole w Raciborzu 182

były małe ptaki (skowronki, słowiki, drozdy, przepiórki), a także wiewiórki czy niedźwiedzie łapy. W dni postne jadło się ryby, ślimaki, a także pieczone lub zasmażane ogony bobra. Większość potraw była słodzona miodem lub cukrem trzcinowym oraz doprawiana dużą ilością ziół oraz octem. Źródło: Ulotka informacyjna drukowana dla projektu "Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu

Passions hobbies life
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą 135

Vinegrette – idealny do zielonych sałat oraz serwowanych na zimno jarzyn. Odpowiednio dobrane proporcje oleju, soku z cytryny i octu winnego nadają orzeźwiający kwaskowy smak. sos ziolowo musztardowy – dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Doprawiony odrobiną gorczycy i kopru. Stanowi doskonały dodatek do delikatnych ryb, wędlin oraz pieczonych mięs.   dressing jogurtowy – wyjątkowy smak zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym przyprawom. Znakomity z sałatami lub jako

kolorowotorcikowo
Chimichurri 194

opłukać, oczyścić z pestek (najlepiej pod bieżącą wodą w rękawiczkach). Przygotowane składniki drobno posiekać. Dodać oliwę, wymieszać. Doprawić octem, solą i pieprzem. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta dodać jeszcze trochę oliwy. Sos odstawić, aby smaki się przegryzły. podawać do mięs i ryb (grillowanych lub pieczonych) Można przez kilka dni przechowywać w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej dla pełnego

Pełny talerz
Makowiec na lanym cieście 257

Ciasto jest z gatunku tych zawsze się udających i zawsze smacznych. Jako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu. Składniki ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1/2 kostki palmy 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie

Lubczyk i Wanilia
Tymbaliki z karpia gotowanego na parze 172

dobrze się schłodzi, wtedy widać, czy trzeba dodawać żelatyny.W małych miseczkach lub szklaneczkach układamy rybę, groszek i marchewkę, a następnie zalewany chłodnym wywarem. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce tymbaliki są gotowe. Podajemy z cytryną, limonką lub octem winnym.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" 186

ostatnio dostaw ryb z zaufanego źródła, więc postanowiłam zamienić rybę boczniakami. Wyszło zdrowo, aromatycznie i pysznie :) Składniki : ok. 10 dużych boczniaków (starajcie się wybierać do tego dania płaskie okazy) 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera korzeniowego ok. 10 cm pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżka lub dwie octu jabłkowego sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgine olej

Weekendy w domu i ogrodzie
Szparagi mimoza – francuski klasyk z jajkiem na twardo 236

sobie pracy ścierają jajka na tarce, ale ja jestem wierna klasycznemu francuskiemu sposobowi podania. Kapary siekamy nożem na mniejsze kawałki. Szalotkę obieramy i jak najdrobniej kroimy.   Zalewamy szalotkę octem winnym. Odstawiamy na 5-6 minut – cebulka straci na ostrości i lekko się zamarynuje. Dodajemy do niej musztardę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Stale mieszając sos wlewamy do niego cienką(...)głównym daniem, ale tak naszykowane szparagi sprawdzą się też jako dodatek do mięs i ryb – my zjedliśmy je z grubym na trzy palce burgerem z polędwicy wołowej i sosem z zielonego pieprzu. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 500-550g szparagów zielonych 1 łyżka octu z czerwonego wina ¼-1/2 łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 szalotka 1 łyżeczka musztardy Dijon

Karo in the Kitchen
Błyskawiczny piątek - Łosoś w sosie słodko-kwaśnym 171

papryki oraz marchewkę w słupki. Dodajemy 3 łyżki ananasa z puszki oraz cukier i ocet. Mieszamy i dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny.  Usmażyć z obu stron

Magiczne Życie Marty
Yakisoba – smażony japoński makaron z krewetkami i kurczakiem 120

A dzisiaj, tak przy piątku, mam dla Was genialny przepis na dość szybki w przygotowaniu obiad. Mimo, że do jego przygotowania nie potrzebujemy wielu specjalnych składników

Be Fit Be Strong
Czwartek: Polędwiczka w glazurze czosnkowej 130

krajach latynoskich niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie(...)octu. W przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa

Niedzielny kucharz
Czwartek: Polędwiczka adobo 148

Adobo to niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie(...)octu. W przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa

Niedzielny kucharz
Domowe sushi – jak zrobić, ile to kosztuje 352

Domowe sushi przygotowuję zazwyczaj jak mają odwiedzić nas znajomi. Oprócz tego, że sushi jest smaczne to z całą pewnością także zdrowe. U mnie podstawowym składnikiem sushi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledź marynowany z cebulą 218

pora 50 ml octu 250 ml wody 4 nasiona ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżki cukru sól do smaku Dodatkowo 2 jajka 2 łyżki pasty kawiorowej 2 łyżki cremé fraiche Śledzie namocz w zimnej wodzie. Mocz tak długo, zmieniając wodę, aż śledzie będą wystarczająco słone.Pokrój cebulę i por w krążki, a ryby w plasterki. Ułóż w słoiku śledzie

codojedzenia
Hiszpański sos romesco - idealny do dań z grilla 164

raczej nie osiągalnej, dlatego zastępowanej pieczoną czerwoną papryką. Sos romesco to obowiązkowy dodatek do grillowanych calçots , czyli katalońskiej odmiany zielonych młodych cebulek, ale równie często towarzyszy innym grillowanym warzywom, rybom oraz mięsu. Sprawdzi się także jako dip do chipsów, nachosów i innych przekąsek. ➤ Spróbuj także innych sosów: bałkańskiego ajwaru greckiego sosu tzatziki tunezyjskiej harissy Sos romesco to przepyszne połączenie smaku(...)stanie się złoty i chrupiący. Całą zawartość patelni przełóż do malaksera. Dodaj posiekane pomidory, ocet winny i pozostałą oliwę. Dopraw solą. Zmiksuj pulsacyjnie na pastę. Przełóż do miseczki, wsyp wcześniej posiekane orzechy z natką pietruszki i wszytko razem wymieszaj. Podawaj do grillowanych warzyw, ryb, owoców morza i mięsa

Chilli Czosnek i Oliwa
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI 175

Konfitura z czerwonej cebuli idealny dodatek do mięs , ryb, warzyw, fast foodów , serów. Bardzo lubię robić ją do Wielkanocnych dań. Polecam każdemu.  SKŁADNIKI:   5 czerwonych cebul 4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Cebulę obieram. Kroję w piórka. W rondelku

Gotowanie Patki
Bigos à la staropolski. 223

słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs lub ryb. Wspólnym mianownikiem pomiędzy staropolskim bigosem, a tym przygotowywanym współczesnym są słodko-kwaśne smaki. Kuchnia staropolska była przesycona przyprawami, wszystko było mocno doprawione octami, miodem oraz przyprawami korzennymi, głównie po to aby zamaskować nieświeże składniki wykorzystane do sporządzania potraw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie opiekane w zalewie octowo-pomidorowej 352

Składniki: 1 kg świeżych śledzi mąka olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka  cukru 1 łyżeczka

magiczna kuchnia Kasi
Miruna z piekarnika i marchewka z cykorią 157

6 filetów miruny ok 600 g tymianek sok z połowy cytryny 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy szczypta chili suszonej w płatkach szczypta soli pieprz

Gotowanie jest łatwe
158. Kabaczek w zalewie octowej 177

zalewą octową. Następnego dnia bardzo miło zadziwił mnie jego zupełnie inny smak. Moja siostra myślała, że to ryba;-) 1 kabaczek lub cukinia sól, pieprz mąka, bułka tarta i jajko do panierki olej do smażenia Zalewa octowa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki soli 1 cebula ziele angielskie 6 liści laurowych pieprz Kabaczka pokroić

Jadło i czytadło
Czerwone śledzie 275

Składniki:pół kilograma śledzi a'la matias3 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego2 cebule, pokrojone w krążki2 łyżki oleju 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki miodułyżka

Kulinarny Pamiętnik