ryba w occie - 1786 przepisów (strona:31/120)

Karp w galarecie 129

moja dzisiejsza propozycja kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia właśnie. Ten tradycyjny przepis przygotowałam po raz pierwszy u siebie w domu na próbę przed Świętami. Karp jest rybą średnio tłustą i zawiera wiele cennych witamin oraz makro- i mikroelementów, dlatego warto włączać go do swojej diety i przygotowywać na różne sposoby. A jaki jest Wasz ulubiony sposób(...)dzwonka karpia. Gotujemy dalej, na małym ogniu, do miękkości ryby (około 20 minut). Po tym czasie rybę ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową.. Bulion przecedzamy przez sito. Ponownie wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze chwilę, do lekkiego odparowania. Schładzamy. Do wywaru dodajemy białko oraz ocet. Ponownie stawiamy na palniku ustawionym na średnią moc grzania i mieszając rózgą kuchenną, doprowadzamy do wrzenia

Smaki Na Talerzu
Łosoś w galarecie z musem z awokado i chrzanu / Salmon in aspic with avocado and horseradish mousse 108

moim rodzinnym domu w okresie międzyświątecznym królują ryby. Jedną z ulubionych potraw jest karp w galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo ościsty i moje dzieci za nim nie przepadają postanowiłam przygotować uwielbianego przez nie łososia. Aby zaostrzyć smak potrawy dodałam mus z awokado i chrzany przygotowany na bazie kremowego serka.SKŁADNIKI60 dkg filetu z łososialitr buliony(...)być bulion z samych jarzyn)3 łyżki octu z białego wina awokado4 łyżki chrzanu3 łyżki serka kremowego typu almette4 listki agaru10 jajek przepiórczych2 liście laurowe4 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu PRZYGOTOWANIEŁososia dokładnie myję i osuszam. Gotuję na parze, do wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, które ładnie aromatyzują rybę.Jajka przepiórcze gotuję na twardo. Zarz po ugotowaniu

Magiczna kuchnia Darii
Ryba w zalewie pomidorowej. 268

zalewie pomidorowej 1,2 kg mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej do smażenia 6 ogórków kiszonych 4 duże cebule 1 słoik 0,9l papryki marynowanej NA ZALEWĘ 2 szklanki wody 6 łyżek octu 0,5 szklanki oleju 3 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu

Rozpustne gotowanie
Dlaczego warto stosować sos sojowy 135

jako składnik deserów. Czym jest Ponzu  Dostępny od niedawna na polskim rynku cytrusowy sos Ponzu produkowany z użyciem cytrusów, mirinu, octu ryżowego i dashi idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, grillowanych steków, owoców morza, sushi i sahimi.  Zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette. Źródła

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Paszteciki z grzybami i barszczyk czysty 570

pieczemy ok 30 min  temp 210 st. Barszczyk 1-2 buraki ugotowane lub upieczone 1 szkl zakwasu z buraków wywar ryby lub rosół ok 2l. sól pieprz listek laurowy 1 cebula 3-4 grzybki ziele angielskie cukier ocet jabłkowy Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach i zasypujemy 1 łyżką cukru oraz dodajemy 1 łyżkę octu. Odstawiamy na kilka

Gotowanie jest łatwe
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z OCTEM JABŁKOWYM 142

miękkości w osolonej wodzie. Kiedy przestygną przełóż do miski, dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Oliwę połącz z octem, solą pieprzem i odrobiną cukru, dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. Do takiej sałatki można podać rybę smakuje wtedy wybornie podana z białym winem to już w ogóle :) Smacznego

Kukuleczki
Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 135

klimacie. Będzie za to zdecydowanie mniej kalorycznie i trochę kwaskowato czyli pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Pasuje doskonale do ryb gotowanych na parze i delikatnych dań z drobiu. Chrupiąca marchewka dobrze współgra z pomarańczą , a cytrynowy ocet dodaje ostrości delikatnej kapuście." Czytaj więcej

Wiem co jem
Karmazyn na mozzarelli z melanżem dodatków w winegrecie - roodbaars 159

swoim pięknym czerwonym kolorem i wyglądem z ostrymi kolcami na grzbiecie, to podawana jest w formie wykrojonych filetów. Zresztą chyba w Polsce trudno kupić ją w całości jako świeżą rybę. Mieszkając w Holandii kupisz ją bez najmniejszego problemu. Tutaj Karmazyn nazywa się Roodbaars i porządną prawie 1,5 kg całą rybkę kupiłam na targu rybnym za €5. Normalnie(...)pieprz do smaku 1 łyżka mąki do oprószenia ryby olej do smażenia (kilka łyżek) 2 plastry z kabaczka wykrojone wzdłuż 100 g surowego ryżu - mix dzikiego, brązowego, jaśminowego i burgul 2 kulki sera mozzarella na winegret + dodatki: 2 łyżki dobrej oliwy (może być aromatyzowana czosnkiem) 1 ząbek czosnku 2 łyżki jasnego octu balsamicznego (ocet winny) 10 niesolonych czarnych oliwek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sos Remoulade - idealny zimny sos do ryb 234

odsączyć z nadmiaru zalewy. Anchovies drobno posiekać Wszystkie składniki razem połączyć dodając sok z cytryny lub ocet. Doprawić solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać dlatego, że anchovies i kapary są słone same z siebie. Po zmieszaniu schłodzić w lodówce Podawać do panierowanych ryb na chrupko, paluszków rybnych i ryb z patelni. Sos Remoulade nadaje się też do kotlecików

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sushi 157

sposobu jego wykonania oraz podania. Sushi to idealne szybkie jedzenie i dodatkowo mało przetworzone. Jest wspaniałe na spotkanie z przyjaciółmi czy szybki lunch w pracy. Sushi możemy przygotować z ryb surowych, pieczonych, wędzonych, z ogórkiem avocado - dowolność według preferencji smakowych. Dziś polecam Wam bardzo smaczne rolki z pieczonym łososiem, z tuńczykiem, wędzoną makrelą, avocado, papryką, jarmużem i lekkim(...)jarmużu ulubiony lekki serek  ryż do sushi ugotowany według instrukcji na opakowaniu   sos sojowy ciemny ocet sojowy wasabi   liście nori mata bambusowa czarny sezam pałeczki Przygotowanie: Ryż gotujemy ok. 1 godzinę przed przygotowywaniem sushi według instrukcji na opakowaniu.  Ryby kroimy na kawałki a warzywa w paski. Matę bambusową owijamy folią spożywczą (aby ryż nie zachodził

Łycha smaków
Ryba po grecku 106

dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje  ryba smazona w panierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 4 porcje:2 duze platy-filety dorsza ze skora4 marchewki1 pietruszka1 maly seler1 spora cebula 1/2 pora2 listki laurowe4-5 ziaren ziela angielskiego(...)laurowy i ziarenka ziela angielskiego ,dusic do miekkosci okolo 10 minut.Dodac reszte przypraw:sol,cukier, ocet i koncentrat pomidorowy.W miedzyczasie rybe  obtoczyc w jajku,bulce tartej i usmazyc z obu stron na zloty kolor.Ulozyc w sosie i podgrzac razem,by ryba przeszla smakiem warzyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim 228

rybę, do tego ze szpinakiem, podaną tak, że nie można się jej oprzeć? Nic prostszego! Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 8 łyżek musztardy 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Łyżka octu winnego Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz   Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba(...)musztardę i miód. Musztarda, jeśli jest ostra, można dodać jej mniej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz zgęstnieje, wyłączamy kuchenkę i studzimy. Taka ilość wystarczy na ok. 5 porcji ryb. Umytą i osuszoną rybę kroimy w trójkąty. Tak będzie łatwiej uzyskać pożądany kształt. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby

MarcinChef
Okoń smażony w zalewie octowej ! Wyszły idealne! 379

namiar oleju. Gdy ostygną ułóż je w naczyniu. Przygotuj zalewę. - 2 szklanki octu jabłkowego - szklanka wody - łyżka płaska cukru - łyżka płaska soli - kilka liści laurowych - łyżka pieprzu czarnego ziarnistego - szczypta peperoncino - 2 małe cebule Zagotuj wszystkie składniki  i zalej ułożone w naczyniu szklanym lub słoiku ryby. Teraz czekamy kilka dni , aż okonie "przejdą" zalewą i zajadamy np. na kolację

Pasje Jolki
SAŁATKA Z TOFU I TRUSKAWKAMI. 210

 Truskawkowe szaleństwo. I płomienny romans z tofu, rozniecany pieprzem, obficie zakrapiany octem balsamicznym. A na to wszystko spokojnie zezwala zielona z zazdrości sałata. SAŁATKA Z

W kuchni Karmel-itki
Orientalne pstrągi z patelni 120

mleka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego 50g rodzynek sułtańskich Marynata do ryby: sok z połowy cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki świeżo siekanej kolendry Do podania: 80g kaszy pęczak garść liści rukoli mała twarda gruszka 3 orzechy włoskie ocet balsamiczny do skropienia sałatki Pstrągi umyć pod bieżącą wodą(...)kilku miejscach z obu stron pstrągów. Przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Pstrągi wyłożyć do płaskiego naczynia i pokryć marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę, w tym czasie ryby raz przewrócić na drugi bok. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć łyżkę czarnuszki. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy

Dietolog