Jeśli szukacie małej odmiany dla tradycyjnej smażonej ryby zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu. Sos pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem, który dodaje daniu nowego wymiaru smakowego. Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym Składniki:3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprz½ szklanki bułki tartej1/3 szklanki płatków migdałowych1 jajko4-5 łyżek oleju(...)potraw)1,5 cm świeżego imbiru1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki kurkumysok z 1 dużej pomarańczyskórka starta z ½ pomarańczy1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego2 łyżki miodu1 łyżka brązowego cukru1 łyżka marmolady pomarańczowej lub dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej (opcjonalnie)Przygotowanie:Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki
Mania Gotowaniarusz. Przynajmniej gdy chodzi o maki. Ryż. Specjalny do sushi. Kleisty. Trochę wkurzający podczas rozprowadzania go na płatkach glonów. Ocet ryżowy. Nadaje charakterystyczny smak. Płatki glonów nori. Zawsze się zastawiałam co tak capi w sushi. I zawsze zwalałam to na rybę. Sorki, łosiu. To najtrudniejsza część, gdyż od stopnia ugotowania ryżu zależy dobrze zrobione sushi. Trzeba w odpowiednim czasie
bastalenaMajonez i śmietanę łączymy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony koperek. Mieszamy. Sosem polewamy rybę. Na wierzch ser mozzarella. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut, aż sos i ser zarumieni się. ~~Dekoracja~~ ocet balsamiczny 3 łyżki miód 1 łyżka olej rzepakowy Wielkopolski 2 łyżki bazylia kilka listków Wszystkie składniki
Kuchnia Paulettespieczarki i paprykę ( bez konserwowej ). doprawiamy solą i pieprzem. Prużymy aż wszystko zmięknie. Następnie dodajemy paprykę konserwową i przecier, cukier i ocet. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Warzywa studzimy, następnie dodajemy śledzie i mieszamy. Rybę z warzywami nakładamy do słoików i odkładamy w chłodne miejsce. Najsmaczniejsze są po tygodniu a przechowujemy do momentu aż zjemy
Kulinarne Fantazje Mariolipostać i w miarę upływu czasu nabiera odpowiedniego smaku. SKŁADNIKI 1,5 kg filetów rybnych przyprawa do ryb 1 jajko bułka tarta mąka olej do smażenia Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 6 łyżek octu 4 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu opakowanie papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżki soli
W kuchennym oknie Ewypancerzach (mogą być mrożone) 300 g filetu z białej ryby (np. dorsz) 200 g filetu z łososia 4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kartonik krojonych pomidorów z bazylią (390 g) 1 świeży pomidor (najlepiej malinowy) 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżeczki nasion(...)Przyprawiamy koncentratem, sosem sojowym, sosem rybnym, octem i chili. Dodajmy łyżeczkę cukru, mieszamy, próbujemy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Zupa prawie gotowa. Przed samym podaniem łososia i dorsza kroimy w grubą kostkę (jeśli zupa ma być podana innego dnia, to nie dodajemy ryb! Potrzebują tylko chwili by dojść w gorącej
Poezja smakupatelnię wlać trochę oleju i obsmażyć cebulki pokrojone w piórka. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. Wlać keczup, przecier pomidorowy, miód, ocet i dokładnie wymieszać. Dodać odcedzone rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wylać zalewę na wcześniej usmażone ryby. Przykryć i odstawić na minimum 12 godzin. Rybki są pyszne polecam
Kuchnia Pokoleńdekoracji Ziemniaki obrać pokroić na plasterki i wrzucić na wrzątek na kilka minut. Serek wymieszać ze śmietaną , doprawić oliwą octem, solą i pieprzem. Pstrągi umyć. Białe porzeczki rozgnieść i natrzeć nimi pstrągi. Następnie nałożyć po łyżce dipu do wnętrza ryb, spiąć wykałaczką , posolić i lekko posypać pieprzem a na koniec skropić oliwą. Tak przygotowane pstrągi ułożyć na rozgrzanym grillu, ziemniaki
Gotowanie jest łatwebiałym winie, oliwa koperkowa. Golec to ryba z rodziny łososiowatych. Bardzo smaczna, a podana w sposób wyjątkowy. Oczywiście rozpieścili mnie sosem polewając rybę już na talerzu. Do tego koktajl Kwiat radości – Beefeater, schrub (syrop z octem) lipowy, likier Italicus, wytrawny wermut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA W wersji wegetariańskiej pojawiła się sałatka, a w niej cząstki gotowanych młodych ziemniaków, szparagi, fasolka
Kucharzycaskórce aż będą miękkie, następnie studzimy i obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o dużych oczkach, kroimy cebulę w kostkę i doprawiamy octem, solą i cukrem i gotowe. Buraczki są znakomitym dodatkiem do mielonych czy ryby :) chodź jak dla mnie pasują do wszystkiego bo je uwielbiam!! Bądź na bieżąco z przepisami i notkami dlatego: *** A poniżej przedstawiam wam jeszcze koordynatora
W Moim Magicznym Domupomidor 1/2 czerwonej cebuli ocet balsamiczny Przygotowanie: Sałatę lodową kriomy w paski, cebulę w półplasterki, a pomidora i ananasa w kostkę. Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym. Sałatkę można przygotować na grilla i podać jako dodatek - salsę do ryb czy mięsa
Moja smaczna kuchniaSkordalia ziemniaczana. Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą. Składniki . 250g mącznych ziemniaków w łupinach 2 ząbki czosnku 1 łyżka białego octu 2 łyżki oliwy z oliwek sól,pieprz czarny Wykonanie. Ziemniaki ,najlepiej mączne, ugotować w łupinach, obrać i przecisnąć przez praskę, albo
Kulinarny karnet Christophera