ryba w occie - 1786 przepisów (strona:20/120)

Piklowane marchewki z kminem rzymskim 89

nowy smak do domu. Mnie bardzo smakowała sałata z piklowaną marchewką w Szwecji. Po powrocie postanowiłam zrobić kilka słoików dla nas. Świetnie pasuje do ryb, mięs i ożywia smakiem wegetariańskie dania. marchew - 500 g ocet jabłkowy - 3/4 szklanki kmin rzymski - 1/2 łyżeczki woda - 1,5 szklanki sól - 1 łyżeczka cukier trzcinowy jasny - 3 łyżki Marchewkę obrać i pociąć w kostkę

AZgotuj!
JAK ZROBIĆ PAPRYKARZ Z MAKRELI 155

mała marchewka 2 cebule 0.5 torebki ugotowanego ryżu jaśminowego( 50 g.) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 5 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 łyżka octu  Sól Pieprz Ostra papryka Słodka papryka Olej do smażenia ***************************** Rybę obrać z ości.Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Cebulę obrać i posiekać.Ryż ugotować , odcedzić.Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Śledzie po wiejsku 222

Śledziki z ogórkiem , marchewką i cebulką..w zalewie octowej..ja zmniejszyłam ilość octu, ale wiadomo każdy ma inne smaki i gusta..Pomysł na takie śledzie podpatrzyłam

Moje domowe kucharzenie
Śledzie curry z ananasem 189

Co prawda w tym roku na blogu zdecydowanie królują świąteczne słodkości i tak już miało pozostać, ale te śledzie są tak pyszne, że nie chciałam czekać

DefinicjaSmaku
Kawa i brązowy cukier marynatą 127

bardzo dobrze do wołowiny. Jednak możemy ją stosować do prawie każdego mięsa, które będziemy grillować. Polecamy również wykorzystać ją do marynowania łososia i innych ryb, Składniki: 1 szklanka mocnej kawy ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki octu ¼ szklanki posiekanej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzać oliwę z posiekaną cebulą. Smażyć

naRuszcie
Sushi - Futomaki (Futo - Maki) 333

Sushi to jedna z bardziej popularnych i charakterystycznych dla kuchni japońskiej potraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych dodatków, począwszy od owoców morza, surowych ryb, wodorostów nori, a skończywszy na warzywach i grzybach mun. Odmian sushi jest bardzo wiele i każda z nich nosi swoją nazwę. Poniżej znajduje się przepis na tradycyjne(...)znajomych typu "do sushi daje się surowego łososia, a nie wędzonego"- jak takiego lubimy lub po prostu jedynie takim dysponujemy to go użyjmy. Otóż uważam, że lepiej dodać wędzona rybę z pewnego źródła, niż surową z niepewnego, ponieważ sukces dobrego sushi tkwi nie tylko w doborze produktów ale również w ich jakości. Wybierajmy świeże, sprawdzone pewne i przede wszystkim lubiane

Słodka Strona
Pomidorowa salsa z mango i jalapeno. 186

Pyszna salsa z pomidorów malinowych i mango, cudownie słodka, jednocześnie pikantna i lekko kwaśna od octu ryżowego. Niezwykle kolora i przykuwająca uwagę na stole. Pasuje do kurczaka, steka, krewetek czy pieczonej ryby. Konieczie wypróbujcie przepis :) SKŁADNIKI 1/2 dojrzałego mango 2 pomidory malinowe 1 szalotka 1/2 papryczki jalapeno 1 ząbek czosnku 10 listków świeżej bazylii 5 gałązek natki pietruszki 2 łyżk

DefinicjaSmaku
Sałatka z sosem vinegrette i gotowaną rybą. 170

natka pietruszki dorsz kilka suszonych pomidorów sos vinegrette: 2 łyżki ciepłej wody pół łyżeczki cukru sól, pieprz 3-4 łyżki oleju kilka kropel octu jabłkowego ząbek czosnku Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę ugotować na małym ogniu w bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa. Skropić ją kilkoma kroplami cytryny, w razie potrzeby

Gaździnka warzy
Domowe sushi 188

rybą. Ja robiąc domowe sushi nigdy takiej ryby nie używam. Nie mam pewności, że ryba, którą kupuję jest super świeża i mi nie zaszkodzi. Za to świetnie sprawdzają się ryby pieczone, wędzone, puszkowane. Polecam  łososia teriyaki , łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym czy paluszki surimi. W zasadzie można zrobić nawet wersję wegetariańską, z samymi dodatkami. Jako owe dodatki polecam(...)osób: 250 g ryżu do sushi (powinien być specjalny do sushi-ma mniejsze ziarna i jest bardziej kleisty) 4 łyżki octu ryżowego 1,5 łyżki cukru pudru pół łyżeczki soli 5-6 płatów nori ryba (u mnie po trochu łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym i surimi) ogórek awokado kremowy serek o smaku naturalnym prażony sezam (biały, czarny

Zawsze głodna!
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 98

oszałamiający. Wspaniałe makarony powstające przy użyciu specjalnych narzędzi z brązu zajmują całą półkę. Mozzarella z mleka bawolic podobno przylatuje specjalnie samolotem z okolic Neaopolu i Pulii. Wina, oliwy i octy basamiczne z Modeny zajmują cały regał pomiędzy częścią barową i restauracyjną. Wnętrze restauracji było bardzo widne. Ogromne okna przyozdobione napisami jak z włoskiej kafejki wpuszczały dużo światła. Przy(...)czosnku nigdy za mało, więc byłam zachwycona.  Mój Mąż z kolei skusił się na specjalność dnia - cienkie plastry surowego łososia marynowanego w occie balsamicznym i oliwie (14 zł) . Danie niestety nie zrobiło na nim wrażenia, ryba była kompletnie nie słona. Dużo bardziej smakowało mu podane obok świeże pieczywo maczane w pieprznej oliwie. Na danie główne wybrałam makaron lumaconi (duże

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg w galarecie 151

jakim je chciałam podać pomagając sobie patyczkiem do szaszłyków. Gdy wywar się już ugotował wyciągnęłam z niego por i wlałam 4 łyżki octu. Włożyłam pstrągi, ( powinny być całe zakryte) gotowałam na wolnym ogniu przez 30 minut. Ryby wyciągnęłam, wyłożyłam na półmisek, dodałam ugotowaną marchewkę i zielony groszek. Odlałam 1/2 litra klarownego wywaru, zagotowałam, dodałam 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszałam, żeby

Darcia w kuchni
Sielawa w zalewie słodko kwaśnej 178

naczynia. Moja mamuśka mimo że czyje się już bardzo źle nadal chce pomóc. Przygotowanie zalewy – do garnka wlać wodę, ocet, dodać miód, cukier, obraną i pokrojoną w piórka cebulę, ząbki czosnku bez obierania. Zagotować i wlać zalewę na ryby. Przykryć i zostawić do następnego dnia. Najlepsze są po dwóch dniach, jak wszystko dokładnie przerobi. Rybki są pyszne. Polecam Dziękuje

Kuchnia Pokoleń
Ryba po japońsku 330

sól, świeżo mielony pieprz Zalewa: 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg filetów z białej ryby 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 duży(...)szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli'; document.write(" "); Z mąki, jajek, wody i dużej szczypty soli miksujemy bardzo gęste ciasto naleśnikowe (gdyby było za gęste – dodajemy więcej wody, a gdy za rzadkie – więcej mąki). Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem, jeśli jest potrzeba

Poezja smaku
Tymbaliki z dorsza czyli rybka w galarecie 199

angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 15 min - nie mieszamy, aby ryba się nie rozpadła. Wyjmujemy rybę i marchewki z bulionu, studzimy. Groszek odsączamy na sicie. Wywar przecedzamy. Jeżeli wywar jest mętny należy go sklarować. W tym celu wywar zagotowujemy z dwoma łyżkami octu. Wlewamy dwa roztrzepane białka i szybko mieszamy do zagotowania. Szumowiny wyciągamy łyżką cedzakową a wywar jeszcze(...)cytryny. Bulion powinien mieć wyrazisty, lekko ostry smak. Do kubków wlewamy po łyżce zimnego bulionu, zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Z marchwi wycinamy gwiazdki lub kroimy w plasterki. Rybę rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Dorsza, marchew i groszek układamy w kubkach i zalewamy tężejąca galaretą do zakrycia zawartości ( ok 2/3 kubka ). Schładzamy w lodówce. Aby wyciągnąć galaretkę, kubek wkładamy

Atlas Smaków
Sałatka ze śledzi marynowanych, jabłka i cebuli 268

Sałatka ze śledzi marynowanych w occie z dodatkiem jabłka i cebuli - wyrazista w smaku i prosta w przygotowaniu. Czytaj dalej »

Przepisy Kulinarne
Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi 189

roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie o co chodzi. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 cebula puszka pomidorów 1 czubata łyżka powideł śliwkowych 1 łyżeczka octu winnego liść laurowy szczypta cynamonu pieprz olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas

Kardamonovy
klopsiki mięsno rybne w zalewie octowej 139

jajka garść bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, wegeta, czosnek zalewa: 4 szklanki wywaru od gotowania klopsików 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru dodatkowo: 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka soli kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Mięso ryby zmieliłam dwa razy na sitku o bardzo małych oczkach ( takich jak na pasztet ), łopatkę na tradycyjnych. Dodałam jajka, garść(...)masy mięsno - rybnej uformowałam klopsiki, wkładałam do wrzątku, gotowałam na wolnym ogniu około 15 minut. Przełożyłam do słoiczków.  Do osobnego garnka odlałam 4 szklanki wody, dodałam cukier, ocet ( ewentualnie sól gdyby okazało się że wywar od gotowania klopsików był za mało słony ), zagotowałam. Gorącą zalewą zalałam klopsiki, zakręciłam. Pozostawiłam

Darcia w kuchni