ryba w occie - 1786 przepisów (strona:22/120)

Pieczona dorada w folii z roszponką 154

minut. 3.  W tym czasie przygotuj sos winegret: 3 łyżki oleju lnianego, 1 łyżka octu winnego białego, sok z cytryny. Wymieszaj aż powstanie kremowy sos. 4. Na talerzu rozłóż roszponkę, polej sosem winegret. Połóż upieczoną rybę i podaj ryż w osobnym naczyniu. Ja ugotowałam ryż cytrynowy! Fajnie smakuje

AZgotuj!
Śledzie w sosie pomidorowo - morelowym z cebulą 156

łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki kurkumy - 2 średnie cebule - 1 i 1/2 łyżki ksilitolu - 4 suszone morele - 1 i 1/2 łyżki octu 10% - liść laurowy - ziele angielskie - olej rzepakowy Przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl 1. Ryby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej zostawiamy je na noc, osuszamy i kroimy w 1 cm paski. Na patelni blanszujemy

Apetyczna babeczka
Ryba z reklama w tle 127

lyzki oliwy 2 lyzki occtu z bialego wina 4 pomidory peczek bazylii czarny pieprz swiezo mielony dodatkowo smazone filety z bialej ryby wykonanie: Fasolke odsaczyc na sicie, a nastepnie dwie trzecie zmiksowac z sosem sojowym, oliwa i octem. Pomidory zaparzyc we wrzatku, przelac zimna woda i obrac ze skorki, przeciac na pol, wydrozyc gniazda nasienne. Miazsz pokroic w kostke. Listki

Przysmaki Karolki
Szczupak w zalewie octowej 158

przyniósł mi 5 ładnych szczupaków oraz kilka leszczy. Część zjedliśmy usmażone z cebulką a część poszła w zalewę w słoiczki. Ryby wyszły bardzo dobre, nie za kwaśne lekko słodkawe, idealne :) Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 6% lub 10% 5-6 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: 3-4 cebule pokrojone w pióra lub krążki Po 3-4 kulki

W garach u Gosi
Ryba w lekko pikantnym sosie słodko-kwaśnym - Fish in sweet-sour sauce 243

świeżej lub odmrożonej i osuszonej ryby 1 łyżka lekkiego ciemnego sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawne wino sherry 1 jajko 4 łyżki mąki/skrobii kukurydzianej sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia na sos: 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego sosu chińskiego ze śliwek -pruimensaus 4 łyżki octu 3 łyżki cukru 4 ząbki(...)pokroić w kawałki. W miseczce wymieszać na sos ketchuo, sos śliwkowy, cukier i ocet. Odstawić Rozgrzać dużą ilość oleju w garnku do tmp. ok. 175*C czyli nie powinien być za bardzo rozgrzany, nie może się "kopcić". Wkładać do rozgrzanego oleju po kawałku części ryby nie od razu puszczając je na dno. Gdy przytrzymasz nieco zanurzony kawałek ryby w oleju

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryba po japońsku 148

konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej w paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna pieprzu ciasto do obtaczania ryby: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki wody -  jajko - sól  (u mnie himalajska) - mielony czarny pieprz dodatki: - olej rzepakowy

Kuchnia co dnia
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 275

wspólny czas w kuchni niezastąpione, dlatego teraz robimy je i będziemy robić regularnie :) Zachęcam, spróbujcie swoich sił, bo warto :) Składniki: ryż ocet ryżowy cukier, sól glony nori sos sojowy wasabi marynowany imbir Przykładowe dodatki do rolek: ryba - my używamy surowego łososia, ponieważ stosunkowo łatwo zdobyć tą rybę świeżą i w dobrej cenie, możecie wykorzystać też rybę pieczoną lub wędzoną (wybierzcie(...)swoją ulubioną), z którą również z sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki szparagi marynowane serek philadelphia, ew majonez w ostateczności sałata RYŻ jest bazą, bez której nie ma sushi. Używamy specjalnego ryżu (do sushi), który jest krótko ziarnisty i po odpowiednim ugotowaniu klejący. Przygotowując sushi

Taste Of My Day
łosoś na czerwonej poduszce-----salmone su un cuscino rosso 133

Umytego łososia popieprzyć ,posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zarumienienia. około 2-3 minuty z każdej strony .Ryba jest gotowa wtedy, gdy mięso daje się dzielić na płatki. Składniki(...)Ugotowany burak pokroić na plastry . Następnie oliwę z oliwek wymieszać z octem winnym i zalać pokrojone plastry.Na rozgrzanej patelmi obsmażyć plastry buraka ,  wyłożyć na talerz. Posypać solą sól morską z otarta skórką cytrynową.Na plastry wyłożyc rybę.          salmone su un cuscino rosso

w mojej kuchni
Wszechstronna marynata z kolendrą 145

marynata łączy w sobie wiele smaków. Ta marynata jest idealna dla wołowiny, drobiu, wieprzowiny a nawet ryb. Czas przygotowania: 15 minut; Wydajność: ¾ filiżanki Składniki: ¼ szklanki liści świeżej kolendry (drobno posiekanej) skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka(...)czarnego pieprzu Przygotowanie: W średnim naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, sok z cytryny. Powoli mieszając dodać oliwę z oliwek, musztardę Dijon, kolendrę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie marynować: ryby nie więcej niż 30 minut; drób i wieprzowinę 1 godzinę a wołowinę około 6-8 godzin. Marynatę używać natychmiast po przygotowaniu albo nie później niż

naRuszcie
Klopsiki z dorsza z cukinią i fasolką w sosie 125

szparagowej 2 łyżki parmezanu startego sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka maki pszennej 1 żółtko 250 ml mleka 2 łyżki octu winnego sól Klopsy: Fasolkę obieram, kroję na trzy części i gotuję aldente w osolonej wodzie. Rybę, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, koperek. Całość mieszam i dokładnie wyrabiam. Formuję nieduże(...)dodaję mąkę i chwilę przesmażam ale nie ma się zarumienić. Zdejmuje z ognia i wlewam zimne mleko cały czas mieszając energicznie. Wstawiam na gaz i zagotowuje. Na końcu wlewam ocet winny. Żółtko rozprowadzam w niewielkiej ilości sosu w kubku. Wlewam do reszty sosu i już nie gotuję. Doprawiam solą. Do naczynia do zapiekania wlewam sos, dodaję fasolkę i mieszam. Układam

wesoła kuchnia
Paprykarz powrót do PRL-lu 65

był nawet podrabiany i sprzedawany dalej pod inną nazwą. Kiedy Ludową Polskę dopadł kryzys i półki sklepowe były zapełnione octem i musztardą, kiedy straciliśmy afrykańskie łowiska, dostało się również paprykarzowi, nie spełniał już tak drastycznych norm 50% mięsa z ryb, za to można w nim było znaleźć łuski, ości, szkielety ryb, płetwy i głowy, ryż zastąpiono kaszą pęczak

RafalCook
Śledź smażony w zalewie octowej 184

leszcze. Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane śledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne w smaku, bo delikatna zalewa pozwala cieszyć się cudownym smakiem smażonych rybek. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis! Składniki: . około 2 kg śledzi - 18 sztuk 3 słoiki(...)bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone śledzie odkładać na papierowy ręcznik w międzczasie przygotować zalewę octową. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Do gorącej zalewy dodać obraną i pokrojoną w piórka lub krążki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
matiasy z twarogiem... 142

Składniki: matiasy 5 sztuk, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, cebula 1 mniejsza, szczypiorek 1 pęczek, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 25 dag, śmietana

W Mojej Kuchni Lubię
Rybka w cieście naleśnikowym;) 154

kuicharka RYBA: 1 kg filetów rybnych pangi , mintaja, dorsza w zależności kto jakie woli Składniki na ciasto zmiksować i zatapiać w nim rybę smażyć;) ZALEWA: 2 szkl. wody 0,5 szkl. oleju 4 łyżki octu 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego WARZYWA 4 cebule, słoik papryki konserwowej, słoik ogórków konserwowych pokroić w kostkę, wszystko poddusić

Moje Słodkie Piekiełko
Tortille z tuńczykiem 215

Składniki: 4 tortille puszka tuńczyka w oleju (ok. 120g) 4 łyżki majonezu łyżka ketchupu 5 marynowanych cebulek 2 ogórki kiszone 2 papryki z octu sos tabasco sos Worchester (opcjonalnie) Przygotowanie: Odlewamy olej z tuńczyka. Wrzucamy rybę do miski i rozdrabniamy widelcem. Cebulki, ogórka i paprykę drobno szatkujemy. Dodajemy do tuńczyka razem z ketchupem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy na pikantno

Gotuj z Rumcajsem
Śródziemnomorska sałatka z pieczoną papryką 142

momencie z warzyw wycieka duża ilość wody, można ja odlać. 5. Teraz dodaj oliwę i ocet. Całość posól i popieprz do smaku. Ta sałatka smakuje dobrze z rybą lub sama z grzanką

AZgotuj!
Labraks pieczony w folii z czerwonymi warzywami 190

Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienia się w sos. Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i paprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się. 2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii

AZgotuj!
Filet z łososia z aromatem octu balsamicznego 139

Składniki: Filet z łososia ocet balsamiczny sok z cytryny sól ziołowa (u mnie PRYMAT) świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Filet podzielić ma mniejsze części. Umyć i

The Sweet Damsel
Jaja w sosie gribiche 130

bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych, szparagów, jaj na twardo oraz zimnych ryb (def. wikipedia) Składniki: 3 jaja ugotowane 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek octu 10 łyżek oleju 2 jaja 4 korniszony 1 łyżka kaparów 1 Pęczek szczypiorku ½ łyżki soli pieprz do smaku Wykonanie: Wymieszać widelcem musztardę z surowym

Tradycyjna Kuchnia
Pieczony łosoś w sezamie z surówką z ogórka 197

Wybaczcie tą chwilową przerwę. Czasami to co dzieje się w naszym życiu wymaga chwili oderwania i poukładania sobie na spokojnie wszystkiego. Nie myślcie sobie, że nie

Plate of Joy
matiasy z zielonym ogórkiem... 134

Składniki: matiasy 4 filety, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, ogórek zielony 1 mały filety

W Mojej Kuchni Lubię