ryba w occie - 1786 przepisów (strona:21/120)

Ryba w cieście 139

rybę w cieście  podpatrzyłam tutaj , tylko , że ja podałam bez sosu.. filety dowolnej ryby sok z cytryny  przyprawa do ryb 50 g mąki luksusowej Młynomag 75 ml wody 100 ml mleka 1 jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka odrobina soli i pieprzu  Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Mleko z wodą, jajkiem(...)octem zmiksować [ ja wymieszałam widelcem] , następnie dodać mąkę, sól oraz pieprz, paprykę - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety pokroić na kawałki ,skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryb. Rybę zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na oleju po około 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące

Moje domowe kucharzenie
Poniedziałek: Poke bowl – hawajska sałatka warzywna 169

wśród dodatków umieścić warzywa zakwaszone na szybko. Składniki: Główka kalafiora 100 g łososia wędzonego lub innej ryby Awokado Garść fasoli szparagowej Garść siekanej czerwonej kapusty Ogórek Pęczek rzodkiewek 2-3 łyżki sezamu 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Marynata 1/4 szklanki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru Sos 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego, winnego lub soki(...)marynatą plastry ogórka i kapusty. Zrób sos: wymieszaj sos sojowy z olejem sezamowym i cukrem lub miodem. Na koniec dodaj ocet lub sok z cytryny. Krok 3 Wyłóż ryż z kalafiora do szerokiej misy, układaj na nim warzywa i rybę. Polej dresingiem, posyp sezamem i szczypiorkiem. Artykuł Poniedziałek: Poke bowl – hawajska sałatka warzywna pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Sos tysiąca wysp 474

bazie majonezu i ketchupu z różnymi dodatkami: dodatkiem cukru, octu, soli, pieprzu cayenne przygotowuję odkąd pamiętam. Zawsze był doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, do grillowanego mięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia pikantność tego(...)pieprzu cayenne W miseczce mieszam za pomocą trzepaczki majonez z sosem meksykańskim (lub ketchupem), octem jabłkowym (lub winnym) i cukrem. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem cayenne. Mieszamy składniki aż konsystencja sosu stanie się jednolita i lekko napowietrzona. Podajemy sos jako dodatek do mięs, ryb, frytek, sałatek itp. Smacznego!   The post Sos tysiąca wysp appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fishburger z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku. 110

czosnkowym to soczysty kawałek białej ryby, zamknięty w złocistej panierce z panko. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć dorsza, halibuta, morszczuka lub innej białej ryby. Ja skorzystałem z nowości na rynku, czyli rybki o nazwie brosma . Jej mięso jest białe i zwarte, doskonale sprawdziła się w moim fishburgerze.   Składniki(...)łyżki majonezu ja użyłem Majonezu Roleskiego 1 łyżka musztardy ja użyłem Musztardy Stołowej Roleskiego 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego sól, czarny pieprz ew. cukier   Burger:   500 g fileta z białej ryby (dorsz, halibut lub brosma) 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 szklanka panko lub klasycznej bułki tartej ogórek zielony czerwona cebula pomidor

kuron.com.pl
Klopsiki rybne w occie 149

zamrażarce znalazłam różne ryby : płotki, wzdręgi i leszcze. Myśląc co z nich zrobić wpadłam na pomysł i zrobiłam klopsiki rybne w occie. Już najwyższy czas aby je zrobić i mieć na kolację wigilijną. Oczywiście można je przygotować na każdą okazję i to świetny pomysł na wykorzystanie ościstych ryb jakimi są właśnie leszcze. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ciekawostki o kuchni japońskiej 92

naturalnego. To nie tylko oszczędność czasu podczas przyrządzania posiłków, ale także szansa dla początkujących kucharzy, którzy bez problemu radzą sobie z wieloskładnikowymi przepisami. Obecność w japońskiej kuchni surowych ryb i owoców morza, ryżu, makaronu oraz warzyw i owoców to gwarancja naprawdę dużej liczby kombinacji smaków, zapachów i kolorów. Japończycy sięgają po konkretne warzywa i owoce w tych porach roku(...)kiedy sfermentowały, zjadano ze smakiem - ryż wyrzucając. I może dlatego, wielu ludzi na hasło sushi ma tylko jedno skojarzenie: to surowa ryba. Tymczasem najważniejszym elementem tej potrawy jest właśnie ryż - sama nazwa potrawy to połączenie słów su, czyli ocet oraz meshi, czyli ryż. Sushi podawane jest zwyczajowo z sosem sojowym (shōyu, 醤油), startym kłączem japońskiego chrzanu (wasabi, 山葵) oraz marynowanym

Kuchcik gotuje
Karp w galarecie (klarowanej) 169

niestety czasochłonne. Uwielbiam ryby w galarecie, więc poniższy karp to pozycja obowiązkowa na moim świątecznym stole.  Składniki:  płat karpia/dzwonki  (wagowo ok. 0,5 kg) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 licie laurowe kilka ziarenek pieprzu sól galaretka 3 szklanki wywaru warzywno-rybnego 5 płaskich łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka octu 1 białko Warzywa obrać i przekroić(...)wywar wraz z karpiem pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie delikatnie wyjąć kawałki ryby i warzywa. Przygotowany wywar przecedzić (np. na durszlaku wyłożonym ściereczką), ewentualnie doprawić i pozostawić 3 szklanki wywaru do przygotowania galaretki.  Klarowanie wywaru Następnie do odlanego zimnego wywaru dodać lekko roztrzepane białko i ocet. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy się gęsta piana. Ponownie przecedzić

Ugotować
Pietruszkowy łosoś z łuskami 168

alternatywę która na pewno wam posmakuje. Danie jest lekkie do tego.Na świątecznym stole nie może zabraknąć różnych gatunków ryb. marynata: 500 g filetu z łososi sól, pieprz 2 marchewki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziele angielskie 3 łyżki octu winnego 1 ogórek zielony 1 łyżeczka żelatyny 1 szklanka wody pasta: 3 łyżki oliwy z oliwek 200 g serka(...)wlewam około litra wody i gotuję wywar aż marchewka będzie miękka. Wyjmuję ją z garnka, do wywaru dodaję ocet winny i zagotowuję ponownie, wkładam łososia, powinien być cały przykryty marynatą, i odstawiam na trzy godziny nie gotuję go, nakrywam pokrywką. Ryba w zalewie dojdzie. Pasta pietruszkowa: Natkę pietruszki drobno siekam, przekładam do  wysokiego pojemnika, dodaję oliwę z oliwek, połowę

wesoła kuchnia
Surówka z buraczków i warzyw z rosołu 125

ćwiartka selera (z rosołu) 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu, ocet balsamiczny z Modeny, 1-2 łyżki oleju Warzywa zetrzeć na grubej tarce, dodać ocet, sos, olej i doprawić do smaku. Podawać do mięs i ryb

Czerwień i błękit
Surówka z marchewki, jabłek i pora 410

obraniu i starciu marchewek powinno wyjść około 4 szklanek startej na tarce o dużych oczkach marchwi. Ocet spirtusowy 10 % można zastąpić 2 łyżkami octu 5 %. Surówka jest idelana do potraw mięsnych, z grilla czy ryb. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 179

najlepiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No i w końcu się udało . Połączenie korzennych przypraw , śledzia , octu i cukru , daje niesamowity efekt , egzotycznej i pysznej potrawy . Smakują wyśmienicie , a pachną jeszcze lepiej i wcale nie musicie się obawiać ,że są zbyt kwaśne , lub słodkie(...)warunkiem ,że były zamykane w słoiku na gorąco i stoją w lodówce . Składniki : 1 kg świeżych tuszek śledziowych mąka do obtoczenia ryb sól do smaku olej do smażenia zalewa : 4-5 cebul 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu ( płaska ) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry ( ziarno

Ogrodnik w podróży
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 178

łyżki -dwa ząbki czosnku posiekane -sól -biały pieprz -tymianek Wszystkie składniki mieszamy i smarujemy z każdej strony rybę pędzlem, wkładamy do lodówki na 3h. Czatnej paprykowy: -papryka czerwona i zielona -dwie szczypty cynamonu -papryka słodka sypka -pieprz -cebula czerwona -sól -oliwa -kolendra -ocet balsamiczny -szczypta cukru Paprykę skropioną oliwą, pokrojoną na kawałki pieczemy w piekarniku na papierze około 15 minut(...)termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Oliwę rozgrzewamy, podsmażamy cynamon, paprykę słodką, kolendrę dodajemy posiekaną cebulę. Przekładamy paprykę dodajemy łyżkę octu balsamicznego, cukru i dusimy do całkowitego zgęstnienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie, zamiast papryki słodkiej użyć, ostrej, albo chilli. Rybę smażymy od strony skóry, na maśle klarowanym, na patelni, którą można wsadzić do piekarnika. Gdy skórka się zrumieni na wierzch

BaRepas
Pikantne filety z soli 125

jest jędrne i soczyste i przede wszystkim jest wolne od małych ości , które często psują nam radość jedzenia ryb. Filety z soli z tego przepisu dzięki marynacie uzyskuję kilka różnych dających się wyczuć smaków. Składniki: około półkilogramowy filet z Soli ¼ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki soku z cytryny 2 łyżeczki świeżej drobno posiekanej natki z pietruszki 1 mała cebula drobno posiekana(...)pokrojona w plasterki Przygotowanie: Fileta opłukać i osuszyć. Umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. W małej misce połączyć ocet, sok z cytryny, cebulę i musztardę. Mieszanką polać fileta. Całość przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać grilla. Wyjąć rybę z marynaty i wyłożyć na ruszt. Dobrym pomysłem będzie tutaj grillowanie fileta w specjalnym koszu do grillowania ryb (GrillPro

naRuszcie
Karp w galarecie 94

miękkości warzyw. Gdy warzywa były już miękkie włożyłem do wywaru kawałki ryby i gotowałem je (maksymalnie 10 minut). Wyjąłem je robiąc to ostrożnie, aby kawałki utrzymały się w całości. Przełożyłem na talerz, ostudziłem. Wyjąłem ości. Ugotowane warzywa wyjąłem. Część z nich wykorzystałem do dekoracji. Do wywaru dodałem łyżkę octu. Czystą galaretkę otrzymamy gdy do pozostałego wywaru wlejemy lekko roztrzepane białko(...)odpowiednich proporcjach (czytaj na opakowaniu) zależnie od tego ile mamy wywaru. Na dno salaterki ułożyłem trochę warzyw i przelałem je galaretką, aby szybciej stężały, a dopiero na to ułożyłem rybę i zalałem resztą galaretki

R'n'G Kitchen
Surówka z kiszonej kapusty w zalewie 167

zalewie... Nitki białej, kiszonej kapusty. Wiórki soczystej marchewki. Pióra ostrej cebuli. Całość zatopiona w zalewie. Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby. Polecam! Składniki: 500 g kiszonej kapusty; 1 średnia marchewka; 1 średnia cebula;  Zalewa: 2 łyżki octu spirytusowego 10 %; 100 ml wody; 100 ml oleju; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; Dodatkowo: Pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kapustę(...)Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować zalewę. Do małego garnka/rondelka wlać ocet, olej i wodę. Dodać cukier i sól. Zagotować. Gorącą, zagotowaną zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą i dokładnie wymieszać. Surówkę odstawić do wystygnięcia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać wystudzoną. Surówka najlepiej smakuje ze smażoną rybą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do zalewy można dodać kilka ziaren

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania