ryba w occie - 1786 przepisów (strona:36/120)

Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną

SzczyptaSmaQ
śledzie matiasy na pikantnie ze śmietaną... 159

Składniki: 4 filety matiasy, 1 mała papryczka chilli, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka ocet winny,1 cebula biała, 200 ml śmietana gęsta matiasy bez moczenia tylko

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe sushi. 165

sushi, które tak na prawdę sushi nie jest, ponieważ używam wędzonej ryby. Niestety nie mam sprawdzonego sklepu ze świeżymi rybami, więc wolę nie ryzykować. Składniki: nori ryż u mnie parboild (2 torebki) paluszki krabowe łosoś wędzony awokado ogórek zielony majonez ocet winny (w oryginale powinien być ryżowy, jednak nie miałam takiego pod ręką) cukier sól wasabi sos sojowy Zaczynamy

Brzuszki Łakomczuszki
Pstrąg w kwaśnym cieście 128

Robiłam już Fish and Chips wg klasycznego przepisu angielskiego tzn. w cieście zakwaszanym octem i podawaną z sosem Worcester. Jak to zwykle u mnie po opanowaniu

Buniabaje w kuchni
Śledzie z salsą babci Basi 174

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Filet z morszczuka po kaszubsku 148

podczas Świąt. Zamiast morszczuka można użyć dowolnej ryby. 500 g mrożonego filetu z morszczuka sól  pieprz olej do smażenia  2 duże cebule 2 łyżki oleju 4-5 ogórków konserwowych panierka: 150 g mąki pszennej 150 g bułki tartej 2 jajka zalewa: 2 szkl. wody 1/2 szkl. oleju 6 łyżek octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka nicejska i "Bardzo długie przebudzenie" 185

koloru) pieczony lub grillowany tuńczyk (u mnie z braku w sklepie tuńczyka jest łosoś; myślę, że to lepsze rozwiązanie niż tuńczyk z puszki) świeżo mielony pieprz Sos łyżka octu winnego 3 łyżki dobrej oliwy szczypta soli szczypta oregano Sałatę dobrze wypłukać i porwać na kawałki wygodne do jedzenia. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Rozłożyć na sałacie. Pomidora pokroić(...)paski, a potem przepołowić. Rozrzucić po wierzchu. Na sałatce rozrzucić kilka (8) oliwek. Upieczoną rybę rozdzielić w palcach i rozłożyć na wierzchu. Na koniec jajka ugotowane na twardo przekroić wzdłuż na ćwiartki i ułożyć na wierzchu. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Do małego słoiczka wlać ocet i oliwę oraz dodać sól i oregano. Zamknąć szczelnie słoiczek i potrząsnąć kilka razy

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego 186

porcje): 2 pomarańcze 2 łyżki białego octu winnego (ja użyłam octu aromatyzowanego pomarańczą, anyżem i koprem włoskim ) sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1 duży koper włoski  1 czerwona cebula garść czarnych oliwek przekrojonych na połówki Przygotowanie: Przy pomocy ostrego noża (ja użyłam noża o cienkim ostrzu do filetowania ryb) odetnij z pomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z glonów wakame 277

Gotowe wodorosty odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Kroimy je na mniejsze kawałki i odcinamy twardy nerw liścia. Pokrojone wodorosty przekładamy do salaterki. Mieszamy ze sobą olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Dodajemy szczyptę soli i miód lub syrop z agawy. Wlewamy sos do wodorostów i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową sałatkę na 30 minut na kuchenny blat. Przed podaniem(...)Sałatka z wakame równie dobrze jak do sushi sprawdzi się podana do smażonych i gotowanych ryb, krewetek oraz do kurczaka. SKŁADNIKI 4 porcje na przystawkę 25g suszonych glonów wakame ciepła woda 2 łyżeczki sezamu podprażonego na patelni 1,5 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu, syropu z agawy albo cukru szczypta

Karo in the Kitchen
DORSZ W WARZYWACH 144

szkl wody ZALEWA 2 szkl wody 0,5 szkl oleju słoiczek koncentratu 4 łyżki keczupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól do smaku WARZYWA 6 dużych cebul 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki marynowanej Z mąki, jajka i wody przygotować ciasto. Rybę oprószyć ulubionymi przyprawami ( sól, pieprz cytrynowy ), obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić

Pieguskowa Kuchnia
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 216

zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony, na rozżarzonych węgielkach pojawiła się cienka warstwa popiołu, bez ognia – jesteśmy gotowi na poziom 2. Nie jestem zwolenniczką gotowych sklepowych(...)marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed biesiadą, przechowujemy w lodówce Zasady uniwersalne: - do obróbki grillowej wybieram tłuste mięso, drób

upichcona
Dorsz w zalewie octowej z pomidorami 117

wody Pomidory z puszki krojone 200 ml octu 1 łyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. Cebulę kroimy  w plasterki. Układamy dorsza w misce warstwowo. Ryba trochę cebuli 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego

Smaki Ewy
Kolorowy talerz smaków 162

warzywami. Ogromna porcja białka i prawdziwa uczta dla podniebienia. Koniecznie wcześniej zamarynujcie rybę - będzie naprawdę idealnie soczysta po upieczeniu i zyska na smaku.  Nie zapominajcie o jedzeniu ryb, szczególnie naszych - polskich, jeziornych i rzecznych. Warto się nimi zajadać, nawet wtedy, gdy ilość ości zdecydowanie przewyższa nasze oczekiwania... No cóż, dłubanie nie jest taką złą sprawą - cierpliwość z pewnością(...)ściemniały.  Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym układamy na blaszce wyłożonej folią. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na ok. 10-15 minut.  Na talerzu układamy warzywa pomieszane ze sobą, na to kładziemy kawałek rybki. Dodatkowym akcentem jest krem na bazie octu balsamicznego, który znakomicie pasuje do rybki

Sajkofanka smaku
Sushi: futomaki z tuńczykiem i łososiem 145

kawałków sushi) - 400 g ryżu do sushi - 4 łyżki octu ryżowego - 1,5 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę(...)minutach zdejmuję ryż z ognia i nie zdejmując pokrywki odstawiam na kolejne 15 minut aby mógł spokojnie się dogotować. 5. Ugotowany ryż przekładam do miski, z octu, cukru i soli robię zalewę i delikatnie mieszam ją z ryżem. Przy okazji drewnianą łyżką "kroję" ryż, aby rozbić wszystkie grudki. 6. Odstawiam do wystygnięcia.  Przygotowanie rolek: jest uniwersalne, niezależnie jakie składniki

Cook&Love
Carpaccio z pieczonych buraków 206

Carpaccio - klasyk kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowane z cieniuteńko pokrojonego surowego mięsa (polędwicy wołowej) lub ryby. Wegeterianie i weganie delektują się natomiast carpaccio z buraka. To bardzo elegancki sposób podania poczciwego, pospolitego buraka. Delikatna słodycz buraka z kwaskowatymi pestkami granatu i wyrazisytm smakiem gorgonzoli to prawdziwe kulinarne zaskoczenie. Gwarantem dobrego smaku buraka jest upieczenie go w folii. Tylko tak przygotowany zachowuje(...)wody. Proste składniki, a prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki: 2-3 czerwone buraczki pestki z 1/3 granatu kawałek gorgonzoli lub  innego ulubionego sera   1 łyżka ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz koperek Wykonanie: niezbyt duże buraki jednakowej wielkości, każdy z osobna, ściśle owinąć w folię alumniową. Piec w piekarniku nagrzanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania