ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:41/167)

zupa rybna bouillabaisse 225

prostym, naturalnym smakiem. składniki  dla czterech osób 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek skórka cytryny 1 papryka czerwona szczypta szafranu 1 ząbek czosnku natka koperku oraz owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże) filety ryb morskich łączna waga ryb i owoców morza nie powinna być niższa niż(...)oliwę i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną  krążki, lekko ją szkląc.  Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, skórkę z połowy cytryny, smażymy całość  przez 2-3 minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy f ilety ryb i gotujemy przez  5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Teraz dodajemy

Miód i pieprz
Zupa rybna 269

lepiej z nich ugotować pyszną i aromatyczną zupę rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy! Składniki: Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu) 2 duże marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora  Cebula  Przyprawy: sól, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka kulek czarnego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej Warzywa obieramy i myjemy

Kolizje Smaków
Śledzie z papryką, cebulą i ziarnami 214

                              Uwielbiam śledzie w każdej postaci. Dziś mam dla Was propozycję na śledzie z papryką, cebulą i pysznymi ziarnami. Takie śledziki najlepiej smakują jak się przegryzą czyli

Ewa w kuchni
Zupa rybna 148

Dokładnie pamiętam gdzie jadłam najlepszą a gdzie byłam rozczarowana. Dzisiaj przedstawiam własną zupę rybną. Składniki: Ryby ( ok 500 gram, a im różniejsze ryby tym zupa smaczniejsza ) Ok.2 l wody 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Pęczek koperku Sól Pieprz 1 łyżeczka cukru liść laurowy ziele angielskie Śmietana 18 % 100 ml 2 łyżeczki mąki Ocet Wykonanie: Gotujemy wywar

Smaki Ewy
Panga po cygańsku 182

limonki sól pieprz cukier kilka listków rozmarynu Wykonanie: Ketchup, musztardę i oliwę mieszam,  doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Podzieloną na porcję rybę skrapiam sokiem z limonki, solę i odstawiam co najmniej na godzinę do lodówki.  Cebulę i czosnek obieram i siekam. Do natłuszczonej formy do zapiekania wkładam filety, przysypuję cebulą wymieszaną z czosnkiem, polewam sosem z ketchupu, musztardy

Bea(u)ty kitchen
sum w sosie szafranowym 151

składniki dla czterech osób 1 sum o wadze około kilograma 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sok z połowy cytryny 0,6 l wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % szczypta szafranu 1 łyżka kaparów sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem(...)pozostałe z filetowania, obraną  i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, połowę marchewki, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy i   gotujemy na niewielkim ogniu, przez 30 minut. Ugotowany rybny wywar odcedzamy,   odrzucając wygotowane warzywa i kawałki ryb, a następnie przelewamy go do naczynia o dużym płaskim dnie ( z przykrywką

Miód i pieprz
Sałatka z zielonymi pomidorami 1282

już wiem, że będzie to coroczną tradycją. Jest to wydłubany ze starego zeszytu przepis od babci. Ta słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań.  Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg papryki 10 zielonych pomidorów  4 marchewki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru Kapustę poszatkować, cebulę i pomidory

Pelusiowa Kuchnia
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 146

this recipe to become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini(...)Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy na pół, wykrawamy pestkę i przy

Martyna Cooks
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 136

this recipe to become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini(...)Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy na pół, wykrawamy pestkę i przy

Martyna Cooks
Śledź smażony w zalewie octowej 214

listki laurowe 6-9 ziarenek ziela angielskiego 1-2 łyżki gorczyc 10 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli 1-2 cebule 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia sól Wykonanie: śledzie oprawić. Odciąć głowy, przeciąć rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbyć się wnętrzności, następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku(...)ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone śledzie odkładać na papierowy ręcznik w międzczasie przygotować zalewę octową. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Do gorącej zalewy dodać obraną i pokrojoną w piórka lub krążki cebulę. Odstawić do wystudzenia przestudzone śledzie układać w słojach ogonkami do góry

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 171

kilka minut (4-6) po każdej stronie.  Buraczki pokroić w drobną kostkę, papryczkę chili pozbawić pestek i drobniutko posiekać, cebulę poszatkować. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Gdy ryba będzie upieczona, ułożyć na talerzu i podawać natychmiast z salsą buraczkową.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
matiasy w cytrynie, cebuli i ... 193

Składniki: 10 sztuk matiasy, 3 sztuki cytryn, 6 sztuk cebuli, 12 sztuk pokruszone liście laurowe, 12 sztuk ziarna ziele angielskie, - do smaku pieprz czarny mielony, - ile

W Mojej Kuchni Lubię
Mintaj w sosie kurkowym 212

danie gotowe 350g, od Nasza Chata 1 duża cebula 250ml śmietanki 18% sól, pieprz 1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty. 2. Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
Śledzie w zalewie octowej 425

Składniki: 1 kg matiasów 4 średnie cebule Zalewa:  3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 1 łyżeczka cukru kilka ziarenek kolorowego pieprzu Sposób wykonania: Śledzie

Darcia w kuchni