Współpraca z firmą Skworcu 250wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina. 16 .Przyprawa do serników i mas serowych 17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy tylko dodać(...)cytrynowa, pietruszka nać, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka czerwona, pieprz czarny, czosnek granulowany. 20. Kardamon charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny. Jego zapachem zachwycała się sama Kleopatra. Zastosowanie: Kardamon jako dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich. Można nim przyprawiać mięsa, ryby, drób, kiełbasy, pasztety
Słodkości i nie tylko
RYBA PO GRECKU 854Będąc małym dzieckiem nie przepadałam za rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i
Przepisy Aleksandry
Dorsz po baskijsku 218Niezwykle aromatyczna ryba przeniknięta zapachem ziół i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań. 400 g dorsza 1 jajko Bułka tarta 1 dojrzały pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka(...)oregano 300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Oliwa z oliwek Do dekoracji: Czarne oliwki Natka pietruszki Cytryna Rybę dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa na patelnię
VioletoweKucharzenie
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra 190zależności jak duża ma być wasza porcja, moja porcja zawsze jest mniejsza stąd podaję widełki) 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 75g jogurtu naturalnego ok. 600 ml bulionu warzywnego sól pieprz 2 łyżki oliwy Ryba: ok. 450-500g filetów mrożonej flądry (jak uda się to ok. 350g świeżej) - możecie zastąpić np. morszczukiem lub dorszem pieprz cytrynowy(...)sól suszony lubczyk Przygotowanie: Risotto: Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Wsypać ryż, chwilę podsmażyć do momentu aż tłuszcz dokładnie oblepi ryż. Podlać 1 czerpakiem bulionu, co jakiś czas mieszając. Czynność powtarzać, tzn. po odparowaniu bulionu podlewać go do momentu, aż ryż będzie miękki. Gotować tak. ok. 25 minut. 10 minut przed końcem wraz z czerpakiem bulionu dodać dodatkowo
Fabryka pomysłów
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 222SKŁADNIKI:- filety z dorsza – 500 g- olej – 100 ml- tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew – 2 szt- woda – 200ml- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.Delikatnie odsączoną z tłuszczu(...)naczynia żaroodpornego.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.Smacznego
Ostra na Słodko
Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce 515amatorom tej ryby. Doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnego świątecznego stołu, tym bardziej że danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishOrientalny karp duszony w sosie pomidorowym(4 porcje)Składniki:1 karp oczyszczony i podzielony na dzwonka400 g puszka krojonych pomidorów400 g puszka mleka kokosowego1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę1 cebula, pokrojona w kostkę2(...)sosu rybnego1 łyżeczka cukru brązowego3 dymki posiekane wraz ze szczypiorkiemgarść świeżej posiekanej natki kolendrytabasco, sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj krojone pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, włóż rybę, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, wyrzuć liście laurowe i odstaw.Umieść pozostałą marynatę wraz
karmelowy
BARWENA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM Z POMIDORAMI 247Wysp Kanaryjskich, na Morzu Śródziemnym, a także w Morzu Północnym i zachodnim Bałtyku. Należy do ryb okoniokształtnych i jest wspaniale ubarwioną rybą ( jej grzbiet jest niemal purpurowy ). Jest rybą niezwykle smaczną,o czym ja się przekonałam i mam nadzieję , że i Wy się przekonacie! Mam dla Was fantastyczny przepis na barwenę w sosie słodko – kwaśnym. Z dodatkiem pomidorów , szalotki(...)każdej strony, otrzepujemy nadmiar. W woku rozgrzewamy olej, wkładamy rybę skórą do dołu, zmniejszamy płomień i smażymy z obu stron aż ryba będzie gotowa, odkładamy w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone pomidory i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz łyżeczkę cukru
Ostra na Słodko
Fish burger - kolejny fast food 164Bułka i ryba ? Czy to smaczne rozwiązanie ? Dzisiaj kolejny pomysł na domowy fast food w wersji rybnej. Składniki dostępne w każdej lodówce. Ja wykorzystałam akurat smażone filety z mintaja w panierce. Do tego lekka sałatka i sosy. Dobra ciepła ciabatta. Polecam spróbować takiego domowego Fish Burgera . Składniki : * ciabatta bądź inna bułka * 2-3 kawałki smażonego mintaja w panierce(...)Przygotowanie : Bułkę podgrzać , polać sosem - u mnie majonez wymieszany z jogurtem naturalnym i ketchupem. Kroimy cienko kapustę , dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz ogórki i cebulę. Taką sałatkę układamy na bułce z sosem. Dodajemy rybę. Można polać sosem. Ja już nie dawałam więcej sosu. Przykrywam bułką. Pyszna kanapka na ciepło. Ja miałam ciabattę i akurat wykorzystałam , ale nadają się także
Magiczne Życie Marty
23. Ryby po japońsku 226pokroić w kostkę (ok. 3x3) posypać obficie vegetą Panierka, czyli ciasto naleśnikowe do obtaczania:1 szklanka mąki, 1 jajko, ½ szklanki wody, 1 łyżka vegety. Ryby obtoczyć w cieście i usmażyć na oleju 3 duże cebule, 5 dużych ogórków konserwowych, 1 średni słoik papryki konserwowej - wszystko to pokroić w kostkę, dodać 2 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 4 łyżki ketchupu
Jadło i czytadło
Sałatka z makrelą i ogórkami konserwowymi 399czerwona cebula, 3 jajka, 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z makreli usuwam skórę oraz ości. Rybę rozdrabniam na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe kroję w małą kostkę. Seler i kukurydzę odsączam z zalewy. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki
Tradycyjna kuchnia Kasi
Ryba po grecku 228reguły staram się unikać tzw ,,złotej panierki,, więc to danie jest super alternatywą :) Zapraszam! Ryba po grecku Składniki: 400g mrożonych filetów rybnych 2 łyżki mąki sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny olej do smażenia farsz: 2 duże marchewki 2 średnie cebule 1 mały korzeń pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz(...)lubi :) Przygotowanie: Filety rozmrozić, opłukać w wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na około 5-6 cm) Skropić ryby sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Cebulę obrać, pokroić na drobne plasterki i podsmażyć na oleju. Marchewki i pietruszkę również obrać i kolejno zetrzeć na tarce
Tagebuch po polsku
matiasy z pieczarką,papryką,konserwowym ogórkiem,cebulą w oleju... 207Składniki: matiasy 8 sztuk, cebula 1 sztuka, ogórek konserwowy Smak 4 sztuki, pieczarki 10 sztuk, papryka czerwona 1 mała, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1
W Mojej Kuchni Lubię
śledziowa sałatka 224gotujemy na twardo. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka, oraz drobno posiekaną cebulę, całość wrzucamy do sporej miski. W przepisie użyłem ryb z delikatnej olejowej zalewy , więc nie muszę już wcześniej moczyć filetów. Jeżeli jednak, mamy zamiar użyć śledzi tylko solonych, to przed dodaniem do sałatki, moczymy
Miód i pieprz
Cztery pomysły na wigilijne śledzie 395łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki octu ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śledzie kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. W kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przechowujemy
DefinicjaSmaku
Pieczone szaszłyki z piersi indyka 247Mimo, że teraz nie jem mięsa, kiedyś szaszłyki były tym daniem, które jadłam najchętniej. Świetnie sprawdzają się na domowym obiedzie, przygotowane w piekarniku, jak również na
Be Fit Be Strong
ZUPA RYBAKA 146marchewki 3 cebule 2 pietruszki 1/3 selera 1 kg białej ryby ( dorada i dorsz) 10 kulek ziela angielskiego 5 listów laurowych puszka pomidorów krojonych / 400 g 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 suszone papryczki chili 1 łyżka słodkiej papryki świeżo mielony pieprz 1/2 pęczku pietruszki 3 litry wody olej do smażenia sól morska Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, ścieramy
KuchcikoweLove
Surówka z kiszonych ogórków 204Surówkę taką podaję jako dodatek do ryb lub mięs. Składniki: 6 ogórków kiszonych pół cebuli 3 łyżki oliwy pieprz szczypta soli Wykonanie: Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, dodajemy do ogórków. Solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę. Całość mieszamy. Przykład podania: Łosoś w ziołach prowansalskich. Smacznego
Smak mojego domu
Śledzie z imbirem 207Jutro śledzik, ostatki, czyli ostatni dzień karnawału. Dlaczego właśnie śledzik? Kiedyś wielki post był bardziej przestrzegany niż obecnie. Dlatego ostatni dzień karnawału był obchodzony bardzo hucznie
Smakowity Blog Kulinarny