ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:31/167)

PIĄTKOWA KLASYKA. SMAŻONA RYBA Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ 326

surówki z kiszonej kapusty jest nie tylko pełnowartościowy,  ale i pyszny, tak więc staram się serwować go jak najczęściej. Składniki: 700 g ryby (u mnie mrożony filet z miruny) majeranek sól pieprz cytrynowy 1 cebula olej Do panierowania : 2-3 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie:  Filet odmrażam kilka godzin wcześniej. Osuszam papierowym ręczniczkiem. Każdy kawałek posypuję(...)solą, pieprzem i majerankiem. Układam w naczyniu przekładając każdy kawałek plasterkami cebuli. Przykrywam talerzykiem i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie rybę wyjmuję z lodówki i panieruję: w mące, rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażę na oleju z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Ryba po japońsku 399

Składniki: 1 kg filetów ryby 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowej 2-3 duże cebule mąka 3 jajka olej Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1 mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę. Filety pokroić na małe kawałki

The Sweet Damsel
Pasta z makreli 157

średnia cebula majonez light (słoik 260 g) (użyłam majonezu firmy mosso) Przygotowanie:1. Oporządzamy makrele, wybieramy mięso, starając się wyjąć wszystkie ości.   2. Do ryby dodajemy poszatkowane jajka, drobno pokrojone ogórki i posiekaną cebulę.3. Dodajemy majonezu - tyle, żeby składniki dobrze się połączyły (na tą ilość makreli użyłam prawie cały słoik).Kalorie:Całość - ok. 2630 kcalŁyżka

Malowane smakiem
Janssons Frestelse - szwedzka zapiekanka bożonarodzeniowa 262

Wigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse, czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali(...)Szwedzi dodają ich podwójną ilość)świeżo mielony biały pieprz300-400 ml śmietany 30%masłobułka tartaPrzygotowanie:Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w paski. Sardelę drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Wszystko dopraw pieprzem (sól jest niepotrzebna ze względu na słony smak ryby) i wrzuć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Zalej wszystko kremówką (powinna przykrywać ziemniaki), wierzch posyp tartą bułką

Food Square
Ryba po Grecku 324

Witam serdecznie Przepis na pyszną rybę po grecku jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna idealnie nadaje się na święta i nie tylko. Może komuś przepis się spodoba i wypróbuje. Będziemy potrzebować: 500 g filetów rybnych rozmrożonych (miruna, morszczuk, mintaj itp.) kilka łyżek mąki sól, pieprz olej do smażenia na sos: 2 marchewki (około 160 g) 1 pietruszka (około(...)pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku z cytryny szczypta cukru około 4 łyżek oleju do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku https://www.youtube.com/watch?v=y801MXXH6T0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczam i myję. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach. Teraz w małym garnku rozgrzewam olej

Uwaga Babcia Gotuje
Roladki rybne z kapustą 177

sztjabłko -1 sztsól i pieprzolejtłuszczprzyprawa do rybPRZYGOTOWANIE:Filety rybne przekroić wzdłuż, aby powstały z jednego fileta dwa. Oprószyć rybę przyprawą, odstawić na godzinę. Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru kwasu. Jabłko i marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z kapustą, wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem. Na każdym filecie

Kuchnia Danusi
Pstrąg smażony w mące kukurydzianej, z kaszą gryczaną, papryką i serem 241

każdy tak samo świetnie mi smakuje. Dziś polecam serdecznie wersję z kaszą gryczaną, smażoną w mące kukurydzianej.  Na 4 ryby: 1 torebka kaszy gryczanej Kupiec (100g) połowa dużej czerwonej papryki lub 1 mniejsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera 1 pęczek natki pietruszki pół łyżeczki mielonej kozieradki sok z całej limonki wykałaczki do spięcia ryby kilka(...)skrapiamy delikatnie sokiem z limonki i oprószamy solą i pieprzem, delikatnie wcierając przyprawy. Ryby odstawiamy do lodówki, dobrze im zrobią dwie godziny w chłodzie. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. 1 torebkę kaszy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę. W połowie smażenia dorzucamy na patelnię obrany i otarty na małej tarce/przeciśnięty

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotleciki ryżowo-marchewkowe 203

Kotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką. Składniki: 100 g ryżu 2 duże marchewki 2 surowe jajka 2 ugotowane jajka 2 cebule szczypiorek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę ścieramy

IMPRESJA SMAKU
Surówka z kiszonej kapusty 419

Czas na zdrowe surówki Surówka z kiszonej kapusty w sam raz do dań z rybą Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 marchewki 2 małe cebule 2 łyżki oleju pieprz sól Wykonanie: Kapustę kiszoną wyciskamy w rękach pozbywając się nadmiaru wody. Siekamy nożem na mniejsze "kawałki". Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy olej

W Moim Magicznym Domu
Zupa z dorsza z pomidorami 255

Jestem amatorką zup. Uwielbiam je! Bez zupy nie ma obiadu, a wręcz jak dla mnie na zupie obiad może się zaczynać i kończyć. Mogą być gęste

Taste Of My Day
MARYNOWANY ŁOSOŚ W PRZYPRAWACH ( SUROWY ) 146

świeżego łososia 300 ml wody 1 łyżka soli 50 g cebuli 3-4 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu olej około szklanki A jak to zrobić: Sól bardzo dokładnie rozpuścić w wodzie. Łososia umyć i pokroić w kostkę około 2 na 2 cm. Rybę przełożyć do naczynia, może być słoik, i zalać solanką. Odstawić(...)lodówki na 24 godziny. Przed marynowaniem, łososia należy odcedzić. Cebulę pokroić w piórka i przelać wrzątkiem. Do słoja wkładamy warstwowo kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Całość zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na 48 godzin, aby ryba dobrze się zamarynowała

Kuchnia w opałach
Sałatka z wędzoną makrelą 2373

coś wyjątkowego :) Przekonajcie się sami :) Składniki: wędzona makrela cebula 4 średnie ogórki kiszone 3 jajka majonez pieprz Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Rybę obieramy ze skóry, pozbywamy się ości i rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobniutką kostkę.  Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy majonez. Odstawiamy do lodówki, przynajmniej na  godzinę. Możemy

Czerwona Porzeczka
POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. 200

proszę o nic więcej, tylko o to samo. POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. /własny;/ na 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, itp.) 1 słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe  250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia(...)połowy cytryny. Po kwadransie kroję w mniejsze kawałki. Cebulę obieram, siekam i szklę na odrobinie oleju. Mieszankę warzywną  odcedzam, wrzucam do cebuli, a do tego wszystkiego obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Podsmażam, zalewam śmietanką. Wrzucam rybę, doprowadzam do wrzenia.  W mleku rozprowadzam mąkę, po czym dodaję do zawartości garnka.  Najlepiej przelać przez drobne sito, aby pozbyć

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z sosem vinegrette i gotowaną rybą. 198

jabłkowego ząbek czosnku Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę ugotować na małym ogniu w bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa. Skropić ją kilkoma kroplami cytryny, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.  Do kapusty dodać posiekaną cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidorki, posypać koperkiem i natką. Wszystko wymieszać

Gaździnka warzy
Stek z rekina ze spaghetti czosnkowym i salsą pomidorowo-brzoskwiniową 154

choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie. Składniki (2 porcje): 2 steki z rekina sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany łyżka soku z cytryny 4 plastry cytryny Spaghetti: makaron spaghetti (ok 150 g) 3 ząbki czosnku mała cebula oliwa suszona natka pietruszki (świeża też może być) Salsa

e-PrzepisyKulinarne
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 181

KWASZONEJ /własny;/ na 4 porcje 8 tuszek świeżych śledzi (bez głów i wnętrzności)  sok z 1/2 cytryny suszony tymianek sól, pieprz do natarcia ryb ok. 800-900g kapusty kwaszonej 100g cebuli białej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 3 łyżki klarowanego(...)około 2 minuty, po czym dodaję posiekaną drobno cebulę. Smażę 2-3 minuty, do momentu zeszklenia.  Na samym końcu wrzucam przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek. Do zawartości patelni wrzucam kapustę. Duszę pod przykryciem, podlaną połową wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam

W kuchni Karmel-itki