ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:34/167)

Halászlé, czyli węgierska zupa rybna 209

każdej restauracji. Tajemnica jej sukcesu jest jednak prosta, gdyż nadają się do niej najlepiej właśnie ryby słodkowodne, a ponadto Węgrzy mają chyba najlepszą paprykę na świecie. Składniki: 1 cały karp 1,5 kg 300 g fileta z sandacza 2 duże cebule 1 puszka (400 g) pomidorów pelati 2 czerwone(...)papryki 1 papryczka chili 1 łyżka słodkiej papryki w proszku sól garść świeżej natki pietruszki 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina Sposób przygotowania: Rybę umyć i oczyścić, ostrym nożem wyciąć filety a pozostałe części umieścić w garnku. Dorzucić cebulę, pomidory i papryczkę chili w całości,  zalać 1.5l wody i gotować 1 godzinę. Otrzymany wywar przecedzić przez sito i przelać

Gosia gotuje
Ryba po grecku 300

Jeżeli wolicie tradycyjny smak, możecie po prostu papryczkę pominąć a sok zastąpić zwykłym. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, sola) 400 g marchewki 150 g korzenia pietruszki 100 g selera 2 cebule ½ szklanki wody 1 szklanka soku pomidorowego (pikantny, jeżeli lubicie) 1 łyżeczka mielonej papryki 3 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy pieprz(...)masło do smażenia posiekana natka pietruszki opcjonalnie papryczka chili i pieprz kajeński Ryby dokładnie oczyścić z ości, płetw, itp. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Jeżeli używamy, dodać też oczyszczoną

Pełny talerz
Ryba w cieście 211

tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli-1 dkg drożdży-0,5 łyżeczki cukru-1 łyżka wody   Rybę z obu stron posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.Odstawiamy na 1 godzinę.   W tym czasie przygotowujemy ciasto.W szklance rozcieramy drożdże

Maminek kulinarny
Ryba po grecku 214

smażenia farsz warzywny 3 szklanki wody 0,5 kg marchewki 2 pietruszki 1/2 kawałka selera 3 małe cebule 1 mały kawałek pora (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia  Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na 1-2 godziny(...)angielskie i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie to dodać do nich cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Całość posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli wydaje się Wam, że jest za dużo sosu to go odlejcie. Kawałki ryby panierować w mące i bułce tartej. Na patelnię wlać olej i usmażyć kawałki ryby. Na półmisku bądź w naczyniu

Ugotować
RYBA FASZEROWANA W GALARECIE 162

Ryba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę marchewek, pietruszek, selera i pora. Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania. Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz i sól i gotowałam(...)wszystko około godziny. Po ugotowaniu wyłowiłam wszystko i zabrałam się za rybkę. Dwa kilo morszczuka (może być dowolny filet wedle smaku) zmieliłam przez maszynkę. Dwie cebule pokroiłam,podsmażyłam i również zmieliłam. Dodałam do ryby dwa całe jajka,sporo zielonej pietruszki, parę łyżek kaszki mannej i tartej bułki. Przyprawiłam solą,pieprzem i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam i włożyłam

potrawyregionalne
PASTA Z MAKRELI 140

ciężko przekonać do jedzenia ryb. Przynajmniej moje dziecko. Szukałam wielu rozwiązań aby przemycić w diecie mojego dziecka wędzone ryby i sukces udało się. Propozycje świetna na śniadanie jak i kolację. Najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. SKŁADNIKI: 1 wędzona makrela 1/2 cebuli 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 kiszone ogórki odrobina(...)oliwy sól, pieprz A jak to zrobić: Z makreli wydobyć to co najlepsze - mięso oddzielić od skóry i ości, przełożyć do miski i rozdrobnić. Cebulę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Doprawić oliwą, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastę nakładać na świeże pieczywo. Jeśli nie mamy pod ręką wędzonej makreli równie dobrą

Kuchnia w opałach
Łosoś w sosie serowo-koperkowym 166

się je przygotowywać w miarę często. Oczywiście ulubioną rybą  mojej rodzinki jest łosoś. Dzisiaj to właśnie z jego udziałem  pokażę Wam jak smacznie go podać z sosem serowo-koperkowym Składniki: 4 kawałki łososia 250 ml  śmietany 100 g sera żółtego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 cebula szczypta gałki muszkatołowej sól(...)pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z łososia usunąć wszystkie ości, posypać solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją , a następnie układać na niej kawałki  ryby i smażyć na lekko rumiany kolor z dwóch stron. Łososia nie należy smażyć zbyt długo, aby nie był suchy.  W rondelku rozgrzać masło, dodać

O kuchni z uczuciem
Surówka z kapusty kiszonej 139

Szybka i pyszna surówka do obiadu. Pasuje do ryb, mięs i sosów. Składniki: 500 g kiszonej kapusty marchew jabłko cebula 3 łyżki oleju lub oliwy łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko i marchew, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy oliwę

e-PrzepisyKulinarne
Mintaj w warzywnym sosie 233

kiszone ogórki 2 papryki konserwowe marynowane Orzech  (klik) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, pieprz, cukier, lubczyk Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach(...)garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy wodą. Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę kiszone ogórki i paprykę konserwową. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, odrobiną cukru i lubczykiem. Warzywami przekładamy kawałki ryby. Podajemy na ciepło lub zimno

VioletoweKucharzenie
Ryba w pomidorach 166

lubimy i często jest przyrządzana - nie tylko w okresie świątecznym.   70 dag filetów rybnych 1-2 duże cebule 1-2 jajka mąka do obtaczania 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 100g koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz (polecam cytrynowy)  Rybę pokroić w kawałki (średniej wielkości) i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku(...)razu układać w misce. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę wody, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i chwilę poddusić. Sos doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym). Po lekkim ostudzeniu polać po rybie. Można zrezygnować z panierowania w jajku. Wystarczy rybę obtoczyć w mące i od razu

Di gotuje
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 182

swojej Babci. Jak to się mówi stary ale jary. Ja już wiem,  że właśnie ta odsłona ryby po grecku długo będzie gościć na naszym stole Wigilijnym.  Porcja na 12  osób Składniki :  1 kg filetów z flądry 8 dużych cebul 0,5 kg startej marchwi 150 g suszonych prawdziwków 50 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru(...)jeszcze 20 minut, jeżeli jest konieczność dodajcie jeszcze wody. Jak marchew już zmięknie dodajemy cebulę i cukier, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wszystko doprawiamy do smaku.  Naczynie do zapiekania moje ok 30 cm x 20 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy warstwą farszu, układamy warstwę ryby, przekładamy farszem, układamy rybę i wszystko przykrywamy farszem.  Rybę zapiekamy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
Minizapiekanki z rybą i warzywami 295

tymianek, słodką mieloną paprykę ok. 2-3 łyżki oleju trochę soku z cytryny Jeden ząbek czosnku siekamy drobno. Rybę oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem czosnku i odstawiamy do lodówki. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na 1 łyżce oleju, aż będzie szklista. Ziemniaki podgotowujemy chwilę w dobrze osolonej(...)ziemniaków, które oprószamy papryką i tymiankiem, a następnie kolejną. Wierzchnią warstwę również posypujemy przyprawami. Na ziemniakach układamy filet ryby (jeśli się nie mieści w całości, to docinamy i dopasowujemy do formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i odrobiną soli, a także skrapiamy olejem. Na koniec wciskamy między warzywa zmiażdżony

Ratunku obiad
Ryba w warzywach 186

trakcie smażenia najczęściej mamy w domu ... Składniki : filet z mintaja, u mnie około 30-40 dag 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule  listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól Przygotowanie : Rozmrożoną rybę pokroić na kawałki, posolić i posypać pieprzem Obrane warzywa pokroić w kostkę i rozłożyć je w szerokim rondlu. polać oliwą i wodą, lekko posolić, dodać

Proste Potrawy
Pstrąg marynowany 188

będzie można degustować. Gdy marynuję filety, ryba jest gotowa praktycznie na drugi dzień, ale w przypadku ryb ze skórą i szkieletem potrzeba więcej czasu. Jeśli nie marynowaliście jeszcze pstrąga, to serdecznie polecam. Składniki  na 1 litrowy słoik: 3 oczyszczone pstrągi 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki  cukru 1/3 szklanki(...)marynatę.Do garnuszka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż cebula zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.Rybę przekładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą.Odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilka dni umieszczamy nasz

Gosia gotuje
Pstrąg pieczony z warzywami. 266

które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki na pstrąga pieczonego z warzywami 3 pstrągi przyprawa do ryb 3 gałązki natki selera 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 6 młodych, małych cebul lub 3 większe 1 młoda, mała cukinia lub 3 młode patisony 2 garści pomidorków koktajlowych przyprawa do ziemniaków oliwa masło(...)liśćmi. Powstałą masę dzielimy na trzy części i każdą z nich nadziewamy ryby, gotowe wkładamy do lodówki.      Nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 4-6 części (w zależności od wielkości), przekładamy do sporej miski. Cebule obieramy, myjemy i kroimy je na ćwiartki (duże-na ósemki), dokładamy do ziemniaków. Cukinie

Rozpustne gotowanie