Sałatka z wędzoną makrelą to pomysł na śniadanie jak i kolację. Taka sałatka jest naprawdę bardzo smaczna i sycąca. Wbrew pozorom wędzona ryba nie dominuje - a połączenie makreli, ryżu, jajek oraz cebuli i korniszów jest naprawdę pyszne. Składniki: 1 duża wędzona makrela 250 g ugotowanego ryżu, np. basmati 4 ugotowane na twardo jajka 2 małe czerwone cebule garść korniszonów szczypiorek
UgotowaćGliwicach koleżanka i od tego momentu jak tylko mam głowy ryb gotuję taką zupę. Składniki: 2 - 3 głowy karpia i ości z resztkami mięsa ryby 2 marchewki 1 duża pietruszka 1 mały seler 1 cebula 1 ostra suszona lub świeża papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz ½ łyżeczki sumaku liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego tymianek lubczyk Wykonanie: Z głów
Mama Gotujemielonej kolendry ¼ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonej kozieradki 1-2 małe suszone papryczki chili 400g pomidorów 1 cebula czosnkowa ½ łyżeczki sumaku ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki Filety ryby umyć w zimnej wodzie i dobrze osuszyć. Pokroić na nieduże paski. Oprószyć solą, pieprzem i sumakiem. Przyprawy delikatnie wetrzeć. Przygotowane ryby odłożyć(...)kiedy zacznie skwierczeć podgrzewać mieszając przez ok. 1 minutę. Dodać łyżkę oliwy i cebulę. Oprószyć solą, dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pomidory, sumak i słodką paprykę. Gotować przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać do sosu odłożone pomidory i kawałki ryby. Gotować jeszcze chwilę (3-5 minut cieniutkie filety flądry lub 5-7 minut
Pełny talerzuwagę aby nie było w niej zbyt dużo wody ( glazury ) - b o to najdroższa woda na świecie, a ryby w niej tyle co nic. Składniki: 500 gram mintaja ( mrożonego ) sól Mąka do panierowania Olej do smażenia Zalewa: 1 spora cebula Mix papryk 1 ogórek korniszony 1 szklanka wody ½ szklanki ketchupu pikantnego ¼ szklanki oleju ¼ szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka(...)wlewamy szklankę wody, olej, ketchup, ocet oraz przyprawy: sól, cukier i pieprz. Cebulę i ogórek korniszony kroimy w słupki i dodajemy do zalewy. Zagotowujemy. Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki, kroimy w słupki i również dodajemy do zalewy. Chwilkę razem gotujemy około 5 minut. Gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy aby smaki się połączyły. Teraz wystarczy trochę zaczekać. Podczas przygotowywania zalewy
Smaki Ewykażdej restauracji. Tajemnica jej sukcesu jest jednak prosta, gdyż nadają się do niej najlepiej właśnie ryby słodkowodne, a ponadto Węgrzy mają chyba najlepszą paprykę na świecie. Składniki: 1 cały karp 1,5 kg 300 g fileta z sandacza 2 duże cebule 1 puszka (400 g) pomidorów pelati 2 czerwone(...)papryki 1 papryczka chili 1 łyżka słodkiej papryki w proszku sól garść świeżej natki pietruszki 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina Sposób przygotowania: Rybę umyć i oczyścić, ostrym nożem wyciąć filety a pozostałe części umieścić w garnku. Dorzucić cebulę, pomidory i papryczkę chili w całości, zalać 1.5l wody i gotować 1 godzinę. Otrzymany wywar przecedzić przez sito i przelać
Gosia gotujeJeżeli wolicie tradycyjny smak, możecie po prostu papryczkę pominąć a sok zastąpić zwykłym. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, sola) 400 g marchewki 150 g korzenia pietruszki 100 g selera 2 cebule ½ szklanki wody 1 szklanka soku pomidorowego (pikantny, jeżeli lubicie) 1 łyżeczka mielonej papryki 3 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy pieprz(...)masło do smażenia posiekana natka pietruszki opcjonalnie papryczka chili i pieprz kajeński Ryby dokładnie oczyścić z ości, płetw, itp. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Jeżeli używamy, dodać też oczyszczoną
Pełny talerztyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli-1 dkg drożdży-0,5 łyżeczki cukru-1 łyżka wody Rybę z obu stron posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.Odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy ciasto.W szklance rozcieramy drożdże
Maminek kulinarnysmażenia farsz warzywny 3 szklanki wody 0,5 kg marchewki 2 pietruszki 1/2 kawałka selera 3 małe cebule 1 mały kawałek pora (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na 1-2 godziny(...)angielskie i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie to dodać do nich cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Całość posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli wydaje się Wam, że jest za dużo sosu to go odlejcie. Kawałki ryby panierować w mące i bułce tartej. Na patelnię wlać olej i usmażyć kawałki ryby. Na półmisku bądź w naczyniu
UgotowaćRyba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę marchewek, pietruszek, selera i pora. Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania. Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz i sól i gotowałam(...)wszystko około godziny. Po ugotowaniu wyłowiłam wszystko i zabrałam się za rybkę. Dwa kilo morszczuka (może być dowolny filet wedle smaku) zmieliłam przez maszynkę. Dwie cebule pokroiłam,podsmażyłam i również zmieliłam. Dodałam do ryby dwa całe jajka,sporo zielonej pietruszki, parę łyżek kaszki mannej i tartej bułki. Przyprawiłam solą,pieprzem i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam i włożyłam
potrawyregionalneciężko przekonać do jedzenia ryb. Przynajmniej moje dziecko. Szukałam wielu rozwiązań aby przemycić w diecie mojego dziecka wędzone ryby i sukces udało się. Propozycje świetna na śniadanie jak i kolację. Najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. SKŁADNIKI: 1 wędzona makrela 1/2 cebuli 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 kiszone ogórki odrobina(...)oliwy sól, pieprz A jak to zrobić: Z makreli wydobyć to co najlepsze - mięso oddzielić od skóry i ości, przełożyć do miski i rozdrobnić. Cebulę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Doprawić oliwą, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastę nakładać na świeże pieczywo. Jeśli nie mamy pod ręką wędzonej makreli równie dobrą
Kuchnia w opałachSkładniki: 800 g filetów ryby mrożonej (morszczuk, mintaj lub sola) sok z cytryny 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki słoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki lub łyżka Ajvaru sól, świeżo mielony pieprz kilka ziela angielskiego olej do smażenia 1/2 szklanki wody cukier Rybę rozmrozić, skropić sokiem(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć starte warzywa, lekko posolić, dodać wodę, liście laurowe i ziele. Po kilku minutach przykryć patelnię i dusić warzywa na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać jeszcze niewielką ilością wody. Rybę obsmażyć z obu stron na złoty kolor
Czerwień i błękitsię je przygotowywać w miarę często. Oczywiście ulubioną rybą mojej rodzinki jest łosoś. Dzisiaj to właśnie z jego udziałem pokażę Wam jak smacznie go podać z sosem serowo-koperkowym Składniki: 4 kawałki łososia 250 ml śmietany 100 g sera żółtego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 cebula szczypta gałki muszkatołowej sól(...)pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z łososia usunąć wszystkie ości, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją , a następnie układać na niej kawałki ryby i smażyć na lekko rumiany kolor z dwóch stron. Łososia nie należy smażyć zbyt długo, aby nie był suchy. W rondelku rozgrzać masło, dodać
O kuchni z uczuciemSzybka i pyszna surówka do obiadu. Pasuje do ryb, mięs i sosów. Składniki: 500 g kiszonej kapusty marchew jabłko cebula 3 łyżki oleju lub oliwy łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko i marchew, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy oliwę
e-PrzepisyKulinarnekiszone ogórki 2 papryki konserwowe marynowane Orzech (klik) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, pieprz, cukier, lubczyk Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach(...)garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy wodą. Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę kiszone ogórki i paprykę konserwową. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, odrobiną cukru i lubczykiem. Warzywami przekładamy kawałki ryby. Podajemy na ciepło lub zimno
VioletoweKucharzenie