 Karp pieczony, faszerowany 615
Karp pieczony, faszerowany 615cholesterolu, więc jest niewskazany dla osób mających problemy z ciśnieniem, krążeniem krwi, czy są cukrzykami. My jednak nie wątpimy, że dobrze przyrządzony karp jest idealnym królem stołu, a jako ryba jest wyśmienity. Na własnej skórze przetestowaliśmy przepis na pieczonego karpia. Pamiętajmy, że karp ma złą sławę dotyczącą posmaku mułu. My jednak idealnie sobie z tym poradziliśmy. Niesamowita i bardzo skuteczna(...)wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła i koperek. Przygotowujemy farsz Na patelnie udusić por i cebulę oraz seler z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem). Rybę następnie polewamy odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut, po czym skraplamy sokiem z cytryny. Piec
KreatywnePiny Ryba z szafranowym ryżem 193
Ryba z szafranowym ryżem 193się z wami wspaniałym przepisem na rybę z ryżem szafranowym. Ryba jak ryba, natomiast ryż jest fenomenalny - polecam! Składniki : 200-250g białej ryby np. dorsz 1 łyżeczka sumaku 1 łyżka nasion kminu 1 duża cebula 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta szafranu 3/4 kubka ryżu 250ml bulionu rybnego oliwa masło do smażenia natka pietruszki sól, biały pieprz Przygotowanie : Rybę umyć(...)minut aż cebula się zeszkli. Dodać kurkumę, szafran i ryż i smażyć przez kilka minut. Wlać bulion i zagotować, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut lub do czasu aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby podlewać wodą. Dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim rybę, po kilka
Codzienne Gotowanie Sałatka z wędzonym dorszem 238
Sałatka z wędzonym dorszem 238oliwy z oliwek łyżka musztardy dijon łyżka soku z cytryny pieprz cytrynowy Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w piórka, natkę posiekać. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki. Przygotować dressing - oliwę połączyć z pieprzem cytrynowym, musztardą i sokiem z cytryny. Można dodać do smaku wyciśnięty przez praskę
Atlas Smaków Pstrąg pieczony z warzywami 239
Pstrąg pieczony z warzywami 239zbiornikach hodowlanych. Z tego też powodu mięso pstrąga jest wartościowe, bowiem nie zawiera (a jeśli już to minimalną ilość) środków chemicznych, antybiotyków i metali ciężkich w porównaniu z innymi rybami hodowlanymi. 100 g świeżego pstrąga dostarcza około 160 kcal, 19 g białka i 10 g tłuszczu. Białko jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera wszystkie(...)pstrągi tęczowe (wypatroszone) 2 cząstki cytryny 2 ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki 2 łyżki jasnego sosu sojowego 100 ml białego wina biała część pora 1 marchewka 1 cebula kawałek buraka ½ kalarepy 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą. W nacięcie na brzuchu wkładamy natkę pietruszki, kawałek cytryny
W kuchni Katie Ryba po meksykańsku 241
Ryba po meksykańsku 241Propozycja na rybę zapiekaną w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami. Składniki 1 kg dorsza ( może być łosoś , pstrąg ) 2 cytryny ( 150 g ) 2 cebule (200 g ) 4 pomidory (300 g ) 3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 10 zielonych oliwek bez pestek 4 łyżki oliwy 2 łyżki(...)posiekanej natki 2 listki laurowe 1 łyżka masła do wysmarowania formy 2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz oliwki faszerowane papryką do posypania Przygotowanie Rybę natarłem czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Odstawiłem na 10 minut. Cebulę obrałem i drobno posiekałem. Czosnek obrałem, oliwki osączyłem i posiekałem. W dużym rondlu rozgrzałem połowę oliwy, zeszkliłem cebule i czosnek. Dodałem pomidory obrane
R'n'G Kitchen Rybka w miodzie 225
Rybka w miodzie 225zrobiłam. Rybka wyszła znakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka tartajajkatłuszcz do smażeniaSOS SŁODKO-KWAŚNYduże cebule - 4 sztmiód prawdziwy- 2 łyżkikoncentrat pomidorowy - 200 golej - 1 kieliszeklistki laurowe - 4 sztsok z cytryny - 2 łyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące(...)rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników. Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić. Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać, przełożyć do salaterki. Rybka smakuję najlepiej następnego dnia
Kuchnia Danusi Mintaj pieczony w pomidorach 284
Mintaj pieczony w pomidorach 284mintaja :) Przepis jest łatwy, nie wymaga dużego nakładu pracy, nie jest czasochłonny i nie zawiera wyszukanych składników. Zapewniem Was, że ryba przygotowana w ten sposób smakuje dużo lepiej niż wygląda ;) Składniki na 2 porcje: sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnu 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku (można dać więcej(...)jeśli lubicie) 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy możemy przygotować nawet dzień wcześniej i dodać go do ryby podczas pieczenia. Można też zrobić go na bieżąco i jeszcze ciepły dodać do filetów. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pomidory z puszki, obie papryki
Zawsze głodna! AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 256
AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 256stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju (4-5 łyżek).Przełóż rybę na talerz. Na patelnię po rybie dolej jeszcze 1-2 łyżki oleju i wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż ją przez 1-2 minuty (uważaj, żeby się nie zrumieniła), a następnie dolej około 0,5 puszki soku z brzoskwiń, zamieszaj. Teraz(...)grubą kostkę brzoskwinie, dołóż ketchup, posól, popieprz, ewentualnie dodaj odrobinę cukru i podsmaż jeszcze całość przez około 4-5 minut.Na talerz wyłóż część sosu z brzoskwiniami, na to wyłóż rybę i polej resztą sosu brzoskwiniowego.Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony RYBY W OCCIE 252
RYBY W OCCIE 252dodajemy po 2 ziela angielskie i listku laurowym.Gorącą zalewą zalewamy ryby,zakręcamy słoik,odwracamy zeby sie zawekował.Zalewy wystarcza na ok.4 słoiki 0,5.Tak przygotowany moze spokojnie stać w lodówce nawet miesiące.Ale nie ustoi tyle,pyszne juz po dobie,kiedy składniki sie przegryzą.WERSJA BEZ WEKOWANIA:Cebule kroimy w piórka,układamy do garnuszka lub wiekszej miseczki.Na to układamy
Z Majeczką w kuchni Dietetyczna ryba w jarzynach 353
Dietetyczna ryba w jarzynach 353Składniki: 700g filetu z dorsza, 2 marchewki, 1/4 kapusty pekińskiej, 1/3 pora, 3 liście selera naciowego, pietruszka, cebula, łyżka masła, sól morska (użyłam Kamis), pieprz (użyłam Kamis), przyprawa do ryb (użyłam Kamis), 6 ziaren czarnego pieprzu (użyłam Kamis), 4 kulki ziela angielskiego. WykonanieMarchewkę i pietruszkę obrać, pokroić(...)umyć, pokroić cienkie paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Stopić masło, wrzucić warzywa, dusić około 15 minut.Kapustę drobno poszatkować. Dodać do warzyw, dodać ziarna pieprzu i ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić około 10 minut na małym ogniu.Rybę oprószyć z obu stron solą morską oraz przyprawą do ryb. Dać na patelnię, przykryć jarzynami
Z miłości do słodkości Makaron z tuńczykiem. 179
Makaron z tuńczykiem. 179Składniki: 1/2 cebuli 1/2 papryki 185 g tuńczyka w wodzie czosnek granulowany, oregano, pieprz, sól 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 garści makaronu razowego świderki Paprykę kroimy
Moje-pitraszenie Tatar ze śledzi 201
Tatar ze śledzi 201Tatar ze śledzi Do przygotowania ok 10 porcji potrzebne są: 1 kg matiasów słoiczek małych kaparów 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju pieprz
Jemy Pijemy Karp w najprostszym wydaniu 183
Karp w najprostszym wydaniu 183Według mnie najlepsze karpie to te do ok 1,5 kg wagi maksymalnie. Karpia należy oczyścić z łusek, wnętrzności i obciąć płetwę grzbietową i płetwy boczne
Jemy Pijemy Zioła zamiast soli - mieszkanka przypraw 218
Zioła zamiast soli - mieszkanka przypraw 218Uniwersalna mieszanka, której możemy użyć zamiast soli zarówno do zup, jak i dań mięsnych oraz ryb Składniki 4 łyżeczki suszonej mielonej cebuli (nie prażonej) 2 - 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka mielonej papryki (w zależności od upodobań ostrej lub słodkiej) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Pasta z makreli z papryką 214
Pasta z makreli z papryką 214pasty paprykowej ( u mnie węgierska Rolnika)pęczek koperkuSól, pieprzprzygotowanieObraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Cebulę i koperek posiekać, dodać do ryby. Wymieszać z pastą paprykową i pomidorową oraz płatkami chili. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Stare Gary Śledzie korzenne 504
Śledzie korzenne 504Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała
Oryginalny smak