składniki: - małe filety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy(...)naczniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem (niewielką ilością). Przygotowujemy szpinak. Na rozgrzaną patelnię, wykładamy masło i oliwę, rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, podsmażamy okolo 3 minuty na małym ogniu (czosnek nie może się przypalić bo będzie gorzki!). Dodajemy szpinak, mieszamy. Dusimy okolo 5 minut. Dodajemy serek i jogurt. Dusimy kolejny 3 minuty. Tak przygotowany szpinak wykłądamy na roladki
SMYKWKUCHNIkolorowego pieprzu i owoców kolendry w dużej mierze odpowiadają za bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak i aromat dania. Podane z odrobiną staranności może też wyjątkowo atrakcyjnie wyglądać. Złocista skórka ryby oraz kontrast pomarańczy z jasno zielonymi listkami fenkułu są bardzo miłe dla oka i zachęcają do jedzenia. Chociaż w naszym kraju karp kojarzy się głównie z wigilią Bożego Narodzenia, jest(...)karpia wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy pod przykryciem, zwykle 8-12 minut zależnie od grubości i rozmiaru kawałków ryby. Karpia podajemy od razu z sosem z kopru i cebuli oraz z pokrojoną pomarańczą. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-173 {margin: auto;} #gallery-173 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width
Kulinarna Pokusacukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki soli • 4 kulki ziela angielskiego • 2 liście laurowe Dodatkowo warzywa • 2 cebule • 2 papryki mogą być kolorowe lepiej się prezentują( Miałam tylko czerwone ) • 5 korniszonów • 1 duża marchewka • 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania 1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki posypać przyprawami dać do lodówki na kilka godzin najlepiej na noc. 2. Zalewa(...)wody dodać przecier,ketchup,cukier,ocet,sól,ziele angielskie, liście laurowe zagotować wszystko razem odstawić do ostygnięcia. 3. Cebulę pokroić w pióra dać na dużą patelnię dodać olej lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchew smażyć pod przykryciem ok 10 minut ,czasami przemieszać.Dodać pokrojoną w słupki paprykę i smażyć kolejne 10 minut.Na koniec dać ogórki też pokrojone
W królestwie smaków Beatypieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować i wystudzoną dodać do rybnej masy. Dosypać bułki tartej, wbić jajko
Gaździnka warzytylko – ta ryba stwarza w kuchni ogromne pole do popisu. Łosoś, bo o nim ponownie będzie mowa. Na blogu jest już tatar z łososia i myślałam, że lepszy być nie może. No cóż, myliłam się. Tatar z łososia, z mango, na awokado jest jeszcze lepszy. Składniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone(...)dokładnie osuszamy – wkładamy do zamrażarki (nawet na tydzień, albo dłużej – to ważne). Na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy, łososia przekładamy do lodówki, by ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, by można ją było łatwo pokroić. Cebulę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć z soku. Umyte mango obieramy ze skóry
mojewypiekiinietylkowarzywa mogli także użyć z przepis. Ryba po grecku - przepis: Składniki na 2 duże porcje: 800 g filetów z ryby np. dorsza, soli, halibuta Sól, pieprz Sok z cytryny 100 g mąki pszennej Olej do smażenia 2 średnie cebule 4 średnie marchewki 100 g korzeniu z pietruszki 75 g selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu(...)dokładnie rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniczki. Filety z ryby kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy według własnego uznania i odstawiamy do lodówki na czas póki będziemy przygotowywali sos jarzynowy. Zabieramy się za zrobienie sosu jarzynowego. Cebulę, marchew, korzeń pietruszki, selera dokładnie oczyszczamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchew, korzeń
Kuchnia Łukaszasolą i pieprzem. Z jajek, mąki i wody roztrzepać ciasto naleśnikowe, w którym zanurzać kawałki dorsza i smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę odkładać na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Ogórki pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na oleju. Składniki marynaty zagotować. W naczyniu (najlepiej szklanym, przezroczystym) układać kolejno warstwami rybę, warzywa, rybę, warzywa
wcinaj topotrawy. Amchur (amchoor) - sproszkowane zielone mango Można zastąpić: sokiem z limonki lub w ostateczności z cytryny pastą z tamaryndowca Stosować do curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir (patrz niżej) Czosnek(...)Można zastąpić: szczypiorkiem szalotką Dzięgiel Można zastąpić: lubczykiem estragonem Galangal świeży i suszony Zastępujemy go samym imbirem (świeżym lub suszonym) lub imbirem z dodatkiem suszonej cebuli (1/4 łyżeczki suszonej cebuli na 1 łyżkę imbiru) i szczypty białego pieprzu. Przelicznik - 1 łyżka świeżego posiekanego galangalu to 1,5 łyżeczki galangalu w proszku. Jajka w wypiekach, farszach i potrawach z mięsa mielonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapłatów z dorsza, sos: 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 150 g selera, 300 g cebuli, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, cukier, sok z cytryny, pepperoni masło i oliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby(...)minut. Następnie smażyć na maśle z oliwą z obu stron na rumiano. Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w julienne (cienkie, równe słupki o długości 5 cm i grubości 2mm). Cebulę pokroić w piórka (przeciąć wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż). Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej warzywa, wlać około 50 -100 ml wody i dusić do miękkości
królestwo garówSkładniki: 5 dużych filetów białej ryby przyprawa do ryby Prymat jajka i bułka tarta do panierowania 1kg marchewki 1 seler 2 korzenie pietruszki 4 cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna Sposób przygotowania: 1. Marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć, natomiast cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Przełożyć do garnka
A Ty Smakuj Mniemasło – 50 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok z cytryny – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny.Pory oczyszczamy , kroimy wzdłuż na 2 części , a następnie wszystko w piórka.Cebulę drobno siekamy.Na patelni roztapiamy masło , dodajemy warzywa , oprószamy solą i przesmażamy kilka minut.Rybę układamy na folii aluminiowej , pokrywamy
Ostra na SłodkoZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.E-book można pobrać na tutaj. Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winemCzas przygotowania: 40 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:800 g filetów rybnychMąka do obtoczenia rybySól2 marchewki1 pietruszka1 por (biała część)1 kawałek selera2 średnie cebule½ szklanki białego wytrawnego wina½ szklanki śmietany 18 %2 saszetki oleju Kujawskiego z bazyliąSzczypta cukruListek laurowy pokruszony(...)pół plasterki, a pozostałe warzywa w julienne. Na oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy pozostałe warzywa i lekko je przesmażamy. Dodajemy wino, śmietanę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.Rybę solimy, obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz, na wierzchu układamy warzywa i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam Was na rybę. Może posłuży jako inspiracją na zbliżającą się kolację wigilijną? Składniki; 1 wypatroszony karp 1 por 1 marchewka 1 cebula(...)sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym) Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, Na maśle podsmażamy warzywa. Rybę myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dzwonka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa a następnie naprzemiennie układamy rybę którą
Radość kipiąca uśmiechem.stole zawsze w dniu Wigilii . Śledź z cebulką skropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci. Składniki: matias solony 6 płatów cebula 3 szt ocet do skropienia cebuli pieprz ziołowy olej do zakrycia śledzia Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno
Różowa kuchniakapusty z dodatkiem prażonych ziaren Piekło Niebo od Ziarenkowo . Taka surówka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu, szczególnie mięsa duszonego lub ryby. Składniki: 0,5 kilograma czerwonej kapusty kiszonej 1 cebula cukrowa 1 jabłko 2-3 łyżki prażonych ziaren Piekło Niebo od Ziarenkowo Pół pęczka natki pietruszki Oliwa z oliwek Sól, pieprz Cukier
Bajeczna Kuchnia