potrawy. Amchur (amchoor) - sproszkowane zielone mango Można zastąpić: sokiem z limonki lub w ostateczności z cytryny pastą z tamaryndowca Stosować do curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir (patrz niżej) Czosnek(...)Można zastąpić: szczypiorkiem szalotką Dzięgiel Można zastąpić: lubczykiem estragonem Galangal świeży i suszony Zastępujemy go samym imbirem (świeżym lub suszonym) lub imbirem z dodatkiem suszonej cebuli (1/4 łyżeczki suszonej cebuli na 1 łyżkę imbiru) i szczypty białego pieprzu. Przelicznik - 1 łyżka świeżego posiekanego galangalu to 1,5 łyżeczki galangalu w proszku. Jajka w wypiekach, farszach i potrawach z mięsa mielonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapłatów z dorsza, sos: 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 150 g selera, 300 g cebuli, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, cukier, sok z cytryny, pepperoni masło i oliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby(...)minut. Następnie smażyć na maśle z oliwą z obu stron na rumiano. Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w julienne (cienkie, równe słupki o długości 5 cm i grubości 2mm). Cebulę pokroić w piórka (przeciąć wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż). Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej warzywa, wlać około 50 -100 ml wody i dusić do miękkości
królestwo garówSkładniki: 5 dużych filetów białej ryby przyprawa do ryby Prymat jajka i bułka tarta do panierowania 1kg marchewki 1 seler 2 korzenie pietruszki 4 cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna Sposób przygotowania: 1. Marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć, natomiast cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Przełożyć do garnka
A Ty Smakuj Mniemasło – 50 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok z cytryny – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny.Pory oczyszczamy , kroimy wzdłuż na 2 części , a następnie wszystko w piórka.Cebulę drobno siekamy.Na patelni roztapiamy masło , dodajemy warzywa , oprószamy solą i przesmażamy kilka minut.Rybę układamy na folii aluminiowej , pokrywamy
Ostra na SłodkoZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.E-book można pobrać na tutaj. Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winemCzas przygotowania: 40 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:800 g filetów rybnychMąka do obtoczenia rybySól2 marchewki1 pietruszka1 por (biała część)1 kawałek selera2 średnie cebule½ szklanki białego wytrawnego wina½ szklanki śmietany 18 %2 saszetki oleju Kujawskiego z bazyliąSzczypta cukruListek laurowy pokruszony(...)pół plasterki, a pozostałe warzywa w julienne. Na oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy pozostałe warzywa i lekko je przesmażamy. Dodajemy wino, śmietanę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.Rybę solimy, obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz, na wierzchu układamy warzywa i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam Was na rybę. Może posłuży jako inspiracją na zbliżającą się kolację wigilijną? Składniki; 1 wypatroszony karp 1 por 1 marchewka 1 cebula(...)sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym) Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, Na maśle podsmażamy warzywa. Rybę myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dzwonka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa a następnie naprzemiennie układamy rybę którą
Radość kipiąca uśmiechem.kapusty z dodatkiem prażonych ziaren Piekło Niebo od Ziarenkowo . Taka surówka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu, szczególnie mięsa duszonego lub ryby. Składniki: 0,5 kilograma czerwonej kapusty kiszonej 1 cebula cukrowa 1 jabłko 2-3 łyżki prażonych ziaren Piekło Niebo od Ziarenkowo Pół pęczka natki pietruszki Oliwa z oliwek Sól, pieprz Cukier
Bajeczna Kuchnianieduże pstrągi 2 marchewki pietruszka kawałek pora pół cebuli sól pieprz listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego żelatyna do dekoracji listki selera oliwki marchewka cytryny ogórek Ryby umyć, oczyścić. Przygotować gazę, Ryby zgiąć i obwiązać w takiej formie gazą. W garnku zagotować wodę, włożyć warzywa i przyprawy i ugotować je do miękkości. Warzywa wyjąć a do wywaru włożyć ryby. Gotować
Gotowanie jest łatweróżnych odsłonach to zapraszam tutaj . Powiem Wam jeszcze, że śledzie nie są kaloryczne, zawierają bardzo dużo potasu, a także kwasy omega-3. Polecam ryby. Składniki 500 g śledzia 6 średnich ziemniaków 1 cebula 5 jajek ugotowanych na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie
O kuchni z uczuciemmielona ostra papryka kilka gałązek natki Przygotowanie Płaty śledziowe wymoczyłem. Ostrym nożem zdjąłem z nich skórę, a następnie pokroiłem w bardzo drobną kostkę. Obrałem cebule i posiekałem je bardzo drobno. Połączyłem z posiekaną rybą, wymieszałem. Dodałem koncentrat pomidorowy, musztardę i przyprawy. Wlewałem stopniowo olej, ciągle mieszałem, aż masa śledziowa uzyskała konsystencję mięsnego tatara. Ugotowałem jajko na twardo, ostudziłem, obrałem
R'n'G Kitchenakurat jest bardzo pozytywne, biorąc pod uwagę ilość potraw zjedzonych w Święta. Składniki (na 4 porcje): 300 gram filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) szczypta soli i pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 lampka czerwonego wina 1/2 szklanki(...)natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-9 minut. Studzę. Sos pomidorowy Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju
Mango Papajawtedy szybciej znikają z talerzy:) Składniki:1/2 kg filetu z łososia bez skóry, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka,cebula, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy, sól ziołowa, pieprz kolorowy świeżo zmielony, zioła prowansalskie. Przygotowanie Rybę umyć, osuszyć i pokroić na cienkie paski. Oprószyć świeżo zmieloną solą ziołową i kolorowym pieprzem. Papryki
Z miłości do słodkościaromat. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji.Składniki:- 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka)- biała część pora- 500g pomidorów- 1 szklanka białego wytrawnego wina(...)gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone w talarki, i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone
Smaczne Zdrowepiwo pszeniczne w stylu witbier, kwaśno-cierpkie nawiązujące do nut ziołowych i cytrusowych w potrawie, wcześniej użyte do duszenia ryby. Porcje: 2 Czas przygotowania: 35 minut Składniki: Halibut 300 g płat halibuta ze skórą, 1 cebula, 300 ml piwa w stylu witbier, 100 ml wody, 2 plastry chorizo (opcjonalnie), 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach, liść laurowy(...)minut. Wierzch ryby powinien znajdować się nad wywarem. Ugotowaną rybę ostrożnie przełożyć łyżką cedzakową na talerz, podać z łazankami i fasolką ugotowaną na parze. Łazanki z kurkami Makaron gotować w osolonej wodzie 2 minuty krócej niż zaleca producent. Ugotowany zahartować zimną wodą i odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Kurki oczyścić, pokroić w plastry, mniejsze
SzczyptaSmaQ