1/2 kg śledzie matiasy 2 szt cebuli zioła prowansalskie olej papryka konserwowa Śledzie moczymy w wodzie przez ok 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki grubości ok
Jadło i czytadłoSkładniki: pół średniej wędzonej makreli 1 mniejsza cebula 2 łyżeczki śmietany 2,5 łyżeczki musztardy chrzanowej Kamis 2 cienkie plasterki se ra feta kilka kropel cytryny
Gaździnka warzyświeżego dorszajajkoszalotkaczerstwa mała bułka2 łyżki otrębów owsianychpieprz i sól bułka do panierowaniaoliwa do smażeniaSOSłyżka masłałyżka mąki pszennejszklanka chudego mlekapęczek koperkusól i pieprzPrzygotownie:RYBA Dorsza myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Wyciągam ewentualne ości i wraz cebula i bułką mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodaje jajko i otręby oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam aby powstała zwarta masa. Formuję
Magiczna kuchnia Dariipopularnej na stołach brazylijskich, także w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doszedł do wniosku że to tak jak z naszymi pierogami ruskimi czy rybą po grecku:-) Składniki dla 8 osób:4 paczki ryżu długoziarnistegopół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkęolej1 łyżka koncentratu pomidorowego2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy2 marchewkipół czerwonej paprykimała puszka zielonego groszkurodzynki (w takiej
Smaki BrazyliiNaszą kolejną śledziową propozycją, są śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko
Kolizje SmakówJednym z wielu plusów bycia w związku jest zaskakiwanie siebie nawzajem niespodziankami. I chociaż wielu rzeczy spodziewałabym się po moim mężczyźnie, ta niespodzianka była całkowicie
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 1 sztuka makrela wędzona, 1 sztuka cebula, 2 sztuki ogórek małosolny, 1 sztuka pomidor, 1 łyżka koperek siekany, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 4 łyżki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, żurawina suszona 10 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięCześć!Jedliście kiedyś kotleciki łososiowe? Jeśli jeszcze nie, to polecam Wam je gorąco! Są bardzo smaczne, a dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste! Zapraszam!Czytaj więcej
Pora coś zjeśćpołowy cytryny i przyprawiłem szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane
Wyprawy kulinarneJadacie zupy rybne? Często je robicie? W naszych rodzinnych domach nigdy zupy rybnej się nie robiło. W książkach kucharskich zupa rybna wydaje się być okropnie czasochłonnym
Plate of Joymój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja wersja rybki po grecku Składniki: 1 kg filetów z ryby ja dałam dorsza 3 duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki bułki tartej
O kuchni z uczuciemłyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki sól do smaku Dodatkowo olej do smażenia mąka o panierowania Sposób przygotowania: Rybę oczyścić odkroić głowę i ogon , umyć i pokroić w dzwonka. Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki marynaty, wymieszać
Gosia gotujefiletów dorsza 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku garść czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta ostrej papryki świeża bazylia sól, pieprz dodatkowo na wywar rybny 300 g gorszych części ryb pozostałych z filetowania (kręgosłupy, płetwy) 2 lisie laurowe 3 ziarna ziela zngielskiego Sposób(...)odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie do garnka wkładamy kawałki ryb przeznaczone na wywar, zalewamy je szklanką wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i gotujemy na niewielkim ogniu 10-15 minut (możemy też dodać warzywa takie jak marchew, cebula, pietruszka, seler, ale trzeba pamiętać, że wywar należy wtedy dłużej gotować). Na dużą patelnię
Miód i pieprzwolne od małych ości , które często psują nam radość jedzenia ryb. Filety z soli z tego przepisu dzięki marynacie uzyskuję kilka różnych dających się wyczuć smaków. Składniki: około półkilogramowy filet z Soli ¼ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki soku z cytryny 2 łyżeczki świeżej drobno posiekanej natki z pietruszki 1 mała cebula drobno posiekana 1 łyżeczka musztardy cytryna pokrojona(...)plasterki Przygotowanie: Fileta opłukać i osuszyć. Umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. W małej misce połączyć ocet, sok z cytryny, cebulę i musztardę. Mieszanką polać fileta. Całość przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać grilla. Wyjąć rybę z marynaty i wyłożyć na ruszt. Dobrym pomysłem będzie tutaj grillowanie fileta w specjalnym koszu do grillowania ryb (GrillPro). Rybę grillować
naRuszcie