ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:46/167)

22. Śledzie w ziołach prowansalskich 144

1/2 kg śledzie matiasy 2 szt cebuli zioła prowansalskie olej papryka konserwowa Śledzie moczymy w wodzie przez ok 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki grubości ok

Jadło i czytadło
Makrela z fetą i czosnkowymi oliwkami 137

Składniki: pół średniej wędzonej makreli 1 mniejsza cebula 2 łyżeczki śmietany 2,5 łyżeczki musztardy chrzanowej Kamis 2 cienkie plasterki se ra feta kilka kropel cytryny

Gaździnka warzy
Kotleciki z dorsza z sosem koperkowym 173

świeżego dorszajajkoszalotkaczerstwa mała bułka2 łyżki otrębów owsianychpieprz i sól bułka do panierowaniaoliwa do smażeniaSOSłyżka masłałyżka mąki pszennejszklanka chudego mlekapęczek koperkusól i pieprzPrzygotownie:RYBA Dorsza myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Wyciągam ewentualne ości i wraz cebula i bułką mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodaje jajko i otręby oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam aby powstała zwarta masa. Formuję

Magiczna kuchnia Darii
Brazylijski ryż po grecku 291

popularnej na stołach brazylijskich, także w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doszedł do wniosku że to tak jak z naszymi pierogami ruskimi czy rybą po grecku:-) Składniki dla 8 osób:4 paczki ryżu długoziarnistegopół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkęolej1 łyżka koncentratu pomidorowego2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy2 marchewkipół czerwonej paprykimała puszka zielonego groszkurodzynki (w takiej

Smaki Brazylii
Śledzie po kaszubsku 243

 Naszą kolejną śledziową propozycją, są śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko

Kolizje Smaków
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 509

 Jednym z wielu plusów bycia w związku jest zaskakiwanie siebie nawzajem niespodziankami. I chociaż wielu rzeczy spodziewałabym się po moim mężczyźnie, ta niespodzianka była całkowicie

W poszukiwaniu inspiracji
sałatka z makreli z małosolnym, pomidorem,cebulą... 200

Składniki: 1 sztuka makrela wędzona, 1 sztuka cebula, 2 sztuki ogórek małosolny, 1 sztuka pomidor, 1 łyżka koperek siekany, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 4 łyżki

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z żurawiną, cebulką w oleju... 177

Składniki: matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, żurawina suszona 10 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
Łososiowe kotleciki z wiosenną sałatką 185

Cześć!Jedliście kiedyś kotleciki łososiowe? Jeśli jeszcze nie, to polecam Wam je gorąco! Są bardzo smaczne, a dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste! Zapraszam!Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Śledź w śmietanie z jabłkiem 161

połowy cytryny i przyprawiłem szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane

Wyprawy kulinarne
Zupa rybna 226

Jadacie zupy rybne? Często je robicie? W naszych rodzinnych domach nigdy zupy rybnej się nie robiło. W książkach kucharskich zupa rybna wydaje się być okropnie czasochłonnym

Plate of Joy
Ryba po grecku 155

mój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja wersja rybki po grecku Składniki: 1 kg filetów z ryby ja dałam dorsza 3 duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki bułki tartej

O kuchni z uczuciem
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 176

łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki sól  do smaku Dodatkowo olej do smażenia  mąka o panierowania Sposób przygotowania: Rybę oczyścić odkroić głowę i ogon , umyć i pokroić w dzwonka. Do dużej miski  przełożyć wszystkie składniki marynaty, wymieszać

Gosia gotuje
dorsz w letnim sosie 135

filetów dorsza 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku garść czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta ostrej papryki świeża bazylia sól, pieprz dodatkowo na wywar rybny 300 g gorszych części ryb pozostałych z filetowania (kręgosłupy, płetwy) 2 lisie laurowe 3 ziarna ziela zngielskiego Sposób(...)odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie do garnka wkładamy kawałki ryb przeznaczone na wywar, zalewamy je szklanką wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i gotujemy na niewielkim ogniu 10-15 minut (możemy też dodać warzywa takie jak marchew, cebula, pietruszka, seler, ale trzeba pamiętać, że wywar należy wtedy dłużej gotować). Na dużą patelnię

Miód i pieprz
Pikantne filety z soli 164

wolne od małych ości , które często psują nam radość jedzenia ryb. Filety z soli z tego przepisu dzięki marynacie uzyskuję kilka różnych dających się wyczuć smaków. Składniki: około półkilogramowy filet z Soli ¼ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki soku z cytryny 2 łyżeczki świeżej drobno posiekanej natki z pietruszki 1 mała cebula drobno posiekana 1 łyżeczka musztardy cytryna pokrojona(...)plasterki Przygotowanie: Fileta opłukać i osuszyć. Umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. W małej misce połączyć ocet, sok z cytryny, cebulę i musztardę. Mieszanką polać fileta. Całość przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać grilla. Wyjąć rybę z marynaty i wyłożyć na ruszt. Dobrym pomysłem będzie tutaj grillowanie fileta w specjalnym koszu do grillowania ryb (GrillPro). Rybę grillować

naRuszcie