ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:48/167)

Ryba po grecku 310

pietruszke na duzych oczkach, skroilam cebule na poltalarki.Na niewielkiej ilosci oleju najpierw podsmazylam cebule- ok 5 min. Dodalam marchew , pietruszke I sos pomidorowy. Doprawilam sola, pieprzem I paprika oraz ok 1 lyzeczki cukru.  Dusialam az do miekkiej marchewki  Wlozylam do naczynia- warzywa - ryba- warzywa- ryba.  Podajemy na cieplo lub na zimno. Polecam I smacznego

Smaki Edyty
Śledzie smażone marynowane 156

Dzisiaj ostatki. zapraszam zatem na pyszne pieczone marynowane śledziki. Warte zrobienia, bo wybornie smakują....polecam :) Składniki  : _______________________ 1 kg świeżych tuszek śledziowych 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki  cukru 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko(...)jajku, po czym ponownie w mące. Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 15-20 min , przewracając z jednej strony na drugą.W międzyczasie przygotować marynatę. Do garnuszka wlać wodę i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotować do momentu aż cebula zmięknie, następnie dodać ocet i zagotować

Gosia gotuje
Pasta z wędzonej makreli 160

Walentyki już jutro, a ja tu z pastą rybną... Miałam do wyboru albo przesłodkie bezy albo pastę z makreli. Postawiłam na pastę, bo ją kocham bardziej

bistro mama
Tandori rybka 213

mleka i jajka robimy dość gęste ciasto naleśnikowe  dodajemy do niego przyprawy. Wrzucamy do ciasta rybę i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Z pozostałego ciasta smażymy naleśniki. Sos pól puszki kukurydzy 2 plastry ananasa puszka pomidorów w kawałkach lub słoiczek słodkiego przecieru cebula łyżeczka tandori masala  pieprz cayenne(...)czubku noża sól jeśli sos będzie za kwaśny troszkę cukru Do dzieła Do rondelka wrzucamy pomidory i cebulę - chwilę dusimy. Dodajemy wszystkie składniki poza ananasem - jego kroimy na małe kawałki i dodajemy do już gotowego, ostrego sosu. Na usmażony naleśnik nakładamy kawałki ryby, polewamy ją sosem i gotowe Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kotlety rybne z bekonem. 158

mrożone 2 cm boczku, ja użyłam takiego, który sama upiekłam w piekarniku, ale może być dowolny 2 kromki pieczywa mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy kus kus 2 łyżki bułki tartej łyżeczka przyprawy cytrynowej do ryb , u mnie od Rafex pół łyżeczki mielonego kuminu , u nie od Indian Bazaar pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta

MamaOskarka
sałatka z tuńczyka i kaszy kuskus 219

Składniki: 10 łyżek kaszy kuskus 150 g tuńczyka w oleju ( podałam masę ryby ) 1 puszka kukurydzy 4 ogórki korniszony 1 średnia czerwona papryka 1 średnia cebula 1 pęczek koperku sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę zalałam wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu wystudziłam. Paprykę, ogórki i cebulkę pokroiłam w kosteczkę, koperek posiekałam. Tuńczyka rozdrobniłam, kukurydzę odcedziłam. Wszystkie składniki połączyłam z kaszą doprawiając

Darcia w kuchni
Szybka sałata z młodego szpinaku z wędzoną rybą 173

czerwonej soczewicy i gulasz rybny. Ale on będzie za godzinę. Przynajmniej. Bardzo głodna zrobiłam coś z niczego. W lodówce resztka wędzonej ryby, jakieś pozostałości szpinaku, ugorowany ryż. No i zmieszałam te składniki. Dodałam pomidor , cebulę, ciecierzycę z puszki (jest w gulaszu rybnym jej połowa). Całość skropiłam sokiem i oliwą. Doprawiłam solą i pieprzem. Jeszcze ziarno słonecznika.  Składniki

AZgotuj!
Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami 155

przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone w piekarniku. Szybko i bardzo smacznie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Karp smażony na głębokim tłuszczu 157

jednym z moich faworytów na wigilijnym stole. 1. Karpia dokładnie czyścimy . 2. Następnie kroimy go w dzwonki 3. Dzwonki posypujemy dokładnie przyprawą do ryb i Vegetą i pozostawiamy na dwie godziny 4. W międzyczasie kroimy dużą cebulę, oraz przygotowujemy panierkę z bułki tartej i mąki. 5. Po dwóch godzinach zaczynamy smażyć przygotowanego karpia. 6. Wlewamy na patelnię olej

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z kapusty kiszonej 188

Doskonała do dań z rybą, kotletów schabowych bądź do schrupania solo - surówka z kiszonej kapusty, jabłka i cebuli. Jest smaczna zdrowa z  mnóstwem witaminy C i bardzo łatwa w wykonaniu. składniki na 4 porcje 250 g kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 duże jabłko 1 duża cebula odrobina oliwy z oliwek sól i pieprz cukier przepis Kapustę opłukujemy

Smakowite Dania
Kawa i brązowy cukier marynatą 161

dobrze do wołowiny. Jednak możemy ją stosować do prawie każdego mięsa, które będziemy grillować. Polecamy również wykorzystać ją do marynowania łososia i innych ryb, Składniki: 1 szklanka mocnej kawy ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki octu ¼ szklanki posiekanej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzać oliwę z posiekaną cebulą. Smażyć przez

naRuszcie
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 176

garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. Lemon jam. Składniki. 2 cytryny 1 ząbek czosnku 5 plasterków imbiru 1 cebula 5dag rodzynek 2 liście cytryny lub limonki 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 3 szczypty chilli w proszku

Kulinarny karnet Christophera
Zatrzec zle wspomnienia 159

warzyw. Ryba zas byla delikatna, a co dla mnie najwazniejsze, jej aromat nie udzielil sie calej zupie. Ryba byla raczej wspanialym dodatkiem do nej, to taka kropka nad i.Jarzynowa z rybaskladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz 2 filety z dorsza lub mintaja

Przysmaki Karolki
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 210

resztę cebuli i pokrojoną na kawałki wyciśniętą cytrynę. Zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ugotować ziemniaki w ,,mundurkach". Odcedzić i ostudzić. Obrać i pokroić . Wyjąć pstrąga z cebuli. Osuszyć . Posypać mielonym pieprzem ( sporo). Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić połowę rozmarynu. Niech się lekko podpiecze. Ułożyć ziemniaki, posolić i usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni(...)ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując  z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać  do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody. * wyjaśniam sprawę obkładania cebulą - po prostu usuwa ona ,, rybi" zapach - chciałam by pstrąg jak najbardziej przeszedł rozmarynem

Buniabaje w kuchni