ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:56/167)

Kotleciki z dorsza 111

mówi fishburger'y ;)Kotleciki te robiłam dzisiaj z myślą o małej Amelii, która ma półtora roku i uwielbia ryby :)Składniki:80 dkg świeżego fileta z dorsza,2 jajka,sól, biały mielony pieprzostra mielona papryka,natka pietruszki,1 sucha bułka,1 mała cebula,bułka tarta,3 łyżki oleju,+olej do smażenia.Z dorsza usunąć ości, zmielić. Bułkę namoczyć w mleku(...)Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystko razem połączyć, dodać sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, jajka oraz olej. Całość dobrze wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki.Lekko zwilżonymi rękami formować kotleciki dowolnej wielkości, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.Takie kotleciki można przygotować z każdej dostępnej ryby

Codzienna kuchnia niecodzienna
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM 141

Paella jest potrawą hiszpańską. Sporządza się ją na głębokiej patelni zwanej paellera. Rozróżnia się tradycyjną paellę z mięsem, paellę marinara z rybami i owocami morza oraz paellę mixta, stanowiącą połączenie obu. Moja paella jest może nie do końca taka jak przyrządzają ją Hiszpanie... ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować i bawić się smakami i składnikami. Smakowała wybornie(...)oliwek kurkuma curry sól,pieprz Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni. To samo zrobiłam z cebulą. Dodałam do niej sporo ostrej i słodkiej papryki. Pod koniec smażenia, również starte ząbki czosnku. Następnie pokrojoną nas kawałki rybę. zielony groszek mieszankę owoców morza   Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym. Następnie goście

potrawyregionalne
Pstrąg duszony w jabłkach 119

cebule 1 łyżka masła świeża bazylia  ( może byc suszona 2 łyżeczki) sól, pieprz  listek laurowy Wykonanie Cebulę pokroić w piórka, jabłka w półtalarki , Połowę wrzucić do głębokiego rądla ,dodać masło i lekko poddusić . W tym czasie sprawić rybę ( sposób sprawiania w poradach) natrzeć solą i pieprzem do środka włożyć bazylię, ułożyć na jabłkach , pozostałą częścią przykryć pstrągi , dodać

Eli Gotowanie
Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem 139

zanurzony folia aluminiowa  Filet zanurzyć w solance na 15 minut, dzięki temu ryba będzie bardziej soczysta. Po wyjęciu z solanki, przekroić filet na dwie części, każdą doprawić solą i pieprzem. Na folii aluminiowej położyć w podanej niżej kolejności: - 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli - 1 część filetu z łososia - pozbawione miąższu małe kawałki skórki z kiszonej cytryny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym. 157

Składniki. 0,5 kg dorsza 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 0,5 łyżeczki kolendry utłuczonej 0.5 łyżeczki papryki sól, pieprz 1 jajko do panierowania bułka tarta, mąka olej do smażenia Sos śliwkowy. Składniki. 150 g powidła śliwkowe 1 jabłko drobno posiekane 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)rodzynek 3 goździki 0,5 łyżeczki imbiru sól, pieprzkilka orzechów włoskich Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć. Sos. Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać, zagotować i podgrzewać 8 min ,aż jabłka rozpadną się ,a masa zgęstnieje.Na końcu dodać posiekane orzechy. Sos można

Kulinarny karnet Christophera
pasta z makreli i papryki 145

kawałek cebuli 2 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu pieprz szczypiorek Makrelę przebrać z ości. Czerwoną paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawić pieprzem. Solić już nie trzeba, ryba jest wystarczająco słona

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią 204

Lubicie rybę?  Ja bardzo, a najbardziej dobrze przyrządzoną.  Dziś proponuję filet z mintaja zapiekany z paprykami, cukinią i cebulą.  Mniam! Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią Składniki: 5 filetów z mintaja, 2 łyżki soku z cytryny, papryka zielona, papryka czerwona, mała cukinia, 2 cebule, szczypta słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu. Wykonanie: Filet myjemy, osuszamy, kroimy

paapilotkaa
Młoda kapusta z czosnkiem + film 179

czosnkiem. Jest to pyszna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu propozycja. Idealnie smakuje podana na gorąco z młodymi ziemniakami i rybą lub kotletem. składniki na 4 porcje mała główka młodej kapusty 5-6 ząbków czosnku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek   5 łyżek startego żółtego sera sól przepis Młodą kapustę szatkujemy, cebulę

Smakowite Dania
KOTLETY Z MORSZCZUKA 151

Pysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smakuSkładniki:1/2 kg filetu z morszczuka2 marchwie1 cebulapół pęczka natki pietruszki4 łyżki mleka1 jajko6 łyżek bułki tartejsólpieprzrozmaryngałka muszkatałowamajeranekbułka tarta do panierkiWykonanie:Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek

Z Majeczką w kuchni
Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 144

naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki: 2 ziemniaki 2 łyżki majonez 2 łyżki ketchup 1 cebula  5 dag ser mozzarella zioła prowansalskie cząber sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki  ugotować w mundurkach w osolonej wodzie

Kulinarny karnet Christophera
Domowe fishburgery 207

Tradycje na piątkową rybkę trzeba podtrzymywać :) z rybnych kotletów, które miałam na obiad postanowiłam zrobić fishburgery na kolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka rybna na święta 2253

więc kupiłam filety z Miruny i na święta będę robiła sałatkę rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego(...)szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i  kroję w dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach, ale widziałam wersje z kawałami ryby wielkości małej dłoni. Rozrabiam ciasto "naleśnikowe", kawałki ryby maczam w nim i smażę na złoto. W międzyczasie zagotowuję

Co w głowie piszczy
Pstrąg tęczowy w zieleni (danie główne) 141

Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli    z świeżymi    warzywami    i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.  Składniki : 2 porcje 2 szt. pstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku,   pieprz kolorowy(...)mięso łatwo odchodziło od ości. Schłodzone szparagi  płuczemy, odrywamy stwardniałe końcówki, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Cebulę przekrawamy na połowę i układamy na rożnie. Pstrąga podajemy ze szparagami, cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką. Smacznego :) Rada: pamiętaj, sprawdź za nim kupisz, czy ryba jest świeża. Świeży filet pstrąga charakteryzuje się bladoróżowym kolorem. Samo mięso powinno być jędrne i pod wpływem

Moniki Smakołyki
dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami 119

bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki  dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior Sposób przygotowania Myjemy(...)kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części. Na rozgrzaną patelnię kładziemy dwie łyżki masła, dwie łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, smażąc, aż stanie się szklista, dodajemy grzyby, całość solimy i pieprzymy.  Smażymy grzyby na dość dużym ogniu do momentu aż nie odparuje z nich większość wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy

Miód i pieprz
Smażony dorsz 131

bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior Sposób przygotowania Myjemy i filetujemy(...)kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części. Na rozgrzaną patelnię kładziemy dwie łyżki masła, dwie łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, smażąc, aż stanie się szklista, dodajemy grzyby, całość solimy i pieprzymy.  Smażymy grzyby na dość dużym ogniu do momentu aż nie odparuje z nich większość wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy

Miód i pieprz