ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:56/167)

Sałatka rybna na święta 2273

więc kupiłam filety z Miruny i na święta będę robiła sałatkę rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego(...)szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i  kroję w dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach, ale widziałam wersje z kawałami ryby wielkości małej dłoni. Rozrabiam ciasto "naleśnikowe", kawałki ryby maczam w nim i smażę na złoto. W międzyczasie zagotowuję

Co w głowie piszczy
Pstrąg tęczowy w zieleni (danie główne) 173

Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli    z świeżymi    warzywami    i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.  Składniki : 2 porcje 2 szt. pstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku,   pieprz kolorowy(...)mięso łatwo odchodziło od ości. Schłodzone szparagi  płuczemy, odrywamy stwardniałe końcówki, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Cebulę przekrawamy na połowę i układamy na rożnie. Pstrąga podajemy ze szparagami, cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką. Smacznego :) Rada: pamiętaj, sprawdź za nim kupisz, czy ryba jest świeża. Świeży filet pstrąga charakteryzuje się bladoróżowym kolorem. Samo mięso powinno być jędrne i pod wpływem

Moniki Smakołyki
dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami 152

bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki  dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior Sposób przygotowania Myjemy(...)kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części. Na rozgrzaną patelnię kładziemy dwie łyżki masła, dwie łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, smażąc, aż stanie się szklista, dodajemy grzyby, całość solimy i pieprzymy.  Smażymy grzyby na dość dużym ogniu do momentu aż nie odparuje z nich większość wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy

Miód i pieprz
Smażony dorsz 159

bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior Sposób przygotowania Myjemy i filetujemy(...)kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części. Na rozgrzaną patelnię kładziemy dwie łyżki masła, dwie łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, smażąc, aż stanie się szklista, dodajemy grzyby, całość solimy i pieprzymy.  Smażymy grzyby na dość dużym ogniu do momentu aż nie odparuje z nich większość wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy

Miód i pieprz
Pieczony łosoś z warzywami 309

uczucie.  Piękną i świeżą rybę należy traktować najprościej - w dziedzinie prostoty można bez końca inspirować się pomysłami Jamiego Olivera. Kocham tego chłopaka i jego bałaganiarski styl, bo ze mnie też żadna Martha Stewart.   Potrzebujesz:porcję łososia ze skórącukiniępaprykęgroszek zielony (np. mrożony)kilka ziemniakówfasolkę szparagowąlub inne warzywa np. brukselka, cebula, brokuł Co robić?1. Ziemniaki(...)wodzie (to samo z brokułem, brukselką)2. Paprykę pokroić i podsmażyć na oliwie (to samo z cebulą)3. Cukinię pokroić na cienkie paski, lub plastry4. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki oliwy, ułożyć kolejno warzywa (najlepiej niedbale jak Jamie) i rybę pokrojoną w porcje i oprószoną solą. 5. Piec pod przykryciem około 20 minut

Matka Żywicielka
Tymbaliki rybne z warzywami 215

mrożone) lub innej ryby o białym mięsieMarynata:2 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka curry w proszku2 łyżeczki miodu2 łyżeczki tartego imbiru6 łyżki oliwy extra verginesól i świeżo zmielony czarny pieprzCzęść warzywa:2 łyżki masła lub masła klarowanego2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine2 łyżeczki świeżo startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)1 cebula, starta na tarce o dużych(...)tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym.Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Sprawdzić czy filety nie mają ości. Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić

Świat Domowej Kuchni
Karp w zalewie octowo-pomidorowej 396

przed Wigilią. Dzięki zalewie octowo-pomidorowej skórka z karpia stanie się elastyczna i bardzo miękka, a sama ryba przejdzie aromatem tej zalewy. Przepis dodaje do dwóch akcji: Świąteczna rybka i Wigilia 2014 . Składniki 4-5 dzwonków z karpia 2 małe cebule sól, pieprz olej mąka pszenna zalewa 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy

Ugotować
Makaron ze szpinakiem i pieczonym, cytrynowym łososiem 165

Bardzo lubię makaron, zwłaszcza w połączeniu ze szpinakiem. Jeśli dodać do tego upieczoną rybę, mamy obiad idealny. :-) Lekki, sycący, zdrowy i smaczny. Używam makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły makaron. 200g makaronu  pęczek świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 filet z łososia 1/2 cytryny olej sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. 3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez

Szefowa kuchni
dorsz pieczony w pergaminowych sakiewkach 172

dorsz w pergaminie Ta smaczna ryba, powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach.  Dziś dorsza podam w  szybki, ale bardzo smaczny sposób. składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki(...)Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry, myjemy cukinie i papryki, a następnie kroimy je w niewielką kostkę. Warzywa wrzucamy do miski dodajemy do nich połowę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dorsze wyciągamy z lodówki, smarujemy je z każdej strony pozostałą oliwą, a do ich środka wkładamy nać pietruszki i z gruba posiekany czosnek. Ryby spinamy wykałaczkami

Miód i pieprz
Łosoś z serem i sosem tatarskim 150

Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. 4. Kiedy łosoś się piecze przygotowujemy sos: cebulę i podgrzybki drobno kroimy, ogórka ścieramy na tarce. Mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, solą i pieprzem.  5. Po upieczeniu polewamy rybę sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Szefowa kuchni
Zupa ryżowa z dorszem 148

papryczka chili i odrobiny kurkumy.Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 szt.* ryż- 150 g* filet z dorsza- 130 g* olej(...)pietruszki)Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju.Warzywa obrać, umyć i wraz z cebulą dodać do garnka z bulionem.Zagotować.Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż oraz listek laurowy i ziele.Gotować do miękkości ryżu.W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy

Kraina Miodem Płynąca
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 182

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie po cygańsku 2278

Oto moja kolejna wigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledź z groszkiem 185

Składniki: 500 g filetów śledziowych matias 2 małe ogórki kiszone 2 cebule 1 puszka zielonego groszku 1 łyżeczka posiekanego koperku 250 ml kwaśnej śmietany sól, biały

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka wiosenna z rukolą 216

Kompozycje z sałaty i warzyw są zdrowe i smaczne. Sałatka  doskonale pasuje do mięsa, ryby,jajek czy innych dań głównych lub jako samodzielny posiłek. Składniki: 1 garść rukoli 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 pomidory 3 ogórki małosolne 2 łyżki koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku(wyciśnięty przez praskę) sól pieprz

O kuchni z uczuciem
Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem 143

Składniki: dwa filety z Dorsza pęczek szczypioru pół cebuli 2-3 ząbki czosnku kilka plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, ostra i słodka papryka kilka kropel ciemnego

Gaździnka warzy
Sałatka ze śledziem 338

Prosto , szybko i smacznie...ilość składników dowolna.. filety śledziowe papryka czerwona, żółta  ogórek konserwowy cebula szczypiorek majonez Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebul

Moje domowe kucharzenie
Śledzie w sosie pomidorowym /łagodne/ 185

Nadal jestem na diecie i nie wolno mi jeść cebuli i stosować ostrych przypraw, wymyśliłam więc wersję śledzi w sosie pomidorowym łagodną (bez cebuli i pieprzu

Passions hobbies life
Karp w czerwonym winie 147

Karpia można zjeść przygotowanego tradycyjnie obtaczanego w jajku i macę, a później smażonego na oleju. Można też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie

Kolizje Smaków
Śledzie w śmietanie 498

0,5 kg lekko solonych śledzi Matjas1 duża cebula1 duże kwaskowe jabłkocukierbiały pieprzocet1 kubek śmietany 18%3 łyżki majonezu Śledzie dobrze umyć, osączyć i 

Świat Domowej Kuchni
Tatar ze śledzia 416

400 g solonych filetów śledziowych a'la Matjas1 cebula100 g marynowanych grzybków1 jabłko1 ogórek konserwowy1 mały strąk papryki marynowanejDodatkowo:3 łyżki olejusok wyciśnięty z 1 cytrynysólpieprzKiedy

Świat Domowej Kuchni
ANDRZEJKOWY ŚLEDZIK 349

Prosta i smaczna propozycja sałatkowa ... Składniki: 500g filetów śledziowych 1 duża cebula drobno pokrojona i sparzona wrzątkiem 4 jajka ugotowane 4 duże ogórki kiszone Pół puszki

Anioły w kuchni
Pstrąg smażony z cebulką 180

pieprz, jedna cebulka, masło klarowane, mąka.Wykonanie:Pstrąga nacieramy solą, pieprzem, od środka również. Wyciskamy sok z cytryny. Obkładamy plastrami cebuli, odstawiamy do lodówki na ok 2 godz.Można na dłużej.Po wyjęciu  z lodówki ściągamy cebulkę. Obtaczamy rybę w  mące ( będzie bardziej chrupiąca). Masło rozpuszczamy na patelni. Smażymy pstrąga najpierw na dużym ogniu, następnie na mniejszym, obracamy

W kuchennym oknie Ewy