wodą z ogórka bekon w paskach 5-6 ogórków kiszonych 250 ml.śmietany 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część 1 seler 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól ziele angielskie ********************************* Gotujemy smak z różnej włoszczyzny i ryby i ziemniaków, wlewamy bulion z ogórków i Gotujemy około godziny.Podsmażamy lekko mąkę na maśle , zaprawiany tym zupę ,zabielamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimałe jajko 1 szklanka śmietany 18% 1 cukinia sól, pieprz Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowane brokuły. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, wymieszać z brokułami, serem i natką pietruszki. Ryby umyć, osuszyć. Jeżeli mamy rybę w całości należy naciąć ją na wysokości brzucha i wypatroszyć. Na jednym
Moja Galeria Smakudorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę sól cytrynowy pieprz kalafior (lub brokuła, marchew) w zależności od upodobań zielony sos ok 600 ml 2 łyżki masła 1 czubatą łyżkę mąki 1 małą cebulę ok 250 ml zimnego mleka(...)Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło podgrzać, zeszklić cebulę, dodać łyżkę mąki, smażyć ciągle mieszając. Stopniowo dodawać zimne mleko. Sos powinien być gładki i bez grudek. Dodajemy liść laurowy. Do sosu dodajemy mieszankę szpinaku oraz zioła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kilkoma kroplami cytryny. Rybę oczyszczamy ze zbędnych ości (jeśli jest taka potrzeba) kroimy na większe kawałki
Basia w kuchniSkładniki: 6 - 8 sztuk matiasów 2 garści suszonych podgrzybków 3 cebule sól, pieprz, olej Sposób wykonania: Suszone grzyby moczyłam przez całą noc, odcedziłam. Matiasy moczyłam przez
Darcia w kuchniSkładniki: ryż 150 gram, kostka rosolowa 1 sztuka, cebula 3 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka mielona 2 łyżki, pieprz czarny mielony
W Mojej Kuchni LubięŚledzie robię na święta i na imprezy Składniki - 6 filetów śledziowych - 1 cebula czerwona - 2 cebule białe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody
W królestwie smaków BeatyPyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję
Moja DelicjaSKŁADNIKI200 g wędzonego łososia1 mała cebulanatka pietruszki3 łyżki oliwy z oliwek200 ml śmietany sojowej4 łyżki wódki500 g makaronu wstążkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo osolonej wrzącej wody wrzucić makaron. W
zielonacukinkaChoć naturą tataru jest podanie go z żółtkiem, cebulą oraz ogórkiem to tatar z łososia w moim pomyśle idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu urodzinowym
Mechanik w kuchnisól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki - czosnek przeciśnij przez praskę - rondel postaw na ogniu - rozpuść łyżkę masła + 2 łyżki(...)oliwy z oliwek - dodaj cebulę i czosnek duś pod przykryciem 12 minut, co jakiś czas mieszając - dodaj oliwki z zalewą (ok 90g-110g) - dodaj 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki - dopraw pieprzem i solą - posiekaj dymkę i listki bazyli, wykorzystaj je do dekoracji potrawy 3. ZIEMNIAKI ZAPIEKANE - ziemniaki obierz i ponacinaj aby utworzyły harmonijkę - oprósz solą morską - w nacięcia powkładaj
SMYKWKUCHNIokoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy rybnej z Marsylii – bouillabaisse. Cebule szalotki i czosnek obieramy, kroimy je w cienkie plasterki. Pomidory parzymy, ściągamy
Karo in the Kitchenkoperku świeżego lub mrożonego pół cebuli bułka tarta 1 żółtko olej sól Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Filety rybne rozmrozić, pokroić w wąskie paski i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych filetów dodać posiekany koperek i podsmażoną cebulkę (można je również zmielić razem z rybą). Dodać żółtko,bułkę tartą i sól, wyrobić masę, w razie potrzeby doprawić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewiele częściej, niż zwykle ma to miejsce. Jeżeli połączymy smak pieczonej ryby z duszonymi warzywami, to zyskamy nie tylko, niezwykle smaczny posiłek, ale również zadbamy o własne zdrowie. składniki dla czterech osób 3 świeże makrele 2 papryki 3 pomidory 3-4 niewielkie cebule szalotki 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz sposób wykonania(...)dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę szklimy na niej pokrojoną w krążki cebulę. Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, oraz obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory. Całość lekko solimy i dusimy przez 15-20 minut, często mieszając. W tym czasie
Miód i pieprzKolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki: 1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy
Niezły MłynekTen rodzaj sałatki przygotowałam z myślą o wigilii. Ale żeby nie było jakiejś przykrej niespodzianki, zrobiłam ją najpierw na próbę. Mnie smakowało bardzo. Mam nadzieję, że
Weekendy w domu i ogrodzie