ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:60/167)

Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 262

okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy rybnej z Marsylii – bouillabaisse. Cebule szalotki i czosnek obieramy, kroimy je w cienkie plasterki. Pomidory parzymy, ściągamy

Karo in the Kitchen
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne 166

koperku świeżego lub mrożonego pół cebuli bułka tarta 1 żółtko olej sól Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Filety rybne rozmrozić, pokroić w wąskie paski i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych filetów dodać posiekany koperek i podsmażoną cebulkę (można je również zmielić razem z rybą). Dodać żółtko,bułkę tartą i sól, wyrobić masę, w razie potrzeby doprawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
makrela pieczona w aromatycznych warzywach 208

wiele częściej, niż zwykle ma to miejsce. Jeżeli połączymy smak pieczonej ryby z duszonymi warzywami, to zyskamy nie tylko,  niezwykle smaczny posiłek, ale również zadbamy o własne zdrowie. składniki dla czterech osób 3 świeże makrele  2 papryki 3 pomidory 3-4 niewielkie cebule szalotki 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz    sposób wykonania(...)dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę szklimy na niej pokrojoną w krążki cebulę. Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, oraz  obrane ze skórki  i pokrojone w cząstki pomidory.  Całość lekko solimy i dusimy przez 15-20 minut, często mieszając. W tym czasie

Miód i pieprz
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 195

Kolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki:  1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy

Niezły Młynek
Śledź na piernatach Badylarki 252

Ten rodzaj sałatki przygotowałam z myślą o wigilii. Ale żeby nie było jakiejś przykrej niespodzianki, zrobiłam ją najpierw na próbę. Mnie smakowało bardzo. Mam nadzieję, że

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z makreli i jaj 213

/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć wszystkie składniki. Dodaj musztardę i jogurt. 5. Dopraw pieprzem i odrobiną

Fiolka w kuchni
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 223

winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba:  Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej patelni ułożyć część masła

Plate of Joy
Brzoskwinie nadziewane tuńczykiem 155

Francji gdzie często ją podają.    Pewnie się zastanawiacie jak może smakować ryba z brzoskwinią , też tak się zastanawiałam dopóki  nie spróbowałam .     Zapraszam do wypróbowania :)     Składniki :    1Puszka brzoskwiń 2 Puszki tuńczyka   1 cebula  2 łyżeczki szczypiorku suszonego  Majonez  Pieprz , sól do smaku Pomidorki koktajlowe

Sama słodycz i szczypta chili
Z... Ziemniak! 244

ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs.  Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji zrezygnowałam)) Przygotowanie:  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej

Kitchens Alphabet
Rybna pasta twarożkowa 202

Dzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim pasta z makreli i białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna

Kulinarne przygody Gatity
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 215

dobrze możemy ugotować do niego młode ziemniaczki czy ryż. Składniki: 4 filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka

Poezja smaku
Chowder czyli Zupowe Wtorki odc.69 i Srodowe Rybki odc.59 235

pół godziny. Obawiałam się trochę czy domownicy zjedzą zupę z rybą na szczęście moje wątpliwości szybko się rozwiały. Zupa ledwo starczyła na dwa dni :) przepis odrobinę zmodyfikowałam, oryginał znalazłam w Smakołykach alergika . Zdjęcia niestety robiona przy zaokiennej ciemnicy :( Chowder 50 g masła (u nas klarowanego) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku, posiekany 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone(...)szczyptę skórki startej z cytryny posiekany koperek Cebule podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchew.  Zalewamy warzywa wodą, tak by je tylko przykryła. Lekko solimy, dodajemy ziele oraz liść laurowy. Dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodajemy pokrojone w kostkę ryby, śmietanę i gotujemy do momentu, aż mięso

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dorada z pieprzem cytrynowym i świeżym koperkiem z pieca 132

Przez czas jakiś analizowałam, z której strony rybę sfotografować. Od ogona, to tak jakoś dziwnie. Od głowy za to - nieco strasznie. No, bo nie ma, co się oszukiwać, że dorada do szczególnie przyjaznych wizualnie nie należy. Uznałam w końcu, że zestawię fotografie z obu stron. Jak coś - nie patrzcie ;) A teraz nieco o smaku. Dorada ma w sobie coś(...)zależności od osób siadających do posiłku ;)) - pęczek świeżego młodego kopru - pieprz cytrynowy - suszone i zmielone: natka pietruszki, cebula, czosnek, słodka papryka, kolendra, bazylia, korzeń lubczyka, tymianek, nasiona kopru, pieprz czarny, kozieradka lub , jeżeli nie mamy ochoty tworzyć własnej przyprawy, gotowa przyprawa do ryb - sól Przygotowanie: Z ryby usuwamy łuski, skrzela i oczy. Myjemy ją i osuszamy. Przyprawiamy własną mieszanką

Życie zamknięte w smaku
KREM Z KALAREPY. 240

Bez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie

W kuchni Karmel-itki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję