ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:66/167)

Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą 158

innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdorwa i bardzo orzezwiajaca. Jest wspanialym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a moze takze stanowic doskonala, lekka przekaske np. na lunch do pracy. Polecam! Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 ogórek wężowy 1 mała czerwona cebula pół puszki ciecierzycy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki posikanej świeżej mięty

Codzienne Gotowanie
Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico 165

plaster obranego ananasa 1 mały pomidor 1/2 czerwonej cebuli ocet balsamiczny Przygotowanie: Sałatę lodową kriomy w paski, cebulę w półplasterki, a pomidora i ananasa w kostkę. Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym. Sałatkę można przygotować na grilla i podać jako dodatek - salsę do ryb czy mięsa

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą 296

Bardzo prosta i bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem w roli głównej. Świetna na kolację, czy lunch do pracy. Zawsze szybko znika ze stołu :)  SKŁADNIKI 1

DefinicjaSmaku
Pasta z makreli 207

Najprostsza pasta do pieczywa. Nam kojarzy się z dzieciństwem i domem rodzinnym.     Składniki: -wędzona makrela -cebula -olej -pieprz Makrelę pozbawiamy skóry i ości. Dzielimy

Maminek kulinarny
Śledź po kaszubsku 232

Kolejny pomysł na takie śledzie ..znalazłam  tutaj . 6 filetów ze śledzia  2 cebule  słoiczek koncentratu pomidorowego 200g  ketchup pikantny (1 czubata łyżka

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z łososiem 141

chyba każdy . Dzisiaj czas na kolejną sałatkę , tym razem z moim ulubionym łososiem, delikatną i  lekką rybą . Przygotowanie jej zajmuje przysłowiowe - 5 minut. składniki na 2 porcje łosoś z puszki 2 pomidory 2 ogórki 3 liście sałaty lodowej 1 czerwona cebula odrobina oliwy z oliwek sól i pieprz przepis Pomidory , ogórki  i cebulę kroimy  w  kostkę

Smakowite Dania
Pstrąg w sosie winnym z zieloną natką 104

Składniki: 2 większe pstrągi 80g masła 100ml białego półwytrawnego wina  100ml bulionu warzywnego 2 cebule ząbek czosnku sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Masło

Gaździnka warzy
Kolorowa salatka śledziowa 216

Wielki Post.Nie moze w tym czasie zabraknac oczywiscie sledzi.Przepisow na potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce czas,by skladniki sie wzajemnie przemacerowaly.Skladniki:500 g filetow sledziowych3

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hekele 182

Hekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z 

Smakowity Blog Kulinarny
Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem. 178

Składniki na placki: 6 dużych ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki ½  cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej

Kulinarny karnet Christophera
Tymiankowy dorsz prawie po grecku 177

mrożę. Potem jedna część jest jako drugie danie a druga często zostaje wykorzystana do zrobienia ryby po grecku. Nie zawsze jest to wersja tradycyjna - modyfikuję ja by uzyskać nowy smaczek. Dziś doprawiłam świeżym tymiankiem a z warzyw użyłam tylko cebuli i marchewki.                             Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Surówka z kapusty kiszonej 215

Idealna na tą porę roku surówka z kapusty kiszonej do obiadu. U nas dzisiaj była do panierowanej ryby i ziemniaków. Sprawdziła się idealnie , a dodatek oleju arganowego podbił tylko smak kiszonej kapusty. Składniki :* 2 spore garście kapusty kiszonej* pół marchewki* mała cebula* łyżka cukru* szczypta soli* 2 łyżki oleju arganowego Przygotowanie :Kapustę odcisnąć i posiekać. Dodać startą na tarce marchewkę

Magiczne Życie Marty
Pasta z makreli z marchewką i zieleniną 242

kanapki wypastowane są niezwykle mile widziane. I na zagrychę ogóry małosolne - oj, jakie to dobre !Pasty z ryb można robić na różne sposoby. Dwa z nich już kiedyś pokazywałam - pasta makrelowa z jajkiem i kiszonym ogórkiem i pasta z makreli z cebulą i ketchupem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
RYBA PO GRECKU 128

Rybę po grecku   można jeść na ciepło lub na zimno. Na co dzień lub od święta. 8 płatów filetów z mintaja usmażyłam na patelni. Można je obtoczyć w mące lub w bułce tartej z jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach(...)minut. Na koniec dodałam pół słoiczka  koncentratu pomidorowego i wymieszałam.      Jak ktoś lubi może dodać sok z połowy cytryny.    Ułożyłam rybę na półmisku i obłożyłam warzywami. Danie pyszne i zdrowe.     Smacznego

potrawyregionalne
Tosty z wędzoną rybą na pierzynce z dyni 201

Pełnoziarniste tosty, wspaniale chrupiące, z wędzoną, pyszną sielawą. Jako dodatek do suszonej dyni, wymieszanej z ziarnistym serkiem i skarmelizowaną cebulą i świeżym szczypiorkiem. Aż do pierwszego ugryzienia nie dało się przewidzieć, jak będą smakować. Jak wspaniale będą smakować... To była nasza wczorajsza kolacja. A dziś przed śniadaniem przywitał nas huragan z lodu, wiatru i deszczu, który padał niemal poziomo(...)drobnego lodu pokrywała prawie pół podłogi. Zima idzie... :) Skłdniki: 5-6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego masło do posmarowania chleba i 1 łyżka do podsmażenia warzyw wędzonej sielawy lub innej ryby (ale sielawa ma mięso wyjątkowo smaczne i zwarte) 1 mozzarella 125 g 120g dyni (ja miałam dynię piżmową - butternut) 2 duże łyżki serka wiejskiego, dokładnie odsączonego na ręczniku kuchennym

Kuchnia Prezydentowej
Ekspresowa Pasta z Makreli z Puszki 148

jadam :) Lubię twaróg i wszelkiego rodzaju pasty. Postanowiłam pójść na łatwiznę, uciec w minimalizm składników. Cebula? Owszem lubię, świetnie by się nadawała, ale tego dnia szłam do pracy,a cebulą wiadomo jak jest, więc ją pominęłam. Za to wrzuciłam zalegającą w lodówce rukolę. Co dała rukola? Lekką ostrość. Smakowało bardzo. Ile czasu potrzebujemy? Chwilę, dosłownie kilka minut. Poziom trudności? Zerowy(...)sosem pomidorowym oraz rukolę. Wszystko razem zmiksowałam na gładką masę. Na końcu spróbowałam ją i doprawiłam do maku solą i pieprzem. Nie były to duże ilości tych przypraw, gdyż ryba z puszki miała już swój własny smak, a rukola nadała ostrości. Pozostało tylko pastę przełożyć do miseczki i nakładać na pieczywo. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Łosoś na parze 173

Aktualnie jestem po operacji (usunięcie woreczka żółciowego) i muszę utrzymywać dietę (nie można jeść dań ciężkostrawnych, czosnku, cebuli, pieczonego mięsa itp.). Ale kto powiedział, że jedzenie na diecie nie może smakować? Po jedzeniu na okrągło gotowanego kurczaka, byłam zachwycona tym, jak wspaniale smakuje łosoś zrobiony na parze. I taką propozycję obiadu chcę Wam przedstawić: łosoś gotowany na parze z ziołami(...)zioła prowansalskie WYKONANIE: Filet z łososia umyć, przełożyć do głębszego talerza lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć na łososia, a pozostałe pół pokroić w  krążki i ułożyć na rybie. Całość owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu ryby z lodówki poobracać ją w cytrynie, tak żeby była nią dobrze nasączona. Następnie posypać pieprzem

Passions hobbies life
Ryba po grecku 147

jest przygotować ją dzień wcześniej przed konsumpcją, aby wszystkie smaki (ryba i warzywna pierzynka) przegryzły się. Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja, pangi itp.) ok. 4 łyżek mąki sól olej do smażenia „Sos grecki”: 4 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały 3 cebule ok. 200 g koncentratu pomidorowego ok. 3-4 łyżki oleju(...)wystudzenia. Warzywa (marchew, pietruszki i seler) ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy na pół, a następnie na dość cienkie półplasterki. Do rondla wlewamy olej, rozgrzewamy go i wrzucamy cebulę. Podsmażamy, aż stanie się szklista. Następnie dokładamy starte na tarce warzywa, dolewamy wodę, listki laurowe i ziela angielskie oraz pieprz, sól i paprykę. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy ogień i dusimy dopóki

MyCookBook.pl
Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms 213

białego, wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30-36% sól, pieprz posiekana pietruszka do podania Składniki na rybę: 600 g filetów z dorady, umyte i osuszone sól, pieprz 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle podsmaż do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem, dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Wlej wino, poczekaj aż odparuje po czym wlej

karmelowy
Sałatka z surimi z olejem sezamowym 179

paluszki krabowe ( crab sticks ). Nazwa pochodzi z języka japońskiego すり身 ( surimi dosłownie: „mielona ryba”). Sałatka z surimi z olejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna) - 1 cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku - 6 jaj ugotowanych na twardo - jasna część pora - 2 garście żurawiny suszonej

mojewypiekiinietylko
Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi 116

cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie. (Źródło http://www.abcukraina.pl) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaja 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody Składniki na farsz: 30 dag wędliny 1 cebula 30 dag mięsa sól, pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i cienko rozwałkować

Tradycyjna Kuchnia
Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem. 195

Młode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw

Kuchnia Beaty
Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek do grillowanych mięs. 509

pragnę podzielić się z Wami szybką i smaczną sałatką , która doskonale pasuje do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb. A przy tym dzięki dodania dużej ilości koperku, pachnie niesamowicie wiosennie. Polecam :) Składniki - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jajka - 6 ogórków kiszonych - 1 cebula - duży pęczek koperku - majonez - sól, pieprz Wykonanie Ziemniaki gotuję w mundurkach, obieram, jajka gotuje na twardo. Ugotowane

Kuchnia z widokiem na ogród
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 161

rozmachem solą i oliwą w sprayu;) - lekkie i puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja i niebiańsko dobry creme brulee Teraz powinniście zapytać, czy to nie za dużo składników

KUCHARNIA
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 225

Sola jest chudą rybą, bardzo delikatną w smaku o apetycznym białym mięsie. Zwana jest także złocicą europejską.Jest ona jedną z nawykwintniejszych ryb morskich.Dziś serwuję ją z pikantnym sosem paprykowym, który wspaniale współgra z jej delikatnością oraz brokułami.Składniki:filety z soli (ja miałam mrożone)1 cebulasólpieprz białymąka2 jajkabułka tartaNa sos:łyżka masła2 serki topione o wyraźnym(...)smaku, ja dałam paprykowe2 łyżki śmietany jogurtowej 10%koperekWykonanie:Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem.Filety wyjmujemy

Walijskie Pichcenie
Świąteczni śledziożercy 235

mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik...  Misz Masz Śledź  3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory (plus 1 łyżka oliwy) 1 łyżka miodu garść rodzynek pieprz Śledzie wyjęłam i przepłukałam

bastalena