kminku½ łyżeczki mielonej kolendry¼ łyżeczki pieprzu cayenne¼ łyżeczki soli¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu2 wyciśnięte ząbki czosnkuPrzygotowanie: Aby przygotować sos w małym rondelku rozgrzejmy odrobinę oleju i podsmażmy na nim cebulę i czosnek do miękkości około 3 minuty. Następnie dodajmy pozostałe składniki i mieszając doprowadźmy wszystko do wrzenia. Całość duśmy na małym ogniu około 5 minut. Sos zdejmijmy z ognia(...)łososia posypmy solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewajmy grilla, naoliwmy dobrze ruszt żeby filety nie przywierały do rusztu. Grillujmy około 10-12 minut na każdy 2 cm grubości ryby. Grillowanego łososia podawać z przygotowanym wcześniej sosem. Łosoś polecamy grillować na deskach cedrowych. Łosoś z grilla w sosie barbecue is a post from: naRuszcie.plThe post Łosoś z grilla w sosie barbecue
naRuszcieodciśniętych) pół posiekanej małej cebuli łyżka koperku łyżka szczypiorku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów (można użyć też kaszki kukurydzianej) 1 jajko do obtoczenia kotletów ( ja nie użyłam) olej do smażenia Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej w mundurkach. Obrałam je ze skórki. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wsypałam natkę pietruszki. Rybę rozmroziłam. Do płaskiego garnka wlałam
potrawyregionalnedzień Karnawału. Dzień też potocznie jest nazywany śledzikiem, Podrzucam więc Wam kilka sposobów na tę pyszną rybę. Kliknijcie na tytuł przepisu na pod zdjęciem, a zostaniecie przekierowani na stronę z przepisem. Śledź po kaszubsku Domowe rolmopsy z papryką Śledź w oleju z cebulą Śledź po kaszubsku II Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Śledź wiejski Śledź w oleju
Kulinarne przygody Gatityłyżka jogurtu greckiego/naturalnego kilka kropel soku z cytryny pieprz Twaróg, jogurt, cebulę, łososia i sok z cytryny - zmiksować (najlepiej blenderem) na gładką masę. Całość doprawić pieprzem. (Sól jest zbędna, ponieważ sam łosoś jest słony.) (*) Można użyć dowolnej ryby wędzonej, ale należy pamiętać, że brzuszki z łososia mają swoją specyficzną i delikatną konsystencję. Deska widoczna na zdjęciu pochodzi
Di gotujelinię. SKŁADNIKI: Puszka Tuńczyka w Sosie Własnym 4 Ogórki Konserwowe 1 Cebula lub 3 Szalotki sól i pieprz 4 Łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odcedzam z wody, przekładam do miseczki. Cebulkę obieram, kroję w kostkę. Przekładam do ryby. Ogórki kroję w drobną kostkę. Wszystko ze sobą łączę. Do składników dodaję jogurt i przyprawy
Gotowanie Patkiłososiem, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybkie curry z łososiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki kurkumy
karmelowywiem czy macie podobnie jak Ja ale gdy mnie najdzie ochota na wędzoną rybę to już nie odpuści! ;) Ostatnio znów pojawiły się w mojej Biedronce wędzone trewale, więc przydały się do szybciej śniadaniowej sałatki kanapkowej. Co trzeba: - wędzony trewal - cebula - szczypiorek - łyżka masła Cebulę kroimy, rybkę rozdrabniamy. Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy ze sobą. Posypujemy szczypiorkiem. I włala
upichconamoja propozycja na letnie poranki i wieczory... Do grzanek, czy grillowanych mięs i ryb. Do czego tylko macie ochotę. Składniki podaję orientacyjnie, można zmieniać proporcje. Składniki: pół główki sałaty lodowej kilka moreli mały słoiczek czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 2/3 kostki fety Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki słodkiego sosu chili, szczypta
Czerwień i błękitsłabość do wina w połączeniu z warzywami i rybą. Próbowałam już kilkakrotnie i jestem zachwycona. Dziś propozycja podania łososia właśnie z dodatkiem wina. Lekki, przyjemny obiad. Składniki: 600 g filetu z łososia 1 szt cebula 1 szt por 3 łyżki suszonego koperku 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 szt białego wina 1 łyżka oleju
Pasja Smakupiekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut.Ryz basmati ugotuj do miękkości wg zaleceń na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedź i dodaj do niego 1 łyżeczkę masła, posiekaną drobno rukolę i kukurydzę, całość dobrze zmieszaj.Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podsmaż lekko. Dorzuć
Słodko-Słony Świat IlonyRyba na obiad ? Mintaj - jedna z bardziej popularnych ryb a jednocześnie bardzo smaczna. Zawiera niewiele tłuszczu, bogata w kwasy Omega3 dodatkowo przyśpiesza metabolizm i kapitalna jeśli ktoś szuka pomysłu na prosty i szybki obiad.Składniki : ( na 4 osoby ) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 20 dag ryżu (parboiled) 1 cytryna 500 ml bulionu 1 średnia cukinia(...)pomidory 3-4 filety z mintaja ( zależnie od wielkości) siekana natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie :Cebulę i czosnek drobno siekam po czym podsmażam na patelni na 1 łyżce oleju to szklistości. Wsypuję ryż, mieszam cały czas podsmażając, dodaję startą skórkę cytryny i po chwili zalewam bulionem.Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i duszę 10-15 minut
Mechanik w kuchninawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie. Leszcz pieczony z warzywami 2014-12-28 17:08:15 Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 600 g sprawionego leszcza – najlepiej podzielonego na dzwonka 2 średnie czerwone papryki biała część 1 średniego pora kilka konserwowych kolb kukurydzy 2 niezbyt duże czerwone cebule 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)cebula nabierze wówczas pełniejszej barwy. Por tniemy nieco ukośnie na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Duże kolby kukurydzy kroimy wzdłużnie na pół, mniejsze pozostawiamy takimi jakie są. W dużej misce mieszamy warzywa ze sobą oraz resztą soli. Jeżeli dodajemy olej – również z nim. Garść warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub teflonowej/ceramicznej brytfanny. Na nich kładziemy kawałki ryby, którą
Kulinarna Pokusadomowy sos, który doskonale nada się jako dodatek do ryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką miseczkę): 3-4 plastry ananasa (może być z zalewy) 1 większa lub 2 małe cebule 1 łyżka drobno posiekanej papryki czerwonej i zielonej 2 łyżki dobrej klasy(...)keczupu 1 (niepełna) łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia szczypta chili w płatkach sól, pieprz papryka słodka mielona Przygotowanie: Cebulę kroimy w pióra. Lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy ananasa i paprykę pokrojone w kostkę. Oprószamy pieprzem świeżo mielonym, solą i słodką papryką. Kiedy wszystkie składniki dobrze zmiękną dodajemy keczup i koncentrat. Proporcje keczupu i koncentratu dopasowujemy do własnych upodobań. Koncentrat
Kuchnia po mojemukońcu zajadają pstrąga ze smakiem:) Maż zaś, który nie przepada za rybami, brzęczy, że nie będzie jadł, ale - postawiony pod ścianą groźbą rozwodu - w końcu zjada rybę, bo nie ma chłopina wyjścia:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na dwie duże porcje):2 pstrągi patroszone2 łyżeczki masła2 ząbki czosnkusok z cytryny4 plasterki cytrynygałązki świeżego tymianku (może być suszony)sólświeżo zmielony pieprzDODATKOWO(...)WARZYWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę.Na blachę przełoż kawałki ziemniaków, cebuli, papryki oraz ząbki czosnku w łupinkach. Zalej całość lekko oliwą z oliwek (około
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki (dla 2 osób): 2 filety ze świeżej morskiej ryby dowolnego gatunku o zwięzłym , niezbyt tłustym mięsie 3 - 4 kulki szpinaku liściastego mrożonego 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany 12-18% 1-2 łyżki masła 3-4 łyżki tartego sera żółtego sól, pieprz szczypta Vegety kilka plasterków cebuli Przygotowanie: Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obkładamy plastrami cebuli(...)solą, pieprzem i startym drobno ząbkiem czosnku. Kiedy już jest miękki - ale nie rozgotowany dodajemy trzy łyżki śmietany. Zagotowujemy by odparować część płynu. Po ok 20 minutach pieczenia ryby wykładamy na nią szpinak i pieczemy kolejne 10 minut. Wystawiamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia do rozpuszczenia sera. Gotowe. Doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Mojemu Synowi bardzo smakuje
Kuchnia po mojemu