ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:67/167)

Ryba po grecku 126

jest przygotować ją dzień wcześniej przed konsumpcją, aby wszystkie smaki (ryba i warzywna pierzynka) przegryzły się. Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja, pangi itp.) ok. 4 łyżek mąki sól olej do smażenia „Sos grecki”: 4 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały 3 cebule ok. 200 g koncentratu pomidorowego ok. 3-4 łyżki oleju(...)wystudzenia. Warzywa (marchew, pietruszki i seler) ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy na pół, a następnie na dość cienkie półplasterki. Do rondla wlewamy olej, rozgrzewamy go i wrzucamy cebulę. Podsmażamy, aż stanie się szklista. Następnie dokładamy starte na tarce warzywa, dolewamy wodę, listki laurowe i ziela angielskie oraz pieprz, sól i paprykę. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy ogień i dusimy dopóki

MyCookBook.pl
Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms 192

białego, wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30-36% sól, pieprz posiekana pietruszka do podania Składniki na rybę: 600 g filetów z dorady, umyte i osuszone sól, pieprz 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle podsmaż do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem, dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Wlej wino, poczekaj aż odparuje po czym wlej

karmelowy
Sałatka z surimi z olejem sezamowym 162

paluszki krabowe ( crab sticks ). Nazwa pochodzi z języka japońskiego すり身 ( surimi dosłownie: „mielona ryba”). Sałatka z surimi z olejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna) - 1 cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku - 6 jaj ugotowanych na twardo - jasna część pora - 2 garście żurawiny suszonej

mojewypiekiinietylko
Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi 96

cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie. (Źródło http://www.abcukraina.pl) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaja 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody Składniki na farsz: 30 dag wędliny 1 cebula 30 dag mięsa sól, pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i cienko rozwałkować

Tradycyjna Kuchnia
Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem. 181

Młode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw

Kuchnia Beaty
Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek do grillowanych mięs. 490

pragnę podzielić się z Wami szybką i smaczną sałatką , która doskonale pasuje do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb. A przy tym dzięki dodania dużej ilości koperku, pachnie niesamowicie wiosennie. Polecam :) Składniki - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jajka - 6 ogórków kiszonych - 1 cebula - duży pęczek koperku - majonez - sól, pieprz Wykonanie Ziemniaki gotuję w mundurkach, obieram, jajka gotuje na twardo. Ugotowane

Kuchnia z widokiem na ogród
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 140

rozmachem solą i oliwą w sprayu;) - lekkie i puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja i niebiańsko dobry creme brulee Teraz powinniście zapytać, czy to nie za dużo składników

KUCHARNIA
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 204

Sola jest chudą rybą, bardzo delikatną w smaku o apetycznym białym mięsie. Zwana jest także złocicą europejską.Jest ona jedną z nawykwintniejszych ryb morskich.Dziś serwuję ją z pikantnym sosem paprykowym, który wspaniale współgra z jej delikatnością oraz brokułami.Składniki:filety z soli (ja miałam mrożone)1 cebulasólpieprz białymąka2 jajkabułka tartaNa sos:łyżka masła2 serki topione o wyraźnym(...)smaku, ja dałam paprykowe2 łyżki śmietany jogurtowej 10%koperekWykonanie:Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem.Filety wyjmujemy

Walijskie Pichcenie
Świąteczni śledziożercy 217

mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik...  Misz Masz Śledź  3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory (plus 1 łyżka oliwy) 1 łyżka miodu garść rodzynek pieprz Śledzie wyjęłam i przepłukałam

bastalena
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 180

cieście francuskim, które jest dość tłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli - 150 g szynki wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę,  dusimy(...)zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną sokiem z limonki, solimy (pamiętajcie ciasto jest nie słone, więc ryba musi być mocno doprawiona). Możemy posypać pieprzem cytrynowym. Proste, szybkie i smaczne! Pozdrawiam i zapraszam

SMYKWKUCHNI
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM 204

sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży koperek. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam majonez, jogurt i przyprawy. I tak powstała pyszna sałatka. Idealna na imprezy jak i kolację w rodzinnym gronie. Możecie oczywiście zamiast mięsa z rekina użyć innej - ulubionej wędzonej ryby. SMACZNEGO! Polecam również inne sałatki ziemniaczane. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM

potrawyregionalne
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 192

młokos? Nie powiem, gdy przyjechałam do Warszawy i stawiłam się w studio, strach mnie obleciał. A jak coś zepsuję,zrobię z siebie durnia? Ja nawet nie potrafię perfekcyjnie pokroić cebuli! Przejęłam się bardzo przydzielonemu mi zadaniu.Obawy moje, okazał się zupełnie nieuzasadnione.Ze względu na fakt, iż poruszam się po Polsce pociągami, byłam na Hożej już o 16. Warsztaty rozpoczynały się dopiero(...)roli mikrofonu jest urocze. fot.: Fairy Grzegorz pokazał kilka technik, potłumaczył nieco, pokazał jak filetować rybę, po czym omówił z nami menu i przydzieliłochotnikom wybrane przez nich stanowiska i dania, przy których później pracowali. Jurek Sobieniak też wtrącił, chociaż mało nie gadał.Chodziło o cebulę, a dokładniej o substancje, estry, które wydzielają się podczas jej krojenia. Słychać było

W kuchni Karmel-itki
Kurczak tikka masala 202

liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Ja garam masala najczęściej używam do przyprawienia ryb, zabija nieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień. Składniki ( 3 porcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka - 1 cebula - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki

Corner With Recipes
Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce 300

łyżeczki mąki 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 200 ml białego wytrawnego wina 150 ml bulionu rybnego lub warzywnego 250 ml śmietanki 36 % 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki. Przełóż rybę do rondelka, zalej ją wodą

karmelowy
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 187

szt.marchewki 1-2 szt. cebuli Śledzie umyłam, osuszyłam, przekroiłam na połowy  i jak wspomniałam wyjęłam z nich ości. Posypałam je solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też dodać do mąki wody. Mieszając powstanie gęste ciasto. Obtoczyłam w nim płaty śledziowe. i smażyłam  aż ryba się upiekła i zbrązowiała. Wyłożyłam(...)wodę. Wsypałam cukier i sól. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, gorczycę  i pokrojony w plasterki czosnek.     Dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę i plasterki cebuli.    Gotowałam, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i wlałam ocet. Ponownie zagotowałam. W czasie gdy zalewa się gotowała, włożyłam śledzie do słoików. Gorącą marynatą zalałam rybki. Gdy wystygły, wstawiłam

potrawyregionalne