Kolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki: 1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy
Niezły MłynekTen rodzaj sałatki przygotowałam z myślą o wigilii. Ale żeby nie było jakiejś przykrej niespodzianki, zrobiłam ją najpierw na próbę. Mnie smakowało bardzo. Mam nadzieję, że
Weekendy w domu i ogrodzie/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć wszystkie składniki. Dodaj musztardę i jogurt. 5. Dopraw pieprzem i odrobiną
Fiolka w kuchniwinny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba: Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej patelni ułożyć część masła
Plate of JoyFrancji gdzie często ją podają. Pewnie się zastanawiacie jak może smakować ryba z brzoskwinią , też tak się zastanawiałam dopóki nie spróbowałam . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1Puszka brzoskwiń 2 Puszki tuńczyka 1 cebula 2 łyżeczki szczypiorku suszonego Majonez Pieprz , sól do smaku Pomidorki koktajlowe
Sama słodycz i szczypta chiliooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji zrezygnowałam)) Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej
Kitchens AlphabetDzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim pasta z makreli i białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna
Kulinarne przygody Gatitydobrze możemy ugotować do niego młode ziemniaczki czy ryż. Składniki: 4 filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka
Poezja smakupół godziny. Obawiałam się trochę czy domownicy zjedzą zupę z rybą na szczęście moje wątpliwości szybko się rozwiały. Zupa ledwo starczyła na dwa dni :) przepis odrobinę zmodyfikowałam, oryginał znalazłam w Smakołykach alergika . Zdjęcia niestety robiona przy zaokiennej ciemnicy :( Chowder 50 g masła (u nas klarowanego) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku, posiekany 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone(...)szczyptę skórki startej z cytryny posiekany koperek Cebule podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchew. Zalewamy warzywa wodą, tak by je tylko przykryła. Lekko solimy, dodajemy ziele oraz liść laurowy. Dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodajemy pokrojone w kostkę ryby, śmietanę i gotujemy do momentu, aż mięso
Dzieje kuchennej WiewióryPrzez czas jakiś analizowałam, z której strony rybę sfotografować. Od ogona, to tak jakoś dziwnie. Od głowy za to - nieco strasznie. No, bo nie ma, co się oszukiwać, że dorada do szczególnie przyjaznych wizualnie nie należy. Uznałam w końcu, że zestawię fotografie z obu stron. Jak coś - nie patrzcie ;) A teraz nieco o smaku. Dorada ma w sobie coś(...)zależności od osób siadających do posiłku ;)) - pęczek świeżego młodego kopru - pieprz cytrynowy - suszone i zmielone: natka pietruszki, cebula, czosnek, słodka papryka, kolendra, bazylia, korzeń lubczyka, tymianek, nasiona kopru, pieprz czarny, kozieradka lub , jeżeli nie mamy ochoty tworzyć własnej przyprawy, gotowa przyprawa do ryb - sól Przygotowanie: Z ryby usuwamy łuski, skrzela i oczy. Myjemy ją i osuszamy. Przyprawiamy własną mieszanką
Życie zamknięte w smakuBez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie
W kuchni Karmel-itkimarchewka 1 pietruszka 1 plaster selera 1 cebula 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie. Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej w wanience do ryb. Rybę wkładamy do zimnego wywaru powoli doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu
Kulinarny karnet ChristopheraPilaw to potrawa przygotowywana z ryżu, warzyw jak i mięsa. W oryginalnych przepisach używa się baraniny lub mięsa z ryb, a całe danie jest dosyć ostre w smaku. Do tego dania użyłam mięsa wieprzowo-wołowego, które idealnie skomponowało się z ugotowanym ryżem, marchewką i kukurydzą. Ponadto pilaw to pomysł na szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki(...)porcję dla 4 osób: 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego niepełna szklanka surowego ryżu 2 szklanki wody* 2 średniej wielkości marchewki 1 cebula 1 puszka kukurydzy sól, pieprz papryka ostra curry olej Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do garnka/patelni wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz marchewkę
UgotowaćRiesling d’Alsace jest uważany za jedno z najlepszych białych win na świecie. Wytrawne i eleganckie, o delikatnym aromacie, oraz subtelnym, lecz zdecydowanym bukiecie, towarzyszy najbardziej wykwintnym potrawom z ryb i skorupiaków, z białego mięsa i wieprzowiny, dobrze współgra z kuchniami orientalnymi i różnorodnymi serami. Do makaronu z owocami morza wybrałam właśnie Riesling d’Alsace. Wydaje mi się, że dobrze(...)wpisie) Makaron z owocami morza Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu ( u mnie Linguine) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 20 koktajlowych pomidorków 600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice) łyżka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina ½ szklanki gorącego wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostki natka pietruszki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Na patelni rozgrzewamy
Mia Cucina Sofieta