ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:59/167)

Bakłażan z sardynkami w pomidorach – ekspresowy sos do makaronu 185

sardynki są podstawą tego szybkiego i bardzo sycącego sosu do makaronu. To mocno aromatyczne danie dzięki połączeniu drobnych wędzonych ryb, maślanego bakłażana i słodko-kwaśnych pomidorów. Bakłażana obrać cienko ze skórki i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kapary odsączyć z zalewy. W rondlu rozgrzać sporą porcję oleju, na mocno rozgrzanym tłuszczu usmażyć kostki

Karo in the Kitchen
Szczupak polska ryba na talerzu 149

szaszłyków ziemniaki pure natka pietruszki pęczek awokado łyżeczka kaparów łyżeczka zielonego pieprzu łyżeczka octu białego kosteczki zeszklonej cebuli do pure kilka filecików anchois Filet szczupaka umyj, natrzyj przyprawami. Przetnij wzdłuż na połowę aby uzyskać cztery paski ryby. Nadziej na patyczek do szaszłyków i odstaw do marynowania. Ugotuj ziemniaki, zrób z nich pure, dodaj drobno posiekaną pietruszkę

AZgotuj!
Pasta jajeczna + chlebki lniane Habżyki 198

skórę. Siemię lniane zawiera również dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9. Proporcjonalnie posiada ich nawet więcej niż ryby! Zawarta w naszych produktach sól morska jest źródłem biopierwiastków.  Dostępne są trzy wersję chlebków: siemie lniane i słonecznik cebula i czosnek pomidor i bazylia Swoje testowanie zaczęłam od chlebka z pomidorami i bazylią, do którego przygotowałam ekspresową domową pastę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ryba po grecku 129

dania,nam najbardziej smakuje  ryba smazona w panierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 4 porcje:2 duze platy-filety dorsza ze skora4 marchewki1 pietruszka1 maly seler1 spora cebula 1/2 pora2 listki laurowe4-5 ziaren ziela angielskiego 1 lyzeczka soli2 spore szczypty cukru1 lyzka octupieprz ,slodka paparyka150(...)przypraw:sol,cukier, ocet i koncentrat pomidorowy.W miedzyczasie rybe  obtoczyc w jajku,bulce tartej i usmazyc z obu stron na zloty kolor.Ulozyc w sosie i podgrzac razem,by ryba przeszla smakiem warzyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem 171

małży, 200 g wędzonego pikantnego chorizo, 2 nogi z kurczaka, 1 duża cebula, 1 żółtka papryka, 200 ml białego wytrawnego wina, 400 ml bulionu, 350 ml ryżu krótko ziarnistego, 240 g groszku konserwowego ( puszka 400 ml) 2 łyżeczki przyprawy do ryb – NOMU, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić(...)otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski. Chorizo pokroić w plasterki. Do żeliwnego naczynia wlać oliwę i wrzucić chorizo. Podsmażyć. Chorizo przełożyć do miski, a do garnka włożyć kawałki kurczaka

królestwo garów
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 214

pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą(...)robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Ryba w sosie słodko kwaśnym 174

pasuję do ryżu. Świetny pomysł na obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację. Składniki : * 4-5 filetów z dorsza * jajko * bułka tarta * sok z cytryny * sól , pieprz     Sos słodko kwaśny : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego  * papryka zielona , czerwona * mała marchewka * kostki ananasa z puszki(...)łyżki cukru * 3 łyżki octu balsamicznego * 3 łyżki ketchupu pikantnego * 2 łyżki mąki ziemniaczanej   Przygotowanie : Sos : Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę , wrzucamy pokrojone papryki oraz marchewkę w słupki. Dodajemy 3 łyżki ananasa z puszki oraz cukier i ocet. Mieszamy i dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy

Magiczne Życie Marty
Faszerowana dorada pieczona na cukinii 200

małe jajko 1 szklanka śmietany 18% 1 cukinia sól, pieprz Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowane brokuły. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, wymieszać z brokułami, serem i natką pietruszki. Ryby umyć, osuszyć. Jeżeli mamy rybę w całości należy naciąć ją na wysokości brzucha i wypatroszyć. Na jednym

Moja Galeria Smaku
Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 188

dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g  skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę  skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę  sól  cytrynowy pieprz  kalafior (lub brokuła, marchew) w zależności od upodobań zielony sos  ok 600 ml 2 łyżki masła  1 czubatą łyżkę mąki 1 małą cebulę  ok 250 ml zimnego mleka(...)Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło podgrzać, zeszklić cebulę, dodać łyżkę mąki, smażyć ciągle mieszając. Stopniowo dodawać zimne mleko. Sos powinien być gładki i bez grudek. Dodajemy liść laurowy. Do sosu dodajemy mieszankę szpinaku oraz zioła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kilkoma kroplami cytryny.  Rybę oczyszczamy ze zbędnych ości (jeśli jest taka potrzeba) kroimy na większe kawałki

Basia w kuchni
śledzie z suszonymi grzybami 155

Składniki: 6 - 8 sztuk matiasów 2 garści suszonych podgrzybków 3 cebule sól, pieprz, olej Sposób wykonania: Suszone grzyby moczyłam przez całą noc, odcedziłam. Matiasy moczyłam przez

Darcia w kuchni
domowy paprykarz z makreli z groszkiem, marchewką... 180

Składniki: ryż 150 gram, kostka rosolowa 1 sztuka, cebula 3 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka mielona 2 łyżki, pieprz czarny mielony

W Mojej Kuchni Lubię
rolmopsy w zalewie octowej 199

Śledzie robię na święta i na imprezy Składniki - 6 filetów śledziowych - 1 cebula czerwona - 2 cebule białe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody

W królestwie smaków Beaty
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 184

Pyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję

Moja Delicja
Makaron wstążki z łososiem -tagliatelle con salmone 228

SKŁADNIKI200 g wędzonego łososia1 mała cebulanatka pietruszki3 łyżki oliwy z oliwek200 ml śmietany sojowej4 łyżki wódki500 g makaronu wstążkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo osolonej wrzącej wody wrzucić makaron. W

zielonacukinka
Tatar z łososia 296

Choć naturą tataru jest podanie go z żółtkiem, cebulą oraz ogórkiem to tatar z łososia w moim pomyśle idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu urodzinowym

Mechanik w kuchni
Flądra po toskańsku! / RYBA 204

sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki - czosnek przeciśnij przez praskę - rondel postaw na ogniu - rozpuść łyżkę masła + 2 łyżki(...)oliwy z oliwek - dodaj cebulę i czosnek duś pod przykryciem 12 minut, co jakiś czas mieszając - dodaj oliwki z zalewą (ok 90g-110g) - dodaj 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki - dopraw pieprzem i solą - posiekaj dymkę i listki bazyli, wykorzystaj je do dekoracji potrawy 3. ZIEMNIAKI ZAPIEKANE  - ziemniaki obierz i ponacinaj aby utworzyły harmonijkę - oprósz solą morską - w nacięcia powkładaj

SMYKWKUCHNI