ryba sola - 1000 przepisów (strona:29/67)

Szaszłyki z włoską gremolatą 166

idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki.Składniki gremolaty:2 cytryny - jedynie skórkaoliwa z oliwek3 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskaSkładniki na szaszłyki:2 piersi z kurczaka1 mała cukiniakilka pieczarek 1 duża paprykacebulaGremolata: natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce

Bon Appetit Małgorzaty
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 189

eksperymentować . Zapewniam że warto. Czas: 30 minut + marynowanie Składniki: filet z pstrąga ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą 3 świeże  gałązki rozmarynu 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła mąka do oprószenia 3 duże cebule 4 ziemniaki Pstrąga lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na połowie(...)łyżkę oleju z masłem. Wrzucić  rozmaryn i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku. Pstrąga smażyć na rumiano najpierw od strony bez  skórki -potem przewrócić . Wrzucić ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując  z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać  do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę

Buniabaje w kuchni
Pasta z tuńczyka 170

Jeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba...biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ lyżki majonezu

Anioły w kuchni
Sałatka śledziowa po meksykańsku 205

Osobiście uwielbiam jeść rybę w każdej postaci. Często robię rybne pasty i sałatki do pracy, bo po takim śniadaniu czuję się rewelacyjnie :-) Tym razem ryba w otoczeniu wielu dodatków z pikantnym akcentem. SKŁADNIKI 8-10 śledzi matiasów 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1/2 słoika papryki konserwowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Pomidory z puszki zblendować i przelać do cebuli. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, miód, koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem, chilli i niewielką ilością soli. Zagotować wszystko razem. Fasolę i kukurydzę przecedzić przez sitko i dodać do pozostałych składników. Gotować na wolnym ogniu 3-5 minut po czym wyłączyć palnik. Odsączoną paprykę pokroić w kostkę

Passions hobbies life
Pieczony pstrąg z muślinowym sosem oraz zielona sałatka ze szparagów i fasolki z pistacjowo-szałwiowym pesto 129

muślinowy:3 żółtka (w temperaturze pokojowej)sok z połowy cytrynypieprz białysól100 g masła200 ml śmietany kremówki (30%)Masło sklarować na patelni. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Następnie ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej aż do uzyskania piany. Do piany wlewać powoli masło dalej ubijając, aż uzyskamy gęsty sos. Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę ubić mikserem(...)fasolkę umyć i obrać. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Przygotować pesto z pistacji, szałwii, oliwy z oliwek i octu. Polać nim ugotowane szparagi i fasolkę. Podawać z rybą. Smacznego

Food Square
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1282

słone, wodę i mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Rano filety zamarynujemy – gotujemy wodę z łyżeczką ziaren gorczycy, potłuczonymi kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, cukrem, pieprzem i octem pod przykryciem, na małym ogniu przez 5-8 minut. Zalewę całkowicie(...)patelnię przecier pomidorowy i resztę naszykowanego oleju, dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz pod patelnią i dokładamy pokrojone w ćwierć plasterki kiszone ogórki. Dokładnie mieszamy, sprawdzamy czy cebula nie potrzebuje jeszcze soli, pieprzu albo cukru. W słoiku układamy warstwę cebuli z dodatkami, na nią warstwę śledzi, znowu warstwę cebuli, znowu warstwę śledzi, i tak do wykończenia składników. Całość lekko ugniatamy

Karo in the Kitchen
OCTOWE ROLMOPSY 152

się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne   Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula

Z Majeczką w kuchni
Moje pesto 142

warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy są jedną z najdłużej żyjących grup na świecie.Tradycyjne pesto (choć Liguryjczycy bronią swej sekretnej receptury) składa się z liści bazylii, czosnku, soli morskiej, oliwy

Gotowanie to kochanie
Śledzik po meksykańsku 129

składniki* 500 g śledzi małosolnych (mogą być też matiasy w oleju paczkowane)* 3/4 szklanki ketchupu pikantnego* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego* 3 łyżki oleju* 2-3 łyżeczki

Mix smaku
Sos majonezowy z ziołami 150

Zimny sos o wszechstronnym zastosowaniu: dobry do mięs, ryb , warzyw, kanapek  i sałat. Zainspirował mnie przepis z tej strony składniki 1/2 szklanki majonezu , najlepiej domowegoduża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon)2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6  malutkich korniszonów1 filet anchois posiekany (opcjonalnie)łyżka kaparówsólpieprzew nieco soku  z cytrynyprzygotowanieZioła, korniszony(...)kapary posiekać, dodać do majonezu. Wszystkie składniki wymieszać , doprawić solą i sokiem z cytryny  do smaku. Jeżeli używamy filecików anchois , muszą być bardzo dobrej jakości.Smacznego

Stare Gary
Dorsz w cieście 219

inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.Składniki: filety z dorsza 130 g mąki 20 g pokruszonych drożdży  130ml gazowanej wody mineralnej sól , pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek

Gorący kąsek
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 134

nleśników, na pewno nie dla osób nie przyswajających laktozy, ale muszę przyznać, zę bły bardzo dobre. A placek - olbrzym, jak to ocenił eM. "jak placek" ale ok. Chyba wolimy ryby :) A jeszcze ceny - placek 14, a 2 naleśniki z serem 7. Miło, co? :)Placek po CygańskuNaleśniki z serem białymPosiłek VIIPo jednym dniu odpoczynku od zamentu restauracji ( tego dnia zjedliśmy Zapiekane(...)najlepszy wybór - do tej pory uważa, że miał rację. Czas oczekiwania nie przekroczył 30 minut, cena jest tam przystępna, więc ocena po tych odwiedzinach to 6/6. Będziemy tam wracać.Sola na szpinakuKarmazynPosiłek VIIITym razem Karczma Dell'Opera, wcześniej byliśmy w barze. Nie wiem czy już wspominałam, ale Dell'Opera ma 3 placówki, dwie we Własdysławowie i jedną

Słodkie Przyjemności
CHLEB WIELKANOCNY. Debiut. 169

Zapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We

W kuchni Karmel-itki
Brokuł Zapiekany pod Parmezanem 233

Brokuła posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polałam sokiem z cytryny i kremówką, na wierzch starłam ser i posypałam po wierzchu. Na samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter, ale świetnie pasuje jako dodatek do ryby, czy drobiu

Blondynka Gotuje
Brzoskwinie nadziewane tuńczykiem 126

Zapraszam na pyszne brzoskwinie nadziewane tuńczykiem . Przepis na tą przystawkę dostałam od cioci z Francji gdzie często ją podają.    Pewnie się zastanawiacie jak może smakować ryba z brzoskwinią , też tak się zastanawiałam dopóki  nie spróbowałam .     Zapraszam do wypróbowania :)     Składniki :    1Puszka brzoskwiń 2 Puszki tuńczyka   1 cebula(...)Pieprz , sól do smaku Pomidorki koktajlowe do dekoracji Wykonanie : Tuńczyka odsączyć z wody lub oleju i delikatnie podusić widelcem, dodać drobno pokrojoną cebulkę,szczypiorek , przyprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać z 2 łyżkami majonezu. Nadziewać środek brzoskwinki. Udekorować majonezem i pomidorkami koktajlowymi . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili