ryba sola - 1000 przepisów (strona:29/67)

Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 155

nleśników, na pewno nie dla osób nie przyswajających laktozy, ale muszę przyznać, zę bły bardzo dobre. A placek - olbrzym, jak to ocenił eM. "jak placek" ale ok. Chyba wolimy ryby :) A jeszcze ceny - placek 14, a 2 naleśniki z serem 7. Miło, co? :)Placek po CygańskuNaleśniki z serem białymPosiłek VIIPo jednym dniu odpoczynku od zamentu restauracji ( tego dnia zjedliśmy Zapiekane(...)najlepszy wybór - do tej pory uważa, że miał rację. Czas oczekiwania nie przekroczył 30 minut, cena jest tam przystępna, więc ocena po tych odwiedzinach to 6/6. Będziemy tam wracać.Sola na szpinakuKarmazynPosiłek VIIITym razem Karczma Dell'Opera, wcześniej byliśmy w barze. Nie wiem czy już wspominałam, ale Dell'Opera ma 3 placówki, dwie we Własdysławowie i jedną

Słodkie Przyjemności
CHLEB WIELKANOCNY. Debiut. 190

Zapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We

W kuchni Karmel-itki
Brokuł Zapiekany pod Parmezanem 263

Brokuła posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polałam sokiem z cytryny i kremówką, na wierzch starłam ser i posypałam po wierzchu. Na samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter, ale świetnie pasuje jako dodatek do ryby, czy drobiu

Blondynka Gotuje
Brzoskwinie nadziewane tuńczykiem 157

Zapraszam na pyszne brzoskwinie nadziewane tuńczykiem . Przepis na tą przystawkę dostałam od cioci z Francji gdzie często ją podają.    Pewnie się zastanawiacie jak może smakować ryba z brzoskwinią , też tak się zastanawiałam dopóki  nie spróbowałam .     Zapraszam do wypróbowania :)     Składniki :    1Puszka brzoskwiń 2 Puszki tuńczyka   1 cebula(...)Pieprz , sól do smaku Pomidorki koktajlowe do dekoracji Wykonanie : Tuńczyka odsączyć z wody lub oleju i delikatnie podusić widelcem, dodać drobno pokrojoną cebulkę,szczypiorek , przyprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać z 2 łyżkami majonezu. Nadziewać środek brzoskwinki. Udekorować majonezem i pomidorkami koktajlowymi . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 191

biala ryba)2 garscie lubczyku2 garscie melisy cytrynowej2 zabki czosnku50 g orzechow wloskich4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,solWykonanie:Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Ziola posiekac,czosnek drobno pokroic,orzechy rowniez i rozdrobnic badz w mozdziezu,badz w malym rozdrabniaczu elektrycznym.Na koniec zmmiksowac z oliwa.Doprawic sola

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bliny z łososiem 147

ryby, a nie te strzępy na tackach – zobaczycie różnicę w smaku. Dziś proponuję bliny z łososiem, śmietaną chrzanową i czarnuszką. Składniki: 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 300 g mąki pszennej 150 g mąki gryczanej 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 żółtka (białka możecie użyć do bezy lub gofrów) 2 łyżki roztopionego masła łyżka czarnuszki łyżeczka soli kilka

ladykitchen
schabowe z czosnkiem niedźwiedzim na ostro i solą guerande... 174

nabieranie soli łyżeczką - pojemność: 200 gram SÓL MORSKA GUERANDE wzbogaca wszystkie dania, szczególnie owoce morza, steki i pozostała cała gama dań kuchni francuskiejczosnek niedźwiedzi Royal Brand: produkt naturalny - właściwości: ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega miażdżycy - zastosowanie: można dodawać do zup, sałatek i marynować w oliwie i np. do kotletów, ryb smażonych - opakowanie

W Mojej Kuchni Lubię
Karp w zalewie octowo-pomidorowej 399

sama ryba przejdzie aromatem tej zalewy. Przepis dodaje do dwóch akcji: Świąteczna rybka i Wigilia 2014 . Składniki 4-5 dzwonków z karpia 2 małe cebule sól, pieprz olej mąka pszenna zalewa 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Dzwonki z karpia umyć, osuszyć i przyprawić (solą oraz

Ugotować
Łosoś w chrupiącej panierce 229

   Soczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu.     Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z

Maminek kulinarny
Sałatka na ciepło z dorszem i cukinią 164

Składniki na 2 porcje: 200 g dorsza (filet) lub innej białej ryby 3 garści porwanej salaty lodowej kilka zielonych oliwek (opcjonalnie) 2 suszone pomidory z oliwy 1 mała cukinia 3-5 łyżek oliwy z oliwek(...)łyżka soku z cytryny Wykonanie: Cukinię kroimy na półplasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę i smażymy, po czym doprawiamy solą i pieprzem ( musimy uważać aby dorsz się nie rozpadł). Cukinia musi być al dente Na talerzu układamy sałatę, na nią kładziemy usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone

IMPRESJA SMAKU
Penne z wędzoną makrelą 229

ryby z pomidorami i jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ(składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty- pół wędzonej makreli- por (biała część)- pomidorki koktajlowe (6 sztuk)- jogurt naturalny (2 łyżki)- sól, pieprz, koperek Makaron zagotować. Pora pokroić w plasterki i przesmażyć z odrobiną oleju i soli

Zgrabne Gotowanie
"Kilka" słów o czereśni. 286

rybach, a także witamin z grupy B, A, C i K. Ostatnio odkryto, że czereśnie zawierają kwas elagowy który podobno chroni przed nowotworami. Jeżeli myślicie, że to już wszystko to się mylicie. Owoce te oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają trawienie, no i to co w nich lubię najbardziej, podnoszą odporność. Dzięki zawartemu w nich potasowi, który usuwa nadmierną ilość soli

Słodkie Przyjemności
Udany kulinarny mariaż | Wyśmienite śledzie z rodzynkami w sosie chrzanowym 263

przypuszczenia, że nie jadam ryb, albo za nimi nie przepadam. Nic bardziej mylnego! Uwielbiam ryby!  I nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, dlaczego na próżno szukać przepisów z rybami na moim blogu. Już nadrabiam to skandaliczne zaniedbanie i podaję 1 z moich ulubionych przepisów na śledzie. SKŁADNIKI 4-6 śledzi  a'la matias  3-4 jajka ugotowane(...)twardo spora garść rodzynek 2-3 łyżki chrzanu mielony pieprz gęsty jogurt lub śmietana majonez cukier (opcjonalnie) WYKONANIE Filety moczymy w mleku lub wodzie do momentu, aż stracą nadmiar soli. Wrzącą wodą zalewamy rodzynki. Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na talerzu. Kroimy jajka i posypujemy nimi śledzie. Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt

Zofiana
SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA 7052

białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość.  Fajnie komponuje się z mięsem, ale pasuje także i np. do smażonej ryby. Staram się ją przyrządzać jak najczęściej, szczególnie jesienią i zimą, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin.  Składniki: białe czę ści z 2 porów 2 marchewki 4 rzodkiewki 1 nieduże jabłko(...)szczypta cukru śmietana 12% koperek Wykonanie:  Por myjemy dokładnie i kroimy w paseczki. Marchew, jabłko i rzodkiewkę ścieramy na oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy śmietanę (ja dodałam 2 łyżki). Jeśli nie liczymy kalorii możemy łyżkę śmietany zamienić na łyżkę majonezu. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na pół godziny

Walijskie Pichcenie