Sandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco(...)łyżka posiekanego koperku Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem Instrukcje Mięso z sandacza kroimy na kilka kawałków i nacieramy połową przypraw – kolendry, gorczycy, białego pieprzu i soli. Odstawiamy na kilka(naście) minut. Kurki dokładnie opłukujemy z zanieczyszczeń. Duże okazy kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni z wysokim rantem lub w rondlu z nieprzywierającą powłoką, na dość silnym
Kulinarna PokusaSkładniki:4 filety z dorsza,400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)ser feta2 ząbki czosnkusól, pieprz2 łyżki oliwy2 łyżki orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Szpinak przesmażamy na 2
Smakowity Blog KulinarnyTemperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już
W kuchni Karmel-itkiGrecki dip czyli nasz sosik o wdzięcznej nazwie tzatziki stał się od pewnego czasu popularnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Oczywiście można go wykorzystywać także do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej.Składniki:1 zielony ogórekop. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy nie trzymamy(...)lodówce)sólpieprz1 ząbek posiekanego czosnkuodrobina soku z cytrynyWykonanie:Ogórek zielony kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce na oczkach. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na pół godziny, aby ogórki puściły sok. Jogurt solimy, pieprzymy i mieszamy z czosnkiem.Dodajemy kilka kropli soku z cytryny (do smaku) oraz odciśnięte ogórki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem
Walijskie Pichcenieminut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy na kolejne 10 minut, nie zdejmując pokrywki. W czasie gdy ryż się gotuje przygotowujemy mieszaninę octu, cukru i soli. Do małego garnka dajemy ocet, cukier i sól. Podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia. 3. Przyprawianie ryżu Po 10 minutach od zestawienia ryżu z ognia(...)sushi (przygotowany jak powyżej) matę bambusową do rolowania ostry nóż liście nori- prasowane algi wasabi- zielony, bardzo ostry chrzan marynowany imbir sos sojowy no i oczywiście zawartość rolek (ryby, surimi, ogórek, awokado itd) Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy na odpowiednie porcje. Rozkładamy
Smakowity Blog KulinarnySurówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w domu, nie wyobrażamy sobie obiadu z rybką, właśnie bez takiego dodatku, który stanowi jego idealne uzupełnienie. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 nieduża cebula 3-4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz(...)smaku 1 płaska łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Kapustę lekko pokroić. dodać marchew startą na grubej tarce i cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Wymieszać. Doprawić olejem, pieprzem , solą i koniecznie cukrem. Jeszcze raz wymieszać i można podawać. Smacznego
Gosia gotujeKolejny przepis na błyskawiczny obiad. Ryba jest gotowa po 15 minutach, wystarczy w tym czasie ugotować np ryż i pyszne danie możemy podawać. Dobrym dodatkiem będą guacamole np z tego przepisu.Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki500 g filet z łososia, przekroić na 2 kawałki1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka mielonego kminu1/4 łyżeczki chili w proszkuSól(...)pieprzprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 210 stopni C.Natrzeć łososia oliwą z oliwek i doprawić kminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Umieścić łososia, skórą do dołu na blaszce lub patelni żeliwnej. Wstawić do piekarnika.Piec aż łosoś będzie gotowy przez około 12 do 15 minut.Podawać łososia z limonką i kolendrą
Stare Garyzdrowego rozsądku i wolę ograniczyć ilość niż unikać smacznych potraw. Wielki ukłon w tym miejscu dla osób na rygorystycznych dietach - ja nie mam tak silnej woli.Wędzona makrela to ryba tłusta, a więc i kaloryczna. Jest jednak smaczna i idealna na wszelkiego rodzaju pasty czy sałatki. Na jedną z takich sałatek zapraszam Was dzisiaj.Potrzebujemy:średnią wędzoną makrelę,średnią cebulę,pół(...)ości i lekko przesiekać nożem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem.Ja podałam sałatkę z bagietką z masłem :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennarównież taki czas zapiekania) 6 niewielkich ziemniaków dobrej jakości masło cytryna przyprawy: sól morska, świeżo mielony, kolorowy pieprz, suszony tymianek) Mój łosoś niestety posiadał ości, a ja nie zjem ryby, która ma ości. Jest jednak na to prosty sposób. Ości w łososiu są dość chętne do współpracy. Wystarczy pęseta i chwila cierpliwości. Palcami można łatwo wyczuć wszystkie ości, później należy(...)zajmuje dużo czasu, a uważam, że warto się tym zająć. Następnie każdy filet z łososia układamy na sporym kwadracie skropionej oliwą aluminiowej folii spożywczej (takiej do zapiekania), oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy na bok (można do lodówki). Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Każdą połówkę nacinamy głęboko w poprzek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, również oprószamy solą
Ratunku obiadpiramidy (na dole). 4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. 5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. 6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. 8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. 9. Ograniczaj(...)mleka codziennie, z czego część należy zastąpić produktami mlecznymi, takimi jak: kefir, jogurt, maślanka, sery. Zalecane jest spożywanie odtłuszczonego mleka i produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości soli (kefir, kwaśne mleko, jogurty i sery).” 4 „Tę samą ilość wapnia co szklanka mleka zawierają: · 3 -2 cienkie plasterki sera żółtego
Atlas SmakówŚwięto Trzech Króli.Odwiedziła mnie najukochańsza osoba w moim życiu,cudowna kobieta, wspaniała kucharka i niesamowita "ciocia dobra rada".Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym
W kuchni Karmel-itkiKolejna propozycja na wigilijny stół. Tym razem śledzie w cytrusowej marynacie. Pyszne, świeże, delikatne. Polecam! Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju skórka otarta
Mango PapajaŚwietna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian Tartę z cukinią i pomidorami
Gosia gotujezawinięte są w arkusz z glonów nori i otacza je ryż. Zewnętrzna warstwa ryżu jest posypywana sezamem lub czarnuszką. Nigiri-zushi - są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza lub warzyw. Często nigiri jest owinięte cienkim paskiem nori. Więc jak już wstępnie wiemy co i jak, to zabieramy się do pracy, bo trochę nam się zejdzie :). Sushi(...)przyprawy do upieczenia łososia) -marynowany imbir -sos sojowy -cukier -1 łyżka octu PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy łososia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy estragonem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym polanym oliwą z oliwek. Pieczemy 20-30 min pod przykryciem w temperaturze 180 stopni
Zainspiruj się kuchniąulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków(...)Smażenie : 10 min. • 500 g szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia Sól 125 g mąki pszennej 1 żółtko jajka 1 szczypta soli 15 cl lodowatej wody Kilka kostek lodu Szparagi umyj i osusz, odetnij twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je, zielonych szparagów nie trzeba obierać. Zagotuj osoloną wodę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCzas przygotowania: ok.45 minutSkładniki:4-6 porcji 800g filetów z białej ryby bez skóry i ości 3 łyżki posiekanej cebulki dymki 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku połowa namoczonej bułki pszennej w mleku (moczyć ok. pół godziny) 1 jajo sól, pieprz mąka lub bułka tarta do obtoczenia olej cytryna Wykonanie:Filety zmielić w maszynce(...)mięsa, dorzucić cebulkę, koperek, pietruszkę i również zmielić. Do zmielonej masy dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę, doprawić do smaku 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Mąkę lub bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej kotleciki. Rozgrzać olej i ułożyć
Gorący kąsek