ryba sola - 1000 przepisów (strona:26/67)

Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 178

jednej strony, delikatnie przełożyć kawałki ryby na drugą stronę i też obsmażyć. Ryba ma być lekko zbrązowiona. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przełożyć łososia do zupy ( np łyżką cedzakową). Gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać otartą skórkę cytrynową, doprawić śmietaną i jeżeli konieczne - solą. Podawać zupę posypaną szczypiorkiem. Smacznego

Stare Gary
Warzywna zapiekanka 167

smaruję olejem/oliwą i układam składniki tak jak na zdjęciu, posypuję solą, pieprzem i ziołami.Zapiekam 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C, wyjmuję posypuję serem i zapiekam jeszcze 15 – 20 min w 200 st. Wybornie smakuje z sosem czosnkowym z jogurtu. Do mięsa, ryby lub jako samodzielne danie

pieprzny smaczek
Dorsz z folii w maśle czosnkowym 257

maśle czosnkowym :)Tylko, że u mnie nie w wersji smażonej, a dużo zdrowszej- duszonej w folii.Polecam zamarynować rybę wcześniej, wtedy mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone.Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw), to po prostu gęba w niebie! ;)))* dorsz(...)czosnek- 2 ząbki* cytryna- sok z 1 szt. + kilka plasterków* sól, pieprz* koper- garśćNaczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Filety z dorsza umyć, osuszyć i pokroić, a następnie posolić solą oraz pieprzem z dwóch stron.Rybę przełożyć do naczynia i skropić sokiem z 1 cytryny, odstawić na min. godzinę do lodówki (krok ten można pominąć).W międzyczasie masło (wyciągnąć z lodówki

Kraina Miodem Płynąca
Złociste plaże = złocista sola 178

niedługo ryby i owoce morza będą stanowiły główny składnik mojej diety, toteż przygotowuję organizm na powrót do nadmorskich korzeni;)Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać w najbliższym czasie, bo, jak już pisałam, odkurzyłam jej książkę kucharską oraz, nieoczekiwanie, wpadłam w sklepie na sos Worcestershire!Składniki (2 porcje):1 jajoodrobina oliwy czosnkowejszczypta soli(...)pieprzukaszka kukurydziana do grubej panierki2 filety z soliolej kukurydziany do smażeniaNa zaostrzony sos tatarski:skórka i sok z połowy cytrynypół łyżeczki soli morskiej w płatkach bądź 1/4 łyżeczki soli zwykłejgęsta kwaśna śmietana (100 g)2 łyżeczki małych kaparów1 ogórek konserwowy lub 50 g korniszonów3 krążki (posiekane) papryczki jalapeno (ze słoika) - ja niestety ich nie znalazłam, więc zastąpiłam papryczkami

Gotowanie to kochanie
Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 206

ściereczką usunąć skórkę, z grubsza posiekać.Z płatów pstrąga usunąć skórę, rybę pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w pióra, rzodkiew i dynie w bardzo cienkie plastry. Udusić na maśle do miękkości (ok. 5 minut, warzywa powinny być spójne, nierozgotowane).W trakcie duszenia skropić winem, octem winnym, doprawić solą, cukrem i pieprzem.Przygotować pesto dyniowo-nasturcjowe: 1/3 uduszonej dyni zmiksować

SzczyptaSmaQ
Makaron cytrynowy z semoliny - jak go zrobić 224

smaku dodałam czarnej soli.Sól czarna jest to specjalny rodzaj soli bogatej w minerały:  wapnia, potasu, magnezu, sodu, jodu, żelaza. Jest to sól kamienna pochodzenia wulkanicznego, koloru różowo-szarego i ma charakterystyczny siarkowy posmak (smak ugotowanego jajka). Makaron cytrynowy jak dla mnie idealnie nadaję się do ryb, podkreśla ich smak. Tworzenie samemu makaronu - bezcenne :)SKŁADNIKI: przepis autorskisemolina

Basia w kuchni
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 198

mniej więcej 300g rybkę w całej swej krasie. Silnie doprawioną solą i czosnkiem i na pewno czymś jeszcze. Trzeba było na nią chwilkę czekać, ale nie wymagajmy, żeby naprawdę dobre danie, po którym czuć, że ktoś poświęcił mu należytą uwagę, pojawiało się na stole w 10 minut. Do ryby zapiekane ziemniaczki i świeża sałatka. Tu też chciałam zwrócić na coś

W kuchni wieczorem
Sushi z surimi, ogórkiem i awokado 201

zwyczajowym elementem tego dania, jednakże bardzo trudno dostać świeże ryby dobrej jakości. Dodatkowym atutem tego sushi jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży :) Ilość porcji: ok. 50 plasterków Składniki: 1,5 szklanki ryżu do sushi Zaprawa ryżowa: 7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru i szczypta soli 6 płatów nori ( zazwyczaj tyle jest w opakowaniu) 6 paluszków surimi

Kolizje Smaków
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 177

takie albo składniki takie ale brak ich w szafce… I chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne!Pstrąg pieczony – składniki:2 pstrągi2 łyżki masłakoperek (można użyć suszonego)sól, pieprz, cytrynaSos cytrusowo-miętowy:50 g masłapieprz kolorowy w ziarenkachskórka otarta(...)pomarańczy2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej)kilka listków mięty Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch łyżek masła, koperku, soli i pieprzu zrobiłam smarowidło.Pstrąga wysmarowałam smarowidłem w środku i włożyłam resztę koperku, ponacinałam na wierzchu i poukładałam plasterki cytryny i grudki smarowidła.Zawinęłam w folię i wstawiłam

UgotujmyTo.pl
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 208

chcemy uzyskać. Układamy rybę na folii i posypujemy przyprawami (zależnie od tego jak intensywny smak chcemy stworzyć. U nas "pierzynka" ostrości jest dość konkretna). Zawijamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (kontrolujemy stan "różowego") - góra-dół, termoobieg. /LENIWE Z BATATÓW: Przepis tutaj - KLIKNIJ . /BRUKSELKA: - brukselka, - odrobina soli, Gotujemy w osolonej wodzie(...)oprócz smaku. ŁOSOŚ! To dietetyczna, szybka wersja. Pieczemy go "na sucho" bez dodatku tłuszczu. Szczerze mówiąc taki właśnie smakuje nam najbardziej bo nic (prócz przypraw) nie zakłóca smaku ryby za którą szalejemy. Upieczony w ten sposób łosoś jest delikatny, rozpływający się w ustach. Mimo, że siedzi chwilkę w piekarniku, to na 100% wióry z niego nie polecą. Nie przesuszymy

Wypisz Wymaluj
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 232

włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec przez 20 minut.Sos porowy:Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku, w tym czasie przygotować sos porowy.Przekroić pora na pół, a następnie pokroić w talarki.Dusić pod przykryciem na rozgrzanym, sklarowanym maśle- do miękkości (około 7-8 minut)Wlać śmietanę (u mnie to 18%), doprawić solą oraz pieprzem, kiedy całość się zagotuje, zdjąć z palnika.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym 167

Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce. Rada. Jeżeli zamiast łososia użyjemy dorsza, to proponuję przesmażyć rybę z cebulką

Kulinarny karnet Christophera
Karnawałowy konkurs z Kikkoman i TABASCO® 163

przyprawa, która urozmaici mnóstwo potraw. Możemy go dodać do ryby, mięsa, sałatki, warzyw, dania głównego, a nawet deseru. I nie ma znaczenia czy nasze danie pochodzi z kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej, niemieckiej czy amerykańskiej. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest wytwarzany z 4 składników: ziaren soi i pszenicy, wody i soli. Do produkcji używa się wyłacznie ziarna

Kulinarne przygody Gatity
Fettucionne z łososiem i brokułem w sosie pomidorowo - śmietanowym 214

łososia i łososia z sosem pomidorowym, chwilę smażyłam, aby ryba nabrała temperatury. Następnie wyłożyłam do woka ugotowany makaron, wlałam kremówkę i podgrzewając wymieszałam wszystko, aby sos pomidorowo - śmietanowy zredukował się i obkleił dokładnie cały makaron. Na samym końcu dołożyłam koperek i włożyłam brokuły i ponownie przemieszałam wszystko. Doprawiłam danie solą i pierzem dopiero na talerzu, bo tu musiałam zgrać gusta

Blondynka Gotuje
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 225

zapachy smaki które kojarzą się z zapachem wigilii. Jak dla mnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję, ale ten sos co chwilę(...)gorzkawy posmak.- karmelizowaną marchew doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy do tego nasz marchewkowy sos- na wolnym ogniu dusimy do miękkości marchewki- w razie potrzeby doprawiamy pod nasze kubki smakowe- jeżeli sos na początku gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąćJeżeli chcemy ten sos wykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć

Basia w kuchni
Z serii DIY (do it yourself) :-P - przyprawa marokańska 258

marokańskiej (już niedługo w Restauracyjce Literackiej!), kurczaka bądź ryby po marokańsku;-)  Dostarcza naprawdę głębokich doznań smakowych;-) Przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli (u mnie najzdrowsza - czyli himalajska różowa) 1 łyżeczka

Restauracyjka Literacka

Proponowane wyszukiwania