ryba sola - 1000 przepisów (strona:26/67)

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 198

takie albo składniki takie ale brak ich w szafce… I chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne!Pstrąg pieczony – składniki:2 pstrągi2 łyżki masłakoperek (można użyć suszonego)sól, pieprz, cytrynaSos cytrusowo-miętowy:50 g masłapieprz kolorowy w ziarenkachskórka otarta(...)pomarańczy2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej)kilka listków mięty Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch łyżek masła, koperku, soli i pieprzu zrobiłam smarowidło.Pstrąga wysmarowałam smarowidłem w środku i włożyłam resztę koperku, ponacinałam na wierzchu i poukładałam plasterki cytryny i grudki smarowidła.Zawinęłam w folię i wstawiłam

UgotujmyTo.pl
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 224

chcemy uzyskać. Układamy rybę na folii i posypujemy przyprawami (zależnie od tego jak intensywny smak chcemy stworzyć. U nas "pierzynka" ostrości jest dość konkretna). Zawijamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (kontrolujemy stan "różowego") - góra-dół, termoobieg. /LENIWE Z BATATÓW: Przepis tutaj - KLIKNIJ . /BRUKSELKA: - brukselka, - odrobina soli, Gotujemy w osolonej wodzie(...)oprócz smaku. ŁOSOŚ! To dietetyczna, szybka wersja. Pieczemy go "na sucho" bez dodatku tłuszczu. Szczerze mówiąc taki właśnie smakuje nam najbardziej bo nic (prócz przypraw) nie zakłóca smaku ryby za którą szalejemy. Upieczony w ten sposób łosoś jest delikatny, rozpływający się w ustach. Mimo, że siedzi chwilkę w piekarniku, to na 100% wióry z niego nie polecą. Nie przesuszymy

Wypisz Wymaluj
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 246

włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec przez 20 minut.Sos porowy:Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku, w tym czasie przygotować sos porowy.Przekroić pora na pół, a następnie pokroić w talarki.Dusić pod przykryciem na rozgrzanym, sklarowanym maśle- do miękkości (około 7-8 minut)Wlać śmietanę (u mnie to 18%), doprawić solą oraz pieprzem, kiedy całość się zagotuje, zdjąć z palnika.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym 188

Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce. Rada. Jeżeli zamiast łososia użyjemy dorsza, to proponuję przesmażyć rybę z cebulką

Kulinarny karnet Christophera
Karnawałowy konkurs z Kikkoman i TABASCO® 177

przyprawa, która urozmaici mnóstwo potraw. Możemy go dodać do ryby, mięsa, sałatki, warzyw, dania głównego, a nawet deseru. I nie ma znaczenia czy nasze danie pochodzi z kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej, niemieckiej czy amerykańskiej. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest wytwarzany z 4 składników: ziaren soi i pszenicy, wody i soli. Do produkcji używa się wyłacznie ziarna

Kulinarne przygody Gatity
Fettucionne z łososiem i brokułem w sosie pomidorowo - śmietanowym 225

łososia i łososia z sosem pomidorowym, chwilę smażyłam, aby ryba nabrała temperatury. Następnie wyłożyłam do woka ugotowany makaron, wlałam kremówkę i podgrzewając wymieszałam wszystko, aby sos pomidorowo - śmietanowy zredukował się i obkleił dokładnie cały makaron. Na samym końcu dołożyłam koperek i włożyłam brokuły i ponownie przemieszałam wszystko. Doprawiłam danie solą i pierzem dopiero na talerzu, bo tu musiałam zgrać gusta

Blondynka Gotuje
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 247

zapachy smaki które kojarzą się z zapachem wigilii. Jak dla mnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję, ale ten sos co chwilę(...)gorzkawy posmak.- karmelizowaną marchew doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy do tego nasz marchewkowy sos- na wolnym ogniu dusimy do miękkości marchewki- w razie potrzeby doprawiamy pod nasze kubki smakowe- jeżeli sos na początku gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąćJeżeli chcemy ten sos wykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć

Basia w kuchni
Z serii DIY (do it yourself) :-P - przyprawa marokańska 282

marokańskiej (już niedługo w Restauracyjce Literackiej!), kurczaka bądź ryby po marokańsku;-)  Dostarcza naprawdę głębokich doznań smakowych;-) Przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli (u mnie najzdrowsza - czyli himalajska różowa) 1 łyżeczka

Restauracyjka Literacka
Zdrowe święta! 145

lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych,  puree z fasoli, otrębów.  Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem.          Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast tego pieczmy je w piekarniku, w folii – gwarantuje, że będą smaczniejsze od tych panierowanych. Podobnie z krokietami - zróbmy panierkę z płatków owsianych i upieczmy je w piekarniku(...)zasiadajmy do stołu z pustym żołądkiem – pół godziny przed kolacją zjedzmy coś lekkiego. Dzięki temu ograniczymy pochłanianie kalorii w trakcie wieczerzy          Zamiast soli używajmy przypraw pobudzających trawienie – rozmaryn,  majeranek,  tymianek, mięta, chili, bazylia, cynamon          Od stołu starajmy się odchodzić z uczuciem niedojedzenia – do mózgu dopiero po pewnym

Powiedz dietom nie
K... Kuskus 292

dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :)Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty.Składniki:1 kubek kaszy kuskus2 szklanki gorącego bulionu1 mała cebula1 duża marchewka1/2 cukini1 sparzony, duży pomidor 1 łyżka oliwyszczypta soli, pieprzu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka cytryny Przygotowanie:Pomidora

Kitchens Alphabet
Kolorowy talerz smaków 187

warzywami. Ogromna porcja białka i prawdziwa uczta dla podniebienia. Koniecznie wcześniej zamarynujcie rybę - będzie naprawdę idealnie soczysta po upieczeniu i zyska na smaku. Nie zapominajcie o jedzeniu ryb, szczególnie naszych - polskich, jeziornych i rzecznych. Warto się nimi zajadać, nawet wtedy, gdy ilość ości zdecydowanie przewyższa nasze oczekiwania... No cóż, dłubanie nie jest taką złą sprawą - cierpliwość z pewnością(...)Krem na bazie octu balsamicznego słodko-kwaśnyPrzygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę musztardy Dijon. Następnie czosnek kroimy na plasterki i dorzucamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do marynaty oczyszczoną rybkę na całą noc do lodówki.  Następnego dnia przygotowujemy warzywa. Najpierw myjemy, po czym obieramy i kroimy w cienki słupki typu julienne. Buraczki wrzucamy

Sajkofanka smaku
Korniszony w zalewie pomidorowej. 137

przepis we wcześniejszym poście) pomyślałam, że skoro ryby w tej zalewie tak dobrze komponują się z ogórkami konserwowymi, to same ogórki w podobnej zalewie muszą być równie pyszne. Tak, więc do dzieła... SKŁADNIKI: 2 kg małych ogórków, ZALEWA: 1 szklanka octu 10%, 4 szklanki wody, szklanka cukru, 3 czubate łyżki soli, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ketchupu ostrego

Kuchnia Beaty
Boczek z grilla 204

soli. Z kolei dodatek słodkiej papryki nie tylko poprawi smak, ale i kolor mięsa. Druga ważna sprawa to technika grillowania. Ze względu na sporą zawartość tłuszczu nie obędzie się tutaj bez aluminiowej tacki – położenie takiego mięsa bezpośrednio na ruszcie groziłoby małą katastrofą . Ponieważ nie jest ono również tak delikatne jak np. filet z kurczaka czy większość grillowanych ryb, potrzebuje(...)grubości ok. 1cm Marynata 3 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1,5 łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki uniwersalnej musztardy 10 łyżek oliwy Do podania musztarda i tarty chrzan zielone oliwki marynowane/kiszone warzywa świeże lub opiekane na grillu pszenne pieczywo Instrukcje Składniki marynaty mieszamy

Kulinarna Pokusa
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 218

Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy go nasion. Powstałe ogórkowe łódeczki kroimy na półcentymetrowe plasterki. W miseczce lub zamykanym plastikowym pojemniku mieszamy ocet z musztardą, cukrem i solą. Wrzucamy ogórka i marynujemy go – wystarczy mu tyle czasu, ile będą się gotowały ziemniaki. Co jakiś czas mieszamy żeby równomiernie chłonął zalewę. Ziemniaki zalewamy wodą, dajemy im się chwilkę namoczyć(...)posiekaną zieleninę. Mieszamy, pieprzymy i dosalamy do smaku. ŚLEDZIE I BEKONOWO-ZIOŁOWY SOS Wypatroszone śledzie myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku – żadne inne zabiegi nie są konieczne. Delikatnie ryby solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wysmażamy na chrupko centymetrowe plasterki bekonu. Zdejmujemy z patelni, odkładamy. Na pozostałym na patelni tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę lub szalotki

Karo in the Kitchen
Karp w galarecie 190

płynu ( tyle ile nam potrzebne do zalania ryby ). Z karpia usuwamy ości ( ja robię to pęsetą )i układamy na półmisku. Dekorujemy według uznania: natką pietruszki, groszkiem, marchewką, cytryny. Sprawdzamy ilość odlanego wywaru ( od tego zależeć będzie ile dodamy żelatyny ) jak i również pod względem smaku. Teraz musimy ocenić czy ilość octu, soli jest wystarczająca. Doprawiamy. Całość zagotowujemy. Zestawiamy

Smaki Ewy