ryba sola - 1000 przepisów (strona:31/67)

Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone 187

jakiś czas otwieram piekarnik i kradnę jedną kosteczkę i próbuję czy dla mnie już ok, czy nie.Ziemniaki odcedzam, wysypuję na blachę z powłoką teflonową, skrapiam oliwą z oliwek, solę, pieprzę, posypuję rozmarynem po całości, skrapiam sokiem z cytryny. Ile cytryny? Ile mi się wyciśnie :) Ząbki czosnku obieram, uderzam w każdy ząbek trzonkiem noża, aby je zgnieść trochę i rzucam(...)moje zielone oko :) Prawda, że proste? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)   Tu podałam je z Pieczonym Pstrągiem Tęczowym z Pistacjami . (Jak klikniesz czerwoną nazwę, wpadniesz na przepis na tą rybę

Blondynka Gotuje
Salsa Verde 159

proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla.  Składniki:1 jajko3 ząbki czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania:Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek(...)siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy tyle bulionu aby sos osiągnął właściwą konsystęcję. Przyprawiamy solą do smaku

Smakowity Blog Kulinarny
Masło chrzanowe + film 209

Masło chrzanowe czyli pyszne smarowidło do pieczywa. Błyskawiczne i proste w przygotowaniu masło smakowe, podane na świątecznym stole będzie fantastycznym dodatkiem do  pieczonych mięs, ryb oraz ugotowanych na twardo jajek i wędlin. Do masła można dodać swoje ulubione zioła. składniki na 180 g masła 150 g masła 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka łyżka rzeżuchy lub natki pietruszki czarny(...)przepis Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy tarty chrzan i wszystko ucieramy mikserem aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Rzeżuchę lub natkę pietruszki drobno siekamy. Utarte z chrzanem masło doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem, dodajemy posiekaną zieleniną i całość razem łączymy. Tak przygotowane masło przechowujemy w lodówce

Smakowite Dania
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM 654

rybą, na przemycenie jej dzieciom...bo wtakiej wersji uwielbiają się zajadać tuńczykiemSkładniki:1,5 szkl kuskusupuszka tuńczyka w oleju słonecznikowympuszka kukurydzy5 jajekpęczek szczypiorku8 łyżek majonezusól morska Kamispieprz mielony KamisWykonanie:Kuskus gotujemy, studzimy wykładamy do salaterki. Na wierzch wykładamy osączonego tuńczyka, dociskamy łyżką, wykładamy 4 łyżki majonezu,posypujemy posiekanym szczypiorkiem, wykładamy kukurydzę, na wierzch wykładamy resztę majonezu, posypujemy solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 200

może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej - solić można przed i po obróbce termicznej   Właściwości: Zastanawialiście się kiedyś dlaczego Eskimosi mimo jedzenia bardzo tłustych ryb, dożywają sędziwego wieku? Naukowcy też - wszystko dzięki Omega -3 ! - bogactwo kwasów Omega-3 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe) regulują poziom trójglicerydów we krwi - zbawiennie działają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych (profilaktyka przeciw(...)rozwój umysłowy dzieci - regulują poziom HDL we krwi   Przekonałam Was do łososia?     Przepis na łososia: filet z łososia (około 30 dag), dzielimy na dwie części, oprószamy solą morską. W miseczce mieszamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną w stosunku 1:1, dodajemy 1 łyżkę pieprzu różowego. Panierujemy i smażymy (od strony skóry na początku) na oliwie z oliwek

SMYKWKUCHNI
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 252

Za oknem skwar, słońce wlewa się małym oknem do ciasnej kuchni, gdzie słychać, jak zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W

W kuchni Karmel-itki
Sandacz z kurkami 218

Sandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco(...)łyżka posiekanego koperku Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem Instrukcje Mięso z sandacza kroimy na kilka kawałków i nacieramy połową przypraw – kolendry, gorczycy, białego pieprzu i soli. Odstawiamy na kilka(naście) minut. Kurki dokładnie opłukujemy z zanieczyszczeń. Duże okazy kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni z wysokim rantem lub w rondlu z nieprzywierającą powłoką, na dość silnym

Kulinarna Pokusa
Dorsz ze szpinakiem, fetą i orzechami 187

Składniki:4 filety z dorsza,400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)ser feta2 ząbki czosnkusól, pieprz2 łyżki oliwy2 łyżki orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Szpinak przesmażamy na 2

Smakowity Blog Kulinarny
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 194

Temperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już

W kuchni Karmel-itki
TZATZIKI 215

Grecki dip czyli nasz sosik o wdzięcznej nazwie tzatziki stał się od pewnego czasu popularnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Oczywiście można go wykorzystywać także do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej.Składniki:1 zielony ogórekop. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy nie trzymamy(...)lodówce)sólpieprz1 ząbek posiekanego czosnkuodrobina soku z cytrynyWykonanie:Ogórek zielony kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce na oczkach. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na pół godziny, aby ogórki puściły sok. Jogurt solimy, pieprzymy i mieszamy z czosnkiem.Dodajemy kilka kropli soku z cytryny (do smaku) oraz odciśnięte ogórki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem

Walijskie Pichcenie
Sushi 189

minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy na kolejne 10 minut, nie zdejmując pokrywki. W czasie gdy ryż się gotuje przygotowujemy mieszaninę octu, cukru i soli. Do małego garnka dajemy ocet, cukier i sól. Podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia. 3. Przyprawianie ryżu Po 10 minutach od zestawienia ryżu z ognia(...)sushi (przygotowany jak powyżej) matę bambusową do rolowania ostry nóż liście nori- prasowane algi wasabi- zielony, bardzo ostry chrzan marynowany imbir sos sojowy no i oczywiście zawartość rolek (ryby, surimi, ogórek, awokado itd) Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy na odpowiednie porcje. Rozkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z kiszonej kapusty 212

Surówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w domu, nie wyobrażamy sobie obiadu z rybką, właśnie bez takiego dodatku, który stanowi jego idealne uzupełnienie. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 nieduża cebula 3-4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz(...)smaku 1 płaska łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Kapustę lekko pokroić. dodać marchew startą na grubej tarce i cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Wymieszać. Doprawić olejem, pieprzem , solą i koniecznie cukrem. Jeszcze raz wymieszać i można podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Łosoś z piekarnika 224

Kolejny przepis na błyskawiczny obiad. Ryba jest gotowa po 15 minutach, wystarczy w tym czasie ugotować np ryż i pyszne danie możemy podawać. Dobrym dodatkiem będą guacamole np z tego przepisu.Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki500 g filet z łososia, przekroić na 2 kawałki1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka mielonego kminu1/4 łyżeczki chili w proszkuSól(...)pieprzprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 210 stopni C.Natrzeć łososia oliwą z oliwek i doprawić kminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Umieścić łososia, skórą do dołu na blaszce lub patelni żeliwnej. Wstawić do piekarnika.Piec aż łosoś będzie gotowy  przez około 12 do 15 minut.Podawać łososia z limonką i kolendrą

Stare Gary
Sałatka-pasta z wędzonej makreli 314

zdrowego rozsądku i wolę ograniczyć ilość niż unikać smacznych potraw. Wielki ukłon w tym miejscu dla osób na rygorystycznych dietach - ja nie mam tak silnej woli.Wędzona makrela to ryba tłusta, a więc i kaloryczna. Jest jednak smaczna i idealna na wszelkiego rodzaju pasty czy sałatki. Na jedną z takich sałatek zapraszam Was dzisiaj.Potrzebujemy:średnią wędzoną makrelę,średnią cebulę,pół(...)ości i lekko przesiekać nożem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem.Ja podałam sałatkę z bagietką z masłem :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wyjątkowa kolacja 272

również taki czas zapiekania) 6 niewielkich ziemniaków dobrej jakości masło cytryna przyprawy: sól morska, świeżo mielony, kolorowy pieprz, suszony tymianek) Mój łosoś niestety posiadał ości, a ja nie zjem ryby, która ma ości. Jest jednak na to prosty sposób. Ości w łososiu są dość chętne do współpracy. Wystarczy pęseta i chwila cierpliwości. Palcami można łatwo wyczuć wszystkie ości, później należy(...)zajmuje dużo czasu, a uważam, że warto się tym zająć. Następnie każdy filet z łososia układamy na sporym kwadracie skropionej oliwą aluminiowej folii spożywczej (takiej do zapiekania), oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy na bok (można do lodówki). Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Każdą połówkę nacinamy głęboko w poprzek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, również oprószamy solą

Ratunku obiad