robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki:500 g fileta z morszczuka lub dorsza1 jajka1(...)czarnego 5 ziarenek kolendrysól do smaku 0,5 szkl octu 10%Przygotowanie:Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu
Ala piecze i gotujeSurówka z marchewki, jabłek i pora...Wiórki chrupiącej marchewki i soczystych jabłek.Krążki ostrego pora, szczypiorek i natka pietruszki.W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu.Pyszny dodatek
Gospodyni MiejskaSkładniki: na 2 porcje 100 g surowego łososia, 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka orzechów piniowych, 1 łyżka startego parmezanu, 30
Moniki SmakołykiZamykam się w swoim kulinarnym laboratorium, gdzie garnuszki, miseczki, talerze, łyżeczki niczym laboratoryjny sprzęt, którym posługuję się podczas codziennych eksperymentów. Kuchnia jest jak laboratorium. Bo zaiste
W kuchni Karmel-itkiDanie popularne w kuchni całych Włoch. Na północy zwane często brodetto (dodaje się także ryby), na Sycylii często używa się krewetek. Proste i łatwe w przyrządzeniu, a olśniewające śródziemnomorskim smakiem. Wspaniałe jako przystawka, ale i jako główne danie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie. 3 ząbki czosnku 1 kg małży w muszlach 1 mała cebula 700 g pomidorów(...)niewielkim ogniu do zagotowania – dopóki małże się nie otworzą – te zamknięte usuwamy. Dolewamy wino i czekamy aż wywar się zredukuje, dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego
Bon Ton Italiaprezentowałam na blogu, ale jednak nie są zupełnie zwyczajne. Natomiast sposób przygotowania warzyw jest mój autorski i chyba jest to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę(...)rozgrzanym oleju najpierw podsmażamy cebulę, a gdy się trochę przyrumieni, dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmiękną, a ewentualny sok, który puściły, odparuje. Wtedy zdejmujemy całość z gazu i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. W misce mieszamy dokładnie pieczarki i cebulkę z mięsem, bułką oraz jajkiem. Jeśli masa jest nieco zbyt kleista i ciężko będzie się lepiło kotleciki, dodajemy trochę
Ratunku obiad"No, ale co Ty robisz, się pytam! Co Ty robisz?!""Jak to co, obiad.""Miały być schabowe, a Ty mi tu takie piękne mięso marnujesz!""Jakie
W kuchni Karmel-itkiSkładniki na 4 porcje:Tuńczyk z puszki 140g (musi być w kawałkach, nigdy nie używaj rozdrobnionego)1 cebula2 ząbki czosnkuOliwaPomidory z puszki 400g2 łyżki koncentratu
Smakowity Blog KulinarnySkładniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź
Mango PapajaSporo u mnie tych "koreczkowych" odsłon:) Lubię takie małe, zgrabne przekąski, które nie tylko pysznie smakują ale i całkiem ładnie prezentują się na stole. Też
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś w poście mam do realizacji dwa tematy.Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego"Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu.Na tę recepturę natknęłam się w
W kuchni Karmel-itkipęczka natki świeżej kolendry, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Paella poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma jedną wielką zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni, nie ma za dużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie zacząłem do lekkiego przesmażenia pokrojonych w półtoracentymetrową kostkę piersi kurczaka, które przed smażeniem oprószyłem lekko solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem(...)dodałem do dania pokrojone w kostkę o boku dwóch centymetrów filety z dorsza i całość podgrzewałem jeszcze przez około 5 minut, starając się nie mieszać, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Po tym czasie wyłączyłem ogień pod daniem. Na gotowym daniu ułożyłem pokrojone w cząstki cytryny i całość posypałem świeżą drobno posiekaną natką kolendry
Wyprawy kulinarneSkładniki: 4 płaty śledzie matiasy, 1 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 1 sztuka papryczka ostra chilli, - ile potrzeba oliwa z pestek winogron ziemniaki ugotować w mundurkach
W Mojej Kuchni LubięPrzepyszne pieczone pstrągi z bazyliowo- pietruszkowym wkładem, z pieczonymi pomidorami i warzywami. Obiad, który trzeba zrobić, a będziecie zachwyceni. Lekki i wykwintny w smaku! SKŁADNIKI: - 2
SMYKWKUCHNIzakrapianej imprezie na następny dzień lubicie zjeść coś słodkiego ? ja tak :-P Impreza Andrzejkowa była wyśmienita. Były tańce na stole, uginający się stół od swojskiego bigosu, domowych wędzonych ryb, oraz wódka z miskami haribo :) Ale najlepszą andrzejkową aurę stworzyło doborowe towarzystwo moich przyjaciół :) ...no ale wracając do tematu... w niedzielę musi być ciacho. W takim razie prezentuję takie w którym przemycam(...)soku marchwiowego2 op. budyniu smietankowegosakładniki na masę śmietanową:250 g smietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:1 paczka delicji np. wiśniowych2 łyżki czarnego sezamuBiszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy
Bon Appetit Małgorzaty