wielu produktów robiłam już kotlety mielone: z jajek, ryb, warzyw ale mielona mortadela to mój debiut - przypadkowy ale bardzo trafny :) Miał być szybki obiad czyli mortadela panierowana w bułce. I tak pomyślałam, że ciekawe co by wyszło, gdybym ją zmieliła, przyprawiła i usmażyła z niej płaskie burgery. Nic tylko trzeba było sprawdzić pomysł na żywo :-) I tym sposobem(...)bułę, z dodatkiem surówki, sałaty czy ogórka, albo jako dodatek do ziemniaków, mizerii - jako danie obiadowe. Pomysł sprawdzony, trafiony, więc publikuje i polecam!PS. Ponieważ dodałam trochę za dużo soli do mojej kiełbasianej masy, a nie lubię słonawych rzeczy, szybko ugotowałam 4 jajka, starłam na drobnych oczkach i wymieszałam razem z masą. W ten sposób lekko słonawy smak
Walijskie PichceniePieczarki z grilla to lekka i smaczna przystawka idealna jako dodatek do grilowanych mięs i ryb. Danie jest mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, można je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub na zimno również jako dodatek do obiadu. składniki na 4 porcje 8 dużych pieczarek 150 g sera żółtego mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki(...)tarce o dużych oczkach. Do pieczarek dodajemy starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do pieczarek i sera, dodajemy masło, szczyptę soli oraz czarny pieprz i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek, układamy na tacce do grilowania i pieczemy na rozgrzanym grillu około 30 minut
Smakowite Daniaróżyczki) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą(...)dente i rozdrobnić nożem. Pory pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na maśle i oleju, pod koniec doprawiając solą z pieprzem i dodając śmietanę. Jogurt naturalny roztrzepać z jajkami, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić, podsypać odrobiną bułki tartej (opcjonalnie) i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Nałożyć
Kuchnia EllieŚledzik na ostatki- czemu nie? Śledzie są łagodne w smaku i szybkie do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag
Tradycyjna kuchnia KasiInspiracja: forum katalogsmakow.pl Składniki Filet z łososia 300g Masło 100g Pieprz cytrynowy do smaku Sól do smaku Bazylia świeża lub suszona Pomidorki koktajlowe żółte lub czerwone
Kulinarne PrzebojeIdealnym daniem na obiad będzie łosoś. Polecam takiego pod śmietanowo cytrynowym sosem.Tym przepisem rozpoczynam też moją współpracę z firmą mleczarską Mlekovita.Przydatne linki znajdziecie na końcu wpisuSkładniki
Z Majeczką w kuchnipieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki). W tle pity z grillowaną rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:) Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własnyczas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówceSkładniki: 1 mały kubeczek jogurtu(...)kiszonej cytryny drobno posiekaj. Kapary przesiekaj grubo nożem. Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj majonez, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, skórkę z kiszonej cytryny, koperek i kapary. Wymieszaj, dopraw solą do smaku. Odstaw do lodówki na 30 min., aby smaki się przegryzły
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry!Dzisiaj chcielibyśmy zaprosić Was na rozpoczynający się w niedzielę Małopolski Festiwal Smaku! Tegoroczną jubileuszową podróż kulinarną rozpoczniemy w Wieliczce. Władzę w stolicy polskiej soli przejmą wyborne tradycyjne wędliny z pobliskich Podstolic i podkrakowskich Liszek. Nie zabraknie wyrobów, których bazę stanowi wyjątkowa sól wielicka. Poza tym będzie można spotkać znanych z programu MasterChef Maćka Koźlakowskiego i Mikołaja(...)kremówką. Warto wiedzieć, że w tych okolicach świetnie smakują też okrągłe, drożdżowe przysmaki - bugle zembrzyckie. Również Oświęcim wypełnią aromaty produktów regionalnych i tradycyjnych. Wśród nich prym wiedzie królewska ryba - karp zatorski. Na trasie smakowitej podróży znalazł się także Tarnów. W jego okolicach dojrzewają najsmaczniejsze śliwki. Suszone owoce to słodka niespodzianka w składzie niezliczonej ilości tradycyjnych dań. Tutejsza kuchnia
Pora coś zjeśćSkładniki: 1 kg filety flądry, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżka sól, 2 łyżki pieprz czarny grubo mielony, 1 sztuka cytryna na sok, - ile potrzeba olej
W Mojej Kuchni LubięNie wiem jak u Was ale u mnie po szparagach pozostało już tylko wspomnienie :( Z tego co wiem są jeszcze dostępne ale w moim mieście nigdzie
Mienta blogWybór padł na sos z pietruszki, bo nigdy takiego nie robiłam :DSos ten rewelacyjnie nadaje się nie tylko do makaronu - doskonale smakować będzie także w towarzystwie warzyw, mięs czy ryb. Lubię takie uniwersalne rozwiązania :)Składniki:- 500 g makaronu- 2 łyżki margaryny- 2 łyżki mąki- 0,5 l bulionu warzywnego- dwa pęczki natki pietruszki- ok. 1 łyżki śmietany- sól, pieprzSos jest(...)Następnie zalewamy ją bulionem, mieszamy, aż zgęstnieje, po czym w garnku ląduje możliwie jak najdrobniej posiekana natka pietruszki - pamiętajcie, że używamy tylko listków :)Całość gotujemy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie wyłączamy ogień. Do jakiegoś małego kubeczka dajemy śmietanę, po czym mieszamy ją z odrobiną sosu, a następnie wlewamy do rondelka z jego resztą. Użycie śmietany
Kulinarne zapędy Kokosaprzepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis.Skladniki do 3-4 porcji miesa:250 ml bulionu warzywnego2 lyzki srednio-ostrej musztardy1 plaska lyzeczka cukru1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej2 lyzki jogurtu greckiegosol-opcjonalnie ( bulion!)Wykonanie(...)lyzkach zimnej wody rozprowadzic plaska lyzke maki,nastepnie dodac do bulionu z musztarda,caly czas mieszajac zagotowac calosc.Gdy maka calkowicie sie rozklei zestawic z ognia,dodac cukier,ewentualnie sol do smaku i 2 lyzki jogurtu greckiego.Wymieszac.Podawac do przygotowanego miesa.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zatem, iż użyję go jako dodatek do moich przysmaków. Moja pierwsza propozycja dla Was to pęczotto z pstrągiem - nie mogłam się oprzeć, by nie połączyć pęczaku ze świeżymi kawałkami ryby - ja - sajkofanka kasz ;) Pęczotto z wędzonym pstragiem 1 sztuka wędzonego pstrąga szklanka kaszy pęczak 2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Pęczak płuczemy, po czym gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody. Warto dorzucić gałązkę rozmarynu, by nadać ziołowego smaku. Gdy kasza wchłonie wodę, doprawiamy pieprzem i solą, wciskamy resztę soku z cytryny, dorzucamy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Komponujemy naszą sałatkę z kawałkami pstrąga, kruszonym twarogiem i pomidorkami koktajlowymi. Od Was zależy, jak wasza sałatka będzie
Sajkofanka smakupoezją kuchni”. Nie są samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki(...)kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy na 5-6 kawałków. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron – dodajemy szalotki, oprószamy solą. Po chwili, gdy szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą
mojewypiekiinietylkowodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru.W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy(...)spażone i obrane ze skórki), pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z nasion papryczkę chili, i kawałki pozostałego rybnego mięska. Gotować razem około 10 minut, w międzyczasie doprawiając przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i papryką w proszku.Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała